icon

Ako pomôcť mamičke v životnej a finančnej núdzi?

11. okt 2025

Ahojte, potrebovala by som sa poradiť ohľadom kamarátkinej situácie. Píšem s jej súhlasom. Asi to bude trošku dlhšie.

Majú s priateľom 2-ročné dieťa. Ona nemala ani materskú ani rodičák - už dve deti majú v pestúnskej starostlivosti. Majú exekúcie (zdravotná, sociálna, výživné, už aj na nájomnom dlžia). Ona, aj keď si chcela nájsť brigádu alebo prácu na skrátený úväzok, on sa nechcel nijak prispôsobiť. Na prvom mieste má seba a svoje pohodlie, má predstavu, že žena sa má starať hlavne o domácnosť. Obaja sú z pestúnskych rodín. Na ňu sa pestúni aj bio rodina úplne vykašľali. Jemu pestúni povedali, že môže prísť ale bez nej a dieťaťa. On je manipulátor a huba plná kecov, veľmi dobre si je vedomí, že ona nemá kam ísť, hlavne s dieťaťom, je si vedomí, že je na ňom závislá. Majú vzťah ako na horskej dráhe. Od neho už padli aj slová "Nech ti aj decko zoberie sociálka a ty skončíš pod mostom, nech konečne pochopíš, že bezo mňa si hovno". Už ju aj párkrát udrel.

Keď bola tehotná s tretím dieťaťom, chcela ho dať na adopciu, ale on ju uprosil, že sa o nich postará. Ako tehotná ťahala trojzmenku, brigádu, na jeho naliehanie zostala s ním a dala výpoveď. Už dlho ju ten vzťah ničí, keby mám na to prostriedky, pomôžem jej... No sama som v podnájme. Ona by potrebovala niekoho, kto by jej načas nezištne pomohol, s bývaním, so strážením.

Sama vraví, že už nechce byť na nikom závislá. Nechce ísť do azyláku, už tam raz bola, nepomôže jej to vyhrabať sa na nohy... Už dlhšie rozmýšľa, že nechá dieťa sociálke, už u nich párkrát boli. Aby sa mohla zamestnať a splatiť dlhy... Ale bojí sa, že už by dieťa nedostala späť. Jej priateľ by sa o malého nepostaral, robí mu problém zostať s ním sám na pár hodín, aj keď ho má rád. Je skôr typ požičať a vrátiť. Navyše prišiel o prácu, svojou chybou.

Ak by dala dieťa sociálke, aká je šanca, že by mohla ona rozhodnúť, v akej rodine by malý bol? Mohla by ho navštevovať aspoň každý druhý víkend? Aká je šanca, že by ho o polroka mohla vziať späť k sebe? Pestúni, u ktorých sú dve staršie deti, povedali, že tretie by už nezvládli. Kamarátka má 23, jej priateľ 27. Prvé dieťa mala v 18tich, nemá dokončenú strednú školu.

autor
12. okt 2025
@denithestrange1993

@hanastaruchova ved pisem nech sa ide poradit na socialnu poistovnu alebo niekde do poradne na co ma narok - bankrot,hmotna nudza,kurzy cez urad prace... Ak bude urcity cas zit o rozkoch a o vifonkach nebude orva ani posledna. Autorka pise o svojej kanoske,ze tak blba nie je a ze ma aj rozum,tak nech ho teraz pouzije a vyuzije co jej nas system ponuka zadarmo...

@denithestrange1993 bankrot ju zbaví len štvrtiny dlhov, chcela ho aj riešiť, ale musela by mať nejaký príjem na to aj...

denithestrange1993
12. okt 2025
@anonym_autor

@hanastaruchova ja som jej aj povedalaz nech sa zamestná ona a chlap je doma s dieťaťom. Lenže, on mu strčí do ruky mobil a nezaujíma sa. Síce ho prebali a nakrmí, ale von ho nevezme ani nic. Vyčíta jej aj to, keď s ním musí byť pár minút sám. Doma ten chlap nič neurobí. On keď sa ráno zobudí, že je unavený, nejde do práce, lebo jeho štípu oči. A podobne výhovorky.

@anonym_autor tak naco je dobry ten chlap tej kamoske? To si musi uvedomit ona sama, ty za nu robit a dychat nemozes.

zuzana76
12. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_2fe985 prefeckaj sa...

@anonym_autor nikto z pricetnych ludi neprevezme dohlad nad takouto osobou. Ak si sa na to podujala ty, tak ta lutujem. Ina moznost podla mna ako ist do azylaku nie je.

zuzana76
12. okt 2025
@anonym_autor

@denithestrange1993 bankrot ju zbaví len štvrtiny dlhov, chcela ho aj riešiť, ale musela by mať nejaký príjem na to aj...

@anonym_autor a dat aj toto dieta do pestunskej starostlivosti. Ona si nemoze urcovat podmienky.

autor
12. okt 2025
@denithestrange1993

@anonym_autor tak naco je dobry ten chlap tej kamoske? To si musi uvedomit ona sama, ty za nu robit a dychat nemozes.

@denithestrange1993 doteraz bol dobrý aspoň na to, že mala a dieťaťom aspoň strechu nad hlavou. Už nemá ani to. Písala mi, že je na 95% rozhodnutá. Ak dá dieťa preč, už ju pri ňom nič nedrží

autor
12. okt 2025
@zuzana76

@anonym_autor a dat aj toto dieta do pestunskej starostlivosti. Ona si nemoze urcovat podmienky.

@zuzana76 to vidí ako jedinú možnosť, ako sa zo všetkého vyhrabať

autor
12. okt 2025
@zuzana76

Asi len potrebuje vedieť, že za to nebude odsúdená ľuďmi, potrebuje potvrdiť, že je to bude správne rozhodnutie a malému tým neublíži
@zuzana76

denithestrange1993
12. okt 2025
@anonym_autor

@denithestrange1993 doteraz bol dobrý aspoň na to, že mala a dieťaťom aspoň strechu nad hlavou. Už nemá ani to. Písala mi, že je na 95% rozhodnutá. Ak dá dieťa preč, už ju pri ňom nič nedrží

@anonym_autor velmi nestastna situacia, ale ja ju napr neodsudzujem. Nevyrastala v standardnej rodine tak ten start do zivota nemala najlepsi, rozumiem aj tebe ze jej chces pomoct. Skus s nou pobehat urady,vyhladaj na co ma narok.

autor
12. okt 2025
@denithestrange1993

@anonym_autor velmi nestastna situacia, ale ja ju napr neodsudzujem. Nevyrastala v standardnej rodine tak ten start do zivota nemala najlepsi, rozumiem aj tebe ze jej chces pomoct. Skus s nou pobehat urady,vyhladaj na co ma narok.

@denithestrange1993 áno, zájdem na úrad a spýtam sa. A ďakujem sa pochopenie. Ja viem, ako to celé bizarne vyzerá. V blízkom kontakte sme len pár mesiacov, veľa vecí si asi začala uvedomovať až vďaka mne 🤷🏻‍♀️

anonym_b906a0
12. okt 2025
@denithestrange1993

@anonym_autor dnes sa maju problem zamestnat aj studovani ludia so skusenostami, myslim ze velky dopyt po matkach,ktore nemaju vzdelanie,skusenosti,len problemy a deti nie je. Ty by si zamestnala cloveka s takym profilom? Myslim,ze prva vec ktoru by mala urobit je nadobro opustit toho uboziaka,len ju brzdi. Potom nech sa skusi zbavit sa dlhov, neviem ake su podmienky pre osobny bankrot,ale v centre socialnopravnej pomoci by jej mohli poradit. Ja na jej mieste si urobim aspon nejaky kurz,skolu dialkovo a popritom pracovat,dieta do skolky/jasli, urcite poriesit aj hmotnu nudzu. Proste,nas stat ponuka vela moznosti ako zacat,ale kazdy musi od seba. Mozno jedine stastie co v zivote ma si ty, tak skus jej vysvetlit ze fakt treba zamakat a robit uz len spravne rozhodnutia. Plus nechapem kde tak mladi ludia prisli k dlhu na socialnom a poistnom. Tipujem,ze neznalostou zakona.

@denithestrange1993 ked zamestanvam cloveka, netusim z akych rodinnych pomerov prisiel a ani nemam pravo sa to pytat, ani kolko ma deti a kde. Cize ak mi pride na poziciu, clovek, ktory splna podmienky, slusny, primerane upraveny atd, nemam dovod ho vylucit z vyberu. Napr pomocne prace nepotrebuju strednu skolu... bohuzial neviem kolko ma baba rokov, ale podla mna premrhala cas, ked sa mala venovat svojmu rozvoju a praci robenim si deciek. nepoviem, ze s neschopnym chlapom, proste su z takeho prostredia bez zazemia, nevedia kopu veci = ani jeden v tom nie je nevinne. Cakala by som ze takyto ludia, sa trosku poucia zo svojho zivota a nedostanu svoje deti do takejto situacie... ze nemaju peniaze.

anonym_5769c7
12. okt 2025
@anonym_autor

@denithestrange1993 áno, zájdem na úrad a spýtam sa. A ďakujem sa pochopenie. Ja viem, ako to celé bizarne vyzerá. V blízkom kontakte sme len pár mesiacov, veľa vecí si asi začala uvedomovať až vďaka mne 🤷🏻‍♀️

@anonym_autor Nechcem byť zlým prorokom, ale nedávam tomu veľa času, keď ti povie, že s ním čaká 4 dieťa.

autor
12. okt 2025
@anonym_b906a0

@denithestrange1993 ked zamestanvam cloveka, netusim z akych rodinnych pomerov prisiel a ani nemam pravo sa to pytat, ani kolko ma deti a kde. Cize ak mi pride na poziciu, clovek, ktory splna podmienky, slusny, primerane upraveny atd, nemam dovod ho vylucit z vyberu. Napr pomocne prace nepotrebuju strednu skolu... bohuzial neviem kolko ma baba rokov, ale podla mna premrhala cas, ked sa mala venovat svojmu rozvoju a praci robenim si deciek. nepoviem, ze s neschopnym chlapom, proste su z takeho prostredia bez zazemia, nevedia kopu veci = ani jeden v tom nie je nevinne. Cakala by som ze takyto ludia, sa trosku poucia zo svojho zivota a nedostanu svoje deti do takejto situacie... ze nemaju peniaze.

@anonym_b906a0 ona 23, on 27. Píšem to na konci úvodného príspevku

mia667
12. okt 2025

@anonym_autor NEZODPOVEDNOSŤ a ešte raz NEZODPOVEDNOSŤ..

anonym_df4b0f
12. okt 2025
@pribinak

@anonym_autor ty si akebo neskutočne hlúpa a naivná a uveríš jej - tej tvojej kamoske úplne všetko
alebo píšeš sama o sebe a veríš vlastným klamstvam

@pribinak to druhe. Vie toho velmi vela nato, aby to bola kamoska. Je to ona.

pribinak
12. okt 2025
@anonym_df4b0f

@pribinak to druhe. Vie toho velmi vela nato, aby to bola kamoska. Je to ona.

@anonym_df4b0f tiež si myslím že je to ona 🤦🏻‍♀️ priveľa detailov a priveľa emocii

denithestrange1993
12. okt 2025
@anonym_b906a0

@anonym_b906a0 ked zamestnavam cloveka co ma 23 a ma len zakladku + ziadne pracovne skusenosti,navyky tak ho asi nezamestnavam 😂 aj upratovacky a pomocne sily maju zvacsa ucnovku,tiez od nich chcu zivotopis

anonym_61a814
12. okt 2025
@anonym_9ff46e

@anonym_autor nezodpovedný obaja maximálne
Ona nech sa vzdá dieťaťa , v živote mu nedá to čo potrebuje akurát mu zničí šancu na budúcnosť
Nech sa zamestná zoberie hypotéku hoci aj na garsónku ...ale dieťa ničí
To je tak keď deti majú deti a ešte hentake existencie bez rodiny

@anonym_9ff46e hentaká existencia bez rodiny sa môžeš stať aj ty a zo dňa na deň, tak sa troška vprac do kože ty existencia a buď vďačná a pokorná zato, čo vôbec nie je samozrejmosť pre každého.

anonym_d9b7a7
12. okt 2025
@anonym_61a814

@anonym_9ff46e hentaká existencia bez rodiny sa môžeš stať aj ty a zo dňa na deň, tak sa troška vprac do kože ty existencia a buď vďačná a pokorná zato, čo vôbec nie je samozrejmosť pre každého.

@anonym_61a814 3 deti bez rozmyslu, bez prace a bez penazi a s neschopnym muzom, to sa nestalo zo dna na den

autor
12. okt 2025
@anonym_61a814

@anonym_61a814 ďakujem za pochopenie

autor
12. okt 2025
@anonym_d9b7a7

@anonym_61a814 3 deti bez rozmyslu, bez prace a bez penazi a s neschopnym muzom, to sa nestalo zo dna na den

@anonym_d9b7a7 každý bol raz slepý pre lásku, podľa mňa je dôležité, že konečne chce niečo robiť so svojím životom...

autor
12. okt 2025
@pribinak

@anonym_df4b0f tiež si myslím že je to ona 🤦🏻‍♀️ priveľa detailov a priveľa emocii

@anonym_df4b0f
@pribinak nie ja nie som osoba o ktorej píšem. Píšem s jej vedomím a súhlasom.

anonym_9ff46e
12. okt 2025
@anonym_61a814

@anonym_61a814 skôr ako roztiahla nohy mala si zabezpečiť riadne bývanie úspory a nenechať si skákať po hlave
Čo poznám ľudí z decaku tak nemajú budúcnosť a mohli ich pestuni vychovávať hocijak
Sú to trosky

anonym_b906a0
12. okt 2025
@denithestrange1993

@anonym_b906a0 ked zamestnavam cloveka co ma 23 a ma len zakladku + ziadne pracovne skusenosti,navyky tak ho asi nezamestnavam 😂 aj upratovacky a pomocne sily maju zvacsa ucnovku,tiez od nich chcu zivotopis

@denithestrange1993 vidis, v tom je rozdiel medzi tebou a mnou, ja na pracu upratovacky kludne dam sancu aj cloveku bez skoly, pretoze kde inde ma mat pracu? a HLAVNE nic to tom cloveku nevypoveda aky je. To ze dnes uz pomaly na podkladnicku chcu vysoku skolu je presne vina ludi co nevedia nejake poziadaky ucesat... nie kazdy ma skolu a to je fakt. Otazne je preco a to si musi uz autorka s kamaratkou vykomunikovat, tu skolu by si mala v kazdom priapde dorobit. Podla mna si spravila dieta a zo strednej odisla... a nedokoncila. Ale to je len dohad.

simca06022011
12. okt 2025
@anonym_9ff46e

@anonym_61a814 skôr ako roztiahla nohy mala si zabezpečiť riadne bývanie úspory a nenechať si skákať po hlave
Čo poznám ľudí z decaku tak nemajú budúcnosť a mohli ich pestuni vychovávať hocijak
Sú to trosky

@anonym_9ff46e ja poznam muza z pestunskej starostlivosti, ktory ma uz 45, zena jeho nikdy pracovat nemusela, vsetko zabezpeci, deti maju dve, tinedzerov, a ziju normalny zivot. Vsetko je to o pristupe. Ano su aj taki, ci si sexom a nekonecnou laskou nahradzaju rodinny zivot, koncia potom takto, nemyslia na buducnost, lebo proste nevideli ako sa normalne funguje a musia sa naucit v realite. Ale ziadna sucitna osoba citlivym pristupom nepomoze, treba direktivne rodicovky povedat co budu robit aj s dovod preco a ake ma nasledky ked sa to nerobi = to co roky im chybalo a nechat nech si pomozu. Pretoze inak,kazda pomoc vyjde na zmar. Sypat tam peniaze nema vyznam vobec. Pokym nezacnu pracovat a zaroven a to veru hned riesit financne problemy a dlhy a ziadne vyhovorky, ze neda sa.

simca06022011
12. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor z kade mas ze na osobny bankrot musi mat prijem? aka tretina? vsak pises zdravotka, operator... to nemoze byt nizka suma ak muzovi isla prec asi aj viac ako polovica prijmu. https://www.centrumpravnejpomoci.sk/casto-klade...

anonym_61a814
12. okt 2025
@anonym_9ff46e

Sú to trosky

@anonym_9ff46e to ty si troska a ešte aj duševný mrzák. Charakter človeka poznať podľa toho, ako sa správa k slabším. Gratulujem ti k bezcitnosti.

anonym_61a814
12. okt 2025
@simca06022011

@anonym_9ff46e ja poznam muza z pestunskej starostlivosti, ktory ma uz 45, zena jeho nikdy pracovat nemusela, vsetko zabezpeci, deti maju dve, tinedzerov, a ziju normalny zivot. Vsetko je to o pristupe. Ano su aj taki, ci si sexom a nekonecnou laskou nahradzaju rodinny zivot, koncia potom takto, nemyslia na buducnost, lebo proste nevideli ako sa normalne funguje a musia sa naucit v realite. Ale ziadna sucitna osoba citlivym pristupom nepomoze, treba direktivne rodicovky povedat co budu robit aj s dovod preco a ake ma nasledky ked sa to nerobi = to co roky im chybalo a nechat nech si pomozu. Pretoze inak,kazda pomoc vyjde na zmar. Sypat tam peniaze nema vyznam vobec. Pokym nezacnu pracovat a zaroven a to veru hned riesit financne problemy a dlhy a ziadne vyhovorky, ze neda sa.

@simca06022011 tiež poznám dievča z pestúnskej statostlivosti a dnes je na medzinárodnej vysokej pozícii a pomáha iným, má vlastnú rodinu a byty na ktoré si zarobila sama.

autor
12. okt 2025
@anonym_b906a0

@denithestrange1993 vidis, v tom je rozdiel medzi tebou a mnou, ja na pracu upratovacky kludne dam sancu aj cloveku bez skoly, pretoze kde inde ma mat pracu? a HLAVNE nic to tom cloveku nevypoveda aky je. To ze dnes uz pomaly na podkladnicku chcu vysoku skolu je presne vina ludi co nevedia nejake poziadaky ucesat... nie kazdy ma skolu a to je fakt. Otazne je preco a to si musi uz autorka s kamaratkou vykomunikovat, tu skolu by si mala v kazdom priapde dorobit. Podla mna si spravila dieta a zo strednej odisla... a nedokoncila. Ale to je len dohad.

@anonym_b906a0 áno, strednú nedokončila. Tehotná bola v druhom ročníku, rodila ako 18rocna. V ôsmom mesiaci ju pestúnka vyhodila z domu. Chýbal jej rok, učnovka. 3 mesiace po pôrode zostala nehotná, neplánovane.
Presvedčila som ju, nech si zajtra obvola firmy v okolí, a nech je tentokrát doma otec dieťaťa s malým.

autor
12. okt 2025
@simca06022011

@anonym_autor z kade mas ze na osobny bankrot musi mat prijem? aka tretina? vsak pises zdravotka, operator... to nemoze byt nizka suma ak muzovi isla prec asi aj viac ako polovica prijmu. https://www.centrumpravnejpomoci.sk/casto-klade...

@simca06022011 z prvej stránky, ktorá mi vyskočila na nete. Konk. web Tatra banky. A preto tretina, lebo osobný bankrot sa nevzťahuje na výživné...

anonym_2df61d
12. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_b906a0 áno, strednú nedokončila. Tehotná bola v druhom ročníku, rodila ako 18rocna. V ôsmom mesiaci ju pestúnka vyhodila z domu. Chýbal jej rok, učnovka. 3 mesiace po pôrode zostala nehotná, neplánovane.
Presvedčila som ju, nech si zajtra obvola firmy v okolí, a nech je tentokrát doma otec dieťaťa s malým.

@anonym_autor preco si robila tretie dieta ked jej prvé dve vzali?