icon

Ako pomôcť príliš hanblivej dospelej dcére?

1. júl 2024

Ahojte. Obraciam sa na vás pre radu, lebo ja neviem, čo si o tom myslieť.
Moja dcéra, ktorá má už cez 20 rokov, je príliš hanblivá a tichá. Je taká už odmalička. Za celý život mala len jednu kamarátku, no naposledy sa kontaktovali asi pred 10timi rokmi, čiže už nemá žiadnu. Nikdy nikde nezapadala, v škole bola stále ticho. Počas detstva, až doteraz, keď príde návšteva, vždy sa zavrie do izby, lebo sa hanbí (aspoň to tak hovorí). Vždy sa hanbila aj príbuzných.
Má aj malé sebavedomie.
Dnes k nám prišiel na návštevu jej bratranec s ktorým vyrastala, ale s ktorým sa dlhšie nevidela a namiesto toho, aby šla k nemu a rozprávala sa, radšej vyšla von a šla sa prejsť dokiaľ neodíde.
Nemyslím si, že to myslí zle, ale proste nemá rada návštevy, nemá rada, keď nejako vyzvedajú a plus je hanblivá. Sama so sebou je preto nespokojná, nemá sa rada, chce to prekonať, no nevie ako. Strašne ju to v živote obmedzuje. Hovorila, že sa cíti ako zbabelec. Rozhodla sa teda že si nájde prácu ďalej odtiaľto a nájde si svoje bývanie a dúfa, že ju to zmení k lepšiemu. Že sa oťuká.
Je mi ľúto, keď ju vidím trápiť sa kvôli tomu.
Ako jej pomôcť?

Strana
z2
dariaaa
1. júl 2024

@drobcek17 a kto synovi povedal ze je asperger?Pretoze píšeš,ze je malicky a asperger sa v malickom veku nepotvrdzuje

drobcek17
1. júl 2024

@dariaaa takto možno som to zle napísala bude mať 5 rokov. Tak už nie je taký maličký, ale oproti autorkinej dcére je maličký. Diagnostikovala ho psychologička v cpp, ale čakáme ešte na diagnostiku v Adepte (možno to vyvratia, ale skôr nie). Syn rozpráva, rozumie veľa veciam, ale v socializácii pri deťoch je vidieť problém.

kleopatra114
1. júl 2024

@dariaaa asperger rozhodne nemusí byt človek náladový s výbuchmi . U nás sa as prejavuje introvertnostou, sociálnou neohrabanosťou , neschopnosťou nadviazať spontánny kontakt . Hlavne dievčatá dokážu krásne načítavat a odpozeravat sociálne správanie a situácie . Autorkine dieťa môže byt kľudne As s úzkosťami a pravdepodobne aj je .

dariaaa
1. júl 2024

@drobcek17 tak snad to vyvratia.Stale je malý na potvrdenie aspergera.Moze byt,ze ked zacne chodit do skoly,tam sa to zmení. Prave preto sa na taketo diagnozy caka na školu. Drzim palce,mozno sa ti malý rozbehne az si budes priat aby sa to vratilo.Aj taky pripad byva

dariaaa
1. júl 2024

@kleopatra114 je toho vela co diagnostikuje aspergera alebo fobie.Preto je treba vyhladat pomoc.Ale v 20tich???Dost neskoro.

estellas
1. júl 2024

Pravdepodobne má sociálnu fóbiu. Ja som tiež introvert, mám trochu stres keď mám niečo vybaviť cez telefón.S kamarátmi a rodinou sa bežne rozprávam. Je trochu zvláštne že sa pred rodinou až tak hanbí, preto mi to pripadá ako sociálna fóbia.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
kleopatra114
1. júl 2024

@dariaaa vôbec nie je neskoro . Vieš , kolko nediagnostikovanych behá po svete ? Len ich považujeme za mierne divnych , hanblivých , podivinov . Doteraz si mohla autorka myslieť , že jej dcéra je len plachý introvert . Mladej by som odporúčala navštíviť kvalitného psychológa , lebo nech je to hocico , pokial jej to bráni v užívaní si normálneho zivota , normálne to nie je .

jana_eyre_2
1. júl 2024

Mala by zájsť za odborníkom, kde nájde príčinu takéhoto extrémneho uzavretia.. ja som introvert, ale nemám problém komunikovať s ľuďmi, len to nerobím vo veľkom ako extrovert.. úplne sa odstrihnúť od ľudí a trápiť sa tým nie je introvercia, ale iný problém, na ktorý príde psychológ..

karolinakr
1. júl 2024

ja som sa vela veci naučila až v dospelosti, ak ma ochotu učit sa, dobehne zameškane

vilma7
2. júl 2024

Ja sa cudujem že ste to neriesili uz davno. Nechat to roky len tak?
To nie je extrémna hanblivosy. To bude ovela väčší problém.

vilma7
Autor odpoveď zmazal
cimage
2. júl 2024

@babulkomale jasne, aj ja som chodila s mamou do banky, na urady, ale nejak som neriesila co sa tam deje. Zacala som sa zaujimat az ked to bolo pre mna aktualne.

libertz
2. júl 2024

socialna fobia jak vysita a nie zrovna slaba varianta. Kedysi som to mal tiez ale nastastie na strednej opadlo.

drobcek17
2. júl 2024

@dariaaa tak ja tiež dúfam, že mu to vyvratia, pripadne keď bude v kolektíve nejako sa táto jeho placha stránka zmení. On inak funguje fakt ako zdravé dieťa, vo všetkom je samostatný. Len keď ho vidíš v spoločnosti iných detí vidieť tam rozdiely. A hlavne v tých vedomostiach vidíš, že je iný, on číta od 3.5roka v 3 rokoch čítal po písmenách, dnes číta plynule. Vie písať od 4,5 roka, pozná všetky štáty sveta, ich vlajky, hlavné mestá, je taká malá encyklopédia, on aj pekne čisto rozpráva, ale málo na svoj vek, vie sa aj hrať pekne ale tie jeho záujmy sú iné ako majú ostatné deti v jeho veku. Ale zas ak by bol každý asperger ako ten náš (ak ním je ) tak je to super fungujúce dieťa, nevymýšľa, poslúcha, len je samotár 🙂

dariaaa
2. júl 2024

@drobcek17 to byvaju druhe stranky tychto diagnóz. Noekde sa ubralo a miekdepridalo.Hlavne to musi chciet sam.Netreba ho nútiť citat ani nič.Su deti,ktore sa vyvijaju ako vsetky,a maspamat povedia knižku. A potom sa to zrazu zastavi.A keby aj,nie je to diagnoza,ktora boli.Hlavne,ze to beriete triezvo.

drobcek17
2. júl 2024

@dariaaa presne ako hovoríš, berieme to tak, že v niečom mu Boh nadelil a v niečom ubral, my sme hlavne šťastný, že ho máme 💗 a už zvyšok nejako pevne verím, že natrénujeme. My ho netlačíme do ničoho, on sa celkovo rád učí, hlavne je nech je šťastný.

vanilkovazmrzka
3. júl 2024

Mala si dost vela rokov cas a priestor pomoct jej. Teraz uz je to dospela zena, tvoja rola v jej zivote, co s tyka vychovy a formovania osobnosti, je uz uzavreta. Chapem, ze si smutna, ked ju vidis nestastnu. Ale je trochu neskoro zavadzat jej do zivota zmeny a organizovat ju… uz je to na nej, a ano, zmena prostredia jej v tomto moze velmi pomoct. Taky novy zaciatok. Co pre nu mozes urobit ty, je akceptovat ju, prichylit ju vzdy ked sa bude citit osamela, proste len byt mamou a oporou.

sjun
4. júl 2024

Kedze k tebe ma doveru porozpravajte sa ze by ste isli za odbornikom a zacali to riesit ze jej proste pomozes v tomto urobit ten prvy krok. Tiez si myslim ze to nie je len o hanblivosti mat 25 rokov a ziadnych kamosov znamych partiu nazvat to mozeme hocijako je naozaj cudne. Musela aj v skole trpiet ked proste bola sama niekde v kute. To ze pojde byvat sama je sice take hodenie do vody ze no a teraz plavaj ale co ak jej to este pritazi. Myslis ze zrazu sa oklepe a uz pojde nebojacne aj na urady daco vybavit ked bude treba atd. Lebo v takom prenajme sa hocico udeje treba riesit s majitelom ozvat sa atd. Drzim palce aj jej aj tebe aby ste to prekonali.

Strana
z2