icon

Ako pomôcť žene, ktorá chce odísť od muža?

nikitkalu
1. máj 2018
silvi300
1. máj 2018

@nikitkalu majú deti? je v rodine psychické, alebo fyzické násilie?

nikitkalu
autor
1. máj 2018

@silvi300 deti maju tri. Dve uz takmer dospele jeden ch.zakladna skola. Psychyske tyranie v minulosti i fyzicke.

pribinak
1. máj 2018

Krizove centra, útulky. Ak pracuje, tak stredoškoláci by mohli chodit na brigady, vybaviť si soc. štipendia, vyzivne a podla mna by 1izbak zvladli zaplatiť
Su organizácie, ktire pomáhajú týraným ženám, vedeli by ju podporiť

silvi300
1. máj 2018

nech ide prechodne do krízového centra, nech zájde do centra právnej pomoci, oni jej tam pomôžu, pomôžu jej spísať žiadosť o rozvod, a nech požiada o zverenie detí do starostlivosti. Tie dve staršie deti nech si nájdu brigádu, hoci aj dokladanie tovaru v Tescu. Po rozvode nech sa majetkovo vysporiadajú a nech si kúpia jednoizbový byt, alebo aspoň garzónku, no budú mať aspoň strechu nad hlavou.. Odkiaľ je tá pani? Z Bratislavy?
@nikitkalu

nikitkalu
autor
1. máj 2018

@silvi300 Je z TT. Je to veľmi zložitý prípad.Ich problémy trvajú roky. Len ona stále nemá odvahu odísť. Je moc katolícky založená. Starší synovia samozrejme už aj brigádujú. Ona by potrebovala nakopnúť. Ja jej stále dohováram ale on počase príde udobrí sa s nou a zas je na tri mesiac pokoj. Potom odznova. Momentálne je už od novembra na péenke. Aj to situáciu sťažuje. Chcela by odísť do rodného mesta no nenašla som jej tam žiadne garzonky ani jednoizbáky na prenájom. Rodičov nemá, teda mama zomrela a otec je v domove. súrodenci nemajú taký priestor aby tam mohla ísť. Je to ťažké. Hladám všetky možnosti ako jej pomôcť. Nemá svoj účet, peniaze. Keď to tu teraz píšem je to ešte horšie ako naozaj. Rozum mi stojí.

pribinak
1. máj 2018

@nikitkalu su kňazi, ktori podporujú rozluku takéhoto manželstva, nie je ich vela, treba hľadať. Mizno by bolo fajn sa poradiť s psychologickou ako ju spracovať.
V Trnave urcite krížov centrum je

juliet86
1. máj 2018

@nikitkalu kontaktuj napr linkubdovery a tam sa porad plus napr poradna alexis majak nadeje duha a ine pre rodinu.sk a ine. Daj jej precitat o kruhu nasilia a medovychtyzdnov mozno jej to otvori oci

ukulela
1. máj 2018

@nikitkalu skuste to najprv so samostatnym uctom, robi? nech si tam da posielat vyplatu .... ak sa da, nech si aspon po treoche odklada peniaze na bok. ktore rodne mesto? je to blizko aktualneho bydliska? ako by to bolo s dochadzanom stredoskolakov do skoly? zvladli by to? ak nie je garsonka, tak naozaj to krizove centrum nejake .... idealne by bolo odist v lete, aj kvoli skolakovi, moze od septrmbra zmenit zakladnu bez problemov potom, jednoduchsie, ako pocas skolskeho roka ... surodenci by ju ozaj neprichylili do jednej izby na mesiac, dva, kym by sa zastabilizovala?
dobry napad najst nejakeho osvieteneho knaza ... to by ju mozno nakoplo.

nikitkalu
autor
2. máj 2018

No tak ako som predpokladala do rana ina situacia. Ulezalo sa jej to v hlave a ze ona nemoze odist ze ona to sama nezvladne. Takze tak ako minule a minule a minule a potom jej pomahaj!?
Dokym sa ona sama nerozhodne odist nikto neurobi nic.

nikitkalu
autor
2. máj 2018

Dakujem za snahu pomoct.

helenanovakova
2. máj 2018

@nikitkalu presne tak, kým ona nebude chcieť, nikto ju nepresvedčí. ani s najlepšími úmyslami. osobne poznám ženu, ktorá celý život znáša manželov alkoholizmus. mohla od neho odísť stokrát. len je ten typ, ktorý nevie byť sám. tak radšej bude do nekonečna riešiť jeho alkoholické excesy a nebude sama, akoby žila niekde v kľude a pohodičke, ale sama. možno je aj táto tvoja blízka podobný typ.

cecilia68
2. máj 2018

@helenanovakova Myslím, že to nie je o tom, že nebude sama....skôr ten strach z prežitia je silnejší, ak ostane bez peňazí a bez strechy nad hlavou a s troma deťmi.

nikitkalu
autor
2. máj 2018

@cecilia68
@helenanovakova Ano je to o tom strach zostat sama z tromi detmi bez penazi a strechou nad hlavou. Najstarsi bude mat v lete 18nast o dva roky ten prostredny a uz jej zostane iba ten najmensi a to potom uz bude hadam jednoduchsie odist. Chalani teraz odist nechcu. Juj je to tak.Dakujem.

11mirka22
2. máj 2018

@nikitkalu keby matka našla v sebe silu odísť, odišli by aj chlapci, skôr či neskôr. Deti to vnímajú inak, oni v takom prostredí vyrastali, pre nich je to normálne, ako sa správa ich otec. Keby matka zobrala najmladšie dieťa a odišla by, Zariadila si nový život a prestala robiť "tlmič" medzi nimi a otcom, veľmi rýchlo by prišli k nej.... Osobná moja skúsenosť. Ľahké to nie je, ale dá sa...

morningcoffee1
13. máj 2018

@nikitkalu Neviem ci sa to vztahuje aj na taketo pripady, ale co tak poziadat mesto o socialny byt? Poznam pripad kedy slobodna matka v Michalovciach takto prisla k ubytovaniu.

Pises ze je na PN od novembra, takze predpokladam, ze tak skoro nebude moct ist do prace. Lebo kebyze si najde pracu, a ti dvaja starsi nejake brigady (ako tu uz baby predo mnou spominali), tak by ten najom mali utiahnut.

morningcoffee1
13. máj 2018

Este sa chcem opytat, ten byt maju v spoluvlastictve? Ja osobne poznam par, kde muz tyral zenu, ale rozvode ostali pod jednou strechou, kedze nemali kam ist. Nie je to idealna situacia ale ked clovek nema na vyber...

nikitkalu
autor
14. máj 2018

@morningcoffee1 Dakujem no situacia je velmi zlozita. Zatial zostava doma. Deti odist nechcu. Manzelstvo vztah je moc naruseny no nspriek tomu v nom zostava. Nevie sa od neho oslobodit. Ona ho lubi, chce aby on lubil ju. On ju ma tiez rad ale je to zlizita povaha. Raz je ok raz je zle. Ja by som s nim nebola ani minutu.
Byvaju v dome. Dom je ich oboch. No zla situacia ale musia si ju proste vyriesit sami.

eva8
15. máj 2018

@nikitkalu Ked je dom oboch, po rozvode polovica bude patrit hej. Nemoze odist sama, resp. len s najmladsim? Potom ale zacne tyrat ten chlap chlapcov. Pozor, aby sa jej deti nezacali spravat k nej ako ich otec. Bola som v situacii tyranej zeny, napriek tomu som ho lubila. Ine to je, ked si v tom kruhu. Nevies losudit situaciu zvonku, stratis sebavedomie, zacnes chorlaviet. Aj tvoja dotycna je na PN. Vsetko sa odrazi aj na zdravi. Chapem ju, ze je tazke odist. Mne pomoh to, ze znama z ineho mesta mi telefonovala a cez telefon pocula co sa u nas deje, zavolala pribuznym nasho mesta. ti orisli k nam, vzali ma na bol iciu, k lekarovi, deti ukryli u nich. Mala som stastie, ze byt bol moj. Predtym som este aj ja sama navstivila krizove centrum., pod ozu, ale ubytovanie nie je lahke dostat. Po burlivom domacom vystupe vzdy nastalo udobrenie, sluby, ale len sa to zhorsovalo. On sa nezmeni. Daj toto kamaratke precitat. iadost o rozvod jej mozes napisat aj ty. V centrume pravnej pomocimusis predlozit kope potvrdeni, ze si nemozes dovolit pravnika a cakas aj vyse mesiaca kym ti niekoho pridelia