icon

Ako pomôcť mladému človeku v kríze?

20. jún 2025

Dobry den.
Chcem sa opytat niekoho, kto s tym ma skusenost alebo nejaky napad, ako riesit situaciu v rodine. Ide o to, ze v rodine mame osobu, ktorej by som rada pomohla. Je to mlady clovek, ktory ma vykrocene spadnut na uplne dno. Su to uz roky, co to ide s nim dolu vodou. Odisiel zo skoly, flaka sa, nepracuje, pije, asi aj drogy, stretava sa s podobnymi ludmi.. .. Zije s rodicmi a spociatku som sa snazila sa o tom bavit s jeho mamou, ale vravela, ze skusili mu uz milionkrat dohovarat aj psychologa a uz mam pocit, ze to len ticho toleruju aj cela nasa rodina. Ale mna to vnutri trapi.
Viem, ze toto musi on sam vsetko chciet zmenit, ale prosim nenajde sa tu niekto, kto nieco podobne zazil? Co mozem robit, ake su formy liecenia okrem klasickej psychiatrie?
Dakujem

franko_
20. jún 2025

a odkial ma peniaze na drogy a alkohol ked nepracuje? či predáva trávu alebo také niečo? ja by som mu povedal že keď si nenájde prácu dovtedy a dovtedy tak pojde z domu.

pribinak
20. jún 2025

Pozri si Komunita Cenacolo….ale aj tu platí, že ak nechce on tak neurobí nikto nič

tundra
20. jún 2025

https://www.sanpatrignano.org/
Najväcsie europske odvykacie centrum.Za pobyt sa neplati.

macatt
20. jún 2025

Vieš pomôcť človeku, ktorý pomôcť chce.. opačne to nefunguje..

macatt
20. jún 2025

Nie sú len dobrí ľudia na svete, niektorí chcú byt zlí a inakší..pokiaľ sa nedostanete do jeho sveta a chápania, on nepochopí vás..

slniecko39
21. jún 2025

Keď sa stretáva so zlou partiou, neviete ho zavolať vrámci rodiny niekde, kde by bol nápomocný? Napr. práce na stavbe na dome alebo v záhrade alebo také niečo. Povedať mu, že potrebujete jeho pomoc. Tak by aspoň niečo manuálne robil, videl by, že v rodine sa dá aj dobre fungovať, videl by Vaše vzťahy. Možno ho to osloví a bol by náchylnejší na to, aby svoju situáciu riešil. Keby aj nie, aspoň Vám pomôže s tou danou prácou. Je inak veľmi pekné, že Vám jeho život nie je ľahostajný, avšak nikoho nevieme nútiť žiť inak - aj keď lepšie.

autor
21. jún 2025
@franko_

a odkial ma peniaze na drogy a alkohol ked nepracuje? či predáva trávu alebo také niečo? ja by som mu povedal že keď si nenájde prácu dovtedy a dovtedy tak pojde z domu.

@franko_ ma obcas nejaku kratku brigadu, vypomocne prace. Ale myslim, ze aj mama mu dava daco a inak byvanie a stravu ma zdarma. Rodicia sa o tom uz odmietaju s nami bavit, tak nevidim uplne do toho, ako doma funguju. Ale asi nemaju srdce na to, ho z domu vyhodit.

autor
21. jún 2025
@pribinak

Pozri si Komunita Cenacolo….ale aj tu platí, že ak nechce on tak neurobí nikto nič

@pribinak dakujem, pozriem.

autor
21. jún 2025
@tundra

https://www.sanpatrignano.org/
Najväcsie europske odvykacie centrum.Za pobyt sa neplati.

@tundra dakujem, pozriem to.

tiika
21. jún 2025

Vieš s ním budovať blízky vzťah, byt človekom v ktorom nájde oporu. Možno ho zoznámiť s niekym, kto si prešiel niečim podobným. Podporiť ho v iných zalubach, v tom, aby si našiel inú partiu. Bavit sa s ním o tom, čo by v živote chcel, keby ma neobmedzene možnosti a ako to dosiahnuť. Ty sama sa môžeš poradiť a obrátiť na nejakú organizáciu, online podporu, ktoré sa tomu venujú.

autor
21. jún 2025
@slniecko39

Keď sa stretáva so zlou partiou, neviete ho zavolať vrámci rodiny niekde, kde by bol nápomocný? Napr. práce na stavbe na dome alebo v záhrade alebo také niečo. Povedať mu, že potrebujete jeho pomoc. Tak by aspoň niečo manuálne robil, videl by, že v rodine sa dá aj dobre fungovať, videl by Vaše vzťahy. Možno ho to osloví a bol by náchylnejší na to, aby svoju situáciu riešil. Keby aj nie, aspoň Vám pomôže s tou danou prácou. Je inak veľmi pekné, že Vám jeho život nie je ľahostajný, avšak nikoho nevieme nútiť žiť inak - aj keď lepšie.

@slniecko39 ked v rodine vsetci len zatvaraju oci pred tym a zalamuju rukami. Povedia, ze je to strasne, kam sa dostal a ze kde sa stale chyba vo vychove. Tak vsetci sa len prizerame. Na ulici ho niekedy vidime pod vplyvom a radsej sa mu vyhneme, lebo nikto nevie, ako mu pomoct. Ja som s nim raz mala rozhovor a vravel, ze sa citi ako cierna ovca rodiny, ze by chcel mat niekedy aj vlastnu rodinu, ale on uz je ako bez zdraveho usudku, ze si neuvedomuje, ze cesta po ktorej ide ho dovedie uplne dole. Nema ani snahu to zmenit.

autor
21. jún 2025
@tiika

Vieš s ním budovať blízky vzťah, byt človekom v ktorom nájde oporu. Možno ho zoznámiť s niekym, kto si prešiel niečim podobným. Podporiť ho v iných zalubach, v tom, aby si našiel inú partiu. Bavit sa s ním o tom, čo by v živote chcel, keby ma neobmedzene možnosti a ako to dosiahnuť. Ty sama sa môžeš poradiť a obrátiť na nejakú organizáciu, online podporu, ktoré sa tomu venujú.

@tiika ved to rozmyslam, ze najskor sa ja na niekoho obratim a potom ho tam nejakym sposobom dostat, aspon nech to skusi. Len potrebujem vediet tie moznosti, kde vedia s takymi ludmi pracovat, naviest ich na normalny zivot.

tiika
21. jún 2025

Je cenné, že sa mu snazis pomôcť a máš viacero možnosti. Na druhu nikdy nie je iste, či to pomôže.

jumama
21. jún 2025

Autorka, prosim ta, hned teraz si najdi clanok o spoluzavislosti. Ty si myslis, ze existuje nejaka moznost, pomoc zvonka zavislemu cloveku. Bohuzial nie. Musi sam chciet. A bodka.

Ktokolvek cokolvek riesi za zavisleho cloveka, vlastne mu tym ublizuje a v konecnom dosledku aj sebe, lebo tak sa zavislost nevylieci. Prosim, prestuduj si naozaj mechanizmus spoluzavislosti.

Ty si myslis, ze rodicia nerobia dost. Je to boelstive takto na nich nahliadat. Vies co by pomohlo najviac? Ak by mu dali ultimatum a od nejakeho okamihu mu uz neposkytovali ubytovanie a stravu, ak to ultimatum nebude respektovat. Ak si precitas co je spoluzavislost a naozaj pochopis, tak pochopis, co som tym chcela povedat. Je to pre rodicov, co miluju svoje dieta strasne tazka situacia.

motylik2559
21. jún 2025

Ahoj, mna napada este taka otazka, ze este skor ako sa toto cele udialo bol aky? normalne chodil do skoly a ucil sa? doma pomahal? Alebo uz aj vtedy bolo nejake zaskolactvo? Co mohlo byt tym zlomom, ze sa dostal do takeho stavu? neprehliadali ho doma alebo naopak neboli nanho az priliz prisny a nezvladal to? nesikanovali ho v skole? alebo sa len tak zrazu ocitol v zlej partii? Ono by mozno nebolo na skodu najst ten spustac, preco siel na tieto chodnicky. Mozno este kym sa spraval normalne, tak uz vtedy ho nieco vnutorne trapilo, co kazdy doma prehliadal a nevedel si s tym rady a tak nasiel unik v tomto. Ked najdes na toto odpovede, tak mozno ho lepsie pochopis. Akurat,ze ty sa sice mozes informovat u nejakeho terapeuta ako na neho...ale tazko povedat, ci to zaberie...lebo ked je uz takto na tom, musi aj on sam chciet sa liecit. Ale ktovie, mozno motyka vystreli a tym,ze uvidi,ze si zistila hlavny zlom v jeho zivote tak sa ti otvori. Ale to je dost na dlhe lakte zistit, lebo to treba pokec s rodinou, ucitelmi pripadne spoluziakmi...nemyslim si,ze on sam od seba ti to povie. Je to naozaj tazka situacia. Kazdopadne drzim palce.

autor
21. jún 2025
@motylik2559

Ahoj, mna napada este taka otazka, ze este skor ako sa toto cele udialo bol aky? normalne chodil do skoly a ucil sa? doma pomahal? Alebo uz aj vtedy bolo nejake zaskolactvo? Co mohlo byt tym zlomom, ze sa dostal do takeho stavu? neprehliadali ho doma alebo naopak neboli nanho az priliz prisny a nezvladal to? nesikanovali ho v skole? alebo sa len tak zrazu ocitol v zlej partii? Ono by mozno nebolo na skodu najst ten spustac, preco siel na tieto chodnicky. Mozno este kym sa spraval normalne, tak uz vtedy ho nieco vnutorne trapilo, co kazdy doma prehliadal a nevedel si s tym rady a tak nasiel unik v tomto. Ked najdes na toto odpovede, tak mozno ho lepsie pochopis. Akurat,ze ty sa sice mozes informovat u nejakeho terapeuta ako na neho...ale tazko povedat, ci to zaberie...lebo ked je uz takto na tom, musi aj on sam chciet sa liecit. Ale ktovie, mozno motyka vystreli a tym,ze uvidi,ze si zistila hlavny zlom v jeho zivote tak sa ti otvori. Ale to je dost na dlhe lakte zistit, lebo to treba pokec s rodinou, ucitelmi pripadne spoluziakmi...nemyslim si,ze on sam od seba ti to povie. Je to naozaj tazka situacia. Kazdopadne drzim palce.

@motylik2559 ako dieta bol vesely, hravy, vymyslal ako kazdy chlapec, ale mal ciele do zivota. Slo to tak postupne uz na ZŠ sa zacal kamaratit s tymi "horsimi". Asi mal aj velku volnost od rodicov, male naroky na to, aby si veci aj niecim zasluzil a potom uz zacalo aj zaskolactvo a pod. Potom z roka na rok horsie a horsie.

autor
21. jún 2025
@jumama

Autorka, prosim ta, hned teraz si najdi clanok o spoluzavislosti. Ty si myslis, ze existuje nejaka moznost, pomoc zvonka zavislemu cloveku. Bohuzial nie. Musi sam chciet. A bodka.

Ktokolvek cokolvek riesi za zavisleho cloveka, vlastne mu tym ublizuje a v konecnom dosledku aj sebe, lebo tak sa zavislost nevylieci. Prosim, prestuduj si naozaj mechanizmus spoluzavislosti.

Ty si myslis, ze rodicia nerobia dost. Je to boelstive takto na nich nahliadat. Vies co by pomohlo najviac? Ak by mu dali ultimatum a od nejakeho okamihu mu uz neposkytovali ubytovanie a stravu, ak to ultimatum nebude respektovat. Ak si precitas co je spoluzavislost a naozaj pochopis, tak pochopis, co som tym chcela povedat. Je to pre rodicov, co miluju svoje dieta strasne tazka situacia.

@jumama viem, ze mu nepomozem, ze on musi sam. Ale aspon vediet na koho sa obratit, kde ho vziat v pripade, ze by suhlasil.

janickacrazy
21. jún 2025

Mali sme podobné v rodine, dopadlo to tak, že skončil vo väzení za napadnutie vlastného otca. Neskôr sa pomaly z toho dostal, ale už je to akoby úplne iný človek.