icon

Ako presvedčiť nevďačnú dcéru, aby pomohla rodine?

24. mar 2026

ahojte,moja dcéra si s manželom kúpili piate auto za veľmi veľký peniaz ale ked jej brat si chcel od nej pozicat 5000 na novu kuchynu povedali nie ,ani mne nepozicali ked som potrebovala pri tom som jej dala cely zivot a ked potrebujeme pomoc tak nam neda ale kupi si auto co zozerie strasne vela a hlavne keď ma doma styri no naco to bolo treba,ako jej mozem dohovoriť aby sa zacala starat aj i vlastnú rodinu? ďakujem za tipy

anonym_882ae2
25. mar 2026

@anonym_autor akeho mas zamestnavatela? ako je tato brigada platena? tolko trolov, co sa tu zivi, nemam slov. zeny a ano, tupota, lebo pomaly tu na sk ostanu len taketo typy ludi.

sidicek
25. mar 2026
@anonym_9c4c46

Precitala som par komentov... zeny,, nehnevajte sa, ale ste strasne cynicke, urazajuce, drze, neslusne.. tato doba komentovania bez rozmyslu, bez stipky respektu k druhej osobe..
@autorka situaciu vidime len z tvojej strany, co je samozrejme neobjektivne. Ktovie ak by sa vyjadrila dcera, syn, co vsetko by sme sa dozvedeli.. pravdepodobne medzi vami nie su zdrave uprimne vztahy a preto to takto dopadlo. Mozno to ty tak nevidis ale niekde je hlbsi problem ako ten ktory opisujes. Ja som uprimne bola v takej situacii ako tvoja dcera, a bez vahania som pozicala peniaze aj svojej mamke, aj svojej sestre.

@anonym_9c4c46 ale ved dana sestra pozi ala opakovane ,este aj sama ponukla ,ale uz si po x razoch povedala dost .ty sa tu prsis jednou pozickou ,ona pozicala mozno aj 20x

tetapetra
25. mar 2026

@anonym_autor raz je to sestra,potom dcéra, snáď sa dožijem syna a aj brata, všetko ako cez kopirák . Závisť nie je pekná vlastnosť

anonym_b95e61
25. mar 2026
@anonym_autor

@ivik4 minaju tam kde netreba a ked niekomu treba pomôcť tak este povedia ze nie lebo co ked sa nieco stane a budu servis musiet platit ved normálny človek je rad ze ma jedno auto za 2000 e je uz luxus a nie take palky ako davaju oni

@anonym_autor tak zrejme si ich tak vychovala ked sa tak spravaju. Su to predpokladam dospeli ludia.asi vedia co robia.

simca06022011
25. mar 2026

Ano rodina si ma pomahat... ale zase, to nie je na tebe sudit, kde svoje peniaze minaju, na co a kolko. Su to ich peniaze, zarobili si ich. Otazne je ci by pomohli ak by islo naozaj o vaznu veci.. nie ako kuchyna, alebo podobne talafatky. Syn nech si pomoze, svojpomcne, skromne, ked na vaic zatial nemaju.. no a co? vela ludom nepadnu peniaze len tak z neba, ale nebudu sa doprosovat... celkovo nie je dobre taketo pozicivanie v rodine.. to nie je darcek, vylet, pomoc.. urobi to len viac zleho, najma aj dcere doma urcite, vela partnerov vykrikuje pozicky a pomoc rodine (napriklad).
Ak celkovo je taka, ze nic s vami, nepomoze, nepotesi... mozno je na case sa s tym zmierit a pouzivat rovnaky meter. Ako sa vravi, karma je zdarma. Pomocnu ruku jej podaju auta a jej financie raz. Mozno to nebude potrebovat, mozno ano...

autor
25. mar 2026
@simca06022011

Ano rodina si ma pomahat... ale zase, to nie je na tebe sudit, kde svoje peniaze minaju, na co a kolko. Su to ich peniaze, zarobili si ich. Otazne je ci by pomohli ak by islo naozaj o vaznu veci.. nie ako kuchyna, alebo podobne talafatky. Syn nech si pomoze, svojpomcne, skromne, ked na vaic zatial nemaju.. no a co? vela ludom nepadnu peniaze len tak z neba, ale nebudu sa doprosovat... celkovo nie je dobre taketo pozicivanie v rodine.. to nie je darcek, vylet, pomoc.. urobi to len viac zleho, najma aj dcere doma urcite, vela partnerov vykrikuje pozicky a pomoc rodine (napriklad).
Ak celkovo je taka, ze nic s vami, nepomoze, nepotesi... mozno je na case sa s tym zmierit a pouzivat rovnaky meter. Ako sa vravi, karma je zdarma. Pomocnu ruku jej podaju auta a jej financie raz. Mozno to nebude potrebovat, mozno ano...

@simca06022011 rozprávame sa normálne,pomoc od nás veľmi nepýtajú skôr sú takí že všetko chcú samy alebo si zavolajú kamarátov a rovno aj griluju,ale do zahrady nam chodia pomahat

anonym_4a820a
25. mar 2026
@anonym_autor

@simca06022011 rozprávame sa normálne,pomoc od nás veľmi nepýtajú skôr sú takí že všetko chcú samy alebo si zavolajú kamarátov a rovno aj griluju,ale do zahrady nam chodia pomahat

@anonym_autor vzdy si robila take rozdiely medzi detmi? Treba aj dcéru pochopiť, mozno cíti krivdu a dištancuje sa od vas

simca06022011
25. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tak treba financie zo vztahov vynechat... kym nejde o vaznu vec

margotka17
25. mar 2026
@anonym_autor

je rozdiel keď niekto ma deti a nevychádza mu to,a ked ich niekto nemá ale očividne ma peniaze a dava ich na hlúposti a tam kde treba nepomôže podľa mňa to je sebeckosť, keby si brali hypoteky nepoviem nic ale hypoteky nemaju

@anonym_autor koľko rokov máš ty?

anonym_cb7227
25. mar 2026

Fuj, tolko lakomcov po kope... ale sak modry kon, nic prekvapive..tato "diskusia" presne odraza dnesnu dobu...

anonym_3cddeb
25. mar 2026

@anonym_autor nech si kupi aj 12, pobozkaj Fica a mozno ti pride 13 dochodok.

autor
26. mar 2026
@anonym_4a820a

@anonym_autor vzdy si robila take rozdiely medzi detmi? Treba aj dcéru pochopiť, mozno cíti krivdu a dištancuje sa od vas

@anonym_4a820a nerobim ak by potrebovala ona tiez čakám ze by jej požičal,aj ja by som jej dala e teda 5000 na účte nemam

autor
26. mar 2026
@margotka17

@anonym_autor koľko rokov máš ty?

@margotka17 55 ,ako to suvisi ? normálne pracujem a nie 5000 usetrene nemam

anonym_4a820a
26. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_4a820a nerobim ak by potrebovala ona tiez čakám ze by jej požičal,aj ja by som jej dala e teda 5000 na účte nemam

@anonym_autor rozumiem, ze je pre teba ťažké prijať fakt, ze v živote svoje dcéry nemáš žiadne slovo. Ale očakávať od nej finančnú pomoc a označovať ju za sebeckú a pod je velmi nefér. Mali rovnakú výchovu rovnakú štartovaciu čiaru a ona nemoze este aj v dospelosti trpieť za to, ze je sikovna. A hlavne je to “konflikt” medzi nimi tak sa do toho nemiešaj, lebo im nadobro pokazis uz aj tak nie velmi dobre vztahy. Ak ta to tak trápi vezmi si pôžičku a požičaj synovi 🙂 mozno sa raz karta obráti a synovi sa začne darit

viestta
26. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor v tvojom veku by si uz mala mat rezervu na dochodok. Ci by si ju dala synovi na linku alebo nie je vedlajsie, ale je na case aby si sa zacala starat sama o seba a zabezpecit sa na starobu, pretoze dceru tymto spravanim do seba odzenies, takze bude nefer ocakavat o dnej pomoc a syn nebude mat aby ti vypomahal, ked nema ani na to aby zrekonstruoval dom, ktory dostali.

mnamko
26. mar 2026
@tundra

@anonym_autor na poziciavanie penazi, su banky, nie rodina..

@tundra HM a ja som si vždy myslela,že rodina je základ a vždy si pomôže

tiezjedna
26. mar 2026
@mnamko

@mnamko pomáhať si a vyciciavať niekoho, to je dosť zásadný rozdiel teda...

karolinakr
26. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor v banke mu nepožičajú?

tundra
26. mar 2026
@mnamko

@mnamko pokial su vztahy v rodine v poriadku,tak v pripade nedodrzania vratenia dohodnutej ciastky na cas, sa tie vztahy mozu vyrazne narusit...
Ak sa rodinny prislusnik rozhodne peniaze nevratit,tak s tym nic nevies spravit,banka ano...
Vysvetli si to,ako chces,ale toto je moj pohlad na vec.

anonym_342627
26. mar 2026
@anonym_cb7227

Fuj, tolko lakomcov po kope... ale sak modry kon, nic prekvapive..tato "diskusia" presne odraza dnesnu dobu...

@anonym_cb7227 ja rada a často pomáham, či už v rámci rodiny, kolegom alebo cudzím ľudom. vždy je to však o dobrej a slobodnej vôli, taká by pomoc mala byt. Nie je v poriadku niekoho do toho nútiť, vyžadovať, čakať za ňu odplatu, kalkulovať a následne sa sťažovať.

viestta
26. mar 2026
@anonym_cb7227

@anonym_cb7227 keby sa kazdy staral hlavne o seba, o kazdeho by bolo dobre postarane. Najhorsie je ak sa ludia staraju do rozhodnuti inych ludi. To robi tu zlu krv. Tu mamicka na deviatich stranach okydava vlastnu dceru, krv svojej krvi. Co uz su to za vztahy v rodine, ked o nej napise, ze je lakoma?

margotka17
26. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor no ma napadlo, že ak syn zoberie pôžičku v banke a ty, syn a nevesta sa zložite na splátky, kuchyňu si v kľude posplacate. Veď všetci traja pracujete, musíte mať aj na splatky 👍.

tiezjedna
26. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor požičal by jej z čoho, keď sám škemrá? 🙄

anonym_cb7227
26. mar 2026
@viestta

@anonym_cb7227 keby sa kazdy staral hlavne o seba, o kazdeho by bolo dobre postarane. Najhorsie je ak sa ludia staraju do rozhodnuti inych ludi. To robi tu zlu krv. Tu mamicka na deviatich stranach okydava vlastnu dceru, krv svojej krvi. Co uz su to za vztahy v rodine, ked o nej napise, ze je lakoma?

@viestta zial lakoma je, to je fakt....keby kazdy mal iba tolko kolko ozaj potrebuje, tak by bolo sveta zit...nuz ale ked niekto potrebuje 5aut, niekto 4byty, niekto 30topanok a niekto plny kosik zradla, ktore aj tak vyhodi....obraz tohto lakomeho sveta....

anonym_cb7227
26. mar 2026
@anonym_342627

@anonym_cb7227 ja rada a často pomáham, či už v rámci rodiny, kolegom alebo cudzím ľudom. vždy je to však o dobrej a slobodnej vôli, taká by pomoc mala byt. Nie je v poriadku niekoho do toho nútiť, vyžadovať, čakať za ňu odplatu, kalkulovať a následne sa sťažovať.

@anonym_342627 no skoda, ze takychto ludi nie je viac...keby si ludia viac pomahali svet by bol lepsim miestom...ale ked to nedokazu ani ludia v rodine...je to o hodnotach a prioritach, nuz pre niekoho su peniaze a materialno viac.. tak preto zijeme v tomto svete..

viestta
27. mar 2026
@anonym_cb7227

@viestta zial lakoma je, to je fakt....keby kazdy mal iba tolko kolko ozaj potrebuje, tak by bolo sveta zit...nuz ale ked niekto potrebuje 5aut, niekto 4byty, niekto 30topanok a niekto plny kosik zradla, ktore aj tak vyhodi....obraz tohto lakomeho sveta....

@anonym_cb7227 len dve veci na svete su rozdelene spravodlivo. Peniaze a rozum. Este nikto sa nestazoval, ze ma vela penazi a este nikto sa nestazoval, ze ma malo rozumu.
Ale odpoviem na tvoju myslienku: Kto urcuje komu je kolko dost? Ked niekto ma moznost mat 4 byty, tak nech ich ma. Je to jeho sikovnost. Netreba zavidiet uspesnym, treba sa snazit byt uspesny tiez.

sova7
27. mar 2026
@anonym_cb7227

@anonym_342627 no skoda, ze takychto ludi nie je viac...keby si ludia viac pomahali svet by bol lepsim miestom...ale ked to nedokazu ani ludia v rodine...je to o hodnotach a prioritach, nuz pre niekoho su peniaze a materialno viac.. tak preto zijeme v tomto svete..

@anonym_cb7227 ťahať z niekoho niekoho peniaze nie je pomoc. Základ dobrých vzťahov je nepoziciavat, pôžičky a peniaze už pokazili veľa vzťahov.

zazka666
27. mar 2026

Celý problém netkvie v tom, že dcéra nechce požičať bratovi. celý problém je, že niekto treti jej vyčíta a nakazuje, že má požičať bratovi. Nevieme pozadie. 1. Čo ak to mali v rodine usporiadané tak, že matka nadřžala synovi. A dostával viac pomoci ako dcéra? 2. Čo ak majú zlé vzťahy súrodenci? Vtedy sa nik nehrnie do pomoci. 3. Čo ak to vyhodnotili a jej manžel je proti pomoci ? 4. Čo ak mu sestra radila a on jej arogantne odpovedal, že to nie je jej vec ako sa zariadi. 5. Čo ak má sestra s bratom zlú skúsenosť? Stačí, že nevráti raz pôžičku, hoci aj malý obnos peňazí a pochybnosť je na svete. Stačí, že sa tvári, že zabudol a sestra to podvedome vyhodnotí, že je nespoľahlivý. 6. čo ak majú auto na lízing? ---- Toto som si samozrejme len vymyslela, ale je toľko variácii, prečo mu sestra nechce pomôcť. Matka by sa ale do toho nemala pliesť. Je tolen medzi nimi dvoma. Sú dospelí.

estellas
27. mar 2026
@anonym_b9feb4

@anonym_autor A kto ich do tej odlišnej situácie dostal? Obaja sú tam kde sú svojimi vlastnými rozhodnutiami a ak si syn nemôže dovoliť nič navyše, z čoho by jej to splácal? Či po 50€ mesačne si to predstavoval?
Dcéra je vydatá, peniaze sú ich spoločné (otázka je koľko ich do domácnosti prináša ona a na koho sú vôbec písané autá) a nemôže o nich rozhodovať sama, zrejme sa takto s manželom dohodli a je to iba ich vec. Čím viac na ňu budete ohľadom peňazí tlačiť, tým skôr o nej nebudete počuť už vôbec, lebo vás odstrihne. Ty tu nie si na to, aby si rozhodovala na čo majú mínať a či to je alebo nie je nezmysel, zarobili si na to sami.
Ja som úplne za to pomáhať rodine a keď mám ako, pomôžem, ale viem že tá pomoc nebude braná ako samozrejmosť a bude vždy v rámci možností opätovaná. Z vás ten pocit nejde.
Ale vlastne neviem načo to tu píšem, lebo tiež sa mi to tu až moc nápadne podobá na tú diskusiu, kde sa rodinka chcela nasťahovať do domu počas dovolenky jeho obyvateľov.

@anonym_b9feb4 Preboha, koho toto napadne že sa bude sťahovať počas toho ako majiteľ nie je doma. 😮😯
To hádam nemyslia vážne 😯.
No, to je skôr vlámanie ako sťahovanie 😅😅😅😅

luizina
27. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor nevdacna a lakoma by bola, keby nepozicia 100€ do výplaty, ked nahodou, ale 5000€ a auto na tyzden by som ani ja nepozicala, lebo viem, ako to v rodine chodi s vratenim penazi. Su to ich zarobene peniaze a len ich, nemaju preco take sumy poziciavat.