Ako predať pozemok bez narušenia vzťahov?
Ahojte, opisem situaciu - davnejsie som zdedila stavebny pozemok, chcem ho teraz predat, potrebujeme s manzelom kupit vacsi byt, nakolko k nam ide pribudnut novy clen rodiny.
Problemom je stryko, ktory ma postaveny dom na vedlajsom pozemku a prihradil si aj tento moj zdedeny pozemok, ktory uziva (sadi tam zeleninu a pod.) Ako som ho informovala, ze to chcem predat, zacal robit problemy, ze s predajom nesuhlasi, ze ak to predam cudzim ludom, ze ho znicim a vela inych citovych vydierani. Ponukol mi zan peniaze (asi tretinu ceny, na ktoru to znalec ohodnotil), ze viac nema.
Co by ste robili na mojom mieste? My vacsi byt nutne potrebujeme a takto mam pozemok, z ktoreho nemam nic. Stavat tam nechceme, je to v susednom meste, my mame pracu a zivot v druhom meste. So strykom som sa videla naposledy pred 5 rokmi, nestretavame sa ani nic.
Som si vedoma, ze 99,999999% zien z mk so mnou nebude suhlasit.
Preto je taka zla doba. Lebo kazdy chce iba peniaze, nic ine nema hodnotu.
Moja rada... strykovi predaj za tolko kolko ma a vybudj si k nemu a k zahrade vztah.
Autorka, ako sa zachovas teraz ty, tak sa raz zachova tvoje vnuca k jednemu z tvojich deti.
@oliolijanka K akej záhrade si vybuduje vzťah, keď ju predá strýkovi? A keď je zlé, že všetci chcú len peniaze, prečo je strýkova chamtivosť v poriadku?
Vychcany je ako mraky ešte ta aj psychicky deptat bude!
Bud si vezme úver a zaplatí plnú cenu alebo predaj. On vám predpokladám financne nepomáha a vašu rodinu nezabezpečí. Keby bol dobrý človek, niet reci o zničených vzťahoch. Je len vychcany hľadači na vlastný prospech. Ty ho realne nezaujímali. Nema ani on teba - teda jeho majetnictvo!
@oliolijanka tej poslednej vete nerozumiem, veď tu sa jedná o jej strýka, tak keď už tak ,,ako sa zachováš k strýkovi ty teraz, tak sa potom on alebo jeho deti k tebe.
Už vidím ako by tvoj pozemok mal hodnotu napr 100 tis a ty by si strýkovi povedala, že ti stačí 30?! Hlavne keď potrebuješ aby tvoja rodina mala normálnu strechu nad hlavou?
Veď ona by tým pádom ubrala vlastným deťom, ktoré by z toho v budúcnosti mohli mať osoh.
Ona to teraz predá strýkovi za 1/3 a ten to o 5 rokov strelí za taký peniaz!!!! A autorke sa zasmeje do ksichtu.
@oliolijanka prečo má pod cenu predávať? lebo je stryko a boji sa susedov? keby dal o 10% menej, ale dve tretiny? a strykove deti to predaju za 10 rokov za plnu cenu a potom kto sa z koho bude smiať naposledy?
@h2 Bude stryka a zahradu s detmi navstevovat.
Stryko chamtivy nie je. Ponuka vsetko, co ma(kolko mozu dnesni dochodcovia developerom ponuknut?) Chce len dalej obhospodarovat pozemok svojich rodicov. Nieco k comu oni mali vztah.
Moze kupit mrkvu z lidla a pozerat telenovely. Mohol aj doteraz, ved to nebol jeho pozemok. Pozomok mohol stat "lanom", mohla na nom rast burina a naletova drevina.
Mimochodom autorka, tvojou povinnostou zo zakona bolo sa o pozemok starat a pravidelne ho kosit. Platila si stykovi?
@oliolijanka ty mas medove fuzy a nezazila si v rodine smec. asi zjavne.
Inak Nepožiadaš majetok blížneho svojho nabera na aktualnosti, kamaratovi, že si pozemok s chatkou privlastnil sused, ale nemohli ist na policiu, lebo je mafian, a tetke začali zaberať pozemok susedia, lebo zdedili malu parcelu a nie aby si dom ťahali dohora, aby mali dvor, roztiahli barak po celom pozemku a na tetkinom pozemku si išli stavať bazén...akože ja nechápem, čo za ludi chodia medzi nami !!!
@oliolijanka Strýko chamtivý je, pretože je proti tomu, aby to autorka predala, lebo preňho to znamená, že o to príde. A zrejme nebude strýka, s ktorým sa nevidela 5 rokov, navšetvovať na JEHO záhrade, ktorá už nebude jej.
Autorka sa o pozemok starala spôsobom, že ho ZADARMO poskytla strýkovi. Za čo mu mala platiť? Že si tam pestuje sám pre seba?!
@martul No tak asi ked to pisem, tak by som sa tak zachovala.
Viem, je to pre vas nepochopitelne. Chcete peniaze. Ine hodnoty nemate a este sa budete certit, ked vam to niekto napise.
Nie je taka doba "lebo Fico"... ale preto lebo inak ako peniazmi merat neviete.
@oliolijanka no to je aké milé, autorka nech sa tisne s deťmi v jednoizbáku, len aby si strýko mohol pestovať mrkvičky a neubudlo mu z obrábacej plochy. A možno by sa mohli nasťahovať do domu k strýkovi, keď utužovať rodinné vzťahy, tak čo najbližšie k sebe, nie?
Zienky, dakujem vam za rady, on to vlastne 25 rokov uzival, pretoze rodicia si postavili dom inde a tento pozemok neriesili. Ani ja som doteraz neriesila, ale teraz sa nam zivotna situacia meni, cena pozemku mi nevykryje cely novy byt, ale tak mozeme zobrat mensiu hypoteku, platit mensie uroky atd atd. Doteraz som za ten pozemok vlastne len v munuse, co pride kazdy rok pozdrav v podobe dani.
Len neviem co dalej, stryko sa sprava az hystericky, velmi neprijemne mi je z jeho reci, ze ma chore srdce, ze ak to predam zinfarktuje a pod, tazko s nim.
keď tak túži po tom pozemku, nech mu pomôžu deti s peniazmi. Bože, to sú ľudia dnes, 25 rokov si užíva zadarmo cudzí pozemok, nič neplatí a ešte bude hysterčiť. Niekto starší z rodiny sa s ním nemôže porozprávať?
@oliolijanka no stryko este dochodca nie je, neviem skade si to zobrala a obhospodaruje pozemok svojho brata, nie rodicov... a nie, neplatila som mu za kosenie
podaj prst a zožeru ti celu rukuj
Autorka, strýko ťa len vydiera! Dostal možnosť kúpiť to? Dostal. Vôbec sa tým ďalej nezaoberaj. Predávaš a hotovo.
on má choré srdce a zinfarktuje, ty si tehotná a porodíš z jeho hysterických rečí
Autorka, ved ja ta nenutim. Rob, ako ty uznas za vhodne. Ved 99,9999999% Slovenska by spravilo to iste, co ty. Tak to predsa musi byt spravna volba.
Ja som ti iba poradila, ako spravit svet (aj pre tvoje deti) lepsim.
@oliolijanka si úplne mimo, roky pomáham, nielen rodine, nielen finančne. Nie som chamtivá ani netúžim po peniazoch, len mi napíš, či to bude ok, keď ona mu to teraz predá za smiešnu sumu lebo on viacej nemá a o pár rôčkov to predá za niekoľkonásobne viac? A autorka sa bude tlačiť v malinkom byte.
@oliolijanka 🤦♀️ Ako spraví svet lepším, keď prenechá pozemok strýkovi? To už radšej nech ho predá a peniaze pošle hladujúcim deťom v Afrike.
mna by len zaujimalo, ako by ta vydieral, ak by ste sa rozhodli (teoreticky) tam stavat a zrazu by tiez dosadil... ako chapem, vztahy su vztahy, ale to ma platit obojstranne. preco by sa mala autorka ako legitimna majitelka pozemku prisposobovat a ukracovat svoju rodinu. to nie je o tom, ze teraz je taka doba "vsetci chcu peniaze". ved ona mu to doteraz tolerovala. akurat, ze sa zmenila situacia autorke a skratka ten pozemok je nepotrebny. ja na tom nic nespravne a nevhodne, co by spravilo svet horsim, nevidim.
naopak, ja si myslim, ze svet spravi lepsim, ak zacneme tolerovat to, ze nie kazdy sa nam so vsetkym prisosobuje a ustupuje. ze zivot je aj o tom, ze clovek musi pozerat na potreby seba a svojich najblizsich. nie nejakeho stryka, ktory ju 5 rokov ani nevidel a doteraz ten pozemok vlastne vyuzival zadarmo...
@oliolijanka tak nech spraví svet pekným strýko a nech jej dá reálnu sumu na trhu, to je férové a spravodlivé.
@oliolijanka pocuj teba nikto nesklamal asi.
prepichni ruzovu bublinu
Ja by som neriešila. Bola som v podobnej situácii a už som aj mala kupca, nakoniec to stopol bratranec (syn toho strýka) a kúpil to za cenu, na ktorú som mala toho kupca. Takže zostali všetci spokojní. Ja som to tomu bratrancovi aj ponúkala, on si myslel, že to nemyslím vážne. Až keď som už mala seriózneho záujemcu, sa spamätal.
@oliolijanka a prečo strýko nepomôže svojej neterke aby sa mala lepšie so svojimi deťmi? Čo je dôležitejšie? Mrkva a krumple alebo vývoj dieťaťa? Jáááj, kedysi všetci žili pospolu v jednej kuchyni a dobre bolo🙈
Predaj za ako mas nárok
Jeho nezníži ty ale zloba ktorá v nom potom narastie keďže sa 25 rokov nestaral
@oliolijanka jasne,ona to predá strýkovi za tretinou sumu, zadlzi sa kvôli kúpe nového bytu a strýko to o mesiac predá za trhovú cenu 🤣🤣. Takých by bolo.
5 rokov sa nevideli, tak to už ani nie je rodina.
@oliolijanka keby bola @autorka milionarka, predpokladám, že by ten pozemok strýkovi aj darovala. Keďže však potrebuje peniaze z predaja na kúpu bytu, nie je o com. Ty keby si predávala byt za 250k, ja ti poviem ze ti 75k, asi ma vysmejes, ze?
@autorka neviem, na akú cenu mas ohodnotený pozemok, ale dala by som strýkovi nejaku "symbolicku zlavu", ako prejav dobrej vôle.
A ako tu už bolo spomenuté, aby sa nestalo to, ze ty mu pozemok darujes a on obratom ruky "streli" za trhovú cenu. Lebo aj také som v rámci rodiny už zažila.
@martul 😅

Tak mu predaj tretinu pozemku, ak má len toľko peňazí. Ukážeš aspoň dobrú vôľu.