icon

Ako prehovoriť muža, aby sa odsťahoval z mesta, kde žije celý život?

saraw
15. jan 2013

Ahojte, s muzom cakame babo, tak riesime pomaly otazku byvania. Kedze zijeme v prenajme, v mini byte, kde sa ledva zmestime my, nieto este dieta, planujeme kupit vacsi. Narazila som ale na problem, s ktorym si neviem dat rady. Ako by ste to riesili vy? Da sa prehovorit muza, aby odisiel z mesta, kde byva cely zivot? Poznam ludi, ktori sa cez pol Slovenska prestahovali za zenou do ineho mesta - ako sa to da dosiahnut? 😕
Zhrniem vam, co je vo veci:
- Ide o mesto A a mesto B, ktore su od seba 25 km. Byvame v meste B, v meste A sme sa obaja narodili, no muz zije cely zivot v meste B. Ja som zila v meste A a len kvoli muzovi som sa prestahovala do mesta B.
- Kazdy (rodina, znami, aj cudzi ludia) hovoria, ze mesto A je jednoducho lepsie ako mesto B. (Uprimne - vo vsetkom.) Dokonca vacsina znamych, co tu, v meste B byvaju, chcu stadeto vypadnut. (Svokrovci tiez postupne prerabaju dom inde ako v meste B).
- V meste B su strasne dispozicne riesene byty, v celom meste su asi 3 cinziaky, ktore by nam vyhovovali, v meste A ich je velmi vela.
- Chcem, aby deti chodili do skoly do mesta A.
- V meste A mame rodinu, priatelov a znamych, v meste B pozname dokopy asi 10 ludi.
- Takmer kazdy tyzden sme v meste A, s ludmi z mesta B sme raz za 2 mesiace (niekedy aj menej), to iste plati aj o svokrovcoch, vobec tam nechodime a pritom su v meste B. Zato u nasich v meste A sme skoro kazdy tyzden.
- Nemam rada mesto B, od zaciatku, co som tu. Celych 8 rokov z nasho 11-rocneho vztahu som tu kvoli muzovi a stale nadavam na toto mesto.
- Co sa tyka mojej prace, drvivu vacsinu klientov mam prave z okolia mesta A, z mesta B som nemala nikoho, takze stale ohladom prace dochadzam do mesta A a jeho okolia.
- Muz robi v meste B, ale len par mesiacov, 5 rokov dochadzal 30km do mesta C, co nebol pre neho problem, ale z A do B uz problem dochadzat je. (A pritom to je taka ista cesta, dokonca kratsia.)
- Nikam nechodime, stale sme len doma, (a z mojho uhla pohladu aj preto, lebo sa tu nic nedeje a nic tu nie je a prechadzat sa 98-mykrat po tom istom mieste mna unavuje) takze muzovi moze byt jedno, v akom meste sme, v meste A by ma bavilo chodit hocikam, lebo tam je kde a je tam ovela viac moznosti na vyuzitie volneho casu.
- Ked sa pozriem do buducnosti, ohladom dietata, v A ho budem mat dat komu strazit, ked budem potrebovat nieco zariadit (kedze tam mame rodinu, v meste B svokrovci pomaly ani nebyvaju, kedze riesia ten dom v inom meste), v A je viac moznosti, ci uz na prechadzky, na aktivity s dietatom...

Ziadny z tychto argumentov mojho muza neobmakci, jeho najvacsi argument je, ze mesto A nie je o nic lepsie ako mesto B. A ze v meste A nic vynimocne nie je. Dalsim argumentom je, ze v meste B a jeho okoli sa moze chodit bicyklovat, lebo su tu nablizku hory aj priehrada. V okoli mesta A je rovina, hory su trosku dalej, aj priehrady su par km od mesta.
Dokonca niekolkokrat padla veta, aby som sama sla byvat do mesta A, ze on tu zostane. 😨 😖
Moj muz je taky, ze kde ho hodite, tam zostane, neznasa zmeny, radsej bude v horsom, lebo je zvyknuty, ako ist za lepsim a spravit novy krok. (Napr. aj s pracou to takto bolo, dlho robil niekde, kde to nemalo ziadnu buducnost, s malym platom, ledva ledva zobral tuto novu pracu a to az ked mu sama padla do narucia - a aj tak este rozmyslal... 🙄 )
Ja uz neviem, co robit, nechcem tu byvat a nadavat si cely zivot, ako tomu bolo doteraz. ☹

sisaha
15. jan 2013

@saraw mne to tak pripada, ze ti chce robit naprieky. Asi len z dovodu, aby si nebola stastna... na tvojom mieste vybavim byt, odstahujem sa a jemu dam na vyber.. A o to viac by ma pohanala moja tuzba, keby chlap s ktorym cakam dieta a mame sa tesit na spolocnu buducnost ma posielal byvat samu a podporoval rozvod...

alka221
15. jan 2013

ak povedal,ze mas ist sama, ty ho este prosis? to co je za lasku,za rodinu? 😕 😅

co tak zacat niekde v meste C? ved kazde miesto ma nieco pre a proti.. 😎 ale dvaja dospeli ludia by vzdy mali najst kompromis..ako male deti 😖

saraw
autor
15. jan 2013

@sisaha ver mi, ze najradsej by som to tak spravila, ale mne nedaju hypoteku :( Takze jedine, co mozem spravit sama, je ist za rodinou a tak byt v meste A. Inak sa to momentalne neda.

@alka221 neviem...neviem, co to je za "lasku", ked dokaze povedat toto... :(
Ono v hre je stale aj mesto C, akekolvek, uz dlhsie ho prehovaram aj na ine mesto (pripadne aj dedinu) okrem A alebo B, no ziadne mesto C sa podla neho nevyrovna jeho mestu B. (A co je najsmutnejsie, ked sa ho spytam, co ho tu tak drzi, tak mi na to nevie nic normalne odpovedat. Iba to, co som spominala, ze v com je akoze ine mesto lepsie od mesta B.)

prdelinka12
15. jan 2013

@saraw facka,koleno,lakeť,zbal mu kufre a sťahujte sa-ja mam doma to iste....ani za svet nechce nikam ist

sisaha
15. jan 2013

@saraw skus mu na nete pohladat ine pracovne prilezitosti..., nemusel by prejazdit, za mozno vacsi prijem. Alebo chod teda k rodicom, ak tvrdosijne odmieta najst akykolvek kompromis.. Takymto pristupom je na najlepsej ceste zabit vas vztah...

saraw
autor
15. jan 2013

@prdelinka12 a ty si to ako riesila?

@sisaha aj ked mu nieco najdem, on nepojde skusit, ani pohovor, lebo on MA uz pracu...ledva som ho prehovorila na tuto novu, aj to rozmyslal a vahal 3 tyzdne, kym som ho dokopala k tomu, aby zmenil pracu, ktora nemala buducnost... :( Takze nova nehrozi, lebo on uz predsa ma teraz nieco zabehnute, tak naco skusat nieco nove, aj ked to je lepsie? (grrrr!!!!)
Asi to tak budem musiet nakoniec spravit a ist k rodine, lebo po vyse hodinovom rozhovore, co sme teraz viedli, sme nikam nedospeli, on si stale stoji za svojim, dokonca som pocula vetu, aby som si zbalila kufre a sla tam, kam chcem...ze sme sa nemali vobec nikdy brat, lebo sa nikdy v nicom nezhodneme...no radosti kopec. ☹ ☹ ☹

sisaha
15. jan 2013

@saraw natiska sa mi otazka ci k tebe vobec nieco citi...Povedz mu, ze spoluzitie dvoch ludi nie je len o tom, co chce iba ten jeden a druhy ma byt nestastny, ale o kompromisoch...Naozaj nechapem, ked donedavna dochadzal do mesta A, alebo chodi do mesta C, ze nema potrebu nieco vo svojom zivote zmenit... Takyto chlap je ako gula na nohe...bude ta iba tahat dole..

katecameron
15. jan 2013

ani moj sa nechcel prisposobit tak som sa prisposobila ja a dodnes to lutujem

zuzanat
15. jan 2013

@saraw moj muz je presne taky isty, absolutne sa s nim neda komunikovat. ked sa ho nieco spytam,ze preco? odpoved: "lebo" ako male dieta,vobec nevie argumentovat, obhajit nieco. no tazka komunikacia...dnes som pobede bola s detmi sa sankovat, on samozrejme nesiel (ved cely den sedi doma pred TV, tak je asi unaveny 🙄 ) sankoval sa tam aj synov kamarat s tatom a moj syn sa chcel sankovat len s tym tatom, blaznili sa spolu, gulovali... somnou nechcel...a ked prisiel domov, povedal svojmu tatovi sam od seba: tato ja chcem, aby si isiel s nami domov ako Danielkov tato, aby si nebol lenivy a blaznil sa somnou ...... no co viete na to povedat, ked takmer 5rocne dieta si uvedomuje, ze ten tato je lenivy ist s nim von. strasne mi to je luto 😢 ale fakt neviem ako s nim pohnut ☹

zuzanat
15. jan 2013

nechapem, preco sa stale musime prisposobovat my a ony nic????

ja ked mu poviem, ze som tam nebola spokojna, tak my povie, ze som sebecka, lebo ani jemu tu nie je dobre...cize on sebecky moze byt...ja som mu ponukala aj inu alternativu, ako toto mesto, ze mozme ist teda uplne do ineho mesta, ale nie na dedine...

prdelinka12
15. jan 2013

@saraw ja nijako....lebo sme spolu na tom mrtvom bode odkial sa nikam neodstaneme,nemam perspektivu-lebo on si tu budoval ZAZEMIE....ha ha ha. a to keby odide niekam aj do zahranicia tak tam nema nic.este mi nedosla trpezlivost,ale nemam k tomu daleko.

lalinko2010
16. jan 2013

@irriss ja viem že skutočnosť je iná, ale neber mi ilúzie, snívať môžem 😉

irriss
16. jan 2013

@lalinko2010

Jeeej 😀 ale ja nikomu brat iluze nechci 😉 a ani nejsem tak vellky Pan... 😉
Ale moje generace mela to Stesti, ze mohla snit "o nem 😉 a s nim".... 😉

digysa
16. jan 2013

@irriss Bola som na jednom z jeho predstaveni.....fakt je to uzasne....tie jeho triky... 😉

digysa
16. jan 2013

@saraw Mas to tazke dievca... Ja som tiez mimo mojho domova, ale racionalne byvam tam, kde sa clovek lahsie uchyti....byvanie, skoly ,praca, spolocenske vyzitie,........

Rodina mi chyba, aj priatelia..... ale dobri priatelia sa daju najst...

Treba urobit nejaku tabulku s "PRE a PROTI...... aj ke ozaj to miesto vyhodnejsie, tak by ste sa mali prestahovat....

irriss
16. jan 2013

@digysa 😔 😔 😔 zavidim..tise 🤐

😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲

😉

zuzanat
6. feb 2013

@saraw podarilo sa ti uz presvedcit manzela? ten moj sa na chvilu choval normalne a teraz je opat oduty a nebavi sa somnou, a to len preto, lebo som ho odmietla rano odviest autom k zubarovi, co je cca 5km a ide mu bus, tak ja neviem som vadna???

zuzanat
7. feb 2013

ahojte, potrebujem sa vyrozpravat a nechcem zalozit novu, tak dufam, ze mi tu niekto poradi. Nikdy som nemala potrebu rozoberat svoje sukromie takto vo fore, ale uz fakt neviem ako dalej 😢
dnes nastal u nas totalny extrem...syn mal v skolke pobede karneval, mali tam rozne sutaze s rodicmi a on samozrejme chcel sutazit tiez, ja som mala na rukach mladsieho, ten sa odomna nechcel odtrhnut a jeho milostivy tatino s odutym xicgtom sedel v kute a nechcel s nim sutazit. synovi to bolo velmi luto ☹ tak som povedala muzovi, ze to tu ani nemusi byt a isiel prec! my sme onedlho isli domov, muz doma nebol, prisiel neskor a pustil sa do mna, dost po mne krical, aj pred detmi, ktore kricali na neho, aby po mne nekrical, mala som z neho strach, bala som sa, coho je este schopny,hukal po mne, ze on v tomto spinavom meste svoje deti vychovavat nebude, ze on sa chce vratit spat na dedinu, kde sme byvali. ked som povedala, ze spat nechcem ist, tak povedal, ze mam teda doniest rozvodove papiere. Ze on sa teda prestahuje sam, ze mu je luto deti, ze tu budu musiet vyrastat, ale on si ich bude bravat na vikendy! Proste stale je to o tom istom, on chce byt tam, ja tu. Ja som tam bola 8 rokov a snazila som sa, keby sa chovam tak ako on teraz, tak sme po mesiaci rozvedeni ( asi by to bolo aj lepsie!) On si mysli, ze sa tam vsetci vratime a budeme stastna rodinka. ale ako si to moze mysliet, ze po tom vsetkom ako sa ku mne chova, tak ja sa prestahujem? Ja uz fakt neviem ako dalej!!! Ked uz je na mna nastvany, preco si to musia odskakat deti??? preco sa aspon im nevenuje tak ako ini otcovia.Zajtra chce synovi zobrat do tej dediny, ide kamaratovi na zabijacku, ale syn bude s jeho mamou, na nu sa vsak spolahnut neda, rada si vypije. a uz ma presvedcila o tom, ze si vypije aj ked ma na starosti moje deti. Tak ja budem teraz cely vikend trpnut co bude so synom. Prosim poradte mi, co robit? nechcem sa rozviest, lubim ho, ale sme na mrtvom bode, kedy chceme kazdy to iste, a nechceme ustupit. Ale preco tomu neda cas, preco sa nechce trochu prisposobit? 😔

bubush
7. feb 2013

@zuzanat a neexistuje taka moznost ze by ste si v tej dedine kupili chatu? nejaku jednoduchsiu, cena by nemusela byt velka...potom by bolo zcasti vyriesene vsetko, vikendy by ste travili na chate, pripadne ine volne dni a ked deti chodia do skolky/skoly v meste tak byt v byte 😉

inffinity
7. feb 2013

@saraw ahoj my to zatim jeste nejak aktivne neresime jen ja sem prisla ze statu A do statu B a momentalne nemam ani jednu svetlou vyhlidku ze bysme se v budoucnosti aspon trosku potahli na pul cestu ☹ ti chlapi si vubec nevazi co pro ne o etujeme odstehovat se od rodiny a pratel at uz 20 nebo 200km neni prece jednoduche..nekdy by si toho aspon vazit mohl... No premluvit ho asi nepremluvis ale zkus dve veci budto si postav hlavu a nenech se sebou hnout a nebo o tom prestan mluvit a najdi si nejakeho "nezavisleho" spojence ktery velmi nenapadne bude kritizovat mesto B a argumentovat lehce mestem a. Kdyz bude s tvym drahym osamote prose nezavisle. 😉 juj ale me by uplne stacilo mit rodinu 25km 🙂

baklik
7. feb 2013

@saraw citala som len uvodny prispevok, ale to akokeby si pisala o mne, len v bledomodrom, obrazne povedane.... no to je tazko, ja som to nedokazala. tiez som zahrabana v meste, ktore nemam rada, nic tu nie je, ziadne moznosti, nebavi ma tu ani kocikovat, proste nic...otras. a o tej praci, to akokeby si o tom mojom hovorila. 😖
akurat, ze on ma padnejsi argument, a to, ze obaja mame pracu tu a on nebude dochadzat 40 km, ani si hladat inde.
ked sa ti to podari predsvedcit ho, mas imaginarny metal odo mna!
totizto, minimalne na SK je to vacsinou tak, ze zena je ta, ktora sa prisposobuje a chlap ani bohovi. vsak ak sa jej nepaci, nech ide sama (ako aj pises), cest vynimkam!

bubush
8. feb 2013

@baklik pozeram ze byvas v zh a kde by si chcela byvat?

baklik
8. feb 2013

@bubush ja som z BB, aj som sem dochadzala kazdy den do prace autom, je to len 30 min. ani drahy nie je zo ZH, je z dalsieho mesta, ale obaja mame pracu tu.

zuzanat
8. feb 2013

@bubush taka bola povodna dohoda, ze si tam kupime chatu, alebo stary dom. casom...kedze momentalne nemame na to peniaze, som na RD...
naozaj tazko s nim, postavil si hlavu. Len nechapem, ako moze opustit deti, len aby byval tam kde chce, je mi z toho strasne smutno 😢

bubush
8. feb 2013

@baklik a tam v zh mate kupeny bytik?

bubush
8. feb 2013

@zuzanat hej tak teraz nie su peniazky ale ked zacnes robit, tak si mozte vziat uver a pomalinky splacat...ja som pozerala ceny domov, chat v nasom okoli tak domy, byty su drahe ale chaty sa celkom daju 😉 skus mu este povedat ze ked zacnes pracovat tak mozte do toho ist a zatial ho zamestnaj tym ze nech skusi sa popytat, pozhanat ci nieco nie je na predaj - mozno sa bude citit dolezity a zaberie mu to cas a bude sa tesit na nieco co ma rad, mozno to zmeni aj jeho spravanie...verim ti ze si z toho smutna, kto by nebol, teraz sa sprava uz len ako urazene trucovite decko ale tu nepomozu uz nadavky ale musis trochu zatat zuby a povedat ze chapes ho ze teda nech pozhana 😉 skus, uvidis ako to pojde, daj vediet a drzim palce...
si mi inak znama - nebola si nahodou v januarovej teme - rok 2011? 😉

baklik
8. feb 2013

@bubush drahy si kupil tu este nez sme spolu zacali. ale aj ja mam svoj tam,momentalne v prenajme. to je len o tom ze tu mame pracu. a zaroven je prilis pohodlny cokolvek menit...

bubush
8. feb 2013

@baklik ale tak zaklad je dobry, mate byt aj tam aj tam, pokial to budete zvladat tak si ho nepredaj - este nevies ako sa ti moze zist 😉
a mas tam aj nejakych znamych? kamosky?

baklik
8. feb 2013

@bubush to je jasne ze ho nepredam. ale je to len 1i. zopar znamych sa tu uz najde,ale ja ti nie som typ,ktory by sa potreboval nejak extra zgrupovat. mne len chyba to pekne historicke mesto,prechadzky v nom ,ta atmosfera a hlavne tie moznosti ktore poskytuje a mam tam aj rodinu. zatial to riesim aspon vikendami v nom,aj ke nie je to ono ako zit tam. to skor drahy argumentuje ako on tu ma partiu na futbal apod. ale to by nasiel aj tam. ale ma pravdu v tom ze to dochadzanie aj nieco stoji,to je fakt.

bubush
8. feb 2013

@baklik no a tym ze si doma na materskej tak mas vela casu, vtedy by sa veru zisla rodina, mesto, prechadzky ...chapem 😒 viem o com pises - este ide u mna o to iste mesto ako u teba 😉