icon

Ako pomôcť sestre po rozvode a strate práce?

6. máj 2025

Dobrý deň,

skúsim svoj problém popísať stručne, vopred vďaka za každú radu.
Mám sestru - dvojča. Sme krátko po päťdesiatke. Sestra sa pred 7 rokmi po 20 rokoch rozviedla s bývalým manželom, lebo po rokoch stretla svoju prvú lásku. Zrejme to ťahali dlhšie za chrbtom bývalého manžela,ale to ma nikdy nezaujímalo. Rozviedli ich rýchlo, deti sú už dospelé, takže žiadne výživné a nič podobné sa neriešilo.
S bývalým švagrom sme stále v kontakte, veď sme boli desaťročia rodina. Rozvod znášal ťažko, snažil sa manzelstvo zachrániť, ale keď pochopil, že nevyhrá, nechal to tak a odsťahoval sa do vedľajšieho mesta. Našiel si priateľku, oženil sa, má dcéru a čakajú druhé dieťa.
Moja sestra plánovala svadbu so svojou prvou láskou, ale počas covidu to odložili a nakoniec sa budúci ženích priznal, že sa zaľúbil do niekoho iného. Odišiel, začal nový vzťah, narodil sa mu syn a bude sa ženiť.
Teraz k môjmu problému.
Sestre po rozchode úplne preplo. Mala svoj plán ako prežije život po boku svojho priateľa a zrazu sa jej všetko rozsypalo. Ona zostala sama a exmanžel a expriateľ si žijú v spokojných vzťahoch.
Mala obdobie, keď sa snažila obnoviť vzťah s exmanželom, teraz obom (exmanželovi a expriateľovi) vypisuje listy, posiela ich staré spoločné fotky, náhodne ich stretáva na ulici.
Tušila som, že je zo situácie zúfalá, ale prekvapilo ma aké je to vážne (rozprával mi to exšvagor).
Ďalší problém je, že od rozvodu žije v byte, ktorý kúpili s exmanželom. Až teraz som sa dozvedela, že sa odtiaľ odmieta vysťahovať, exmanžela nemá z čoho vyplatiť a on sa tam chce nasťahovať so svojou novou rodinou a chce ju vyplatiť. Momentálne to už rieši súd.
Bojím sa o sestru a neviem ako jej pomôcť.
Riešili sme to cez víkend aj s mamou, tá už 2 dni nespala, lebo sa bojí, že sa sestra zblázni a zostane na ulici, lebo nebude mať kam ísť.
Sestra pred polrokom ešte aj prišla o prácu, pred nami sa ale tvári, že stále pracuje. Skoro počas celého manželstva bola doma, lebo exmanžel dobre zarobil, takže nemá nijakú vybudovanú kariéru.
Bojím sa, že je psychicky chorá, je ale dospelá a neviem si predstaviť ako ju dotiahnuť na nejaké vyšetrenie.
Ako ďalej?

Za každú radu vopred ďakujem

Strana
z2
alenka58
6. máj 2025

to mi je jasné, navyše si ďaleko, jedine prísť za ňou a porozprávať sa s ňou lebo iné je cez telefón a iné osobne, ona je určite psych.pacient , čiže to s ňou ľahké nebude, ale možno si od teba dá povedať nejak aj s mamou to skúsiť, z diaľky jej nepomôžeš, ale ak veľmi chceš.......

alenka58
6. máj 2025

prípadne s exšvagrom sa dohodnúť, dať ju do reality, lebo ona ju neprijala a to je to tragické

kiki68
6. máj 2025
@alenka58

to mi je jasné, navyše si ďaleko, jedine prísť za ňou a porozprávať sa s ňou lebo iné je cez telefón a iné osobne, ona je určite psych.pacient , čiže to s ňou ľahké nebude, ale možno si od teba dá povedať nejak aj s mamou to skúsiť, z diaľky jej nepomôžeš, ale ak veľmi chceš.......

@alenka58 hlavne vela protichodnych veci u tej pani, da si mega zalezat na dojme spolocnosti a pritom sama sa tahala a bola neverna ( vieme ako sa na toto pozeraju u zien, keby je muz je to ine ), tiez teraz tym expartnerom vypisuje, mozno uz davno nieco nebolo v poriadku. Takymto typom je najtazsia pomoc.

mamina7070
6. máj 2025

vracia sa jej to co sposobila , ak nechce ona vyhladat pomoc ty jej nepomozes asi musi spadnut na dno, nechajte ju prezit dosledky jej cinov (kvoli nej trpeli vsetci exmanzel, jej deti) teraz je na rade ona

ked pride poziada potom pomoct postavit sa na vlastne nohy, exmanzel ak ho stalkuje nech da na nu TO

pinkgirl
6. máj 2025

No neviem, asi len ju prehnúť cez koleno a naplácať na zadok! lebo toto je správanie pubertiačky. Mala by sa spamätať lebo zle dopadne. Naj ju poslať pracovať a niekam kde nebude mať väzby na svoj starý život. Čo tak zahraničie? nemá tam deti aby sa mohla usadiť?

hortenziaj
6. máj 2025

No sama padla na hubu. Mala vzťah s mužom,byť,mala sa dobre a kvôli jej nejakej prvej láske s apopalila.naco sa za ňu stresovať,nech ide k mame, prácu nech si hľadá lebo najmladšia veru už nie je

gov
Odpoveď bola odstránená
hellionka
6. máj 2025
@hortenziaj

No sama padla na hubu. Mala vzťah s mužom,byť,mala sa dobre a kvôli jej nejakej prvej láske s apopalila.naco sa za ňu stresovať,nech ide k mame, prácu nech si hľadá lebo najmladšia veru už nie je

@hortenziaj tak vieš, niektorí ľudia tak ako aj autorka majú štipku empatie a súcitu k svojim blízkym a trápi ich, že sa im nedarí. Neopustia ich ani vtedy, keď to možno aj bola ich chyba … nato …

hortenziaj
6. máj 2025
@hellionka

@hortenziaj tak vieš, niektorí ľudia tak ako aj autorka majú štipku empatie a súcitu k svojim blízkym a trápi ich, že sa im nedarí. Neopustia ich ani vtedy, keď to možno aj bola ich chyba … nato …

@hellionka no jej sestra tu empatiu k svojmu exmuzovi a deťom nemala.
A naša rodina si už preskakala kadecim a teda prišli sme na to,že nie každý si našu empatiu a pomoc zaslúži,aj napriek tomu že je to blízka rodina

domkakvet
6. máj 2025

Ak by sa dalo, tak nech si najde pracu, kupi byt a zvysok doplatit uverom, ak by jej to vyslo, ale najlepsia cesta by bola aby sa vratila k mame, aspon by nebola sama.

majlo1234
7. máj 2025

Neviem, ako to beriete vy, ale treba jej na robinu povedat, ze sa l nej ex nevrati, ani jeden. A je nakvyssi cas aby sa pohla dalej. Odborna pomoc urcite neuskodi, lebo vyzera to tak, ze to nevie sama spracovat

sidicek
8. máj 2025

Fuha, no tak sa trochu prepocitala. Vy ste strasne makki , už pri rozvode by som sa zastarala ,lebo ona nehnevaj sa, nebola asi nikdy úplne ok. Stretne starú lásku, ta jej niečo nakeca a ona princezna nezamestnana nechá všetko tak ,muža , deti a beží ako pubertiacka za ňou? Teraz si mysli ze sa k nej niekto z nich vrati?Jednoznačne smer psychiater, ona je mimo reality

Strana
z2