icon

Ako presvedčiť nevďačnú dcéru, aby pomohla rodine?

Dnes o 16:06

ahojte,moja dcéra si s manželom kúpili piate auto za veľmi veľký peniaz ale ked jej brat si chcel od nej pozicat 5000 na novu kuchynu povedali nie ,ani mne nepozicali ked som potrebovala pri tom som jej dala cely zivot a ked potrebujeme pomoc tak nam neda ale kupi si auto co zozerie strasne vela a hlavne keď ma doma styri no naco to bolo treba,ako jej mozem dohovoriť aby sa zacala starat aj i vlastnú rodinu? ďakujem za tipy

Strana
z6
cacianka
Dnes o 18:03
@arianna25

5000 je veľa. Jedna vec je pomôcť v núdzi nejakou stovkou na jedlo a iné je na krásnu linku a potom kto vie kedy vráti sestre peniaze.
Tu nie je na mieste citové vydieranie typu co keď sestru raz nechá manžel ATP. Príde mi to zlomyseľne.

@arianna25 veru tak, a komu pôjde plakať jej syn, keď od neho odíde žena aj s deťmi ? Asi sa bachne na novú linku a revat bude do sporáka. To sa môže stať oveľa rýchlejšie, ako si autorka pomyslí...

citronove_koliesko
Dnes o 18:05

@anonym_autor vy ste tu uz pisala vsak? Viackrat? Dobre si pamatam

eleanor2510
Dnes o 18:09
@eviq

Nie si ty tá, čo sa chcela nasťahovať bratovi do domu, kým bude na dovolenke? Len si trosku upravila príbeh? 😂

@eviq skor to je ta, co pisala, ze sestra jej nepozicia 50 eur, ale ide kupovat stvrte auto. Velmi podobny pribeh. Este by sa mohla vyjadriť aj ta sestra s piatimi autami, nech to ma grády 😃

barborab1411
Dnes o 18:13
@eviq

Nie si ty tá, čo sa chcela nasťahovať bratovi do domu, kým bude na dovolenke? Len si trosku upravila príbeh? 😂

@eviq nieee toto je ta co predcerom nadavala na sestru ze jej nechce pozicst...uz neviem co...ale aut myslim boko menej 🤣

barborab1411
Dnes o 18:18
@anonym_autor

ja som ich celý život viedla k tomu keď sa raz pominiem ostanete tu len vy dvaja jeden pre druhého,kto iny by ti mal podat pomocnu ruku v kritickej chvíli keď nie vlastná sestra,je mi do placu z toho ako su pre nu materialisticke veci dôležitejšie ako človek

@anonym_autor a syn si prečo nevezme úver na kuchynsku linku?alebo si ju nekupi na splatky?kazdy jeden oncjod muslin okrem ikea ponuka nakupu na splatky.dcerine oeniqze su dcerine peniaze a moze s nimi nakladat ako chce.nedlzi nikomu z vas nic.

barborab1411
Dnes o 18:20
@anonym_autor

ja som ich celý život viedla k tomu keď sa raz pominiem ostanete tu len vy dvaja jeden pre druhého,kto iny by ti mal podat pomocnu ruku v kritickej chvíli keď nie vlastná sestra,je mi do placu z toho ako su pre nu materialisticke veci dôležitejšie ako človek

@anonym_autor toto nie je ale kriticka situacia..

viestta
Dnes o 18:21
@barborab1411

@eviq nieee toto je ta co predcerom nadavala na sestru ze jej nechce pozicst...uz neviem co...ale aut myslim boko menej 🤣

@barborab1411 mam pocit, ze tych pribehov od rovnakeho autora bolo viac. Len teda by mal(a) vymysliet nieco ine, toto je uz obohrata platna

anonym_ffb81b
Dnes o 18:29
@anonym_autor

je to jej brat ja som ich nevychovala tak aby boli navzájom k sebe lakomi,on keby mal urcite jej da a ona si kupi ďalšie auto lebo dobre vyzera ,maju ich 5 a keď sme potrebovali na týžden pozicat povedali ze nie lebo co ked sa niečo stane a budú musiet platit servis, nechápem co sa jej porobilo v hlave takato nebola nikdy

@anonym_autor toto mi strašne pripomína moju svokru a brata mojho muža ... on chudáčik málo zarába, tak mu pchala vrchom spodkom. Dom mu prerobila. My, len preto, že sme mali dve autá, sme tých peňazí mali podľa neho s prepáčením po k.......Od vlastnej matere si nechával vyúčtovať do centu, keď jej nakúpil, keď ju odviezol, lebo on chudáčik .... raz mu chcela požičať peniaze na auto za podmienky, že bude zmluva a peniaze vráti, že si to teda rozmyslí. Tak sa vyplakal mamičke, tá vytasila peniažky ... keď zomrel, tak svokra vykrikovala, že má auto, veď mu dala peniaze .... jasne, mala z opice r..... a z koláča dieru .....
Nechápem, prečo by Tvoja dcéra s mužom museli niekomu požičať. Sú to ich peniaze, ktoré zarobili, a môžu si s nimi robiť, čo chcú ....

bielasovicka
Dnes o 18:42
@cacianka

@arianna25 veru tak, a komu pôjde plakať jej syn, keď od neho odíde žena aj s deťmi ? Asi sa bachne na novú linku a revat bude do sporáka. To sa môže stať oveľa rýchlejšie, ako si autorka pomyslí...

@cacianka to skôr on bude musieť odísť lebo dom je jej, ona ho zdedila. 🤣

anonym_ad9102
Dnes o 18:59
@anonym_autor

je to jej brat ja som ich nevychovala tak aby boli navzájom k sebe lakomi,on keby mal urcite jej da a ona si kupi ďalšie auto lebo dobre vyzera ,maju ich 5 a keď sme potrebovali na týžden pozicat povedali ze nie lebo co ked sa niečo stane a budú musiet platit servis, nechápem co sa jej porobilo v hlave takato nebola nikdy

@anonym_autor chudák brat , ktorému sa stará kuchyňa vyparila a z večera do rána potrebuje novú.
Veď obycko kuchyňu z Mercury kúpi za.par stovák.

arianna25
Dnes o 19:11
@cacianka

@cacianka áno a k tomu nechápem preco sa im mama do toho mieša.

anonym_53161b
Dnes o 19:13

Ja som bratovi požičala x krát takú sumu na zateplenie starého domu, opravu strechy atď ale 5000€ na kuchyňu do starého domu by som nepožičala, mohla by chodiť švagriná, krstnátko, hocikto orodovať.
A tiež mám dve autá, motorku a nie lacné, ale v živote by mi brat nepovedal že na čo mi to je..ja som materiálne založená(chudoba v detstve) a on nie, vyrastali sme spolu a on zostal skromný, peniaze ho nezaujímajú, radšej pojde na ryby ako na fušku.
Myslím, že tvoja dcéra to vidí podobne, že sú to zle investované JEJ peniaze, ktoré sa jej budú dlho vracať len preto, že brat má velké oči a nestojí nohami na zemi..

karolinakr
Dnes o 19:21

zaleži ako často si od nej požičiava, či vracia peniaze na čas, či potrebuje brat vynimočne alebo si často pyta od sestry a jej to ide hore krkom, alebo naopak, ona sa s peniazmi zmenila žije si na vysokej nohe a nikto ju nezaujima
nepresvedčiš ju nijak, nech si požičia od banky na rozdiel od 90% odpovedi si nemyslim, že rodina si nema pomahať, v zdravo funujucej rodine, ked je najbohaťši člen lakomy, je to odpudzujuce, zmeniť sa može aj peniazmi aj partnerom aj pychou
lakomeho človeka neprerobiš
jedine, že ho pošleš s dlhym nosom, ked bude niečo chcieť a snad mu to dojde ale myslim, ani vtedy nie

anonym_342627
Dnes o 19:32

@anonym_autor ty si jej dala celý život? To akože ona nerobí nič a tie peniaze jej spadli? Dávala si jej preto, aby ti to ona raz vrátila? Škoda, že si sa s ňou o tom este na pôrodnici nedohodla, nech vie, aké sú podmienky…

saprofytkaveronika
Dnes o 19:49

@anonym_autor Vsetko je vzdy len uhol pohladu. Tak ako je z tvojho pohladu rozmar vlastnit 5 aut, ini ludia by mohli ohodnotit tuzbu tvojho syna po novej kuchyni, ked na to nema, tiez len ako rozmar.
Snaz sa pracovat na sebe tak, aby si dokazala nic neocakavat, predovsetkym neocakavaj poziciavanie penazi vo vztahoch. Bude sa ti zit lahsie a tvojmu okoliu tiez 😊

bjnr
Dnes o 19:57

je výčitka, to je veľmi ľudské. Celý život ste investovali do dcéry a teraz očakávate, že sa to prirodzene vráti späť. Lenže ona nežije z tohto „účtovníctva lásky“. Ona robí rozhodnutia podľa svojich priorít a tie sú momentálne inde než pomoc rodine. A to bolí, lebo to naráža na vašu predstavu, čo „by mala“ robiť. Nemôžete ju prinútiť, aby cítila zodpovednosť tak, ako ju cítite vy. Čím viac ju budete presviedčať alebo moralizovať, tým viac sa bude brániť alebo vzďaľovať. Snažiť sa dospelému dieťaťu „dohovoriť“, aby sa staralo o rodinu podľa vašich predstáv, je vopred prehratý boj. Namiesto toho skúste zmeniť pozíciu, nie z „ty by si mala“, ale z úprimného pomenovania vlastného prežívania bez tlaku: „mrzí ma to, cítim sa prehliadaná, keď vidím, že si nepomôžeme v rodine“. Bez výčitky. Bez manipulácie. Len čistá pravda. Zároveň je fér povedať aj druhú stranu: to, že ste jej dali veľa, ešte automaticky neznamená, že vám to vráti tak, ako očakávate. To je jedna z najťažších rodičovských lekcií. Peniaze sú v rodinách často len zástupný problém pre moc a kontrolu. Ak dcéra povie „nie“, je to jej legitímne rozhodnutie, aj keď sa vám zdá morálne pochybné. Chcete mať s dcérou vzťah postavený na blízkosti alebo na tom, že splní vaše očakávania? Akonáhle začnete vnímať svoju rodičovskú lásku a starostlivosť ako dar, a nie ako investíciu s očakávanou návratnosťou, prestanete sa cítiť podvedená. Vaša dcéra nie je zodpovedná za finančnú situáciu svojho brata ani za vaše potreby, pokiaľ sa k tomu sama dobrovoľne nezaviaže. Paradoxne, až keď jej priznáte plné právo na jej „nezmyselné“ autá a prestanete ju súdiť, možno v nej vznikne priestor pre prirodzenú veľkorysosť, ktorá doteraz pod tlakom vašich očakávaní nemala kde rásť.

anonym_ac3a82
Dnes o 19:58
@anonym_autor

@anonym_a13a6c je to uplne odlisna situacia oni deti nemaju a syn s nevestou ano nemozu si dovolit nic navyse

@anonym_autor tak ale to je ich problém a ich život. Prečo za to že brat si to nemôže dovoliť by mala obmedzovať seba a požičiavať mu? Nech ide do zahraničia a tam toľko zarobí za mesiac,nemusí si požičiavať

maminkadeticiek
Dnes o 20:03

Ej ty si ale hrozna osoba,nieto matka!

arianna25
Dnes o 20:05

Autorka podľa mňa by si sa im nemala do toho miešať. Dcéra nech ma aj 10 áut. Syn nech si kúpi to, na čo má.
Zbytočne je konflikt v rodine kôli peniazom. A ešte väčší by bol, keby nemal brať z čoho splácať. A plus ďalšie veci čo tu ženy spomenuli ako napr ďalšie výdavky na dom atd. Tvoj syn si nemôže vyskakovať musi sa uskromniť.

rozculena
Dnes o 20:05

@anonym_autor zase si tu ty s tými 4 autami?

anonym_1ad2f1
Dnes o 20:08

Nemyslím si že by sa mala o vás starať skôr by som to formulovala tak že keď môže tak prečo nepomôže.Nieje to síce jej povinnost ale keby mám toľko čo ona podľa toho čo píšete a požiada ma mama alebo brat o pomoc určite by som ich neodmietla

Strana
z6