icon

Ako povedať svokrovcom, že nechceme ich časté návštevy?

11. aug 2025

Skôr nez začnete do mna rýpať vám vysvetlím situáciu aspoň v skratke. Manžel pracuje štýlom takým že má do mesiaca 2 voľné vikendy , vychádza to tak že 2 vikendy v mesiaci pracuje a 2 vikendy je doma. Na striedačku. Tak od začiatku ako som porodila syna (13 mesiacov) sme si stanovili pravidlá s ktorými samozrejme súhlasil aj manžel že nebudeme chcieť aby k nám chodili svokrovci (ani moji rodičia!) každý mesiac. My sme obaja taký že milujeme svoj pokoj, svoje súkromie, najradšej sme len my traja. Pre nás je najlepšie stretávať sa s rodinou každé 2 mesiace to znamená že napríklad ak sme boli spolu na víkend v júli tak august chceme pokoj a môžme sa vidieť zase v septembri atď , takýmto štýlom že jeden mesiac vynechať. To iste platí pre obe rodiny aj pre moju. Bývame ďalej čiže v júli sme boli u nich na cely víkend 3 dni. A teraz chcú prísť budúci víkend , mne sa to vôbec nepáči lebo sme sa dohodli že august bude kľud. Myslela som že sa uvidíme v septembri proste každý druhý mesiac. V júli sme ich dali jeden víkend z našich dvoch a nechcem aj v auguste. Ide o to že od začiatku sme to tak mali nastavené aby sa nato takto naučili a nenavykli si chodiť každý mesiac ale každý druhý. A keď prídu teraz v auguste tak sa naučia chodiť potom aj september aj október aj november atd. Som z toho nervózna lebo jednoducho nechceme ani jeden aby prišli cez víkend , vyhovovalo by nám az v septembri veď vidieť sa každé 2 mesiace predsa nie je az taká tragédia. Ja chápem že chcú vidieť vnúča ale my mame svoj program keď je manžel doma cez víkend.

Strana
z4
lienka.7
11. aug 2025

@anonym_autor ten spoločný program si urobte cez týždeň, keď je manžel doma. Predpokladam, ze sa ti venuje dostatočne vtedy. A ked uz si sa teda vydávala, bud taka láskavá a akceptuj, ze nie každý je typ samorostu ako ty a stačí mu vidieť blizku osobu raz za pol roka. Minimálne to vadí tvojmu mužovi, ale akosi ti to nedochádza a ideš svoje. Predpokladám, že ti to sľúbil len kvôli hormónov keď si bola po porode a nechcel sa hádať. Ale nevyhovuje mu to. Inak aj tvoji rodicia sú s tým ôk, ze sa vidíte každé 4 mesiace? Ak áno, potom sa nedivím ze si naladená na podobný mod, keď ste to tak asi mali aj vy doma.
A este, aby si neskôr nedopadla tak, že manžel si vezme syna a pôjde na návštevu k nim on, keďže ty nemáš záujem. A ty budeš cez ten víkend sedieť v prázdnom dome/byte.

allie1008
11. aug 2025

@anonym_autor
@anonym_autor na ich mieste by som mohla osrat taketo nalinkovane návštevy. Zamysli sa nad sebou.

allie1008
11. aug 2025
@anonym_48557e

Ja som raz citala jednu vec a aj si uvedomila ze je to pravda.

Predstav si ze uz maju rodicia pred sebou tak 10 -15 rokov zivota. Lebo uz po 60ke to vie ist kadejako dole so zdravim.
10-15 rokov je celkom este dlha doba ked si to clovek predstavi v celku. Ale ak sa stretneme 4 krat do roka, znamena to ze uz mame pred sebou len 40-60 stretnuti, 40-60 stretnuti s rodicmi a pre deti so starymi rodicmi a je koniec. A zrazu kazdym pravidelnym stretnutim striha clovek meter a tych stretnuti je menej a menej, zrazu je ich 30, 20, 10, 0 a je koniec. Ale ja nechcem aby videli moje deti starych rodicov len 40 krat, to je malo.
Takze u nas su stari rodicia vitani kedykolvek chcu, jasne ze tu niesu kazdy vikend ale aj keby povedali ze raz za mesiac chcu prist tak su vitani, nevadi nam aj ked pridu nie na vikend ale na tyzden lebo hlavne deti su stastne ze maju babku dedka pri sebe a ja som rada ze pomozu a mam o starost menej lebo nemam na krku deti.

Ja uz babku nemam, a doteraz ma mrzi ked som posledny krat vyslovila vetu, teraz sa mi nechce za babkou ist, nestiham, ved pojdem nabuduce a to nabuduce uz nebolo.

@anonym_48557e krasna myslienka a tvoj pristup sa mi tiez paci. Konecne niekto, kto pouziva rozum aj srdce

lienka.7
11. aug 2025
@anonym_48557e

Predstav si ze uz maju rodicia pred sebou tak 10 -15 rokov zivota. Lebo uz po 60ke to vie ist kadejako dole so zdravim.
10-15 rokov je celkom este dlha doba ked si to clovek predstavi v celku. Ale ak sa stretneme 4 krat do roka, znamena to ze uz mame pred sebou len 40-60 stretnuti, 40-60 stretnuti s rodicmi a pre deti so starymi rodicmi a je koniec. A zrazu kazdym pravidelnym stretnutim striha clovek meter a tych stretnuti je menej a menej, zrazu je ich 30, 20, 10, 0 a je koniec. Ale ja nechcem aby videli moje deti starych rodicov len 40 krat, to je malo.
Takze u nas su stari rodicia vitani kedykolvek chcu, jasne ze tu niesu kazdy vikend ale aj keby povedali ze raz za mesiac chcu prist tak su vitani, nevadi nam aj ked pridu nie na vikend ale na tyzden lebo hlavne deti su stastne ze maju babku dedka pri sebe a ja som rada ze pomozu a mam o starost menej lebo nemam na krku deti.

Ja uz babku nemam, a doteraz ma mrzi ked som posledny krat vyslovila vetu, teraz sa mi nechce za babkou ist, nestiham, ved pojdem nabuduce a to nabuduce uz nebolo.

@anonym_48557e 40-60 stretnutí? Neblázni 🙈 jej by stačilo tak 10 podľa mňa.

pietra
11. aug 2025
@lienka.7

@pietra v tej predošlej diskusii pise ze 350 km. Cize toto aby sli len tak na otočku je chore. Je normálne ze ostanú tie 2,3 dní, teda piatok až nedeľa.

@lienka.7 to áno, na otočku je to veľa. Len potom je o to vzácnejšie, že aj oni sú ochotní prísť a vzťahy udržiavať. Autorka by tiež skôr mohla hľadať riešenie, ako to využiť pre seba. Napríklad nechať dieťa starým rodičom a ísť s mužom na večeru, do kina, do divadla, ... skrátka urobiť si pekný večer vo dvojici. A spokojní by mohli byť všetci. Pochybujem, že starým rodičom treba robiť animačný program počas celého pobytu. Predpokladám, že chcú vidieť vnúča

sisska96
11. aug 2025
@pietra

@lienka.7 to áno, na otočku je to veľa. Len potom je o to vzácnejšie, že aj oni sú ochotní prísť a vzťahy udržiavať. Autorka by tiež skôr mohla hľadať riešenie, ako to využiť pre seba. Napríklad nechať dieťa starým rodičom a ísť s mužom na večeru, do kina, do divadla, ... skrátka urobiť si pekný večer vo dvojici. A spokojní by mohli byť všetci. Pochybujem, že starým rodičom treba robiť animačný program počas celého pobytu. Predpokladám, že chcú vidieť vnúča

@pietra Však to 350km je strašne veľa. Svokrovci sú 120km od nás a málokedy prídu iba na pár hodín, väčšinou prespia

sisska96
Autor odpoveď zmazal
sisska96
11. aug 2025
@pietra

@pietra 700km za deň. To aj pre mladých je náročné

pietra
11. aug 2025
@sisska96

@pietra 700km za deň. To aj pre mladých je náročné

@sisska96 len mnoho starších ľudí už nezvláda ani tých 350km a je jasné, že takáto cesta sa na otočku nerobí. Na druhú stranu, ak sa rozhodnem žiť v takej vzdialenosti od rodičov alebo svokrovcov, musím počítať s tým, že vzájomné návštevy budú trvať niekoľko dní

anonym_377de6
11. aug 2025

@anonym_autor Pán boh ma chráň dostať takú nevestu 🙏🙏sama nie som za návštevy každú chvíľu ale u nás to tak chvalabohu nefunguje. Keď biko deti malé chodili ak každý deň (keďže sme neďaleko seba).NIkdy by som nechcela aby moje deti nepoznali starých rodičov (mali také nijaké vzťahy).My sa rodina stretávame často aj stíhame po výletoch aj dovolenkách. Každý má iné priority.

anonym_377de6
11. aug 2025

@anonym_autor Ste veľmi sebecky. Prajem Ti aby sa ti nič s toho o 20-30 rokov nevrátilo.

marianarem
11. aug 2025
@anonym_48557e

@anonym_48557e ❤️

autor
12. aug 2025

@anonym_autor lenže som zabudla dodať dôležitý detail že svokor ma veľký problém s alkoholom a neovláda sa s pitím ani pri vnukovi ! Preto sa nerada stretávam s nimi

michelle567
12. aug 2025

Veď keď si taká hrdinka im zavolaj a povedz. Nechoďte, nechcem vás vidieť. Tvoj muž ich asi vidieť chce keď sa s nimi dohodol že môžu prísť

pietra
12. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor lenže som zabudla dodať dôležitý detail že svokor ma veľký problém s alkoholom a neovláda sa s pitím ani pri vnukovi ! Preto sa nerada stretávam s nimi

@anonym_autor nechcela by som, aby moje dieťa videlo ožratého deda ani raz za dva mesiace. Tam skôr zaviesť pravidlo, že kým sú na návšteve u vás, tak žiaden alkohol a dôsledne ho dodržiavať.

michelle567
12. aug 2025
@pietra

@anonym_autor nechcela by som, aby moje dieťa videlo ožratého deda ani raz za dva mesiace. Tam skôr zaviesť pravidlo, že kým sú na návšteve u vás, tak žiaden alkohol a dôsledne ho dodržiavať.

@pietra ale prečo potom ani druhých rodičov nechce vidieť? Možno im sa zase chodiť nechce tak autorka žiarli a nechce vidieť ani svokrovcov

pietra
12. aug 2025
@michelle567

@pietra ale prečo potom ani druhých rodičov nechce vidieť? Možno im sa zase chodiť nechce tak autorka žiarli a nechce vidieť ani svokrovcov

@michelle567 neviem, tiež mi ako prvé napadlo, že to dopísala len preto, aby sme sa viac priklonili na jej stranu. Asi nečakala, že sa tu do nej tak pustíme. Lebo toto je podľa mňa dosť dôležitá vec. Keby sa niekto z mojej rodiny pravidelne opil počas mojej návštevy, tak sa s ním stretávať nechcem vôbec a už vôbec, ak by prítomné malo byť moje dieťa. Ak mám obmedziť kontakt dieťaťa a starých rodičov len preto, že ja chcem mať mesiac pokoj od rodiny, tak je to egoizmus. Ak rodine cesta trvá okolo hodiny, dá sa pochopiť, že budem žiadať návštevy na otočku, ak je cesta dlhšia, musím počítať s prespaním. Toto všetko pokladám za dôležité informácie pri zakladaní takejto témy

ibrunova
12. aug 2025

Toto sú časté návštevy? Si si istá, že muž zdieľa tvoj názor, alebo len mlčí a ty si vyhodnotila, že aj on to tak chce? Mne je ľúto tých starých rodičov, chcú byť s vnúčaťom, čo by niektoré za to dali.

sisaka
12. aug 2025
@pietra

@michelle567 neviem, tiež mi ako prvé napadlo, že to dopísala len preto, aby sme sa viac priklonili na jej stranu. Asi nečakala, že sa tu do nej tak pustíme. Lebo toto je podľa mňa dosť dôležitá vec. Keby sa niekto z mojej rodiny pravidelne opil počas mojej návštevy, tak sa s ním stretávať nechcem vôbec a už vôbec, ak by prítomné malo byť moje dieťa. Ak mám obmedziť kontakt dieťaťa a starých rodičov len preto, že ja chcem mať mesiac pokoj od rodiny, tak je to egoizmus. Ak rodine cesta trvá okolo hodiny, dá sa pochopiť, že budem žiadať návštevy na otočku, ak je cesta dlhšia, musím počítať s prespaním. Toto všetko pokladám za dôležité informácie pri zakladaní takejto témy

@pietra tiež si myslím. Svoje dôvody jasne napísala v jej predchádzajúcich príspevkoch a týkali sa svokrovcov a aj jej rodičov. Nestretla sa s pochopením, tak sem hodí ďalši príspevok - mimochodom svokor je alkoholik.
No jasné, na tento “detail” nejak pozabudla…

anonym_c4eda4
12. aug 2025
@anonym_48557e

@anonym_48557e presne...ale to pôjde vekom. Rozumiem potrebe oddychu, trávenia voľného času, vlastný program cez vzácne voľné víkendy. Predpokladám,že autorka je mlada ešte a nevníma tu pominutelnost. A skúsenosť je neprenosna. Ale raz po rodičoch a svokrovcoch ostane prázdna stolička a ak sú to fajn ľudia, nik iný to nemyslí tak úprimne s nimi ako rodina, ktorá má o nich záujem...všetci ostatní v živote prídu/ odídu.

anonym_de9157
12. aug 2025
@anonym_8df310

@mondolina presne. Akože uplne mimo. A este muz je slaboch lebo sa chce stretávať s rodinou, keď je na SK. Predpokladam, ze aj to odsťahovanie cez pol republiky malo nejaký dôvod v jej prípade. Sa divím, ze nepovie, že jej stačia narodeniny, meniny a Vianoce. Myslím teraz vnukove.

@anonym_8df310 Aj to by ju otravovalo.

anonym_1cb6d3
13. aug 2025

Potom o pár rokov, keď ťa bude syn ochotný vidieť raz za pol roka, aspoň budeš vedieť ;)

lienka.7
13. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor on je u vás na návšteve a pije???

anonym_4e7b98
13. aug 2025
@lienka.7

@anonym_autor on je u vás na návšteve a pije???

@lienka.7 ale čoby pil, to napísala preto, lebo s nou drvivá väčšina prispievateliek nesúhlasí. Alkohol doteraz nespomenula ani v prvej, ani v druhej téme. Je to skratka sebec. Jej muž predsa nepracuje 26 dní do mesiaca. Ak má voľno počas týždňa, môžu svokrovci alebo rodicia prísť cez týždeň. Ak este pracujú, prídu cez víkend a ona si môže muža a dieťa užiť počas týždňa, je na RD. Nevidím problém.

anonym_fc63da
13. aug 2025

@anonym_autor tu urcite záleží na tom ake su vztahy. Myslim ze ak by autorka mala rada svokrovcov nevadili by jej caste navstevy. Zase nie každá sme take ze mame doma radi ludi na prespanie. Ja to osobne rada nemam upratovanie chystanie varenie pečenie program atd. Verim ze to autorke berie energiu. Mna navstevy a stretnutia vyčerpávajú tiez som najradšej sama s mužom a detmi doma a mame program. S mojimi rodicmi mam vzťah taký ze aj raz za rok mi je vela ich vidiet ale za to si môžu sami. Svokrovcov by som rada videla kazdy vikend no tiez skor na kavu alebo kratšiu navstevu. @autorka nemôžu svokrovci urobit vnúčaťu celodenný program a vy mozete mat s manželom klud? To vidim ako rozumný kompromis ked chcú byt častejšie s vnucatom a rešpektujú výchovu nebránila by som im. A zachováš si aj svoj klud

anonym_fc63da
13. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor aha tak potom by som prijala navstevu s tým ze pri synovi nebude piť alkohol. Ak to nedodrží samému by som dieta urcite nedala. A ak by pil u mna doma tak by som navstevu neprijala.

anonym_48557e
13. aug 2025

Ono pozor na takúto výchovu aj z dôvodu, ak vy ukážete deťom a hlavne synovi, že je ok sa stretávať málo a a priam až nežiadúce aby sa rodina videla viac ako raz za 2 mesiace, v ňom sa to zakorení a bude to brať normálne a ako dospeje, začne to riešiť rovnako + stačí akčná nevesta ktorá nemusí návštevy svokrovcov a zrazu uvidíš syna a vnúčence 2 krát ročne lebo tak bol naučený, že je to ok a nerobí vlastne nič čo by ubližovalo.

anonym_1a7705
13. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ale tak to je velmi podstatna info ,na to sa clovek uplne inac teraz pozerá!

allie1008
13. aug 2025
@sisaka

@pietra tiež si myslím. Svoje dôvody jasne napísala v jej predchádzajúcich príspevkoch a týkali sa svokrovcov a aj jej rodičov. Nestretla sa s pochopením, tak sem hodí ďalši príspevok - mimochodom svokor je alkoholik.
No jasné, na tento “detail” nejak pozabudla…

@sisaka tiez mi to pripada,ze to doplnila len preto, aby nevyzerala ako sebec a aby sme ju viac pochopili.

pietra
13. aug 2025
@anonym_48557e

Ono pozor na takúto výchovu aj z dôvodu, ak vy ukážete deťom a hlavne synovi, že je ok sa stretávať málo a a priam až nežiadúce aby sa rodina videla viac ako raz za 2 mesiace, v ňom sa to zakorení a bude to brať normálne a ako dospeje, začne to riešiť rovnako + stačí akčná nevesta ktorá nemusí návštevy svokrovcov a zrazu uvidíš syna a vnúčence 2 krát ročne lebo tak bol naučený, že je to ok a nerobí vlastne nič čo by ubližovalo.

@anonym_48557e a potom v čase dohodnutého stretnutia niekto ochorie alebo do toho príde niečo iné a odrazu sa uvidia raz za dva roky a stále to bude v pohode, hlavne, že nie je narušené súkromie.

Strana
z4