icon

Ako pomôcť svokre?

28. dec 2022

Svokra má za sebou niekoľko mozgových príhod, je onkologický pacient (stabilizovaná). V rámci svojich diagnóz bola na tom viac než dobre. Nikdy však nerobila nič preto, aby svoj zdravotný stav zlepšila, odporúčania lekárov ignorovala vždy, kúpele odmietala, schudnúť ani nápad, zmena stravy nie... V lete však nastal zlom - ľudia okolo už mali plné zuby toho, ako stále len fňukala a sťažovala sa, upriamovala pozornosť len na seba. Začali ju ignorovať. Tak sa zaťala - vymýšľala s jedením, nič jej nechutilo, hoci svokor navarí aj 2-3 jedlá, len leží a spí. Došlo to do štádia, keď nestáva z postele, pos...e sa do plienky a ani nepovie. Mentálne otupieva, nevie, ktorý je deň, lebo stále drieme. Má vyše 130kg, včera sa zvalila z postele a nevládal ju svokor zdvihnúť. My žijeme ďaleko. Ako jej pomôcť? Svokor ju do nemocnice nechce dať, že tam by na ňu všetci kašľali a nebavili sa s ňou. Nejde to po dobrom ani po zlom. Nejaký stacionár? Alebo aspoň nech chodí niekam na infúzie? Podľa mňa je to na psychiatra, to jej sebatrýznenie - "starajte sa o mňa ale ja nič neurobím". Existuje vôbec nejaká pomoc? Asi najskôr pýtať radu u obvodného lekára 🤔?

Strana
z2
autor
29. dec 2022

@stanulienkat áno, toto je asi jediná cesta - dostať ju k obvodnému lekárovi a ADOS. Len prehovoriť svokra. On pri nech chradne, nonstop jej je k dispozícii, a frustrácie si vybíja na nás, nech aj čo chceme pomôcť, všetko je zlé.

Ďakujem Vám všetkým za podporu a rady.

miadi
29. dec 2022

@stanulienkat jaj Takze doktor si to vymyslel a ja nemam pravdu. Ludia po mozgovych prihodach su len lenivci.

stanulienkat
29. dec 2022

@miadi to som napisala? Fakt?🤔🙄 Moze to byt a nemusi. Mozno mas len viac skusenosti ako ja.

luccija
29. dec 2022

Treba ju zobrať k psychiatrovi, alebo lekára k Vám niektorí chodia domov .Alebo od neurológa, psychiatra lieky a vyšetrenie.Velmi smutné veď nie je taká stará.Ked bola celý život pasívna zázraky nečakajte jedine, že ju lieky trocha postavia na nohy.

miadi
29. dec 2022

@stanulienkat vies co s tvojim pristupom - povedat si ze je jednoducho leniva.. to je riesenie? Ja len hovorim ze je to diagnoza . Aka diagnoza to uz necham na odbornikov. Len to by Niekto nemal byt lenivy ju k dr zobrat. Kedze ona “leniva” lezi vo svojich spinavych plienkach sama sa tam nedostane.

stanulienkat
29. dec 2022

@miadi ak citas pozorne, su to slova nevesty a ona zrejme vie, co hovori. Opisuje jej povahove crty za poslednych niekolko rokov. Takze to nie su moje slova. A ano, aj ja som zazila velmi vela ludi s takym pristupom o akom som pisala. Takze nie vsetko zvalovat na diagnozu.

autor
29. dec 2022

@miadi
@stanulienkat baby, nehadajte sa. Žiaľ áno, má síce za sebou mozgové príhody, ale vždy ich "rozchodila". Pritom poznám ľudí, ktorých jedna taká pripútala k lôžku. Nie som lekár, aby som konštatovala, že to nezanechalo na mozgu stopy. Ale to, že zostala prakticky zo dňa na deň ležať, bolo jej dobrovoľné rozhodnutie. Jeden deň bola rodinná grilovačka, kde nikto nepočúval ako sa ona sťažuje, a ďalší deň proste zostala s tým, že začala odmietať jedlo, nevládala vstať a už to išlo...Celý život čakala že jej pomôžu a ona sama nič. Toto robí aj teraz. A svokor frustrovaný za tie roky, až mám pocit, že je mu to už jedno, čo s ňou bude. On nechce ani počuť o nemocnici. Takže to bude ťažké.

jamimo
29. dec 2022

Chápem vaše zúfalstvo a bezmocnosť. Mnohé tu píšu, že svokra je mladá na demenciu. Môže to byť kľudne začínajúci Alzheimer, ktorý naberá spád. Depresia ako súčasť, dezorientácia, pojem o dni, čase, odmietanie pomoci, jedla. Osobne poznám pani ktorej prepukol Alzheimer vo veku 60 rokov, pomaly sa plazil. (Alzheimer často prepukne v "krízovej" situácii, úmrtie blízkeho, syndróm prázdneho hniezda, rozvod vo vyššom veku, proste také prelomové míľniky, u vašej svokry to mohla byť CMP, následná rezignácia na život) Rodina s tým bojovala, popierala to, chytala sa svetlých chvíľ, že je to len vzdor, protiva a podobne. Pani už skonala. Rodina spätne uznala, keď si tak zaspomínala, že tie príznaky tam boli 10 rokov predtým. V bežnom živote si to možno ani nevšimneme, ale je to tak. Poznám aj kočku ktorá dostala vo veku 38 rokov Parkinsona 😢 Skúste kontaktovať všeobecného lekára, sú lekári, kt. chodia na "výjazdy" za pacientami. Ten vás nasmeruje, smer psychiatria, odvoz sanitkou, možná hospitalizácia. Ak by sa to potvrdilo, svokor si môže vybaviť opatrovateľský príspevok, príspevok na pomôcky, plienky, nutri drinky... potom ADOS, sociálna služba, súkromná opatrovateľka, alebo domov sociálnych služieb. Nerada to píšem, ale taká je krutá realita. Svokor to takto dlho nevydrží, psychicky, či fyzicky. Prajem mnoho síl do ďaľších dní.

miadi
29. dec 2022

Kludne mohla byt cely zivot leniva so stylom starajte sa o mna. To ti vobec neberiem aj taki ludia existuju. Ale ty nemozes tvrdit ze toto robi naschval Lebo jedneho dna na bbq Nebola centrum pozornosti. Verim ti ze neriesila dietu kaslala na to. Ale to ze lezi pokakana Proste nie je koli pozornosti. Ona moze takto fungovat dalsich 30rokov. Lenze svokor sa o nu nebude vediet tak dlho starat. Takze nejake vysetrenia su na mieste. A ustavy so starostlivostou pre ludi v jej stave . . Ak si myslis ze je len leniva Tak jej povedz ze mate pre nu ustav ci vyskoci a zacne normalne fungovat pojde na wc.. nech je jej diagnoza akokolvek Normalny clovek sa takto nechova len pre to aby sa druhi onho starali.

jamimo
29. dec 2022

@miadi absolútny súhlas, tiež si myslím, že človek neleží len tak z trucu vo vlastných fekáliách, tu som, ležím, starajte sa...

autor
10. jan 2023

@jamimo
@stanulienkat

Ďakujem za povzbudenie. Podarilo sa "spracovať" svokra a súhlasolil s umiestnením svokry na doliečovačke. Presvedčio ho to, že manžel, keď videl, ako svokor spí pri svokre v obývačke na matracoch, na zemi (svokra sa zo sedačky nepohne), tak apeloval, že kúpime polohovateľnú posteľ, čokoľvek. Len nech sa všetko presťahuje do spálne a svokor spí na posteli ako človek.

ahhola
10. jan 2023

Tak super, ze ste sa dopracovali k odľahčeniu svokra. Keď ju umiestnite, vybavte mu nejaký welnes, kúpele, nech sa aj on reštartuje. Jeden zo 100,taky obetavec.
Svokra je teda v remisii, mala nejaké ženské problémy a stačí jej kontrola raz do roka?

jamimo
10. jan 2023

viete, to sú také ťažké životné situácie, príbuzná rodina to zle prežíva, spracováva hnev, výčitky, bezmocnosť, možno nádej na zlepšenie, alebo sa bojí tej beznádeje. Je fajn, že ste spojili hlavy a sily dokopy. Prajem do budúcna mnoho síl, podpory a trpezlivosti. A vlaste... rado sa stalo 💐

autor
13. feb 2023

@jamimo
@ahhola
@miadi
Tak svokra už nie je medzi nami...🖤 Do posledného dychu bola v hospici, manžel aj syn boli pri nej..

jamimo
13. feb 2023

Vyjadrujem úprimnú sústrasť.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
autor
13. feb 2023

@jamimo
@evamarek77
Ďakujeme, dievčatá

Strana
z2