icon

Ako pomôcť rodine v krízovej situácii?

12. feb 2026

Ahojte, mám kamošku, veľmi jej chcem pomôcť, ale naozaj neviem ako. V prvom rade jej manžel prišiel pred rokom a pol prišiel o prácu po 20r. Tým, že už mal 50r, mal veľký problém s hľadaním práce. Všade kde posielal CV (kvalifikované pozície jeho zamerania) ho ani nepozvali na pohovor, dokonca mu ani neodpovedali. Pochodil personálne agentúry, burzy práce, zamestnávateľov. Nakoniec sa pred mesiacom zamestnal vo výrobe, lebo už mu nič iné neostávalo. Po týždni ho však prepustili, lebo to tempo, 12h, bremená nezvládal, pravdepodobne nebude môcť robiť vo výrobe, s bremenami. K tomu majú chorú dcéru - ochorela pred 3 mesiacmi, zistili vážne ochorenie a nastúpila na liečbu. Liečba je ťažká a dcéra ju zvláda dosť zle, ale snaží sa. Do toho, aby toho nebolo málo, teraz mojej kamoške zistili tiež ochorenie a všetko vysvetľuje to, ako sa cítila posledné mesiace, ako zbitý pes a nevládala žiť... Jediná, kto doma aktuálne pracuje je teda ona, z jej príjmu sa ťahá všetko, majú ešte nejaké úspory a žili aj s nadštandardného odstupného manžela. Každý deň si siaha na dno svojich síl. Ani neviem ako jej pomôcť. Aj keby sa chcela rozísť s mužom, kvôli tomu, že nemá prácu, potrebuje ho, aby jej bol oporou, pomohol s lekármi, vyšetreniami, odviezol ich apd. On zase doma pomôže, uprace, umyje riad, navarí, nakúpi. Finančne jej nechcem pomôcť, to by vôbec nezobrala. Prácu som mu hľadala aj ja, len sa to neporadilo. Vždy som si myslela, že kto chce, prácu si nájde. Ale vidím, že nie je všetko tak...

Strana
z3
anonym_c340ff
12. feb 2026

On bude mať ešte 3 pilier so zmluvou pre možnosť zrušenia/výberu, bude tam pár desiatok tisíc, to je tiež možnosť. Zoberú 20% ale pomôže.

autor
12. feb 2026
@anonym_c340ff

On bude mať ešte 3 pilier so zmluvou pre možnosť zrušenia/výberu, bude tam pár desiatok tisíc, to je tiež možnosť. Zoberú 20% ale pomôže.

@anonym_c340ff prosím? On nemá 3. pilier, nemá ani 2. pilier.

anonym_d88212
12. feb 2026
@anonym_c340ff

@anonym_c340ff v 55tke sa samizdza moze cast vybrat alebo uz cerpat dochodok z neho.Muz ma tiez 50tku a 55tke z 3tieho moze cerpat ale bude ho mat nizsi,keby chcel.Co nechce.

anonym_ea2344
12. feb 2026

Proste zobrat akukolvek pracu. 51 rocny muz nie je ziadny starec. A v takomto veku bezne robia vo vyrobe, za padom. Musi dat dole koruny krasy z hlavy a zacat makat
Ved ta rodina sa zosype

autor
12. feb 2026
@anonym_d88212

@anonym_c340ff v 55tke sa samizdza moze cast vybrat alebo uz cerpat dochodok z neho.Muz ma tiez 50tku a 55tke z 3tieho moze cerpat ale bude ho mat nizsi,keby chcel.Co nechce.

@anonym_d88212 nemôže si vybrať, je to prvý pilier, na peniaze z neho má nárok pri odchode do predčasného SD alebo riadneho SD.

autor
12. feb 2026
@anonym_ea2344

Proste zobrat akukolvek pracu. 51 rocny muz nie je ziadny starec. A v takomto veku bezne robia vo vyrobe, za padom. Musi dat dole koruny krasy z hlavy a zacat makat
Ved ta rodina sa zosype

@anonym_ea2344 to vieme, ale to sa nestane. Čiže ak on nebude pracovať, ako jej mám pomôcť, aby sa nezosypala?

danielahamar
12. feb 2026

Nechápem ako niekoho napadlo slovo rozvod / problém treba riešiť a nie od neho utiect/ a 50r má pred sebou ešte cca 15r práce🙄 to chce doma sedieť? Proste hľadať robotu a akúkoľvek

anonym_8ff69e
12. feb 2026

Ist robit kludne do Lidla. Ak zvladne dokladat tovar slaba zena, tak on to snad zvladne tiez. Nemusi ist robit tazke prace. Ma 50, nie 70. Ako pises, dostal nadstandardne odstupne. Kopec ludi vyhodia aj bez odstupneho a idu.

anonym_0f8a21
12. feb 2026

Ja by som odporucila pracu v nejakom obchode. Nemyslim potraviny. Mozno nejaka predajna s naradim, autosuciastky...spravit si vzv preukaz a mozno nejaky sklad.

hiro
12. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_c340ff prosím? On nemá 3. pilier, nemá ani 2. pilier.

@anonym_autor Nuž to nebolo moc múdre rozhodnutie pred tými 20 rokmi... Mohol tam mať kopec peňazí vzhľadom na vek, čas a dobré zamestnanie. Jasne, nie je to žiadne terno ale stále lepšie ako výnosy na sporiacich účtoch. Ako poistenie pre prípad núdze fajn.

anonym_42acd2
12. feb 2026

Nevidim tu jediny dovod preco by sa mala rozchadzat s muzom? A on nech si najde normalnu pracu, nemusi byt hned vo vyrobe, pokladnika zvladne azda aj on, ked to zvladnu 65 rocne a 20 rocne zeny, ci?

anonym_a41f8d
12. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_ea2344 to vieme, ale to sa nestane. Čiže ak on nebude pracovať, ako jej mám pomôcť, aby sa nezosypala?

@anonym_autor Nech ide pracovať do hociktorého supermarketu. Tam prijímajú vždy a takú prácu si ustojí aj 50 ročný chlap. No a je lepšie mať nejaký plat...ako žiadny.

autor
12. feb 2026
@anonym_0f8a21

Ja by som odporucila pracu v nejakom obchode. Nemyslim potraviny. Mozno nejaka predajna s naradim, autosuciastky...spravit si vzv preukaz a mozno nejaky sklad.

@anonym_0f8a21 ale on je povaha, že jednoducho nepôjde, nedá sa s nám pohnúť. Do obchodu nie, na call centrum nie, do výroby nie, do banky nie, ku mobilnému operátorovi ho nezobrali. Kuriéra robiť nebude. Preto som jej povedala, nech idú od seba. Takto sa nedá žiť a ona to nedá ani fyzicky, ani psychicky.

hiro
12. feb 2026

@anonym_d88212 Neviem koľko rokov na začiatku boli zmluvy že môžeš vybrať všetko. Po novom už nie.

anonym_8ff69e
12. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_0f8a21 ale on je povaha, že jednoducho nepôjde, nedá sa s nám pohnúť. Do obchodu nie, na call centrum nie, do výroby nie, do banky nie, ku mobilnému operátorovi ho nezobrali. Kuriéra robiť nebude. Preto som jej povedala, nech idú od seba. Takto sa nedá žiť a ona to nedá ani fyzicky, ani psychicky.

@anonym_autor tak nech s prepacenim nezere, ked sa mu nechce robit hocico a peniaze nema. Nema na vyber.

autor
12. feb 2026
@anonym_8ff69e

@anonym_autor tak nech s prepacenim nezere, ked sa mu nechce robit hocico a peniaze nema. Nema na vyber.

@anonym_8ff69e povedala som jej, nech ho pošle ku matke. nech mu zbalí veci do tašky a nech ide tam. Lebo takto sa to nedá ďalej. Ani na brigádu nepôjde, ani letáky nosiť nebude. Jednoducho od seba. Jej to psychicky neprospieva.

anonym_0f8a21
12. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a čo by chcel ako robiť? Riaditela zemegule? Asi by bol hladny...alebo pobaleny..vratit matke. Ta ho posle hadam spat aj s pracovnou zmluvou.

anonym_8ff69e
12. feb 2026

Moze ist robit influencera na onlyfans a este bude z neho milionar.

autor
12. feb 2026
@anonym_0f8a21

@anonym_autor a čo by chcel ako robiť? Riaditela zemegule? Asi by bol hladny...alebo pobaleny..vratit matke. Ta ho posle hadam spat aj s pracovnou zmluvou.

@anonym_0f8a21 bol na vedúcej pozícii roky a jednoducho nepôjde robiť hocičo. Preto hovorím, že vrátiť ho mame a nech ho živí ona. Toto sa nedá zvládnuť... ja jej pomôžem s lekármi.

anonym_0f8a21
12. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_0f8a21 bol na vedúcej pozícii roky a jednoducho nepôjde robiť hocičo. Preto hovorím, že vrátiť ho mame a nech ho živí ona. Toto sa nedá zvládnuť... ja jej pomôžem s lekármi.

@anonym_autor ja mu na jednej strane rozumiem. A pomerne casto som sa tym v praci stretavala kedze som robila v korporate. Tazko muzi znasali ze museli ist robit pracu robotnika ked predtym robili veducich. Muzske ego je citlive.Nech este skusia po znamosti. Urcite pozna vela ludi ked bol na veducej pozicii.

anonym_b8ddae
12. feb 2026

No jesitny chlap vo veku kedy si tazko zvyka na tak velku zmenu. V case ked zena a dcera potrebuju najvacsiu oporu tak sa bude chovat ako spratek. Kamoske by som poradila najst si dobreho terapeuta lebo ja by som napr len tak lahko takuto podpasovku nerozdychala v case ked chlapa potrebujem najviac.
Rozumny chlap by uvazoval tak ze aj ked mu praca nevyhovuje ale v tomto case nema inu moznost a ze je to len docastny stav.
Ja ako zena by som sla aj kanal kopat aj s vysokou skolou ak by nebolo inej roboty a partner ci dieta by mali zdravotne problemy. Chuda tvoja kamoska ze sa po tolkych rokoch dozvie koho ma vlastne vedla seba.

janinah
12. feb 2026
@anonym_b8ddae

No jesitny chlap vo veku kedy si tazko zvyka na tak velku zmenu. V case ked zena a dcera potrebuju najvacsiu oporu tak sa bude chovat ako spratek. Kamoske by som poradila najst si dobreho terapeuta lebo ja by som napr len tak lahko takuto podpasovku nerozdychala v case ked chlapa potrebujem najviac.
Rozumny chlap by uvazoval tak ze aj ked mu praca nevyhovuje ale v tomto case nema inu moznost a ze je to len docastny stav.
Ja ako zena by som sla aj kanal kopat aj s vysokou skolou ak by nebolo inej roboty a partner ci dieta by mali zdravotne problemy. Chuda tvoja kamoska ze sa po tolkych rokoch dozvie koho ma vlastne vedla seba.

@anonym_b8ddae to nie je kamoska,do troch minut vedela,ze nema 2 ani 3 pilier...
Ale to je jedno,ine ako koruna kralovska dolu z hlavy a robit co sa naskytne sa robit neda,k tomu ho treba dokopat,odchod z domu ničomu nepomoze,to uz ani ten riad nik neumyje...

autor
12. feb 2026
@janinah

@anonym_b8ddae to nie je kamoska,do troch minut vedela,ze nema 2 ani 3 pilier...
Ale to je jedno,ine ako koruna kralovska dolu z hlavy a robit co sa naskytne sa robit neda,k tomu ho treba dokopat,odchod z domu ničomu nepomoze,to uz ani ten riad nik neumyje...

@janinah my sme dlhorocni priatelia a jej muža poznám veľmi dobre. Ešte keď pracoval, tak sme sa bavilo o mojom druhom pilieri, a on je výrazne proti tomu, povedal mi, že nebudem mať odtiaľ žiadne peniaze a že som urobila chybu, že som do neho vstúpila. O treťom viem preto, lebo som mu povedala, že nech si šetrí aspoň tam. Ale viem, že ho nemá.

anonym_d4518e
12. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor prepac ale vo Vw makaju pomaly dochodcovia. pride mi ze jej muz sa len vyhovara? toto je co za chlapa?

autor
12. feb 2026
@anonym_d4518e

@anonym_autor prepac ale vo Vw makaju pomaly dochodcovia. pride mi ze jej muz sa len vyhovara? toto je co za chlapa?

@anonym_d4518e no veď hovorím, že je komplikovaný. Preto jej radím, nech mu dá ultimátum a nech odíde preč, nech si ide kam chce, ku mame, do hotela, to je jedno. Takto sa nedá existovať.

anonym_d4518e
12. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_d4518e no veď hovorím, že je komplikovaný. Preto jej radím, nech mu dá ultimátum a nech odíde preč, nech si ide kam chce, ku mame, do hotela, to je jedno. Takto sa nedá existovať.

@anonym_autor toboz im ma byt teraz oporou ....

anonym_cefeb8
12. feb 2026
@anonym_d88212

@anonym_d88212 čo tu trepeš o III.pilieri

anonym_cefeb8
12. feb 2026
@hiro

@anonym_autor Nuž to nebolo moc múdre rozhodnutie pred tými 20 rokmi... Mohol tam mať kopec peňazí vzhľadom na vek, čas a dobré zamestnanie. Jasne, nie je to žiadne terno ale stále lepšie ako výnosy na sporiacich účtoch. Ako poistenie pre prípad núdze fajn.

@hiro mohol,mohol....to mu ako teraz pomôže

anonym_d88212
12. feb 2026
@anonym_cefeb8

@anonym_d88212 čo tu trepeš o III.pilieri

@anonym_cefeb8 pisem,co som citala v 55tke moze poberat z 3piliera dochodok,65tke ale bude mat väcsi dochodok z neho.Pekne aj suma je tam.Teraz budu chodit papiere z neho na rocne zuctovanie,tak si to precitaj.A netrepem.

anonym_d88212
12. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor muz ma 50tku a natahuje sa s 30kilovymi vecami v robote.a ma 2000eur aj viac.Kto chce pracovat,robotu si vzdy najde.Vsetko ostatne su len vyhovorky.Ani do zahranicia nie je nikdy neskoro odist pracovat,vzdy lepsie ako nemat nic.

Strana
z3