Ako pomôcť sestre po rozvode a strate práce?
Dobrý deň,
skúsim svoj problém popísať stručne, vopred vďaka za každú radu.
Mám sestru - dvojča. Sme krátko po päťdesiatke. Sestra sa pred 7 rokmi po 20 rokoch rozviedla s bývalým manželom, lebo po rokoch stretla svoju prvú lásku. Zrejme to ťahali dlhšie za chrbtom bývalého manžela,ale to ma nikdy nezaujímalo. Rozviedli ich rýchlo, deti sú už dospelé, takže žiadne výživné a nič podobné sa neriešilo.
S bývalým švagrom sme stále v kontakte, veď sme boli desaťročia rodina. Rozvod znášal ťažko, snažil sa manzelstvo zachrániť, ale keď pochopil, že nevyhrá, nechal to tak a odsťahoval sa do vedľajšieho mesta. Našiel si priateľku, oženil sa, má dcéru a čakajú druhé dieťa.
Moja sestra plánovala svadbu so svojou prvou láskou, ale počas covidu to odložili a nakoniec sa budúci ženích priznal, že sa zaľúbil do niekoho iného. Odišiel, začal nový vzťah, narodil sa mu syn a bude sa ženiť.
Teraz k môjmu problému.
Sestre po rozchode úplne preplo. Mala svoj plán ako prežije život po boku svojho priateľa a zrazu sa jej všetko rozsypalo. Ona zostala sama a exmanžel a expriateľ si žijú v spokojných vzťahoch.
Mala obdobie, keď sa snažila obnoviť vzťah s exmanželom, teraz obom (exmanželovi a expriateľovi) vypisuje listy, posiela ich staré spoločné fotky, náhodne ich stretáva na ulici.
Tušila som, že je zo situácie zúfalá, ale prekvapilo ma aké je to vážne (rozprával mi to exšvagor).
Ďalší problém je, že od rozvodu žije v byte, ktorý kúpili s exmanželom. Až teraz som sa dozvedela, že sa odtiaľ odmieta vysťahovať, exmanžela nemá z čoho vyplatiť a on sa tam chce nasťahovať so svojou novou rodinou a chce ju vyplatiť. Momentálne to už rieši súd.
Bojím sa o sestru a neviem ako jej pomôcť.
Riešili sme to cez víkend aj s mamou, tá už 2 dni nespala, lebo sa bojí, že sa sestra zblázni a zostane na ulici, lebo nebude mať kam ísť.
Sestra pred polrokom ešte aj prišla o prácu, pred nami sa ale tvári, že stále pracuje. Skoro počas celého manželstva bola doma, lebo exmanžel dobre zarobil, takže nemá nijakú vybudovanú kariéru.
Bojím sa, že je psychicky chorá, je ale dospelá a neviem si predstaviť ako ju dotiahnuť na nejaké vyšetrenie.
Ako ďalej?
Za každú radu vopred ďakujem
Ahoj, rozhodne by sa mala porozprávať s psychológom, keď to nezvláda. Musí sa niečím zmysluplným zamestnať. Ty pracuješ? Nevieš ju dostať do práce takým spôsobom, že napr. “Kolegyňa z podateľne (recepcie...) ide na materskú, potrebujeme záskok, príď pomohlo by nám to. Vtiahnuť ju do roboty, nech nemyslí na EX. Deti bývajú mimo? Nemá vnúčatko?
Ak ju ex vyplati z bytu (kde zili aj s detmi, takze predpokladam ze minimalne trojizbak a viac, navyse ak dobre zarobil ze ona nepracovala, asi to nebude nejaky "socialny" byt), a moze si kupit garsonku alebo jednoizbak, pripadne byt dalej od mesta.
Hlavne nech tie peniaze nerozflaka na blbosti.
Vsetko ostatne je obavam sa o tom, ze musi ona chciet. Ci lieceniez ci pracu... Mrzi ma ta situacia, viem ze chces pomoct, ale zakladom je, ze aj ten clovek si musi chciet nechat pomoct.
Ťažká situácia ….ale asi len pivedat úplne otvorené že toto sama nedá
ak ju chce ex vyplatiť tak to je tá lepšia situácia... z vyplatených e kúpi byt.
a samozrejme do práce - roboty je dostatok. teda pokiaľ nemá diagnózu na invalidný.
S tým bytom je to trochu komplikované. Je to síce veľký byt kúsok prakticky v centre krajského mesta, ale kupovali ho pred rokmi hlavne za peniaze z dedičstva po jeho rodičoch. Takže vyplatí ju asi len toho, čo do toho bytu za roky manželstva dali (prerábky atď).
Deti žijú v zahraničí a majú zriedkavý kontakt so sestrou, lebo sa počas rozvodu priklonili na otcovu stranu. Keď prídu na Slovensko, bývajú u otca.
ak ju chce ex vyplatiť tak to je tá lepšia situácia... z vyplatených e kúpi byt.
a samozrejme do práce - roboty je dostatok. teda pokiaľ nemá diagnózu na invalidný.
@deti95060810
Diagnózu nemá žiadnu
Ahoj, rozhodne by sa mala porozprávať s psychológom, keď to nezvláda. Musí sa niečím zmysluplným zamestnať. Ty pracuješ? Nevieš ju dostať do práce takým spôsobom, že napr. “Kolegyňa z podateľne (recepcie...) ide na materskú, potrebujeme záskok, príď pomohlo by nám to. Vtiahnuť ju do roboty, nech nemyslí na EX. Deti bývajú mimo? Nemá vnúčatko?
@ika02
No len ona nám tvrdí, že normálne pracuje...
Nezávideniahodná situácia. Zobrať vyplatené peniaze z bytu a kúpiť garsónku.
Neodpustím si ale štipľavú poznámku, bolo koze dobre, šla na ľad tancovať... Manžel chcel vzťah vtedy udržať, ona sa pobláznila, teraz ťažko radiť...
no tak toto bolo veľmi nepekne ponaučenie od života a riadne sa jej ro otočilo…. ak jej chceš pomôcť, tak jedine jej dohovorit, že o vsetkom viete že nepracuje, čo vypisuje a že sa jej budete snažiť pomôcť s mamou, ale musí ist aj za psychogom a postaviť sa na vlastne nohy. Inak nikdy nepochopim ženy čo sedia doma lebo veď muž dobre zarobí…a potom zrazu nie je ani dochodok ani muž a v päťdesiatke zrazu začať pracovať…
Nezávideniahodná situácia. Zobrať vyplatené peniaze z bytu a kúpiť garsónku.
Neodpustím si ale štipľavú poznámku, bolo koze dobre, šla na ľad tancovať... Manžel chcel vzťah vtedy udržať, ona sa pobláznila, teraz ťažko radiť...
@lilinka76
Celú rodinu ten rozvod veľmi prekvapil, my sme ich mali za harmonický pár. Nechceli sme sa potom do toho veľmi starať, všetci sme jej hlavne priali šťastie. Dlho po rozvode nadávala na bývalého manžela, aká s ním bola nešťastná, takže ktovie, kde je pravda.
Myslím si, že bývalý švagor by ju v tom byte aj nechal ešte nejaký čas bývať, ale jeho nová manželka trvá na tom, aby to nejako doriešil, vraj má z mojej sestry strach kvôli tým listom, fotkám a "náhodným" stretnutiam. Mne sa to úprimne už tiež zdá dosť za hranou, že v podstate obťažuje aj jeho novú rodinu
Ako sa to hovori, bolo koze dobre, isla na lad tancovat a skoncila na bitunku… nechapem tieto typy, co idu za svojim a nejak si nezvazia plan B.
Ani sa jeho novej zene nedivim, tiez by som to doriesila a odpratala ju z cesty. Podla mna sestra patri do ruk psychiatra.
Ani sa jeho novej zene nedivim, tiez by som to doriesila a odpratala ju z cesty. Podla mna sestra patri do ruk psychiatra.
@kiki68
Tiež sa obávam, že sestra potrebuje odbornú pomoc, lebo mám hrôzu z toho, že to skončí nejakou tragédiou (sestra prakticky nemá čo stratiť). Len ako ju presvedčiť? Keď sa s ňou človek rozpráva, pôsobí úplne vyrovnaným dojmom, občas prehodí niečo v zmysle, že sa bývalý k nej aj tak nakoniec vráti. Ale inak by človek naozaj nepovedal, že prechádza niečím takým.
Pomôcť môžeš len tomu, kto pomoc chce. Ak nechce, nechaj ju tak, nech urobí, čo uzná za vhodné. Nehraj sa na spasiteľa. Nie je to tvoj problém a ani nie si povinná ho riešiť. Sama si je na vine ako skončila, nikoho nepočúvala, nedala si poradiť, tak nech si teraz aj sama rieši.svoje problémy.
odborna pomoc uz pomohla mnohym ludom a rozhodne to nie je hanba, jednoznacne by mala pouvazovat aj nad tymto. 🙏
Sestra nech poziada o najomny byt, alebo ide byvat k mame a najma nech ide pracovat.. a dusevne zdrava rozhodne nie je, ked stalkuje, obtazuje ex a ich rodiny a klame vlastnej rodine o tom, ze pracuje... to ju vobec nekonfrontujete?
Ona by sa mala spamätať a nájsť nejaký zmysel života. Začať pracovať. Dať si život do poriadku, po malých krôčikoch. Možno začať nejakou psychologičkou, terapeutkou.. Je fakt, že dostala ,,šlehu,, od života, ale sama si za to môže.
Som v podobnom veku a neviem si to ani predstavit a to som tiez rozvedena. Hrozna situacia. Mama sa boji, ze ostane na ulici, nemoze ju prichylit? Z coho sestra vlastne zije, ak nepracuje? Pracovat musi. Na hypoteku uz je neskoro, tak len byvat u mamy, podnajom alebo byt od mesta. Dohovorit jej, nech nerobi hluposti a neotravuje byvalych, proste urobila chybu a musi sa s tym zmierit ☹
Prepac ja ti neviem poradit ale toto jeden z mala pripadov kedy karma zauradovala.
Aj keď jej bývalý niečo z domu vyplatí, nebude to ani na 1-izbový byt, jedine na podnájom, hlavne by si mala hľadať prácu, aby to zvládla. A možno si,(ak sa bude normálne správať) aj ona niekoho nájde.
O celej situácii viem len 3 dni, žijem skoro 300 km od sestry, takže sa nevidíme každý týždeň.
Snažíme sa zohnať aspoň nejakého psychológa, ktorý by nám poradil ako s ňou komunikovať.
Ona je trošku komplikovaná osobnosť. Vždy veľmi dbala na to, ako ju vníma okolie, chcela pôsobiť ako z amerického filmu, preto nie je schopná priznať, že niečo v jej živote zlyhalo.
Pamätám si na jedny Vianoce pred určite 15 rokmi, keď mali ísť na dlho plánovanú dovolenku niekam do exotiky a jej ex to zrušil, lebo mali vo firme takmer smrteľný pracovný úraz a nevedel si predstaviť ležať na pláži, keď jeden z jeho tímu bojuje o život. Vtedy nevedela prežiť, čo o nej povie okolie, že tam nejdú.
Ona vlastne ani rodine nikdy nepovedala nič o akýchkoľvek problémoch, ako keby to považovala za slabosť.
Mama je samozrejme pripravená akokoľvek jej pomôcť, ja tiež.
Viackrát to tu zaznelo: z jej strany musí byť vôľa nechať si pomôcť.
Vy s mamou jej môžete dať najavo, že ste tu pre ňu, treba otvorene komunikovať aj o vašich obavách o jej živobytie, ale v konečnom dôsledku ju zachraňovať nemôžete (a ani by ste nemali). Je dospelá žena, svoj život má vo vlastných rukách.
… akože tie komentáre o “koze” a “karme” a podobne … tak čo no … možno s tým manželom bola vážne nešťastná a mala tak žiť cely život? .. tiež si len asi úprimne myslela že to bude lepšie a hľadala šťastie, lásku. Absolútne nikto do toho nevidí … takto si to nepredstavovala jasné, nevyšlo to .. Mrzí ma to. Tiež mi napáda iba mama, žeby jej dočasne vedela pomôcť.
… akože tie komentáre o “koze” a “karme” a podobne … tak čo no … možno s tým manželom bola vážne nešťastná a mala tak žiť cely život? .. tiež si len asi úprimne myslela že to bude lepšie a hľadala šťastie, lásku. Absolútne nikto do toho nevidí … takto si to nepredstavovala jasné, nevyšlo to .. Mrzí ma to. Tiež mi napáda iba mama, žeby jej dočasne vedela pomôcť.
@hellionka ak bola nestastna s ex manzelom, tak by ho nemala teraz otravovat a rozpravat ako sa k nej vrati.
@hellionka
Je mi jej veľmi ľúto, lebo naozaj nemá nikoho. Ešte aj deti vraj tvrdia, že si za to môže sama.
Áno, asi sa mohla rozviesť aj kultúrnejšie (dohodou) a nepodvádzať muža, ale kto som ja, aby som to súdila...
@hellionka a teraz mi vypisuje a posiela fotecky? To je potom uplne narusena osobnost. Ked uz idem od niekoho a z vlastnej iniciativy, co tam aj bolo, tak sa na neho nesnazim o zase namotavat a vesat. Mne taky clovek nepride uplne v poriadku. Hlavne by mi to bolo mega neprijemne, keby expartner toto robil.
treba jej psychiatra, lebo to vôbec nezvláda , čo je aj logické, keďže ju ani deti nepodržia, čo sa im nedá ani vyčítať, nájsť prácu, následne ju presvedčiť aby sa presťahovala k mame ak je to možné a keď jej ex manžel dá peniaze potom skúste pouvažovať čo s nimi nenechajte to na ňu, vlastne netreba na nu nechať nič, najlepšie by bolo keby že sa odtiaľ aj odsťahuje, lebo ničí tam ex rodinu a zároveň aj seba
treba jej psychiatra, lebo to vôbec nezvláda , čo je aj logické, keďže ju ani deti nepodržia, čo sa im nedá ani vyčítať, nájsť prácu, následne ju presvedčiť aby sa presťahovala k mame ak je to možné a keď jej ex manžel dá peniaze potom skúste pouvažovať čo s nimi nenechajte to na ňu, vlastne netreba na nu nechať nič, najlepšie by bolo keby že sa odtiaľ aj odsťahuje, lebo ničí tam ex rodinu a zároveň aj seba
@alenka58
Ale ona je dospelá a svojprávna. Veď ja nemôžem niekoho zviazať, naložiť do auta a vyložiť doma u mamy, kde ju zamknem na 2 roky.
Nechajte ju padnut, tam ine nepomoze. Lebo kym hra to, ze ja som ok, tak lekar ju posle domov.

Ex ju vyplatí tak treba kúpiť garzonku a sestra šup do práce