Ako presvedčiť mamu, aby si užívala dôchodok?
Ženy, ja už som zúfala z mojej mami. Nechce byť doma na dôchodku. Má vyše 65 rokov. Keď ju v práci nepotrebovali a nastúpila d dôchodku, tak ju "vyhodili". Zrazu, keď zistili, že im nemá kto robiť, tak ju zavolali naspäť. A ona sa tam odvtedy drží rukami, nohami. Už končila X krát. Teraz naposledy mala končiť 30.6. a dnes mi oznámila, že ona ešte ostáva, lebo jej treba peniaze a nemá kto robiť. Je to fyzicky náročná práca v kuchyni 5 dní v týždni, kde niekedy robí ešte aj soboty na svadbe vyše 15 hodín. Momentálne je tam na čierno a rozmýšľam, či mám byť taká sviňa a poslať im tam kontrolu, alebo zavolať vedúcej a povedať jej, nech ju "vyhodí". Nechcem aby sa tá žena dorobila. Má si užívať dôchodok, vnúčatá. Mimochodom má všetko dom s veľkou záhradou, ďalšie záhrady a pozemky. Peniaze na účte až až. Nám 3 deťom už dala veľa a vždy jej je málo. Poraďte mi, ako jej pomôcť. Máme výborný vzťah, no dnes, keď mi oznámila, že ostáva v robote, tak som sa s ňou prestala baviť.
a teda aj sebauplatnenie je pre cloveka dolezite a to v akomkolvek veku.
Nechaj ju tak, nie každý dôchodca chce oddychovať. Moja mama ma 75 a keby zdravotné vladala išla by podla mňa brigádovať aj do Jednoty. A nie kvôli peniazom. Proste rada cely život robi , je medzi cudzími ľuďmi a cíti sa potrebná.
Kazdeho dôchodcu nenapĺňa starostlivosť o vnúčatá. Môj svokor ostal doma minulý rok , tak sa na dôchodok tesil a už sa nevie zaradiť. Tiez ma vnucata, velky dom, zahradu aj tak zvažuje ze by išiel tiež na par dni v mesiaci pomôcť lebo im chýba v práci. Niektorí ľudia sa cítia nepotrebni keď zrazu ostanú doma .
@1ryba Keďže je kuchárka, tak variť môže aj doma. A nikdy do stropu nepozerala, ona si vždy niečo nájde. A nikdy by som si neodpustila, keby sa tam dorobila k smrti a nedokázala som ju presvedčiť, aby už bola konečne doma.
Tak jej povedz, nech si nájde niečo ľahké, ak už chce tie peniaze. Alebo choď za zamestnávateľom a povedz mu, že či máš poslať IP za tú čiernu prácu. Nech ju vyhodia a budeš ticho.
@majamat No ona už x krát povedala, že má toho dosť. No neviem, či klame seba alebo nás.
tazko povedat, preco to teda robi. fakt je, ez je to jej rozhodnutie a nic moc nenarobis.
ak by si ajpodnikla nieco proti tomu, tak sa mozu rohodnut, ze jej daju zmluvu oficialne. nic im v tom nebrani.
@gribka1 Veď práve som toto dnes riešila so sestrou, že už budem asi taká sviňa a pošlem na nich kontrolu. No majiteľ je "veľké" meno a on by si to vybavil. Len nechcem byť taka sviňa k mame, aj keď som jej to už naznačila, že pôjdem sa porozprávať s jej vedúcou.
tvoja mama vie,že tam robí na čierno? Uvedomuje si to? Skús jej vysvetliť,čo to znamená....že keď sa jej stane úraz,tak nič nedostane,ani PNku.....a že dostane pokutu aj ona,ak to zistí IP.
@lakebabe No je iné pracovať pár hodín a iné od pondelka do piatku a este sobotu 15 hodin. Pride v nedelu rano, lahne o stvrtej. Vstane o siedmej, osmej rano. Cely den zas sa o nieco stara a v pondelok rano o stvrtej znova vstava.
Moja mama má 66, vlastní obchod. Stále sa sťažuje, koľko má roboty🤦🏻♀️Sama nie je schopná skrátiť si otváracie hodiny a hlavne nebehať kvôli každej hovadine do mesta “furt” má potrebu dokazovať si, že je tu pre ľudí z dediny. Je to stará škola, ktorá nevie povedať nie.
Ach jaj, tie veľké mená a známosti. Alo sa z toho môže vyhovoriť? Keď dáš podnet, musí preukäzať, že to tak nie je. A ako to spraví?
Ja ta chápem ale ona musí chciet. Proste sa cíti potrebná a je to jej rozhodnutie, že nechce byť doma. Mne mama povedala, že preto robila tak dlho, lebo aj keď doma mala co robit, nebavilo ju to. Takto sa cítila potrebná pre cudzích ludi
@rozculena X krat som jej to hovorila. Uz som spominala, ze tam mala skrady uraz ruku na 4 krat zlomenu, operovanu, z toho upchatie cievy a skoro infarkt. Rok doma na PN a. z toho na invalidnom a doteraz nema ruku motoricku na 100%. No vtedy bola zamestnanec. No stat sa moze cokolvek, kedykolvek
@lakebabe Keby mi toto povie, tak ju chapem. Ved som jej povedala, nech chodi len tie svadby, ved to ma take peniaze ako za cely mesia. No jej je stale malo.
s tym jej nepomòžeš nijak, lebo pojde robiť inde..berieš v uvahu možnosť, že klame vás? chce robit, nevie ako si to pred vami obhajiť, tak povie, že ju nepustia
na šefa kontroly neposielaj, on možno robi vašej mame láskavost, že ju tam drží
čo sa peňazí týka, alebo chce chytit posledny vlak, alebo sa boji, ze ked prestane robit, už nikdy nezarobi a bude stara, chorá
alebo ma syndrom ženy trpiteĺky, čo sa pre všetkých obetuje A v tom nachadza naplnenie
Ja jej -zavidim jej elan, chut pracovat, mohla by mi 50% energie poslať
pokial ju ozaj využivaju, tak prestane robit, ked ochorie
Keď na dcery neda, potom tažko..moja mama je tiež tvrdohlava a všetko preto spravi, len aby ma neposlúchla
@gribka1 Pri tej kontrole by som chcela byt aj ja sama, aby som vedela, ako to prebiehalo a dopadlo. 🤷
Lebo keď je tam stále cíti sa tam potrebna. Berie to tak, že bez nej to tam nevie fungovať a cíti sa dôležitá . To je niečo iné ako keď navari doma . Obávam sa, že aj keď už ostane doma bude z toho frustrovana. Vidím to sama
A prečo jednoducho nerešpektujes,že mama nechce sedieť doma na zadku?
Veď to, má zmluvu? Výplatnú päsku?
Bola by si radšej keby sedela doma,frustrovaná,nasratá na celý svet?
Lebo možno okrem svojej práce nemá nič také,čo by ju tak bavilo a doma by sa cítila nevyuzita?
@karolinakr Nie, taka ona nie je. Ona mi aj minule povedala, ze to je ich starost, ak nikoho nenajdu, ze ostava do konca juna. A ze jemu to je jedno. Je to zavodna jedalen, nie nejaka restauracia. On zije z inych veci nie z kuchyne a obedov pre zamestnancov. Im to proste vyhovuje a jej ocividne tiez. Ja len chcem aby zacala konecne zit u uzivat. Ma rada spolocnost, len jednoducho velakrat nevladze ist ani na prechadzku, aj keby isla rada.
@doriiis Poznám svoju mamu. Nikdy sa nenudí. Len teraz je furt práca a tak domácnosť, ked vladze, tak prechadzky a tak. No má toho dost. Kebyze je doma, urobi si povinnosti a ma cas aj na seba.
Vieš to ona tebe povie jedno aby mala od teba pokoj a v hlave ma iné. Keby chcela skončí dávno. To sú len také reči, ze mu na to kasle. Keby ju ztade vyhodil zosype sa. Proste jej vyhovuje mentalita nenahraditeľného človeka
@gribka1 Nema nic. Vsetci dostali na konci roka odmeny, ona nic.
zvazovali sme rozne dovody, preco to robi, nejake ti sama povdala, ale na kazdy mas argument. nejaky dovod to predsa musi mat, preco sla do roboty.
@lakebabe Toto si o nej myslim, ze si mysli, ze je nenahraditelna. Len skoda, ze si to mysli pre cudzich, nie pre rodinu. 🥺
Tak žiaľ v robote jej povedia si super bez teba by sme to tu nedali, chvalabohu ze si tu... doma jej to asi nikto nehovorí . Máš také povahy ľudí neurobíš s tým nič
alebo potrebuje padnut na " hubu" možno bola tak vychovavana, že len tvrda praca a nič ine..
@majamat Lebo nikoho nemali, tak ju zavolali naspäť, že na chvíľ, kým niekoho nenájdu. Už je to 2, 3 roky?

no ono je to tazko. pracujem s dochodcamia a aj dost dementnymi a poviem ti, ze som za svoj zivot poznala viacerych ludi, co sa dozili vysokeho veku a vsetko to boli pracovity ludia, co sa v zovote fakt narobili.
no samozrejme su aj ludia, co pracovalia ledva sa dozili dochodku, resp uzili si ho vlemi kratko. asi sa to neda nejak pausalizovat, ale fakt je, ze dolezite je nielen to, ako sa narobi, ale aky ma k tomu pristup. ak je pozitivny, ak ju to bavi, potom jej to urcite neuskodi tak, ako keby pracuje s nechutou. a tym, ze je na dochodku, tak redpokladam, ze am k praci pozitivny pristup.
inak je vlemi zaujimavy fakt, ze robievam cely den a ked sa pritrafi, ze koncim uz skor - poobede a idem domov, mam normlane taky prijemny pocit, ze nemusim robit tak dlho.
mozno aj tvoja mamina robi s pocitom, ze keby nechce, nemusi, ze nie je na nich naviazana a preto ma z toho lepsi pocit, ako ked musela makat.