Ako povedať jemne rodičom, aby sa dali obaja liečiť?

diana20
22. júl 2017

Ahojte. Idem si po radu, lebo neviem ako povedať rodičom, že podľa mňa potrebujú odbornú pomoc. Ja so staršou sestrou žijeme vo Francúzsku, ale naša mladšia sestra je stále s nimi. Ocino robí v Nemecku a vždy po troch alebo štyroch týždňoch ide domov na týždeň. S mamou už spolu moc nie sú, už veľmi dlho im to neklapalo, hádali sa stále a keď mama odišla kvôli peniazom na tri mesiace do zahraničia, vrátila sa úplne iná. Došlo jej, že ich vzťah už nie je funkčný a s otcom už nie je šťastná. Ocino sa s tým ale nedokáže zmieriť. Má depresie a stále mamine vyčíta, že všetko porazila. Kým boli spolu mala depresie zase ona, lebo vždy všetko čo sa stalo bola nakoniec jej chyba. No a teraz je to tak, že nie sú spolu, ale ten jeden týždeň čo je otec doma je vždy hrozný. Mamina je naňho nepríjemná, on jej vyčíta, že rozbila rodiny, hádajú sa a neberú ohľad na sestru, má len 13 rokov, ale podľa mňa s nimi prežíva väčšie peklo než deti rodičov,ktorí sa rozvádzajú. Naši sa nemôžu rozviesť z finančných dôvodov, to je komplikované, nejdem všetko vysvetľovať. No myslíme si obe so sestrou, že naši sú obaja chorí a potrebujú ísť za psychiatrom, ale bojíme sa im to povedať, aby to nebolo moc tvrdé. Ja si ich vážim a toto je pre mňa ťažké, ale nechcem už nechať sestru v tejto situácií.

marcelatje
22. júl 2017

@diana20 podla mna nepotrebuju psychiatra. Zivot v nefunkcnom vztahu bez vidiny akehokolvek zlepsenia s vedomim ze to tak bude navzdy je velky napor na psychiku. Potrebuju ist od seba, ine nepomoze nic.

erickatt
22. júl 2017

@diana20 zobrať ich, niekam kde nebudú môcť po sebe kričať. V klude im to povedat a vysvetliť. Dam im číslo poradne a hneď na to zobrať sestru na mesiac na prazniny nech po sebe kricia mimo nej. Aspoň to najhoršie ked im poviete.

tetapetra
22. júl 2017

@diana20 tento stav zažíva množstvo rodín. Chlapi odchádzajú za prácou preč. Po čase si od seba manželia tak odvyknu, že už spolu nedokážu žiť. A keďže už za prácou, odchádzajú aj ženy je týchto rodín stále viac a viac. Možno to ustoja, možno nie.

denisa098
22. júl 2017

Potrebuju isto od seba ale zase sedenie by neuskodilo,mozno by ich aspon naviedla ako spolu vychadzat aspon docasne pokial nenajdu riesenie a zacnu brat ohlad na tu malu.. alebo by ste si mohli vziat sestru byvat k sebe kym si to doriesia......... a mozno by ich nakoniec este dala aj dokopy,ale to fakt len mozno,pokial sa hadaju,tak je este nieco medzi nimi pokial prestanu tak je uplny koniec..... si myslim

diana20
autor
23. júl 2017

@marcelatje oni spolu ani nežijú, sú spolu len týždeň za mesiac a to preto, lebo dva byty by sa im nedali platiť..
@erickatt sestra už tu mesiac bola, už sa vrátila domov..😔
@tetapetra im to už predtým ako ocino začal chodiť preč neklapalo, ja som s nimi ešte bývala predtým a nedalo sa to vydržať, iba sa hádali, vkuse... nemali sa už radi..
@denisa098 dokopy to nedajú už ani keby neviem čo.. už o tom vedia, že spolu nie sú, tak sa dohodli, Mamina má nový vzťah už je to takto strašne dlho.. sestra sem nemôže len tak ľahko ísť bývať bohužiaľ.. musí dokončiť školu na slovensku a chodí tam na tenis, čo je pre ňu veľmi dôležité, má rada svojho trénera a chce hrať tam.. a už sa ani nie tak že hádajú.. len ocino vždy začne mamine hovoriť, že ona všetko zničila pritom sa to rozpadlo vtedy keď on sa nevedel rozhybat a ísť robiť otec aby zabezpečil rodinu a sla Mamina a on jej aj to vyčítal, že odišla a tak..Mamina možno psychiatra nepotrebuje, ona to dobre zvláda, ale ocino má silnú depresiu a potrebuje lieky.. a Mamina zase je často nepríjemná, nemá k nemu už žiadne city, zo všetkého vyvolá konflikt a tiež má podľa mňa depresiu len má vymytu hlavu tými knizkami, že treba pozitívne myslieť a bude ti dobre.. tak ona si to nepripusta a potom raz jej sibne a odíde preč revať.. veď syn sa mi spálil keď tu bola a povedala, že ho to nebude boliet, lebo si to nepripusti.. a keď ho to naozaj nebolelo tak povedala, že to vďaka tomu.. je to katastrofa s nimi.. aj mám nervy keď to píšem len.. chuda moja sestra.. podľa mňa strednú ju ani nenechame dokončiť tam, pôjde sem hneď ako sa bude dať a bude tu študovať.. len základnú nech dokončí..

denisa098
23. júl 2017

Ale to su este 2 rocky kym dokonci,tak si sadnite s rodicmi a tvrdo im povedzte,nech sa hadaju ked mala neni doma a nie tak aby to pocuvala.Mate to tazke,drzim palce.Rodicia musia od seba.Preco ked ma mama novy vztah,tak nebyva s priatelom ?

juliet86
23. júl 2017

Skor posli k psychologovi sestru. Nech sa nauci branit seba v takom domacom prostredi...

cmulinko
23. júl 2017

@diana20 tvoji rodičia nepotrebujú psychológa ale potrebujú si uvedomiť,že napriek tomu,že ich manželstvo skrachovalo tak stále sú zodpovedný za jedno dieťa,ktoré žije s nimi. Momentálne sú obaja moc zaujatý voči druhému a pozerajú sa len na vlastnú bolesť a trápenie. Jednoducho obaja akosi zabudli,že tvoja sestra ich musí vidieť a počúvať oboch a nikto sa jej nepýtal ako sa jej to páči. Nech si veľmi rýchlo uvedomia čo robia,lebo momentálne u vás nastala pauza rodičovstva. Potrebujú poriadne na drzovku aby im niekto vyčistil žalúdky nech sa začnú správať ako rodičia a nie ako novomilenka a odkopnuty manžel....to je v tejto situácii naozaj až druhoradé.

lili2015
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
diana20
autor
23. júl 2017

@denisa098 neviem, ešte je to také neoficiálne, ona sama mu hovorí kamarát , ja ani neviem, v živote som ho nevidela, ani mladšia sestra ho nevidela , ktorá tam s ňou býva.. nikomu ho nepredstavila ešte..
@cmulinko veď chceme im teraz povedať všetko so sestrou, len je to ťažké, bojím sa hlavne reakcie ocina, lebo on je výbušný a naozaj je na tom psychicky zle..
@lili2015 aj ja som mamine už pomáhala písať žiadosť, ale nakoniec ju nepodala, lebo v nájom za byť, platia pol ocino a pol Mamina a mamine už z platu potom ostane strašne málo... nijaký iný byt, kam by sa normálne zmestili so sestrou si nemôže dovoliť..

prasiatko30
23. júl 2017

Ako ja by som sa este porozpravala s rodicmi ale pokial nie su schopni si uvedomit co robia voastnemu dietatu tak by som sa sustredila na to aby som dostala sestru ku vam i ked tu zakladku nedokonci na sk. Lahke to pre nu nebude ale cim skorej tym lepsie lebo tak bude mat dva roky k dobru aby sa naucila dobre jazyk a mohla ist v klude na vyssi level vo fr. Tenis moze hrat aj vo fr urcite tam mate nejaky oddiel alebo klub na blizku a dobrych ludi tiez ale to peklo co zaziva doma ju moze poznacit tak ze moze mat dlhotrvajuce nasledky

diana20
autor
23. júl 2017

@prasiatko30 problém je, že ona odtiaľ nechce odísť ešte.. my jej radíme zatiaľ ak chce ostať nech ide z ôsmeho ročníka na belgické lýceum, kde sa celkom dobre naučí za rok francúzsky a potom hneď sem dokončiť školu vo francúzštine, yo sa rýchlo na ňu nalepí, keď už bude mať základ.. ale je to ešte tri roky. No tiež ju nechceme nútiť sem ísť keď ešte nechce..

libawet
24. júl 2017

@diana20 toto je také manželstvo na diaľku...takéto vzťahy nikdy nefungovali a ani fungovať nebudú. Rodičia by sa mali chcieť naučiť opäť spolu žiť, ale fyzicky spolu, nielen na papieri. Otázka však je, či o to ešte stoja ?

tindes
19. apr 2021

@diana20 moja sesternica odisli do Francuzska ked mala 11,nevedela absolutne ziadnu rec,nastupila do tzv. Medzirocnika,kde chodili cudzinci a tam sa ucili po fr. ,ju tiez otec zo Sk citovo vydieral,ze si nenajde kamosky a ze bude trpiet a ze nechava otca sameho.. bolo to tazke,ale teraz vie tak super po fr. Ze jej neveria,ze je cudzinka a krasne tam studuje a ziadny problem.. urcite zoberte segru prec z toho pekla,chudiatko,kazdy sa brani niecomu novemu cudziemu,ale lepsie pre nu nemozete spravit.. to sa utrasie 😉😊 teda ak si to vezmete na triko,ze budete vychovavat a mat v podstate dalsie dieta..