icon

Ako poriešiť deti v čase pôrodu, keď manžel nebude doma?

kukulienkalenka
20. mar 2023

Ahojte mamičky možno sa tu nájde nejaká z vás ktorá riešila niečo podobné tak snáď poradíte.
Mám dve deti 8 ročného syna a 5 ročnú dcéru.
Manžel pracuje mimo SR a ja som doma (tehotná) . Otázka z mojej strany je : ako poriešiť deti a nemocnicu (môj pôrod) v prípade že tu manžel nebude . Podľa všetkého to tak aj vychádza že budem nato sama . Moja mama je 400km ďaleko (pracuje + moja sestra ešte chodí do školy takže nemôže vynechávať) a z manželovej strany mi nemá kto deti postrážiť. Neviem ako ďalej postupovať,mám nato zhruba mesiac aj pol ale tak radšej to poriešiť skôr ako neskoro. Deti k mame tiež nemôžem zaniesť lebo syn chodí do školy a dosť veľa by vynechal a aj tak by tam nemal kto s nimi byť .

Strana
z4
riyadh
20. mar 2023

@kukulienkalenka to robi dokladaca tovaru v zamestnani v zahranici? Ze si nemoze dovolit letenku v tak dolezite situacii? Ako ziram... 3 deti na robit to hej ale rieste za mna.. Ak tak malo zarobi v zahranici ze si nemoze dovolit letenku koli porodu vlastnej partnerky, alebo nie ste schopni zaplatit z takej vyplaty opatrovatelku, tak prosim tam Co upeatuje v Mc Donald? To nech sa radsej zamestna na SK, a aspon ti Bude poblizku... Ako Toto nechapem deti na robit ano ale rieisenie pomahajte a hladajte rieisenie vsetci..

yanni
20. mar 2023

@kukulienkalenka a kde mas muza, ze letenka stoji tak vela? Po druhe, plánována sekcia je malina (aspon casovo). Robi sa ca. 10 dni pred vypocitanym terminom porodu. Cize uz ste si to mohli dávno naplánovat s opaterou deti. Muz nech pekne krasne nakluse domov a postara sa o starsie deti. Bola som v podobnej situacii. Ca. mesiac pred porodom (tiez planovana sekcia) som sa vratila z tretej krajiny do Německa odrodit. Muz prisiel za mnou tesne pred terminom, postarał sa o deti a 5 dni po porode, ked uz bolo jasne, ze je vsetko ok, boli sme doma a sama som v pohode fungovala, tak potom odletel spät. Ja som povybavovala papiere a 6 tyzdnov po porode sme leteli za nim.

riyadh
20. mar 2023

@lvulik chlap zaraba v zahranici tak ked ma problem da za letenku nech zaplati opatrovatelku zene na SK...

simca06022011
20. mar 2023

Otázne je na čo sa vôbec v takejto situácii sťahovať 400km od rodicov/rodiny.. komplikácie môžu nastať hocikedy aj mimo tehotenstvo. Nehoda. Choroba. Ona, niektoré dieťa a zrazu nemocnica... kto bude so zvyškom deti? Veľmi zodpovedné. Ja som bola s jednou dcérou sama, už pred pôrodom obehane suseda, ale aj potom dcéra od malička naučena, že keby dačo zazvoní vedľa u susedy. A to som ani dalsie nečakala. Par známych rodin v rovnakom veku ako my, keby dačo hociktory z nich pomoze. Aj by ju postrazili. Ale toto ze nikoho nemajú... A ešte ze nechá to na ňu muž? No iste aj 10 deti mu porodim kým on si bude v zahranici "zarabat". Ja by som sa bála v takejto situácii :D musím mať všetko zabezpečené. Naplánované. Ako sa len dá. Aj pre prípad pristátia UFA aj zombie apokalypsy. Moje dieťa, pes, a škrečok musia byť na poriadku :D

marcellka32
20. mar 2023

Mne rozum nebere, že čakáš s takýmto mužom 3 dieťa, keď on si žije svoj život inde, áno žije si po svojom, nestará sa, ako budeš s 3 deťmi,....nahnevaná som na neho, pretože mi nevrav, že si nevie vziať neplatené voľno, keď nie dovolenku !! A to, že nechce míňať peniaze na letenku tiež hovorí niečo o jeho charaktere, neváži si ťa, inak by bol pri tebe v čase pôrodu alebo tesne po ňom, tažko sa to číta, ale je to tak

matullienka
20. mar 2023

@bluka2 veď v poriadku urobila si ako si cítila, či ja si myslím, že to bolo alebo nebolo správne je druhá vec ale neviem prečo to prezentujes akoby to aj tam bolo normálne, no lebo nie je. Určite keby si sa na to pýtala popredu tak ti povedia nie. A rozdiel je čistenie pri krvácaní kde za pár hodín ideš domov ako pôrod kde si hospitalizovaná 4 dní a viac

evaachesa
20. mar 2023

Ok, čiže všetky možné scenáre ktoré ti baby navrhli nebudú možné. Je teda čas začať zaúčať najstaršie 8 rocné dieťa ako sa postarať o domácnosť a mladšiu 5 ročnú sestru, plus mamu s novorodencom po príchode. Už keď otec je neschopný, hádam to 8 ročné zvládne lepšie. 🤷
Nerozumiem načo tvoj muž chodí na 3 mesiace od rodiny, keď po prípadnom vypadnutí z jedného turnusu nebudete mať z čoho žiť. To vážne? Nech si hľadá robotu na Slovensku a budete na tom omnoho lepšie. Normálne vás ľutujem. Mne to príde tak, že on si žije svoj život mimo vás a je mu tak dobre.

marcellka32
20. mar 2023

@evaachesa tak tak, žije si svoj život v zahraničí, a bohvie čo ešte..radšej ani nepomyslim

evaachesa
20. mar 2023

@marcellka32 presne ...mne napadlo že sa tam stará o druhú rodinu ..tak to má chudák potom dosť komplikované. 🤔

mirkam3
20. mar 2023

@bluka2 ale autorka nie je presťahovaná v novej krajine a o tom, že bude čoskoro rodiť určite tiež “tuší” .. neprajem, ale reálne si viem predstaviť, že v pôrodnici na tie “opustené” deti normálne zavolajú socialku, keďže 1 rodič sa v danom momente postarať nemôže a druhý zjavne nechce…

macatt
20. mar 2023

Po Veľkej Noci jednoducho manžel neodletí a počká do pôrodu( ušetrí 800€ za letenku) a poletí až keď budeš doma a v poriadku..bábo sa môže kľudne vypýtať aj skôr..

svetlonos
20. mar 2023

No toto keby mi chlap urobi, to mozem zit s tymi troma detmi aj sama, vyplacal by vyzivne ze by sa z toho dokakal!
Tiez zijeme od rodiny, ze by mama potrebovala 3-4 hodky kym by sem prisla.
Avsak - ma pracu v ktorej je celkom spokojna, ale moc vyskakovat nemoze. Samozrejme moze ist na ocr ale co to bude platne, ked tambradi prepustaju? Hanbila by som sa ako pes, keby koli mojmu porodu a neschopnemu muzovi pridevo pracu. Neviem z coho by potom zila, platila najom auto stravu atd. Oni tie mamy/ babky v dnesnej dobe casto maju dobre pred 60tkou, kedy este daleko do do hodku. No novu pracu si nelahko najdu v 56-60 , ved pre zamestnavatela su uz stare. Teda by som sa necudovala, keby to s touto babkou bolo rovnako.
Autorka, ries opatrovatelku, pre kazdy pripad, najlepsie aj q-÷ keby jedna ochorela.

simca06022011
21. mar 2023

Aké zase nemusí si žiť druhý život:D možno odlieta na sezónne práce, podla terminu by to aj sedelo, na 3mesiace mozno chodia kvoli povoleniu na ppbyt alebo niecomu takemuto;) ale tiež by na zaujímalo kam a co tam robí..

katkine_terapie
21. mar 2023

@kukulienkalenka ešte mi napadlo, ze ak je to takto neriesitelna situacia, ze sa neda (pises, ze sa neda ani muzovi, ani mame, ani nikomu), kontaktuj UPSVaR a oni vedia detom zabezpecit pobyt v krizovom centre na na urcity cas. Ale rataj s tym, ze uz budete ako rodina "kontrolovani" a aj s tym, ze tvoje deti to nemusia zvladat najlepsie.

marcellka32
21. mar 2023

@simca06022011 žiaľ, nebol by prvý ani posledný čo si žije svoj život, keďže mu akosi je jedno, že bude jeho žena rodiť...muž je má byť oporou v jej ťažších chvíľach a tou pôrod je...a aj po pôrode aspoň 1-2 týždne, pre niekoho zbytočné pre niekoho potrebné...hlavne sú tam ďalšie 2 malé deti o ktoré sa treba po pôrode postarať aby sa mamička mohla venovať malému

elmivelmi
21. mar 2023

@kukulienkalenka ale tak sekcia sa planuje,ved termin budes vediet aj 3tyzdne dopredu,to ozaj si manzel nemoze vziat volno?Ine moznosti aj tak nemas,ci ich chces dat deti kde,do nejakeho ustavu na ten cas lebo nik nemoze?Alebo si zaplat opatrovatelku no.

simca06022011
21. mar 2023

@marcellka32 ano otmu rozumiem, ze ma byt oporou, lenze ak naozaj zaraba len na tychto "sezonnych" pracach, a on nepojde, tka bude taka opora, ze nebudu mat z coho jedlo kupovat. Kedze 3 male deti a zena doma po porode. Pre niekoho kto je zamestnanec to je problem pochopit, on je szco, nema nic. Moze sa suchnut na PNku, ak ma rozum a aspon si palti odvody, lenze tu autorka asi uz ani nereaguje radsej... inak nevidim to ruzovo, deti ktore potrebuju rodica, stale, su tu iba s mamou, a ta bude teraz riesit babatko. A tie dve budu.. cakat kym sa otec vrati.

Mne rozum neberie, co som pisala, na keru rit sa stahuju do tramtarie, ani kontakty, zanmych, pomoc, rodina prec.. ked chlap ma takuto pracu. Proste nechapem. Este je moznost nech pomaha teda jeho rodina. Urcite lepsie riesenia ako socialka a neviem co, z coho budu tie deti mat len traumu.

katkine_terapie
21. mar 2023

@bluka2 nie, u nas deti nemozu byt pri porode a ani na porodnej sale, na izbe v porodnici atd. (nehodnotim ci je to spravne, iba uvadzam fakty). Ak by mamicka prisla tak ako ty do nemecnice s detmi a do urciteho casu by k nim nikto neprisiel (max do par hodín), automaticky je kontaktovaný UPSVaR buď nemocničným personálom alebo ak majú sociálnou sestrou. Neplnoleté deti sa nemôžu po nemocnici pohybovať samé, bez dozoru, musia niečo jesť a piť, môže sa im niečo stať... Personál nemocnice je poddimenzovaný aj na úkony, ktoré sú zdravotníckeho charakteru, nieto na stráženie detí.

ibrunova
21. mar 2023

Asi to nemáš doma jednoduché, muž asi všeobecne sa o rodinu moc nezaujíma, inak by urobil všetko preto, aby bol vtedy doma. Tiež nechápem, prečo bývaš 400km od rodiny, keď muž je aj tak preč. A že to nikoho netrápi, ako to vyriešiš, ani mamu? Normálne som pozrela, či nie si niekde odtiaľto ako ja, že by som pomohla, veď ty môžeš ostať v nemocnici hocikedy, aj zajtra..

marcellka32
21. mar 2023

@ibrunova tiež si myslím, že vo veľkej núdzi, by sa našla mamička z mk z okolia, ktorá by tie deti postrážila....ide o tie deti, ktoré mi je ľúto už teraz, že sa otec poriadne nestará, takto to vnimam ja....

betulinka1
21. mar 2023

Inak dievcata niektore ste tu autorke dobre dali. Nemyslim si, ze si to zasluzi. Nechodite v jej topánkach, neviete preco je takato situacia. Predstavte si, ze naozaj si nie kazdy vie zobrat dovolenku hocikedy, musia na dodrziavat terminy, nemaju v praci nahradu a atd.. Toto pochopi len ten kto podniká a proste niekedy to nejde. Pytala si nejaku radu, nie je urcite jedina, co to riesi. Poznam mnoho zien, ktore ziju bez pomoci a muz je v zahranici a behaju okolo 3 deti same. Predstavte si, ze aj ked su chore, nemaju inu moznost. To vobec neznamena, ze muz nerobi to posledne co moze pre rodinu.

fiafia
21. mar 2023

@kukulienkalenka ja len nechápem ako to je možné keď muž robí takéto turnusy v zahraničí nemáte pre takéto prípady nasetrenu značnu rezervu 😐 dáky mesiac výpadok príjmu by ste ani zbadať nemali...

simca06022011
21. mar 2023

@betulinka1 ale ano, to je normalne, ale tu nejde o to, ze ked sme chore sa starame. Tu ide o to, ze ju odvezu do nemocnice a nema ani nohu okolo sbea, kto sa postara. Pomaly o 3deti. Otec nedobehne do hodinky, dvoch, troch domov...

katkine_terapie
21. mar 2023

@betulinka1 áno, ale nedá sa existovať iba sám s tromi deťmi. Treba mať pre prípad núdze buď finančnú zábezpeku na opatrovateľku alebo mať ľudí (aspoň jedného dvoch), ktorí vedia v núdzi mamičke pomôcť npr. mama, sestra, švagriná, susedka, kamoška, kolegyňa... pre prípad pôrodu, zranenia (dieťa, mamička), náhlej choroby atď. Nie vždy je možné brať deti všade so sebou.

terezka1947
21. mar 2023

Dali ste jej dobre,ale trošku sa krotme. Je tehotná,myslím,že nepotrebuje ešte hejt z MK.
@autorka osobne si myslím,že nie si v katastrofálnej situácii.
Si síce ďaleko blízkej rodiny,ale vždy máš možnosť zavolať mamu,či sestru hoci iba na víkend. Či vedia si vziať dovolenku,ak budú môcť a chcieť. Dokonca sa vedia dať vypísať k tebe.
Druhá vec je manžel. Nech je už s ním a jeho prácou situácia akákoľvek,vždy zdravie a rodina je najdôležitejšia. Čiže,ak budeš vedieť termín sekcie,čo ti dajú vedieť dopredu,tak si vybaví pár týždňov voľno.
Nikoho nezaujíma,čo a ako,je otec,musí si to zariadiť.
Neviem o čom sa ideme baviť o akej nemožného situácii,kedy otec nesmie prísť k deťom a manželke vo vážnej situácii. A ešte k tomu,keď jeho šéf snáď už pár mesiacov vie,že čakajú ďalšie dieťa.
Autorka možnosti má. Určite,keď sa upokojí,prehodnotí situáciu s manželom,rodinou,nájdu riešenie.
Na kamarátky by som sa nespoliehala. Tu nejde o pár hodinový,či jednodňovú pomoc,tu ide o reálnu pomoc a pokiaľ nemá skutočnú priateľku,kazdy pomoc sľúbi,ale realita býva na míle vzdialená.
Autorka,bude dobre....ale nech sa pekne zapojí aj otec.

meiwe
21. mar 2023

Nezávidím ti situáciu ale deti v skolke a v škole nemajú dobrých kamarátov ? Že by si oslovila ich Maminy že či by v tom čase syn nemohol ostať u kamaráta a dcéra u kamarátky ? Poprípade oslov staršie susedky v dome či by ti nevedeli pomôcť deti vyzdvihnúť , postarať sa u vás doma ostať s nimi na tie 3noci . Len ti nezávidím potom návrat 😵‍💫 možno je fakt lachsie osloviť učiteľku syna s tým že teda týždeň dva vymeška v škole nakoľko situácia je taká aká je a ty potrebuješ pomoc rodiny a ísť k máme …

drobcek17
21. mar 2023

Ja budem asi jedna z mála, co sa zastane manžela. Často si všimam tu na MK, že žena chce ďalšie dieťa aj keď manžel s tým nesúhlasí lebo im to finančne nevychádza a nakoniec si ho na naliehanie ženy urobia, možno je to prípad aj autorky. (Ak nie ospravedlňujem sa) A vtedy ten muž sa musí naozaj obracať aby uživil rodinu a ak má prísť o 3mesacny príjem, (môj švagor napríklad ak nenastúpi na začiatku 3 mesačného turnusu, už tie 3mesiace musí byť doma) ta rodina to naozaj pociti. A to nehovorím o tom, že ešte sa musí dopraviť na Slovensko. Podľa mňa je menej finančné náročné ak si zaplatíš opatrovateľku,
manžel pracuje v zahraničí čiže musí zarobiť. (neviem koľko beru na hodinu ale určite menej než je manželov plat).

sisaka
21. mar 2023

@drobcek17 ak nemôže z roboty vypadnúť a zarába tak malo, že ich trojmesačný výpadok zruinuje, tak treba zvážiť, či sa oplatí v tom zahraničí robiť a keď už tam je, nie koli peniazom, ale preto lebo ho to baví, tak nechapem načo si zakladá rodinu a robí 3 deti, lebo situácia, že ho rodina bude potrebovať sa úmerne s počtom detí zvyšuje.
A autorka detto, najprv sa vrhnú na robenie detí a potom rozmýšľajú, ako to zariadiť a ako bonus, autorka žije v totálnej izolácii, takže jej v podstate nemá kto pomôcť.

Mimochodom tieto rodinné modely, že matka žije ako single a stará sa o všetko a otec je tam len na to aby mali z čoho žiť a sem tam sa ukáže doma, aby deti nezabudli ako vyzerá, naozaj nechápem.

kitycat
21. mar 2023

@kukulienkalenka tie deti si chcela iba ty, ze ti nema kto pomoct? Rozum sa mi zastavuje

kukulienkalenka
autor
4. apr 2023

Ďakujem za odpovede a dúfam že som vám pomohla vyventilovat sa 😉 vaše odpovede mi absolútne nepomohli ale cením si vašu snahu 😁 pekný deň prajem.

Strana
z4