icon

Ako poskytovať starostlivosť pre osôb s demenciou?

terry658
23. jan 2025

Dobrý deň,
chcem Vás poprosiť o radu ako postupovať. Svorka má vaskulárnu demenciu a atrofujúcim mozgom. Postupne čoraz viac zabúda. Nevie si už navariť. Dať si lieky. Zabúda jesť. Býva dezorientovaná v čase aj priestore.
Niekedy má svetlé chvíle a vyzerá normálne a o 5 minút ju vypne a neviem kde a čo je.
Prať už nevie. Sústrediť sa na nejakú činnosť tiež veľmi nie.
Doktor povedal, že by sme si mohli na ňu vybaviť buď opatrovné alebo zavolať nejakú pani na stráženie.
No pozerala som staršie diskusie a vraj ak nemá problém s chodením, s WC alebo sprchou a vie sa najesť (no neviem či sa ráta do toho, že na jedlo zabudne aj keď ho má pred nosom) tak opatrovateľský príspevok nedostaneme.
Ako sa teda postarať o takéhoto človeka?
Jedlo jej donesieme ale často ho dá psovi a povie že jedla i keď nič nejedla.
Potrebuje dozor no domov nepripadá v úvahu. To by ju zabilo,lebo nie je blbá len zabúda. Popravde ona je naozaj inteligentná a vzdelaná. Nedá sa oklamať.

Strana
z2
katkaseiner
23. jan 2025

@cocolino234 pekne zhrnute, suhlasim s kazdym slovom.

@terry658 znici ta to
Mamina chcela doopatrovat mamu ale popri praci to bolo na mašlu, zložila sa psychicky, az som ju presvedcila na zariadenie. Kazdy tyzden ju navstevovala, opatera bola skvela. Babka mala demenciu, parkinsona aj alzheimera, cize fakt strasne kombo a od diagnozy zila 7 rokov (teda dozvedeli sme sa ze diagnostikovali ju ovela skor ale to uz nevieme kedy bolo este pred tymi 7 rokmi...

lucia11kob
23. jan 2025

@terry658 to nie je pravda, že nedajú..svokor 61 rokov, demencia, po mozgovej príhode. Sám sa naje, ale tiež ako píšeš, občas dezorientovany..Je chodiaci, ale sam doma by si už neporadil. Opatrovateľský príspevok nám schválili na prvý krát. Keď príde kontrola z úradu prace, treba všetko povedať v akom je stave..

lucia11kob
23. jan 2025

@terry658 opatrovateľský je teraz 615 euro..daj si dokopy lekárske správy nie staršie ako 6 mesiacov a podaj si žiadosť

zuzanaete
23. jan 2025

Nedavno vysielali film "Tancuj Matyldo". Za mna krasny film, ktory mnohe zobrazuje pri starostlivosti o cloveka, ktoremu prestal fungovat mozog. Je to narocna situacia pre vsetkych. Pri rozhodovani ber do uvahy, ze mate male dieta a to potrebuje chodit von, aby sa mu niekto aj doma venoval. Je to naozaj tazke rozhodovanie. Lebo clovek sa chce postarat o blizkych, ale treba zvazit svoje psychicke, fyzicke a casove moznosti.

alenka58
23. jan 2025

určite by som zvážila opatrovateľku aspoň na 8 hodín zatiaľ, aby si sa mohla venovať dieťaťu, s tým že poobede sa dohodnite kto u nej bude, bude sa to rapídne zhoršovať, na opatrovanie takéhoto stavu by som sa pri dieťati nedala, je to veľmi náročné

anna777115
23. jan 2025

Opatrujem maminu 6 rokov 24/7, k tomu mam ešte pomerne malé dieťa a poviem ti že som neskutočne vyhorená. Ja nepoznám čo je to dovolenka ani len predĺzený víkend. Kontrola mi pride hocikedy počas roka. Teraz mame cela rodina chrípku a to ti neprajem zažiť keď máš styridsiadky horučky a tyžden už nespim, kedže musím robiť dcére zábaly lebo lieky jej stiahnu ledva o pol stupňa.Maminu musim opatriť aj keď by som črevá za sebou ťahala. Veĺakrát už aj revem popri tom. Nikdy, by som nedovolila svojej dcere sa takto obetovať a prisť tým o svoj život, ale ja viem že to musim spraviť, lebo mamina by to v žiadnom zariadení nedala a zomrela by po mesiaci. Takže, je to veĺmi ťažšká situácia a u nas na Slovensku cely socialny system stojí za prd....

terry658
autor
23. jan 2025

@anna777115 presne tohto sa bojím, že by po mesiaci svokra zomrela. Alebo že by rýchlo ostala ležiak,lebo by ju nadopovali. No na druhej strane mám tri deti a premýšľam ako by sme zladili učenie do školy, krúžky,povinnosti. No celé je to na jedného človeka veľa. A som si istá, že ak by som si vybavila opatrovateľstvo tak by všetko padlo len na mňa a ostatní by sa len zviezli.

anna777115
23. jan 2025

@terry658 Áno v zariadeniach na Slovensku to bohužiaľ, tak naozaj funguje, že ich nadopuju aby mali od nich pokoj. Ľudia ktorí prišli po vlastných, po pár týždňoch ostávajú ležiaci s dekubitmi. Tu sa nedokáže systém postarať o dôstojne dožitie. Práve dnes, som započula v správach, že onkologicki ležiaci pacienti v paleantivnej starostlivosti boli umiestnení v 15 stupňových izbách. Tomu hovorím "dôstojné umieranie/". V útulkoch psov nenechajú v takých podmienkach a je o nich lepšie postarané, ako o ľudí.

majamat
23. jan 2025

nie vsade sa dochodci dopuju ale niekedy sa musia doordinovat psychofarmaka z dovodu, ze niektori su podrazdeni a mozu jednat aj impulzivne a ublizit dalsim dochodcom. ak sa takyto clovek dostane do zariadenia, je to casto v stave, kedy uz ma minimalnu schopnost prisposobovat sa, pripadne sa prisposobovat ani nechce. toto a vplyv prostredia socialneho zariadenia moze zmenit spravanie takeho cloveka a moze reagovat agresivne, moze trpiet motorickym nepokojom, su ludia, ktori koli tomu edokazu spat. a teda pri demenciach moze byt spravanie kazdy den ine.

anna777115
23. jan 2025

@majamat keby som ti ja napísala svoje skúsenosti s nemocnicami a so zariadeniami, tak mi nebudeš veriť, že píšem o 21 storočí. A to musím podotknúť , že som zo zdravotníckej rodiny, takže vidím to aj interné nie len ako pozorovateľ. Toto nie je o ľuďoch v zdravotníctve, ale o systéme, lebo stredný zdravotníci , ako sanitari, ošetrovatelia, zdravotné sestry, tak to nie je povolanie, ale rehoľa.

majamat
23. jan 2025

@anna777115 tak urcite to nie je vsade rovnake, ale napr u nas netlmime ludi zbytocne, riesime, co s nimi, ak je problem. navyse tlmit ani nie je jednoduche, lebo lekaren nemame. mozu dostat len to co im lekar predpise. kazdy ma box so svojimi liekmi.
liecba sa upravuje po konzultacii so psychiatrom a ak je neikto spavy, tak aj vynechavame psychofarmaka. no napr toto sa stava aj u ludi, ktori beru rovnake leiky dlhodobo, kludne aj niekolko rokov. dovod je kumulacia ucinnej latky, alebo spavost je dosledok ochorenia, nie liekov.

anna777115
23. jan 2025

@majamat oddch oddelenia, geriatrické ochorenia, to by sap dala napísať sága, čo som pozaživala. Mne maminu raz tak nadopovali že som ju našla samu na izbe ako sedí na stoličke a padá z nej , čo sa nevládala udržať sedieť. Keby sa im tam zabila, tak neviem, aký uzáver by z toho robili. O hygiene radšej pomlčim, to som ju chodila do nemocnici sprchovať ja, kedže je kôli silnej inkontinencii plienkovana a ešte berie furosemid forte a verospiron dva krát denne na odvodnenie.

terry658
autor
24. jan 2025

Ďakujem všetkým za skúsenosti. Asi to naozaj necháme na nejaký dobrý domov pre seniorov. Očividne by som to nevedela doma zvládnuť.

janulienka144
24. jan 2025

@terry658 napíšte mi súkromnú správu...rada poradím...tiež sa starám o mamku s touto diagnózou popri troch detoch

dooscoby
6. jún 2025
@terry658

Ďakujem všetkým za skúsenosti. Asi to naozaj necháme na nejaký dobrý domov pre seniorov. Očividne by som to nevedela doma zvládnuť.

@terry658 nie vsade dopuju. Nam umiestnili babku do 3 mesiacov od ziadosti. V jednom po tom co im spadla musela mat na noc plienku a barieru na posteli. Tak sme ju prelozili a v noci im chodi, nedostava vobec lieky na spanie. Ale je pravda, ze aj napriek dotacii dost mama doplaca len ona este robi. Ale doma to bolo uz narocne. Ono vo vyssom stadiu demencie odchadzaju svaly, motorika, prehltaci reflex. Zacala mame padat, 110kg zivej vahy, skuste to dvihnut ak mate 50kg. Odisla na hodku obchod a doma vyhoreny hrniec na sporaku, zaspala pred telkou. Ale tak babka ma 90 rokov. Blbe je, ze uspory dochadzaju, ja sama hypo na krku, nemam ako pomoct jedine zalozit oblicku. Ale doma co s nou, uz je pomaly leziaca. Byt s vanou, v zariadeni ma 3krat tyzdenne sprchu tak sa jej krasne koza upravila. Doma sa nekupala, hygiena len obruskami. Maly byt, vsade rohy, prekazky, s vozikom neprejdu ani v byte ani z bytu, kedze panelak nie je bezbarierovi. V zariadeni kazdy den 3-4 hodiny vonka, prednasky, hudobne aktivity. Trebalo by polohovatelnu postel, antidekubicky matrac. Na statnu opatrovatelku sa caka 6 mesiacov az 2 roky, pride aj tak max na 2-4 hodiny denne. Opatrovatelka z charity 10€ hodina, sukromna by bola viac. Mama jedinacik, rozvedena, ja jedinacik. Byvam v byte a u nas ju nemam kam dat. Mama musi teraz na tyzdennu hospitalizaciu cize pre mna by to znamenalo tam tyzden byvat, skusenost z minuleho roka. A to bola na tom lepsie, 4 hodiny v praci, zaniest obed, pracovat odtial, potom na druhy koniec mesta postarat o deti, navarit, nakup a vecer spat. V noci s nou 3,4,5 krat hore lebo cikat. Po tyzdni pendlovania som mala dost. A tym, ze kym pridem to je aj hodina a nedajboze ako minule ju brala rzp o tretej rano lebo zly tlak, padala, do krvi zodrate ruky z dvihania, mama sla 30 min peso do nemocnice, kedze sanitka ju odmietla zobrat. Nebodaj by ss zacala doma dusit jej nevie dat tu prvu pomoc a kym by som prisla uz by bolo aj po. Muzovej tety otec si tak pri pade dolamal rebra. Ako uz si tam zvyka, hoci sa stale pyta domov, ale mama nie je furt v strese co ak.

Strana
z2