icon

Ako presvedčiť manžela?

amy171
19. mar 2017

Ahojte ženy

Rada by som sa s vami poradila ohladom jedneho problemu, ktory momentalne trapi našu rodinu. S manželom sme spolu 4 roky, a prave teraz čakame naše prve dieta. Byvame v dvojizbovom byte ktory manzel dostal do daru od svojho otca, ktorý ho prepísal na nás. Okrem toho manzel zdedil ešte v nedalekej dedinke velky stavebny pozemok (1400 m stvorcovych). Kedze ja aj manzel sme predtym byvali a v podstate vyrastali v rodinnych domoch, rozhodli sme sa ze v byte urcite neostaneme a začneme stavat. Manželov bratranec nahodou pracuje vo firme ktora stavia montovane domy a ked bol u nas naposledy u nas navsteve ponukol nam sluzby ich firmy s tym ze domček podla nasich predstav ktory by sme si vybrali z ponuky by nam vedeli postavit za par mesiacov, samozrejme zalezalo by na tom za aky cas sa vybavia vsetky potrebne povolenia. Mne sa tato myslienka velmi zapacila a vtedy ked to bratranec opisoval aj manzel vyzeral z toho nadšene. Hned ako bratranec odisiel manzel sa len pousmial a povedal ze take montované čudo by si v zivote nenechal postavit. Vraj si domček postavime svojpomocne, a pekne pomalicky, ked to bude trvat aj 10 rokov tak aj 10 rokov. Ide o to ze byvame v celkom malom byte, kde jednak pod nami byva starý otravný sused, ktory sa do vsetkeho stará, a ktoremu vsetko vadí, a ze v takomto domčeku by sme mali naklady na byvanie o polovicu menšie ako mame teraz v byte. Mozno to bude zniet ze som rozmaznana ale mne sa naozaj nechce dalsich 5-10 rokov tlacit sa v malom bytiku ešte aj s dietatom. Navyse v tej dedinke kde zdedil manzel pozemok byva aj svokra, ktora sama povedala ze by mi lahsie pomohla s babatkom ked budeme blizsie.Snazila som sa niekolkokrat rozpravat s manzelom na tuto temu lenze on ma voči tymto montovanym domom akusi zvlastnu averziu, neviem ci mu niekto natlačil nieco do hlavy, vraj tehla je tehla a radsej bude sam stavat pomalicky ale poriadny dom ako mat postaveny rychlodom ktory sa za par rokov rozpadne. Ked som sa ho teda opytala kedy podla neho sa budem stahovat do domceka ked ho bude stavat on svojpomocne povedal ze to ma cas, kludne aj o 5 rokov, ved sme mladi nemame sa kam ponahlat. A ešte jedna vec ked sme to aj s bratrancom ratali tak postavenie montovaneho domu, a tehloveho svojpomocne vyjde financne priblizne rovnako. Neviem ako ho presvedčit. Aj podla vas su tie montovane domy o nicom?. Myslite ze manzel ma pravdu?..Ja uz fakt neviem

macatink82
19. mar 2017

@amy171 chod sa poradit a googlit aj na modru strechu. Montovane domy nie su domceky z kara, vsetko je len o kvazi pocite a na konikovi asi expertky na fyziku nenajdes. A predpokladam, ze ani tvoj manzel nie je. Na SK totiz nemame tornada o sile F5. Ak sa mas na nieco orientovat, tak sa sustredte na to, aku ma energeticku narocnost, orientacia stavby, prepocitajte si kolko by vas stalo, ked mangel bude travit cas na stavbe, ze keby si dal zaplatit ten cas, ci vas to naozaj vyjde tak lacnejsie, to ze mozno to naozaj bude oberat cas o dieta s otcom, ako to bude, ci ty nebudes naviazana na dedinu a budes izolovana (lebo ine je vyrastat ako dieta, ine byt matkou dietata), ci v pripade problemov viete ten dom flexibilne predat, a potom netreba si robit ruzove predstavy, ze staviate pre deti, lebo tie budu mat vlastne predstavy o zivote a dom vyzaduje sakra vela prace.

eliska13
19. mar 2017

@amy171 tak to je male plus, ale tym padom ho nepresvedcis k montovanemu.ked sa v tom vyzna a ma inu viziu.My sme postavili za rok, ale bolo to vsetko naplanovane ziadne prestoje.hrubu stavbu na kluc ostatne majstri
nedaj sa dotlacit k tomu, ze dom o 5 rokov dieta si dom uzije pokym nejde do skoly potom je to o nicom kruzky ucenie ....

nicegirl369
19. mar 2017

@amy171 Hm, nuz manzel zdedil byt, v ktorom byvate, manzel zdedil stavebny pozemok. Kedze sa zda, ze do vztahu priniesol vsetok vas nehnutelny majetok prave manzel, bolo by mozno fajn snazit sa mu vyjst v ustrety co sa tyka predstavy o materiale domu. Chapem, ze tehlovy je casovo narocnejsi a drahsi. Mozno to vyznie tvrdo, ale prineste aj vy nejake prostriedky do vztahu a bude aj dom aj tehlovy;)
Nechapte ma zle. Viem, ze kazdy ma ine zazemie, moznosti a vsetko ma byt spolocne, ale zas podla mna treba troksu vnimat, ze vsetko pochadza z jednej strany a respektovat to aspon ciastocne.

sardinka336
19. mar 2017

No ja neviem, stavat dnes ,,svojpomocne,, a kludne aj 10 rokov? To si z teba robil srandu...
Jedine ten kto vobec netuší čo to znamená stavat ,,svojpomocne,, moze toto povedat....Naozaj si to neviem predstavit mat dieta, muza po vikendoch na stavbe ,,aj 10 rokov,,. Mam kamošku čo stavali ,,svojpomocne,,. Najprv jedno dieta, muz do večera v robote a ked prišiel z roboty skor tak utekal na stavbu, sobota cely den na stavbe, potom prišlo druhé dieta a ona zase sama cely týzden teraz uz s dvomi deťmi ....fakt uzasná perspektíva. Ver tomu ze to bola skuška ich vztahu a nervov a ked sa konečne nastahovali tak bola najštastnejšia na svete.
Naši susedia maju montovany doma a pride mi to na nerozoznanie od murovaneho. Mužovi by som určite povedala, ze 10 rokov stavat nemienim nech sa spamätá...čo to bude stať nerovov, času a o čo sa to predraží.

amy171
autor
19. mar 2017

@sardinka336 naozaj je to na nerozoznanie aj podla mna , dokonca ked sme chodili pozyvat na svadbu boli sme pozvat moju kamaratku ktora sa akurat nastahovala s priatelom a synom do novopostaveneho domu, tak sme isli skolaudovat a zaroven ich aj pozvat na nasu svadbu, manzelovi sa dom velmi pacil ked nam spravili obhliadku, a pytal sa ze za ako dlho sme postavili, tak partner kamaratky povedal ze za 4 mesiace ale ze to je montovany..nie murovany..manzel vtedy ostal ticho..a len pozeral

obsadenemeno
19. mar 2017

@amy171 tak ho vezmi k tej kamaratke na obhliadku domu znovu....a inak, je tvoj manzel stavbar? Lebo ako si inak "svojpomocne" postavi ten dom, ak nie je, si neviem predstavit.

Je tu tema, kde autorka ma muza, co len okolo domu, deti ho takmer nepoznaju, nevie sa s nimi zahrat, ten dom je pre neho modla...... pozor, aby to takto nedopadlo aj u vas.
10 rokov??? On si to asi predstavuje ako Hurvinek valku...... vezmi ho na nejaku stavbu, nech si odmaka jeden den, ci ho to "svojpomocne" neprejde.

mirkava
19. mar 2017

@amy171 ak chce manžel tehlový tak nech začne stavať už teraz. Osobne svojpomocne pri bábätku by som sa do toho nepúšťala...

obsadenemeno
19. mar 2017

@emilia25 ja som este hrady zamky z tehly nevidela....... 😅 vacsinou su kamenne a to je uz ina sila, tornado s tym nepohne..... 😉

amy171
autor
19. mar 2017

@obsadenemeno nepracuje v stavebnictve ale ma vystudovanu stavebnu priemyslovku, a ked jeho brat staval tak mu tam stale pomahal takze zhruba vie co to obnasa, jeho brat staval tri roky a to mal ešte kopec znamych a kamaratov ktori mu chodili radi pomahat (svagor robi v statnej sprave a vie vselico povybavovat ked je treba 🙂, tak sa mu kazdy chcel pchat do zadku), lenze moj muz take znamosti nema a na brata sa spoliehat nemoze, svokor planoval ze bude synovi pomahat na stavbe ale nedavno mu zistili tazku chorobu takze je samozrejme ze s nim ratat nemoze

obsadenemeno
19. mar 2017

@amy171 a sme doma 🙄

janinah
19. mar 2017

Dom by som stavala tak ako píše @yanni ,montovaný nie,svojpomocne nie...ale ani celý dom jednej firme by som nezadávala.Prečo vlastne kopa manželstiev sa prestáva riadiť podľa ženskej a mužskej roly v rodine? Ja som spokojná,ak o dom,záhradu,auto sa stará muž v zmysle,že on študuje a vyberá čo a ako /radí sa so mnou,ale skôr vysvetľuje prečo tak a nie onak,auto som vyberala ja ,ale z jeho troch vybraných/.....ja sa starám o deti,krúžky,výlety,víkendy,varenie,poplatenie šekov....a doplňame sa a funguje to.....a rozhodovať o dome na JEHo pozemku mi príde mierne drzé,dodá pozemok,nech na ňom postaví dom proti svojmu presvedčeniu,potom už budeš spokojná?.....ty sa staraj o babetko teraz,bývanie nechaj na ňom,nie ste pod mostom.Nechaj mu úlohu muža,ty sa drž úlohy ženy,rozprávajte sa o tom všetkom,lebo oboch sa váš to týka,ale nauč sa robiť kompromisy,nie ísť hlavou proti múru.

macatink82
19. mar 2017

Nehovori sa nahodou, ze "prvy dom stavias nepriatelovi, druhy priatelovi a treti pre seba?" Lebo po tych dedinach je tolko "expertov" a "stavitelov", ze az 🙂 A potom niet sa toho doznat, ze aby nebol hriech v rodine alebo u susedov, co pomahali, ked to dodrbali.

janinah
19. mar 2017

@macatink82 hej,už vidím ako sa súdia s bratrancovou firmou,lebo dodrbali niečo na tom dome....s rodinou sa pracovne nedávam dokopy....

amy171
autor
19. mar 2017

@janinah ano je to jeho pozemok, ja zial nemozem za to ze on pochadza z majetnej rodiny a mna vychovali len stari rodicia ktori nemaju nic len jeden maly domcek, ale myslim si ze to neznamena ze teraz bude o vsetkom rozhodovat on a ja mam len drzat usta a krok? A ked ešte viem ze aj on je v tomto byte nestastny, ze toho suseda pod nami by najradsej uz asi zabil, ze tiez cely zivot vyrastal v dome a nevie si zvyknut na panelak aj ked sme tu uz skoro rok

janinah
19. mar 2017

@amy171 chceš všetko a hneď a tak ako ty povieš.......čo už len to je za dlhú dobu skoro rok?..a jeden starý dedo vás rozoštve?...nemáš držať hubu a krok,ale máš uznať aj iný rozumný dôvod a názor...a ešte jedna vec- nevieš si vážiť to čo máš a nepoznáš význam slova pokora /ale to sú veci,ktoré život ťa naučí/ čo by mnohé iné dali za to,čo máš ty- muža,dieťa,vlastné bývanie,dobrú perspektívu....maj sa a naďalej ho presviečaj,držím prsty....

amy171
autor
19. mar 2017

@janinah som 4 roky s manzelom a doteraz bolo 95% veci ako on povedal, dalsia vec nebyvas tu, nemas ho za suseda tak nevie co to je..aj manzel by mohol predsa uznat iny rozumny dovod a nazor, lenze on uznava len nazor svojho brata, a ci poznam alebo nepoznam vyznam slova pokora to by si nemala sudit nakolko o mne nic nevies.

mima4
19. mar 2017

@amy171
musis manzelovi argumentovat, vyhody a nevyhody montovaneho domu, nie ist na to emocne. A ked murovany dom, tak na kluc.
Nie je dobre, ked 95 % rozhodnuti vo vztahu robi jeden a ten druhy sa len prisposobuje, a to bez ohladu, kto kolko penazi priniesol do vztahu, ved ste manzelia, uz ste rodina, ste jedno telo.

@janinah myslim si, ze rozhodnutia by sa nemali prijimat na zaklade tradicii, co je muzske a zenske, lebo to sme si len my tak v spolocnosti podelili a uz nezijeme v jaskyni, zeny su taktiez uz studovane, pracuju, spolupodielaju sa aj na chode spolocnosti, neziju v jaskyni, kde strazia ohen a pripravuju jedlo a koze ako odev. Rozhodnutia by mali ludia prediskutovat spolu a hladat spolocne riesenia, ktore budu co najlepsie pre oboch. Tak ako zena ma pravo riesit aj veci ohladom domu, tak aj muz ma pravo sa spolupodielat na vychove deti a tiez co k tomu povedat.

missdiva
19. mar 2017

@obsadenemeno no ved manzel jej jasne povedal, ze ak tehlovy tak ho chce stavat svojpomocne (zrejme kvoli peniazom) a je mu jedno ako dlho to bude trvat (kludne aj 5-10 rokov)... Preto chce ist autorka do montovaneho (vie, ze tehloveho domu svojpomocne sa sotva docka a este k tomu by bol muz stale prec)...
Kedze pisala, ze postavenie montovaneho domu verzus tehloveho svojpomocne ich vyjde financne priblizne rovnako, maju zrejme nejaky financny rozpocet, ktoreho sa chcu drzat (a tehlovy dom, ktory stava firma, je jedno ci jedna alebo viac firiem, vyjde o dost drahsie ako montovany). Ine by bolo pokial by si ho chcel stavat manzel svojpomocne iba kvoli tomu aby bolo vsetko podla neho nie kvoli peniazom (no takych ludi je pomenej, to uz sa tyka vacsinou skor zariadovania interieru, nie samotneho stavania).

@amy171 mna by zaujimalo, co manzel povedal na tie argumenty pre montovany dom a ake boli jeho argumenty? Povedala si mu, ze:
- by bolo fajn mat zahradu kym je dieta male
- cim skor sa zbavite suseda, tym menej obmedzovania vo vlastnom
- nizsie mesacne naklady
- nepridete o spolocne straveny cas tym, ze bude robit cele dni na stavbe
- nebyvame v oblasti tornad takze az tak nezalezi na tom ci je to tehla a ak by sa aj pocasie nadmerne zmenilo pre tento pripad existuju poistky

lubaska21
19. mar 2017

tak ja by som do montovaneho nesla, my sme prerabali stary kamenny dom a nemenila by som, hoc sme sa nadreli, montovany je riziko, najma ak ho das na kluc, zase ak sa muz tomu rozumie, moze odkontrolovat ako stavba prebieha, ALE ja sa nemozem zbavit dojmu slabej bezpecnosti v montovanom dome, ja mam ten dojem, ze keby mam vsetky steny francuzske okna, je to to iste, z mojho pohladu je to malo bezpecne a ked tam vznikne nejaky poziar, dom zhori do tla... urcite by som sla do murovaneho domu, ak muz nema partiu na pomoc, tak dala by som to firme, ALE zase tu velke bacha akej, aby ste neostali s nedostavanym domom a hypotekou na krku, ako moja kamoska... brat robil strechy na takych domoch murovanych na kluc a sam povedal, ze by taky nechcel, pouzivaju sa na stropy co najtensie dosky, aby to bolo malo nakladne, uzke priecky a pod.... ale zase zalezi od firmy... urcite murovany za mna

amy171
autor
19. mar 2017

@missdiva ja ti poviem tak, argumentuje stale tym istym ze je to nekvalitne a ze za par rokov sa to rozpadne, ale stale si myslim ze to nie je z jeho hlavy, podla mna to ma na svedomi jeho braček, keby on povedal ze montovane domy su OK, isto by ani manzel nenamietal..jeho brat si postavil svojopomocne murovany za tri roky ale s velkou pomocou kamaratou a znamych a manzel chce to iste. Vraj si radsej pocka dlhsie a bude mat kvalitny dom ako mat ho sice hned ale bola by to len taka papierova skladacka 🙂

lucinkao
19. mar 2017

my sme stavali svojpomocne zacali sme v aprili a o rok v auguste sme byvali takze netrvalo to tolko kolko pises a ked sa tomu muz rozumie da sa dost usetrit.segra si dali dom stavat a ked povedala ze co.ich to stalo dakujem pekne mame podobne domy no my o.polovicu lacnejsie😉

morandia
19. mar 2017

@amy171 takto ,my staviame svojpomoc uz druhy rok , staviame si ho samy manzel ja a sem tam nejaka pomoc ,mame 5 rocneho syna a venujeme mu cas naplno , ked je manzel na dome ,tak sme vonku ak sa da ,ze je pekne a manzel sa popri praci vzdy zapoji hrat sa na skryvacky ,alebo podobne, cize syn nie je o nic ukrateny ,vsetko sa da ak clovek chce ... vobec neprichadza o otca ...ano stane sa ,ze je den ,kedy sa neda od prace odbehnut ,ale manzel to potom malemu vynahradi naplno :D

maminkajanka84
19. mar 2017

@yanni suhlasim

natalka13
19. mar 2017

Ak rozhoduje iba dlzka stavby, zas murovany dom trva trocha dlhsie, lebo sa caka kym ako sa vravi stavba "uschne" inak okrem murov vsetko ostatne je rovnake.
Ja by som do montovaneho nesla, byvali sme v niekolkych v USA, pochodili ich tu aj v Rakusku , mne vadil hluk, ci chodenie na poschodi, ci tecuca voda. Ale inak tepelnoizolacne vlastnosti dnesnych montovanych su OK. Toho sa bat netreba, ani hmyzu ci mysi ako sa hovori o tychto domoch,ze ich zozeru 🙂
Mame na SK druhy dom a zasa sme murovali. Za 8-9mesiacov viete byvat.

missdiva
19. mar 2017

@amy171 jaj, tak tu uz ani tak nejde o argumenty montovaneho verzus tehloveho domu ale o to, ze on respektuje viac nazor svojho brata ako tvoj. To by mna osobne stvalo najviac. Mozno to je aj kvoli tomu, ze doteraz bolo 95% veci ako on povedal, tak si na to zvykol 😒 . Ked to bolo u vas od zaciatku tak, ze on rozhoduje o vacsine zalezitosti tak to teraz tazko zmenis... ☹

amy171
autor
19. mar 2017

@missdiva islo o to ze mne nevadilo ked o tych veciach rozhodoval on, ale tym som ratala ze ked budem chciet o niecom rozhodnut aj ja tak to bude brat do uvahy, ze doteraz rozhodoval prevazne on, a co sa tyka jeho brata, nie ze by sa nam montoval do zivota ale skoro vzdy co bolo dobre pre jeho brata je dobre aj pre manzela, co je podla jeho brata zle, je zrazu zle aj podla manzela, a ked mu to vyhodim na oci ze nemusi sa stale len podla brat orientovat tak vyleti ze to je hlupost ze to si len ja namyslam..

missdiva
19. mar 2017

@amy171 Mozno to robi lebo si mysli, ze ti vacsina veci nevadi a tak sa nakoniec prisposobis a mozno to vobec nerobi naschval len si to neuvedomuje (tazko povedat, ty ho poznas).
Asi by si mu to mala povedat tak ako si to sem napisala, ze doteraz rozhodoval o 95% veciach a tebe to nevadilo ale dufala si, ze ked budes chciet o niecom rozhodnut raz za cas aj ty tak to vezme do uvahy.
Povedz, ze brat ma krasny dom ale jeho situacia bola ina lebo mu mal kto pomahat, nemal neprijemneho suseda a babatko na ceste. Uvidis co na to povie.

laura1804
19. mar 2017

Montovane domy su dnes na takej urovni, ze sa ich vobec netreba bat, ale chapem aj manzela, tiez mam doma takeho dinosaura, co je za klasiku a teda ja by som sa prispisobila, ked chce murovany dom, ale 5 rokov? Svojpomocne uplne sam ten dom nepostavi, dnes sa to uz neda tak, ze dedo kedysi muroval, ta on nam spravi...skuste kompromis...aj nam sa zdalo trochu predrazene dat si postavit murovany dom na kluc...ale da sa to tak, ze si zaobstarate nejake miestne firmy, majstrov overenych za dobru cenu, a takto to postavite v pohode za 1,5 - 2 roky...zalezi od papierovaciek. Keby sme stavali 5-10 rokov svojpomocne, uz by sme sa asi davno rozviedli...aj teraz je to tazke, lebo mm je malo doma a malo pomoze s dietatom...a to chodi zvycajne len nieco vybavit, dohodnut, skontrolovat stavbu, prip.pomoct malickosti cez vikend...drzim palce. A jednoznacne schvalujem vasu snahu stahovat sa do domu...tiez by som v byte natrvalo nebyvala...domcek je domcek, o to viac, ze ste zvyknuti z detstva.

amy171
autor
19. mar 2017

@laura1804 ano sme ja mam 26 rokov z toho 25 som byvala v dome, manzel ma 28 z toho 27 takisto byval len v dome, nemame vysoku skolu takze sme neboli ani na intrakoch, a zrazu sme sa ocitli v byte, nehovorim ze sa stazujem a ze nie som vdacna, ano dostali sme byt do daru, viem ze vela mladych si dnes berie nehorazne hypoteky aby mali aspon take byvanie ako my, ale ked mame moznost ist do domceka preco nie, myslim ze kazdy, ak by mal moznosti by to tak riesil, naco sa trapit v byte ked v podstate nemusime, a naco cakat niekolko rokov na vysnivany domcek ked ho mozeme mat za par mesiacov

laura1804
19. mar 2017

@amy171 samozrejme, suhlasim...ved ked s tym rodicia nemaju problem, treba byt vyhodne predat a aspon sa nemusite tolko zadlzit ( ako my) 🙂 ale aj tak mi to za to stoji....