Ako pomôcť rodine v krízovej situácii?
Ahojte, mám kamošku, veľmi jej chcem pomôcť, ale naozaj neviem ako. V prvom rade jej manžel prišiel pred rokom a pol prišiel o prácu po 20r. Tým, že už mal 50r, mal veľký problém s hľadaním práce. Všade kde posielal CV (kvalifikované pozície jeho zamerania) ho ani nepozvali na pohovor, dokonca mu ani neodpovedali. Pochodil personálne agentúry, burzy práce, zamestnávateľov. Nakoniec sa pred mesiacom zamestnal vo výrobe, lebo už mu nič iné neostávalo. Po týždni ho však prepustili, lebo to tempo, 12h, bremená nezvládal, pravdepodobne nebude môcť robiť vo výrobe, s bremenami. K tomu majú chorú dcéru - ochorela pred 3 mesiacmi, zistili vážne ochorenie a nastúpila na liečbu. Liečba je ťažká a dcéra ju zvláda dosť zle, ale snaží sa. Do toho, aby toho nebolo málo, teraz mojej kamoške zistili tiež ochorenie a všetko vysvetľuje to, ako sa cítila posledné mesiace, ako zbitý pes a nevládala žiť... Jediná, kto doma aktuálne pracuje je teda ona, z jej príjmu sa ťahá všetko, majú ešte nejaké úspory a žili aj s nadštandardného odstupného manžela. Každý deň si siaha na dno svojich síl. Ani neviem ako jej pomôcť. Aj keby sa chcela rozísť s mužom, kvôli tomu, že nemá prácu, potrebuje ho, aby jej bol oporou, pomohol s lekármi, vyšetreniami, odviezol ich apd. On zase doma pomôže, uprace, umyje riad, navarí, nakúpi. Finančne jej nechcem pomôcť, to by vôbec nezobrala. Prácu som mu hľadala aj ja, len sa to neporadilo. Vždy som si myslela, že kto chce, prácu si nájde. Ale vidím, že nie je všetko tak...
@anonym_cefeb8 pisem,co som citala v 55tke moze poberat z 3piliera dochodok,65tke ale bude mat väcsi dochodok z neho.Pekne aj suma je tam.Teraz budu chodit papiere z neho na rocne zuctovanie,tak si to precitaj.A netrepem.
@anonym_d88212 on nemá III. pilier!
päťdesiatnik je starý, nikto ho nechce zamestnať.... kde budú potom pracovať ľudia do 65, ak v 50tke prídu o prácu?
@anonym_autor muz ma 50tku a natahuje sa s 30kilovymi vecami v robote.a ma 2000eur aj viac.Kto chce pracovat,robotu si vzdy najde.Vsetko ostatne su len vyhovorky.Ani do zahranicia nie je nikdy neskoro odist pracovat,vzdy lepsie ako nemat nic.
@anonym_d88212 tiez som sa po patdesiatke natahoval s 30kilovymi vecami a teraz nemozem nic tazsie dvihat kvoli chrbtici a caka ma este operacia hernie.
@anonym_autor na poštu ho zoberú a tam neni až taká ťažká práca. Aj minimálna mzda je lepšie ako nič. Alebo do SBS ten kurz obvykle dajú možnosť urobiť si.
Nenaťahujme sa tu o tom, čo by on mohol a nemohol. Jednoducho je to ten typ, čo s nm nepohnete. Už to trvá rok a pol. Moja otázka bola, ako jej mám pomôcť a čo by ste robii na jej mieste. A vychádzajme z toho, že máte muža, ktorí nepôjde robiť hocičo. Odišli by ste od neho? v 50tke? S chorou dcérou a vy chorá? Alebo by ste ho poslali k mame - čo nemusí chcieť odísť - a ostanete sama, aj finančne aj po každej stránke?
1. zobrat prvu pacu, nepreberaj- 50 rokov nie je vek na zamestnanie sa, u nas vo vyrobe robia ludia, co idu z prace do dochodku- kde je vola , tam je cesta... 2. ak je dcera vazne chora, nech ide na upsvar a informuje sa na opatrovatelsky prispevok 3. kamoske dovol oddychnut si- pomoz nematerialne, svojou pritomnostou, prechadzkou, rozhovormi...
Ja by som jej poradila, aby s tebou už nebola kamoška. Radiť rozvod za to že chlap nemá mesiac prácu mi normálne nepripadá.
Ja by som jej poradila, aby s tebou už nebola kamoška. Radiť rozvod za to že chlap nemá mesiac prácu mi normálne nepripadá.
@anonym_efe507 Vies citat? Doma je rok a pol.
@anonym_efe507 Vies citat? Doma je rok a pol.
@anonym_b78ce4 viem. ale teraz je doma mesiac po vyhadzove.
@anonym_b78ce4 viem. ale teraz je doma mesiac po vyhadzove.
@anonym_efe507 vyhodili ho po tyzdni? Kde odrobil myslim tri alebo styri dni. Aspon keby vydrzal tyzden, ale uz musel aj tam nadavat, byt negativny apd. Vadilo mu tam vsetko, v zasade je dost mozne, ze skoncil aj sam, lebo uz po prvom dni povedal, ze toto nie.
päťdesiatnik je starý, nikto ho nechce zamestnať.... kde budú potom pracovať ľudia do 65, ak v 50tke prídu o prácu?
@ivicatolic Keby len do 65 🙂 Dnešné deti v cca 72.
Rozvod keď sú chorí asi nie, poradila by som minimalizovať mu "dávanie" peňazí? Neviem ako to u nich funguje s financiami, ale proste iba základné potraviny nakúpiť do domácnosti a tam to končí, žiadne dávanie peňazí do auta a žiadne koníčky atď.
@anonym_efe507 vyhodili ho po tyzdni? Kde odrobil myslim tri alebo styri dni. Aspon keby vydrzal tyzden, ale uz musel aj tam nadavat, byt negativny apd. Vadilo mu tam vsetko, v zasade je dost mozne, ze skoncil aj sam, lebo uz po prvom dni povedal, ze toto nie.
@anonym_autor a co by z toho kamoška mala keby odišiel? Peniaze nemá, alimenty už zrejme nemusí platiť, dcéra je už určite dospelá, jedine ze by mala od neho kľud.
Ake maju obe choroby? Onko? Lebo to je podla mna dolezite ci mozu budu moct a kolko pracovat.,K chlapovi sa ani nejdem vyjadrit je to bezcharakterny hlupak ,uz davno ho mala poslat prec a mozno by si usetrila aj kopu stresu a chorob z nich .Nechapem , ze jej to rok a pol nevadilo ,ze nic nerobi.
Ak nema zaujem pracovat, rozlucila by som sa s nim. Lenivemu capovi by malo byt trapne nechat sa zivit zenou tak dlho. Je to mlady chlap, robit moze. V kazdej druhej diskusii sa v 50 zacnu chlapi kurvit. Tak mozu aj robit. Ci na milenky su mladi a na robotu stari?😁
Zrazu ich v robote boli chrbat.😀
Len tak sa zamýšľam. Poslali ho preč z vedúcej pozície po 20 rokoch, bol to len on alebo ich bolo viac? Firma skrachovala? Alebo sa trochu zmenil trh práce, ľudia si začali vážiť samých seba a tak sa na neho ako podriadení sťažovali, alebo bol celkovo nepríjemná povaha aj v práci, tak ako sa javí aj v súkromí? Ani známosti mu v takom prípade nepomôžu, ak ľudia vedia, aký je a čo by tým svojmu zamestnávateľovi spôsobili.
A on nie je v takej pozícii, aby si vyberal.
@anonym_autor
@anonym_autor a kamaratka ta o tu pomoc ziadala? Urcite chce aby si jej pomahala? Ty sa jej akurat tak ponukni, ze keby nieco potrebovala, tak si tu pre nu. Vypocuj ju ak bude potrebovat sa vyrozpravat, pomoz jej s dcerou ak nieco bude treba, chod jej po nakup ak jej nebude mat kto ist. Ako jej chces inak pomahat?
@anonym_autor a kamaratka ta o tu pomoc ziadala? Urcite chce aby si jej pomahala? Ty sa jej akurat tak ponukni, ze keby nieco potrebovala, tak si tu pre nu. Vypocuj ju ak bude potrebovat sa vyrozpravat, pomoz jej s dcerou ak nieco bude treba, chod jej po nakup ak jej nebude mat kto ist. Ako jej chces inak pomahat?
@anonym_7dfc03 Asi tak. Toho podareneho kkta do prace asi nikto nedostane, takze 🤷♀️
@anonym_7dfc03 Asi tak. Toho podareneho kkta do prace asi nikto nedostane, takze 🤷♀️
@anonym_b78ce4 a preco by aj mala, to je vec jej kamaratky a jej muza. Jedine, ze by boli obaja mentalne zaostali alebo mali nejaku strasnu vadu na mozgu, ze by neboli schopny si sami riesit horsie obdobie v manzelstve/zivote. Ja nemusim tieto typy co idu vsetko a vsetkych nasilu zachranovat, mne by to teda vadilo keby sa mi niekto takto staral do zivota bez toho aby som si ja o to poziadala.
@anonym_b78ce4 a preco by aj mala, to je vec jej kamaratky a jej muza. Jedine, ze by boli obaja mentalne zaostali alebo mali nejaku strasnu vadu na mozgu, ze by neboli schopny si sami riesit horsie obdobie v manzelstve/zivote. Ja nemusim tieto typy co idu vsetko a vsetkych nasilu zachranovat, mne by to teda vadilo keby sa mi niekto takto staral do zivota bez toho aby som si ja o to poziadala.
@anonym_7dfc03 Ked si oni nechcu zratat 2+2, tak zvonku to uz fakt nikto nezachrani.
@anonym_autor OMG, rozvod? Super nápad, každý bude mať polovicu z toho, čo má teraz, a ona sa bude ešte starať o deti a striedavku, bývanie… To jej určite pomôže, všetko bude jednoduchšie a ľahšie… naozaj?
@anonym_autor nech prispieva do domácnosti rovnakým dielom a je jedno kde tie peniaze vezme. Dať mu zaplatiť výdaje, elektrina, plyn, potraviny...
Nenaťahujme sa tu o tom, čo by on mohol a nemohol. Jednoducho je to ten typ, čo s nm nepohnete. Už to trvá rok a pol. Moja otázka bola, ako jej mám pomôcť a čo by ste robii na jej mieste. A vychádzajme z toho, že máte muža, ktorí nepôjde robiť hocičo. Odišli by ste od neho? v 50tke? S chorou dcérou a vy chorá? Alebo by ste ho poslali k mame - čo nemusí chcieť odísť - a ostanete sama, aj finančne aj po každej stránke?
@anonym_autor co by som robila na nej mieste? Tak poslat ho riti teraz asi nie je dobry napad, ked sa choroba jednej alebo druhej skomplikuje, bude treba pomoc aby sa predislo najhorsiemu. Asi by som mu nedavala peniaze, kedze uz vyse roka nerobi, iba jedlo a zakladne fungovanie. Ziadne na jeho hobby, ziadne tankovanie do jeho auta. Snazila by som sa svoje zdravie poriesit cim skor a co ja viem, najst si este dalsiu pracu? Maju hypo? Liecba dcery je narocna na financie? Tak kamoska bude zit ako matka samozivitelka.
On precitne ked mu utiahne opasok. Drzat kasu a ziadne dovolenky, nove handry, akcie a piva s kamosmi.
@anonym_autor pýtala si sa na názor. Nikdy by som kamoške v tejto situácii neradila rozvod, nepovedala by som jej nech ho pošle preč. Čo tým dosiahne ?
To je môj názor, za ním si stojím . Za mňa the end.
@anonym_autor ja mu na jednej strane rozumiem. A pomerne casto som sa tym v praci stretavala kedze som robila v korporate. Tazko muzi znasali ze museli ist robit pracu robotnika ked predtym robili veducich. Muzske ego je citlive.Nech este skusia po znamosti. Urcite pozna vela ludi ked bol na veducej pozicii.
@anonym_0f8a21 Presne aj ja robím v corporate a u nás keď ma ísť chlap na nižšiu pozíciu radšej dá vypoved
@anonym_autor OMG, rozvod? Super nápad, každý bude mať polovicu z toho, čo má teraz, a ona sa bude ešte starať o deti a striedavku, bývanie… To jej určite pomôže, všetko bude jednoduchšie a ľahšie… naozaj?
@bystrozraky byt bol jej pred manzelstvom, dieta je dospele, on ma jedine auto. Nic ine fyzicky nemaju na seba.
@anonym_autor pankovi nejaky opatrovatelsky prispevok sa neda poriesit? Ze by opatroval niekoho v rodine?
@anonym_autor pankovi nejaky opatrovatelsky prispevok sa neda poriesit? Ze by opatroval niekoho v rodine?
@anonym_1e59be nie, dieťaťu ešte nežiadali o ID, keďže nemá odpracovaný rok, iba 4 mesiace a doplatiť chýbajúce obdobie nemajú z čoho. Dcéra sa po preliečení a zastabilizovaní stavu chce vrátiť do práce, aktuálne je PN.

lenivy a rozmaznany.
no a co ze bol veduci, co bolo to bolo, terazky je nezamestnany...
Nikoho uz nezaujima jeho funkcia. A ktovie, ako posobil na pohovoroch, ked ho nikde nevzali. Sorry, ma zrely vek, nie 80 tnik.
moj muz je invalid a maka a zaraba na rodinu, 54 rocny.