icon

Ako postupovať, keď naletíte na internetový podvod?

23. máj 2025

Ahojte, mame zakaždým vysvetľujem, aby sa nedala nachytať a predsa došlo. Chcela kúpiť autosedačku, pani čo ju ponúkala, bola vraj v pohode. Požadovala platbu vopred, tak zaplatila, odvtedy ani peniaze, ani autosedačka.
Horko-ťažko sme zistili, že účet nie je na také meno, ako udala, takže zrejme ani meno neuvádzala svoje.
Ako postupovať? Je to malá čiastka na trestné oznámenie a vlastne na koho? Účet a ten, kto ju podviedol nie je to isté.

3petka
23. máj 2025

Ak je to malá čiastka nikto to ani riešiť nebude. O trestný čin ide ak je suma vššia ako 360 myslím.

lubina
23. máj 2025

Nepises o aku sumu ide, ale ak je ozaj mala, tak s tym asi uz nic nenarobis. Mama sa naucila na vlastnej chybe, zial. A naco vlastne kupovala autosedacku, ty si jej kazala? Alebo len chcela "dobre" urobit? No snad sa poucila...

maranco
23. máj 2025

Pozbieraj všetku komunikáciu a dôkazy a ísť na políciu. Je to priestupok proti majetku, trestný čin je od 2024 len nad 700€.
A záleží na akého policajta natrafíte ak sa mu nechce odmietne vás ak sa mu chce bude to riešiť. Ak sa mu veľmi chce tak z výpisu z účtu by videli aj ďalších oklamaných ktorých by mali kontaktovať a už by sa to nazbieralo aj na trestný čin.

cacianka
23. máj 2025

môžete vyhľadať podľa čísla účtu, mien a prezývok iné jej podvody, iných ľudí ktorých podviedla. Ja som sa takto spojila , je nás asi 39 čo neváhali a neodmietli spoluprácu.
Podvodníčka už dostala trest. nečakám že sa mi € vrátia, ale viem že jej to neprešlo len tak. Na fcb je aj skupina ktorá upozorňuje na jej výčiny, sledujú ju robia prevenciu.
Aj to je satisfakcia

maranco
23. máj 2025

Môžeš napísať aj sem https://podvodnabazaru.cz/ ak niekto bude googliť jej číslo účtu nájde to, FB skupiny sú zvyčajne uzavreté a google ich vtedy neindexuje

autor
23. máj 2025
@cacianka

môžete vyhľadať podľa čísla účtu, mien a prezývok iné jej podvody, iných ľudí ktorých podviedla. Ja som sa takto spojila , je nás asi 39 čo neváhali a neodmietli spoluprácu.
Podvodníčka už dostala trest. nečakám že sa mi € vrátia, ale viem že jej to neprešlo len tak. Na fcb je aj skupina ktorá upozorňuje na jej výčiny, sledujú ju robia prevenciu.
Aj to je satisfakcia

@lubina nie, nekázala som jej, nekupovala pre nás, ale pre sestru, len ona kašle na celé.

@maranco stála 300 eur, mala byť nová. Je to rozum kupovať spod ruky "novú", lebo ušetria 150 eur. :-/

@cacianka ďakujem. Môžem sa opýtať, či vráti aj peniaze, alebo čo?

autor
23. máj 2025
@cacianka

Aj to je satisfakcia

@cacianka pozriem to, vďaka.

nin12345
23. máj 2025

Ja by som to asi riešila len z toho dôvodu nech sa o tej podvodnicke už vie. Lebo keď sa na to každý vykašle tak ona takto beztrestne okráda ľudí bez toho aby polícia čo i len tušila že to robí. Predpokladám že nebude mať 15 bankových účtov keďže sa lakomi na ľudí čo potrebujú autosedačky pre deti..

fkata
23. máj 2025
@anonym_autor

@cacianka pozriem to, vďaka.

@nin12345 pravdepodobne, ona ponúka to, čo ani nemá. Najnovšie sa stretávam s tým, že "za poštovné" a fotky kradnuté z FB.
Podaj trestné oznámenie, prijať ho musia, aj keď môžu zamietnuť. Ak uvedieť údaje, príp. podlož dôkazmi, môže byť, že už niekto podal na tú istú osobu TO.
Mohli ste zájsť do banky a riešiť aj cez banku, aj keď je malá šanca, že vám vrátia peniaze.
Môže byť, že keď sú rozdielne mená, robí to celá partia. Neboj sa, polícia si predvolá oboch, ak vôbec na FB vystupuje pod vlastným menom.

mandzula
24. máj 2025
@3petka

Ak je to malá čiastka nikto to ani riešiť nebude. O trestný čin ide ak je suma vššia ako 360 myslím.

@3petka nebude sa to riesit ako trestny cin, ale ako priestupok, tak nezavadzaj.

3petka
24. máj 2025
@mandzula

@3petka nebude sa to riesit ako trestny cin, ale ako priestupok, tak nezavadzaj.

@mandzula takze ak zistia o koho ide dostane max najku pokutu ale autorka sa aj tak peňazí nedožije.

maranco
24. máj 2025

Taký nápad z pohľadu kupujúceho, ak by som mal poslať vopred peniaze za tovar, ale chcel by som si overiť či predávajúci je naozaj ten za koho sa vydáva (banky to umožnia až od 9.10.2025) keby som požiadal predávajúceho, nech mi pošle na môj účet 1 cent súhlasili by ste s tým?

Tak by som mal istotu, že ten s kým komunikujem je ten koho je účet (videl by som meno majiteľa účtu).

mandzula
24. máj 2025
@3petka

@mandzula takze ak zistia o koho ide dostane max najku pokutu ale autorka sa aj tak peňazí nedožije.

@3petka ale nepis, ze to nikto nebude riesit, lebo to nie je TC. Mam na priestupkoch odrobenych 13 rokov, takze viem, ake veci sa tam riesia.

fkata
24. máj 2025
@3petka

@3petka to vôbec nie je isté. Pokiaľ sa jej "pozbiera" toho viac, môže byť kľudne trestne stíhaná. Zväčša takýto podvedú viac ľudí, takže v pohode stačí, aby každý podal podnet a policajti si to už vedia zlúčiť.
Je to na veľmi dlhé lakte, ale šanca tam je, že sa jej vrátia peniaze, aj keď minimálna.
Tu vidím skôr problém, že účet je vedený na iné meno, ako dotyčná osoba.

maranco
24. máj 2025
@mandzula

@3petka ale nepis, ze to nikto nebude riesit, lebo to nie je TC. Mam na priestupkoch odrobenych 13 rokov, takze viem, ake veci sa tam riesia.

@mandzula ako priestupkový máte prístup k výpisu z účtu, alebo dostanete len identifikačné údaje k tej jednej platbe ktorú požiadate/riešite?

maranco
24. máj 2025
@mandzula

@mandzula a ešte databáza priestupkov je centrálna pre celé Slovensko, napríklad riešiš bazárový predaj falošného lístka na koncert v hodnote 30€ a vieš zistiť že dotyčný už bol priestupkovo riešený za podobné veci v rôznych okresoch trebars 10×?

mandzula
24. máj 2025
@maranco

@mandzula ako priestupkový máte prístup k výpisu z účtu, alebo dostanete len identifikačné údaje k tej jednej platbe ktorú požiadate/riešite?

@maranco toto ti presne povedat neviem, uz tam par rokov nerobim. A druha otazka - register je celoslovensky.

maranco
24. máj 2025
@mandzula

@maranco toto ti presne povedat neviem, uz tam par rokov nerobim. A druha otazka - register je celoslovensky.

@mandzula ak je celoslovenský tak v ňom vieš lustrovať, vidíš všetko, alebo len zapisuješ svoje veci prípadne vidíš svoje oddelenie?

počúval som časť rozhovoru s elitným vyšetrovateľom, ktorého degradovali na priestupkové a tam spomínal aj bazárových predajcov

že on na priestupkovom nemá právo pozerať výpis účtu z banky, tak si vyžiada identifikáciu komu patrí účet k tej jednej platbe ale ten nadriadený policajt vidí celý výpis a je prakticky celé na ňom či to chce riešiť kompletne, lebo tam jasne vidí že je tam tých podozrivých platieb na účte viac takže by to bol aj trestný čin (čo si vyžiada spoluprácu s ostatnými okresmi a by to musel riešiť on) alebo to nechá tak a len urobí o čo ho požiadali, posunie údaje pre tú jednu platbu priestupkovému a on má pokoj nemusí riešiť TČ

mandzula
24. máj 2025
@maranco

@mandzula ak je celoslovenský tak v ňom vieš lustrovať, vidíš všetko, alebo len zapisuješ svoje veci prípadne vidíš svoje oddelenie?

počúval som časť rozhovoru s elitným vyšetrovateľom, ktorého degradovali na priestupkové a tam spomínal aj bazárových predajcov

že on na priestupkovom nemá právo pozerať výpis účtu z banky, tak si vyžiada identifikáciu komu patrí účet k tej jednej platbe ale ten nadriadený policajt vidí celý výpis a je prakticky celé na ňom či to chce riešiť kompletne, lebo tam jasne vidí že je tam tých podozrivých platieb na účte viac takže by to bol aj trestný čin (čo si vyžiada spoluprácu s ostatnými okresmi a by to musel riešiť on) alebo to nechá tak a len urobí o čo ho požiadali, posunie údaje pre tú jednu platbu priestupkovému a on má pokoj nemusí riešiť TČ

@maranco vidis vsetko, vies lustrovat - a vlastne aj musis, na priestupkovu minulost sa prihliada pri urcovani vysky sankcie, pri urcovani, ci nejde o trestny cin pri majetkovych priestupkoch. A rovnako kazdy zapise vysledok svojho konania (vinny, nevinny, zastavene, odlozene, odstupene...).