icon

Ako prekonať závislosť od alkoholu a cigariet?

anonym_ka
24. feb 2024

Ahojte.

Rovno poviem, že nechcem vyznieť ako človek, ktorého treba ľutovať či nadávať mu, svojich démonov už mám, netreba mi ďalších a ak s touto spoveďou pomôžem čo i len jednému z vás, tak mi to dáva zmysel 👌 Urobte si kávičku/čaj a želám pekne čítanie, ľudom trpiacim na vysoký tlak odporúčam preventívnu pirulku 🫣

V našej rodine nikdy nebolo tabu, že niekto pije/nepije či fajčí/nefajčí - jeho rozhodnutie, jeho život.
Začala som fajčiť keď som mala cca 16 rokov a snažila som sa to tajiť (vždy musím byt niečím výnimočná 😀) až do uhasenia poslednej cigarety - cca 12 rokov.

Popri mojom 1 neduhu sa život vyvíjal a prišiel druhý neduh, taktiež veľmi zákerný. Alkohol, nástroj uvoľnenej atmosféry, všade tolerovaný, neriešeny, teenagerom dostupný….

Ale ideme k veci.
Narodila sa mi dcera. Tehotenstvo bolo krásne, osobne som si nikdy nedala záležať na tých novodobých výskumoch, čiže u mňa pohár červeného vina nebol problém (samozrejme přiměřene), rozumej cca 5x 2dcl za cele tehotenstvo.
Pôrod náročný no i tak by som si to ešte raz zopakovala.

Doma - prišli sme konečne domov, mliecko sa krásne rozbehlo, malu som kojila na vyžiadanie či ako sa to hovorí, skratka vždy keď bola hladná. Všetko vyzeralo ideálne až do jej cca 4 mesiacov. Tu si dovolím povedať, že žena, ktorá povie, že sa mlieko nedá stratiť “zo dňa na deň”, hovorí totálnu kravinu. Mne sa to stalo a priviedlo ma to do takých sraciek, že dovidenia.
Žena všade číta, ako zlyhala, ako to nie je možné, aby sa mlieko vytratilo len tak atd. Mne napr nevedela pomôcť už ani laktačná poradkyňa….čo som vlastne nikdy ani nechápala na čo sú vôbec také poradkyne dobre 😀

Psychicky som sa zosypala a prišiel na rad prvý pohárik - “Veď si doteraz ani neoslavila narodenie svojej dcéry” znelo mi v hlave.
Z jedného poháriku sa stalo pól fľaše a mne v ten den bolo krásne. Bola som uvoľnená, vysmiata, žiaden stres a keď sme boli vonku, vypýtala som si od manžela cigaretu (po vyše roku).

Ako išiel čas a nervy, stresy s ním, uchyľovala som sa k môjmu ukľudneniu čoraz častejšie a čoraz vo väčšom množstve. Koľkokrát sa stalo, že som si lihala do postele a nepamätala som si, čo sa večer dialo.
Čo mi behalo hlavou a či mi nebolo ľúto malej? Bolo mi zo seba zle…ona, mala a nevinná a jej matka nonstop nachlastana…každé ráno sme išli nakúpiť rožky do obchodu, no popri rožkom sa vsunuli 2 plechovky prosecca (ktoré som vždy vypila počas prechádzky, aby mi nebolo zle z predošlého dňa) a 1 fľaša, ktorú som vypila doobeda. Popri tom som doma fajcila Iqos a keďže som bola nonstop nachlastana tak som vyfajcila aj 20-30 heetsiek denne.

Malej aj manželovi a celej rodine som sa snažila venovať na 120% a darilo sa mi to. Okolie si môj neduh nevšimlo, dokonca ani novovybudovane kamarátky, ktoré boli pravý opak mojej výchovy a o ktorých som vždy hovorievala, že také bio matere za kamošky mať nebudem 😀 (ak sa v tomto vidíš tak ver, že budeš lebo ak si myseľ nastavis tak, že každá vychovávame deti ako najlepšie vieme a keď jedna robí A tak to nemusí robiť aj druha a vlastne tie ženy sú úžasne, tak to pochopíš)

Kde som skončila?
Skončila som na cca 4 fľašiach prosecca denne….cca 40 heetsiek denne. Či som stále vedela fungovať? Jasne!
Alkohol je droga. Dáte si večer 1 pohárik a na druhý večer už zvládnete 2. Pri 2,5 ročnom chlastani sú 4 fľaše tak do nálady.
Prišli sviatky. Ako vždy som chlastala od rana. Pomedzi Vianoce a sviatky sme mali aj návštevy - medzi ne patrila aj partia. Víno/vodka/domáca lietali krížom krážom. Zrazu tu bol Silvester a začalo sa peklo.

Moje cievy si povedali dosť a vlastne, cele moje telo si povedalo dosť. Z 1.1. Na 2.1. Som dostala kolísavý krvný tlak - jeden moment 170/100 druhý 115/93….neskutočne tlaky v hlave, ušiach, pichanie pri srdci, nechutenstvo, točenie hlavy, úzkosť,atd.
Verdikt? Vertigo.
V ten den som si povedala, že končím s cigaretami aj alkoholom. Naraz.
Ľudia, nikdy neurobte takúto somarinu. Skončite najskôr s 1. a potom s 2. Ja som išla zo dňa na den zo 40 cigariet na 0 a z 4 flas na 0.
Abstinenčné príznaky, o ktorých píšu na nete sú hovno oproti tomu čo budete naozaj prežívať….
Vyšši krvný tlak, pulz, potenie, úzkosť, hnačky, zle od žalúdka, nechutenstvo, búšenie srdca, kolapsove stavy atd atd. A viete čo? Stojí to za to! Liečim sa zatiaľ sama, stavy sú neznesiteľne, ale snažím sa posúvať samu seba vpred, každým jedným dnom 👌 vždy sa ukludnim myšlienkou, že ak by mi bolo veľmi zle, môžem ísť k psychiatrovi a ten mi pomôže 🙂

Prečo to tu vlastne píšem?
Pretože samé nemôžete vedieť kto z vášho okolia je alkoholikom. Nie, nevšimli by ste si to a ak áno, tak by už bolo neskoro…Tiež som si vždy hovorila, ze alkoholika by som cítila a spoznala v sekunde. Až keď som sa tým alkoholikom stala som pochopila, ze to je možné až v štádiu kedy už niet pomocí

Teraz je to už presne 8 týždňov čo nepijem a nefajčím, čo prežívam každý den a noc psychické a fyzické muky, ale mne to stojí za ŽIVOT a hlavne za život s mojou dcérou, ktorú si užívam plnými dúškami, KONEČNE ❤️😍
Takže ak si sa v týchto riadkoch spoznal/la tak s tým sekni. Nie, nebude to ľahké, ale veď v živote je všetko dobre iba vymakané a za odmenu 👊💪

anonym_ka
autor
25. feb 2024

@1fifinka1 je mi veľmi ľúto čo si prežila a prežívas. Presne som si o tomto veľa čítala a povedala som si, že nechcem takto dopadnúť. Nechcem dopadnúť tak, aby sa moje dieťa za mňa hanbilo a nevedelo sa dočkať kedy odíde z domu od nás lebo mama chlasce.

Ani si nevieš predstaviť ako si mi dodala Tvojimi slovami ďalšiu energiu v boji. Možno Tvoja mamina nechcela pomoc, ale mne si pomohla veľmi. Ďakujem ❤️

anonym_ka
autor
25. feb 2024

@lujza123 presne tak. Malo by sa o tom hovoriť viac, robiť osvetu....keď počujem alebo niekde vidím tu frázu - mama potrebuje víno - až mi mráz behá po chrbte....

Ďakujem za podporu, určite vydržím. Napriek všetkým problémom s odvykanim je to úžasný pocit byť čistá a nebyť otrokom cigariet či alkoholu 💪

anonym_ka
autor
25. feb 2024

@katica06 to mi je veľmi ľúto :(

1fifinka1
25. feb 2024

@anonym_ka vieš, mnoho ľudí si myslí, že malé dieťa nevie, že niekto pije. Že to nevie rozlíšiť, ale ver mi, aj 5/6 ročné deti presne vedia, kedy otec mama pili, a kedy nie. Moja mama sú dve osoby, jedna skvelá, druhá opitá. Stačilo sa na ňu pozrieť, stačilo, aby povedala jedno slovo a presne sme vedeli, že pila. Koľko sme sa naprosili, koľko naplakali, aby prestala. Nestačilo to. Je tam toho veľa, o čom by sa dalo písať, ale Ty aspoň chceš. Bojím sa však, aby si to sama vydržala. Aby si vydržala ustáť aj čas, keď príde zlá chvíľa a tá príde, aby si ani vtedy nesiahla po fľaši. Možno by si mala predsalen vyhľadať niekoho, kto Ti pomôže, lebo prvý krok si už spravila. Bojovať s akoukoľvek závislosťou je veľmi veľmi ťažké. Minimálne terapeuta, ktorý Ťa povzbudí, navedie na správnu cestu.

anonym_ka
autor
25. feb 2024

@1fifinka1 áno už som si pozerala aj skupiny AA v okolí a taktiež som pozerala psychiatrov a psychologov v okolí takže rozmýšľam nad tým čo raz častejšie lebo naozaj to nie je jednoduché

cacianka
25. feb 2024

@1fifinka1 úplne súhlasím, potrebuje odbornú pomoc
@anonym_ka poznám túto problematiku ako laik už celé roky. Otec, strýko, krstný a veľa ľudí v okolí.
Teraz 20r aj cez môjho partnera. Liečený pred 33r, sme spolu 19. Preto si dovolím napísať, že naozaj potrebuješ aj odbornú pomoc. Démonov závislostí tak ľahko neodozenies, lebo vytrcia rožky keď to najmenej čakáš, a preto odborná pomoc je veľmi žiaduca. Môj chodí na kluby, štýl AA sa všeobecne nám nepáči, je taký "americký", preferuje náš regionálny. Chodí medzi nich psychiatrička, terapeutka so zameraním na závislosti.
Drž sa žena, čistý život za to stojí

anonym_ka
autor
25. feb 2024

@cacianka aha jasne, rozumiem. Tak to aby som v pondelok kontaktovala odborníka 😊💪

Ďakujem 🙏 jasne, že stojí 💪💪💪

cacianka
25. feb 2024

@anonym_ka poznám osobne viac ako 50 liečených zavislakov, iba 1 jediný nebol na liečení, ostatní si prešli liecebnami, tak radšej ries ambulantne, kym nie si na tom horšie

jana005
25. feb 2024

@katica06 vidíš, a vy ste si to všimli.
Len ja fakt nechápem, ako si to manžel nemôže všimnúť na manželke. Alebo opačne.
Ja už na svokrovi vidím, kedy má vypité a kedy nie.
Tiež chodí často do pivnice, všetci vieme načo asi

anonym_ka
autor
25. feb 2024

@cacianka ďakujem za radu 🙂

rorino
25. feb 2024

@anonym_ka uff,smutné,až do plaču.Drzim palce,nech svojich démonov úplne zdolas a dokážeš im stále odolávať.Mas najkrajšiu motiváciu,akú žena matka môže mať.Vela stastia

anonym_ka
autor
25. feb 2024

@rorino veru 🙏
Ďakujem 💪

maminkadeticiek
25. feb 2024

Velmi ocenujem ze takto verejne o tom rozpravas.Alkohol je svinstvo,ale chlapom sa veeeela toleruje.Ved len jedno pivko,dve,s kamosom do krcmy,zo 2 rumiky,ved to nic nie je.Chlapi vela pracuju,staraju sa,maju pravo vydychnut si...Zato zeny a alkohol to je tabu,zena viac vypije a koniec sveta.Alkohol je svinstvo pre vsetkych rovnako len zijeme v pokrivenej spolocnosti.Ja sama som sa rozhodla dat si alkoholovy detox.Nie preto,ze by som bola na tom ako ty,zistila som ze cim som starsia tym mi robi viac zle aj male mnozstvo.Takze abstinujem a je mi dobre 😊 Drzim ti silno palce 🍀

anonym_ka
autor
25. feb 2024

@maminkadeticiek pekne napísané 🙏

Ďakujem 😊💪💪💪

mantilka
25. feb 2024

Držím palce. Ja som musela vygooglit čo je to prosseco 🤣

macatt
25. feb 2024

Ach, hrozné svinstvo alkohol.. poznám pár žien, ktoré už striezve nevedia byť, má to fatálne následky.. z peknej, milej ženy je ufrflaná troska, kde rodina upratuje po nej zvratky a moč.. na všetkých ženách to je veľmi vidno, zmení sa tvár, trasú sa ruky, osoba je večne rozčúlená hoci aj z počasia.. ver, že by to bolo vidieť aj na tebe, žena chradne, zostarne veľmi.. drž sa, určite sa to dá, hlavné že si si to uvedomila a že to chceš🩷👍

anonym_ka
autor
25. feb 2024

@mantilka hahahha 🤣

anonym_ka
autor
25. feb 2024

@macatt ďakujem 🙏❤️

domkakvet
25. feb 2024

@anonym_ka uz do toho hlavne nikdy nespadni a ak by prisli dake problemy ries ich inak.

anonym_ka
autor
25. feb 2024

@domkakvet určite 🙏

ketrint
25. feb 2024

@anonym_ka gratulujem a drz sa moja zlata!! 💕✊✊

anonym_ka
autor
25. feb 2024

@ketrint ďakujem ❤️🙏

danielina30
25. feb 2024

Prajem ti vela sil. Verim, ze to zvladnes, citit z tvojich slov velke odhodlanie 🙏🏻

ma77
25. feb 2024

@mantilka Inač aj ja som netušila čo to je a v živote so to nepila a to mam pred 50stkou ale už viem vino len netušim ako chuti😒

anonym_ka
autor
26. feb 2024

@danielina30 to odhodlanie mi dodáva moja dcéra 🙏 ďakujem 💪💪💪

anonym_ka
autor
26. feb 2024

@ma77 ako šampanské len s menej bublinkami

kasssiopea
26. feb 2024

@anonym_ka Ahoj anonymka. Chcem Ti povedať, že máš môj veľký obdiv. Jednak za to, že si to zverejnila, aj keď nie pod svojou identitou ale aj tak je tam určite pocit hanby, ktorý si musela prekonať. Na druhej strane obdiv za to, že si sa odhodlala abstinovať. Viem viac ako dobre, že kto má sklon k pitiu, je to pre neho nesmierne ťažké. Chcem sa ale spýtať - to Ti za tých 8 týždňov nie je ani trochu lepšie..? Lebo rozumiem tomu, že prvé dni sú veľmi zlé ale už po 3 týždňoch by si Tvoj mozog mal vybudovať nový návyk - nepitie, a tie stavy by nemali byť také tríznivé, ako ich popisuješ. A ak sú aj po 8 týždňoch, zvážila by som na Tvojom mieste rozhovor s odborníkom na závislosti, ktorý Ti pomôže z toho utrpenia von. A kým tak urobíš, nasaď si prosím Ťa komplexné vitamíny + vyššie dávky Mg + B12 + Tryptofan. Všetko sú to len doplnky výživy ale môžu Ti dosť výrazne uľaviť. Držím Ti palce 😘

anonym_ka
autor
26. feb 2024

@kasssiopea beriem milgamu n a mám doma magnosolv a pomáha mi to veľmi 😊

Jasne, že sa už uľavilo. Prvé 2 týždne to bola katastrofa...teraz už mám za sebou absolvovane aj vyšetrenia pľúc, srdca, krvný obraz, pečeňové testy...

Len najhoršie je, že ešte stále ma kedykoľvek prepadne úzkosť, točenie hlavy, búšenie srdca, hnacka a neskutočná nervozita - co som si čítala tak by to mali byť abst.priznaky fajčenia a trvajú cca rok a vraj prvé 3 mesiace sú najhoršie takže už len vydržať 🙏💪

A ďakujem za podporu❤️💪

lentilka78
26. feb 2024

@autorka Ak chceš, môžeš mi napísať správu, kedysi som týmto prechádzala, môžem ti poradit

anonym_ka
autor
26. feb 2024

@lentilka78 napísala som 🙂