Ako pomôcť sestre s problémom s alkoholom?
Ahojte, moja sestra, má 54 rokov a pije. Neviem ako dlho, ale vraj to trvá už dlhšie. U nich doma sa pilo stále, keďže pracujú s manželom v takej oblasti, ale posledné roky je to zrejme intenzívnejšie. Postavu má veľmi peknú, je štíhla, je naozaj pekná žena. Keďže podniká, v práci by ste vôbec nepovedali, že pije. Je to distingvovaná žena.
Ja mám vedomosť, že bola 2x v CPZ kvôli alkoholu za volantom. Ale o tom viem len ja, či toho bolo viac, neviem. Keď ma vypité, vypisuje nezmyselné správy a vyvoláva podľa toho viem, že pije. Sama však tvrdí, že problém nemá, máme ho všetci, len nie ona.
Mám o ňu strach. Asi sa takéto dlhodobé pitie môže podpísať na zdraví však? Zatiaľ som videla, že sa jej jemne trasú ruky. Hlavne ráno. Asi absťák. Tvrdí, že má výsledky krvi dobre, že nemá žiadny problém, že má pečeň ako malé dieťa na USG, že je zdravá a že pár pohárov vína jej nemôže uškodiť.
Keď sa s ňou snažím rozprávať na túto tému, nechce sa rozprávať. Dieťa má už dospelé a nežije s nimi. Na prvý pohľad by ste to o nej nikdy nepovedali. Neviem, ako jej pomôcť.
@anonym_autor nie je tvoja povinnost pomahat tam, kde o tvoju pomoc nikto nestoji. Ani zachranovat tam, kde o zachranu nikto nema zaujem.
@anonym_autor ak alkoholik nechce, nikto mu nepomôže. Vo svojom okolí poznám minimálne 2 krásne ženy, ktoré majú veľký problém s alkoholom. Obe pracujú,na prvý pohľad by nikto nepovedal, že pijú. Jedna bola 2x na liečení, ale vždy sa k pitiu vrátila. Sestra musí chcieť sama. Ak spôsobí ako šofér nehodu, nedajboh smrteľnú, liečenie jej môže byť nariadené.
O takychto sme sa bavili so svokrou, v Rakusku uplna epidemia u zien od 35 vyssie. Krasne zeny a slopu, hladinkove alkoholicky. Nedas im poharik vina a uz biele mysky behaju okolo stola… nieco hrozne, najhorsie, ze nedonutis, nepomozes. Zial mame taku v rodine. Mame tiez taku susedu. Nie, nemaju problem, iba sa postupne preslopu
@anonym_autor pokiaľ si sestra neuvedomí, že má problém tak nemôžeš nič.. ..a treba len dúfať, že keď bude mať vypnuté tak sa nestane nejaké nešťastie..
Nevies pomoct niekomu, kto sam nechce. Ona musi chciet. A presne tieto zeny alkoholicky, ze oni nemaju problem,ich sa to netyka, oni si daju iba pohar/flasku vina od stresu. Oni nepriznaju, ze su alkoholicky, vsetci maju problem, len oni nie. Ex partnerka mojho kamarata bola takato hladinkarka, nepila vela, ale kazdy vecer musela mat pohar dva vina. On z nej spravil alkoholicku, aj za pomoci deti a zobrali jej ich sudne a stara sa o ne on. Lebo ich chcel a toto vyuzil vo svoj prospech (platil si drahu pravnicku).
Nevies pomoct niekomu, kto sam nechce. Ona musi chciet. A presne tieto zeny alkoholicky, ze oni nemaju problem,ich sa to netyka, oni si daju iba pohar/flasku vina od stresu. Oni nepriznaju, ze su alkoholicky, vsetci maju problem, len oni nie. Ex partnerka mojho kamarata bola takato hladinkarka, nepila vela, ale kazdy vecer musela mat pohar dva vina. On z nej spravil alkoholicku, aj za pomoci deti a zobrali jej ich sudne a stara sa o ne on. Lebo ich chcel a toto vyuzil vo svoj prospech (platil si drahu pravnicku).
@muchotrafka298 keď si vypije, vraj vie byť agresívna. Na mňa bola, ale iba slovne. Tiež som si myslela, že ma napadne, ale nestalo sa tak. Nezdvihla na mňa ruku. Ale vraj doma bežne udrie. Neviem. čoho všetkého je schopná. Mala zadržaný VP. Pri vydaní musia podstúpiť psychologické sedenia, že?
@muchotrafka298 keď si vypije, vraj vie byť agresívna. Na mňa bola, ale iba slovne. Tiež som si myslela, že ma napadne, ale nestalo sa tak. Nezdvihla na mňa ruku. Ale vraj doma bežne udrie. Neviem. čoho všetkého je schopná. Mala zadržaný VP. Pri vydaní musia podstúpiť psychologické sedenia, že?
@anonym_autor Pre vydanie VP musí absolvovať psychiatra a vyšetrenie na alkohol a drogy, stav pečeni, psychologické sedeniia u klinickej psychologičky.
Nevzdávaj sa a rozprávka o tejto téme. Raz sa hádam chytí. Raz to hádam niečo zmeni.
@anonym_autor mne sa zda, ze nanovsie ak ti vezmu vodicak, musis ist na nejake protislkoholicke sedenia. Ona kym nebude chciet sama, nic nezmozes. A dost ma sokovalo co pises, ze je agresivna a bojis sa, ze Ti ublizi. Toto uz nie je sranda.
@anonym_autor mne sa zda, ze nanovsie ak ti vezmu vodicak, musis ist na nejake protislkoholicke sedenia. Ona kym nebude chciet sama, nic nezmozes. A dost ma sokovalo co pises, ze je agresivna a bojis sa, ze Ti ublizi. Toto uz nie je sranda.
@muchotrafka298 nebojím sa. Kde píšem, že sa bojím? Raz to bolo také, že som si myslela, že mi dá facku, ale to bolo dávno. Nebojím sa o mňa a myslím, že manželovi by tiež neublížila.
@muchotrafka298 nebojím sa. Kde píšem, že sa bojím? Raz to bolo také, že som si myslela, že mi dá facku, ale to bolo dávno. Nebojím sa o mňa a myslím, že manželovi by tiež neublížila.
@anonym_autor vyssie pises, ze si myslela, ze Ta napadne a doma aj udrie. Uvedom si, ze je alkoholocka, ktora si problem nechce pripustit. Ty jej nemozes pomoct, lebo ona nechce. Ze by neublizila? To sa velmi mylis, lebo nevies coho je ozran schopny. Ona ked je opita, je to uplne ine ako ked je triezva.
@anonym_autor vyssie pises, ze si myslela, ze Ta napadne a doma aj udrie. Uvedom si, ze je alkoholocka, ktora si problem nechce pripustit. Ty jej nemozes pomoct, lebo ona nechce. Ze by neublizila? To sa velmi mylis, lebo nevies coho je ozran schopny. Ona ked je opita, je to uplne ine ako ked je triezva.
@muchotrafka298 len hovorím, že nebojím sa jej. Vtedy to bolo veľká hádka a ona pod vplyvom alkoholu sa musela kontrolovať, ale zvládla to. Nemyslím, že by mi alebo niekomu chcela ublížiť. Je to dobrý človek. Len sa toho na ňu veľa navalilo.
@anonym_autor nepomozes jej inak do momentu, kym si sama neprizna, ze je alkoholicka... dovtedy je to mrhanie tvojim casom a energiou a nikam to nikdy nepovedie... hovorim zo 42 rocnej skusenosti zivota s alkoholikom...
@muchotrafka298 len hovorím, že nebojím sa jej. Vtedy to bolo veľká hádka a ona pod vplyvom alkoholu sa musela kontrolovať, ale zvládla to. Nemyslím, že by mi alebo niekomu chcela ublížiť. Je to dobrý človek. Len sa toho na ňu veľa navalilo.
@anonym_autor vyššie píšeš ze, doma bežne udrie. Koho udrie, muža?
@anonym_autor vidno ze nevies, co dokaze s clovekom urobit alkohol. Aj z dobrym clovekom. A neprajem ti vidiet ju totalne opitu niekde sa valat na zemi vo vlastnych vykaloch. Lebo to je druha strana alkoholikov, najprv hladinkari, potom otroci alkoholu. Presne ako pise vyssie @krasneleto,zbytocne mrhas casom a energiou.
@anonym_autor vyššie píšeš ze, doma bežne udrie. Koho udrie, muža?
@bielasovicka udrie do stola, do dverí, aj si zranila ruku. Vraj aj spadla viac krát.
@anonym_autor vidno ze nevies, co dokaze s clovekom urobit alkohol. Aj z dobrym clovekom. A neprajem ti vidiet ju totalne opitu niekde sa valat na zemi vo vlastnych vykaloch. Lebo to je druha strana alkoholikov, najprv hladinkari, potom otroci alkoholu. Presne ako pise vyssie @krasneleto,zbytocne mrhas casom a energiou.
@muchotrafka298 viem, čo s človekom dokáže urobiť alkohol. Mám kamaráta z mladosti na ulici. Šikovný chalan, dve VŠ, dva jazyky, veľký fešák, dobrá slušná rodina. Pomáhala som mu veľa krát, keď bol celý dobitý, keď mu vybili zuby, keď ho zranili, nosila som mu jedlo, snažila som sa ho držať nad vodou. Nepodarilo sa. Dnes je na ulici vo veľmi zlom stave. Každý deň sa bojím, že mi zavolajú, že tu už nie je.
preštuduj stránku Anonymní alkoholici.sk
@anonym_autor môže…sestra umrela na cirhozu ako 32 ročná :( keď sa všetko prevalilo ( žila v Rakúsku, tajila to) už bolo neskoro…
Mame v rodine nieco podobne.. moc jej do 50 nechyba. trva to roky.presne tie spravy a telefonaty o nicom.agresivita.ruky vyklepane napuchnuta cela. Ked to sama nevidi nic sa nezmeni oni si to nepriznaju.tato nasa k tomu este kuri zelene..to jej aspon tu agresivitu drzi dole inak by bolo rodeo na dennom poriadku.. ja uz to s nou neriesim nastastie nechodi casto a ked pride tak u nas proste chlast nedostane moj dom moje pravidla tak je pokoj.doma nech si robi co chce.je to dospely clovek ma svoj zivot tak nech si ho zije ako chce..
By som hodila poker s jej mužom, nech ju viac x nahra v takom stave a keď bude triezvy a tvrdiť, že problém nemá, tak by som jej to pekne pustila...
@anonym_autor Nijako.Je to skaza ľudstva. Rovnaká ako drogy,fet.
Ak sám človek si to neprizná a nechce skončiť,
nepomôže nikto.Nato musí mať človek v sebe veľkú silu,motiváciu s tým skončiť Je to ako droga.Vela krát to začína v detstve (závislosti). Ked sa dostane do štádia ,že to zasahuje do bežného života a je to už alkoholik pomôže len odvykačka,psychiater,ale kým nechce sám ani to nepomôže. Žiaľ veľmi veľa žien poznám ,čo sú mladé ženy pred 50 tkou a už trosky! Sú vychudnuté na kosť, ostarli o desať dvadsať rokov, v tvári oouchnuté,vytrasené.
Poznám jednu osobne čo vidieť na nej na sto honov,cítiť ako razí s nej ako zo suda,na pohľad troska.Nie len,že chronicky klame, papiera to a má tisíc vyhovoriek vždy. A nedá si pomôcť ani bohovi. Úplný trosečník a žena matka .
Bohužiaľ je mi to ľúto, nenávidím alkohol napriek tomu, že aj v rodine boli alkoholici. A dávno tu žiaľ s nami nie sú. Ale chlapi.Aje keď pije žena..
@anonym_autor A nezabudni su6to už chronický klamári,popierači...nikdy to nepriznajú.Teda málo ktorí.Ale zaujímať sa treba aj sa snažiť ich naviesť k tomu opatrne, že prečo siahajú po fľaške,s čím bojujú. A nasmerovať ich k odborníkom, kym nie je neskoro. Podotknen,že ja čo poznám (tají to ,do hrude sa bude búchať, že ona nepije) a vidí to aj slepí. A trasie sa,problémy všeho druhu, ak si nedá v práci na vyrovnanie hladiny .Večné vymeškavanie v práci, pn ky.Des.
Ťažko radiť, zažila som podobný problém. Nie v rodine, mala som zamestnankynu, píla prvú ligu. Podriadené sa na ňu sťažovali, občas robili za ňu. Napominanie nepomáhalo, ťahalo sa to roky. Až som ju našla na pracovisku, na mol, nevládala stať.
Na mieste som ju vyrazila. Šla na liečenie, po pár dňoch sa vrátila, vraj sú tam sami ozrani.
Ale pit prestala, komunikovala som s jej dcérou. Po pol roku som ju vzala späť, lebo triezva odvádzala špičkovú prácu a čuduj sa svete, už prešli roky a všetko je v poriadku, myslím, že ju vyliecil šok z toho vyhadzovať..Niekedy veci fungujú neočakávané.

@anonym_autor Zial nijako, hovorim z vlastnej skusenosti. Pokial si clovek sam neuvedomi, ze ma problem a chce s tym nieco spravit, tak budu akekolvek reci bezpredmetne...🫤