icon

Ako presvedčiť partnera o čare Vianoc?

23. sep 2025

Áno, viem, že je ešte len september a je skoro na riešenie tejto témy, ale veľmi ma to trápi. U nás sa vždy oslavovali tradičné Vianoce, mali sme doma milión zvykov, stromček bol vysoký tak po plafón a celý dom aj so záhradou sme zvykli poriadne vyzdobiť... Aj u partnera to bolo podobne, ale zatiaľ, čo mne t pripadalo krásne čarovné a každý rok som sa na Vianoce tešila, priateľovi sa znechutili. Ževraj mu tie ozdoby pripradajú gýčové, trápne. Irituje ho, keď idú v rádiu vianočné pesničky, do obchodov, chodí v tomto období len ak je to nevyhnutné. Sme spolu tri roky, ale vždy sme Vianoce trávili u našich. Nejak to "prežil", ale tento rok to chce inak. Chce, aby sme zostali spolu u nás doma. Žiadny stromček, žiadne koledy, darčeky... Chce, aby u nás Vianoce prebehli ako obyčajný všedný deň, čo si ja osobne neviem predstaviť. Je mi z toho smutno, lebo to čaro Vianoc mám veľmi rada. Zároveň, ho nechcem nechať doma samého a odísť k rodičom. Neviem, baby, urobili by ste to?

Strana
z2
nyusika
23. sep 2025

tak to nejak prezije aj s tebou.
vobec by som sa s tymto nezatazovala, jeho do dekorovania netahala a spravila si po svojom.
teda - u nas to tak je 😀 😀
a nakoniec sme aj tak vsetci spokojny - muz, ze som spokojna ja a ja, lebo sa mi to paci.
vybavene, nemas za co.

a aj ked je tema vymyslena - ppradim
sama si si vybrala takehoto podivina - tak sa s tym zmier.

anonym_1207a0
23. sep 2025

@anonym_autor tak keď je to pre neho obyčajný den a chce aby to tak ostalo, tak by som ho nechala doma samého. Isto v iné všedné dny býva doma sám!
Chápem že ti to bude ľúto, ale neviem si ani ja predstavit takýto den prejsť a robiť že sa nic nedeje

sara07
23. sep 2025

kompromis, ubrat z vyzdoby, maličky stromček , nenutit ho natahovat svetielka , urobit si vyzdobu pre seba ale s mierou ,,,
štedry den spolu doma ako nova rodina
zvyšne dni povinna jazda u rodičov
uprimne ja tiež nepreživam vianoce, moje deti zatial ano tak máme také svojské, slavnostny obed žiadna večera , maličky stromček
ked sme boli bez deti tak sme mali čečinu vo vaze a v miske salonky 😍😂 a bolo to celé,
brigadovali sme v obchode určité obdobie cez vianocea až sme znenavideli ich doslova ... na koledy mám doteraz alergiu kedže to tam pre atmošku vrzgalo od rana do večera

vler
23. sep 2025

@anonym_autor kludne by som ho nechala doma sameho. To moze byt aj sucastou kompromisu ktory bude aj tak potrebny aby ste obaja boli do nejakej miery spokojni

anonym_db97f4
23. sep 2025

To je dost tazke rozhodnitie. Moj muz tiez moc nemusi vianoce. Ja ich zboznujem. Ale napriklad ked som bola pocas vianoc v nemocnici bolo mu smutno na stedry den. Ja si dom vyzdobim. On to toleruje a tesi sa ze ja som spokojna.ja by som to bud spravila tak ze si uzijete normalne vianoce spolu aj s vecerou a darcekmi alebo az teda ozaj nechce isla by som sama k rodicom.

melanta
23. sep 2025

U nás je na Vianoce stromček a to je všetko. Žiadne iné výzdoby, žiadne koledy a zvyky v domácnosti. Večeru máme slávnostnú, ale úplne mimo bežných resp. tradičných zvykov. Muž bol zvyknutý z domu aj z prvého manželstva na zvyky, tradície, výzdoby. Rešpektuje, že ja to nemusím, kľudne by mi nevadilo nemať stromček. Ale muž vie, že keby si výzdobu urobil sám, tak ho nechám nech načančá celý dom , ale nemá potrebu.

Tvoj problém ale nie sú Vianoce. Tvoj problém je primitív. On stromček a výzdobu nemusí chcieť, ale nie je dôvod zakázať to tebe. Ak nie je ochotný pristúpiť na kompromis, ak obaja nie ste ochotní pristúpiť na kompromis, tak váš vzťah treba vyriešiť inak. Rozchodom. Nestrácaj čas. Takého muža a neskôr otca pre svoje deti nemôžeš chcieť predsa.

anonym_c3419f
23. sep 2025

Dva roky som nemala Vianoce. Po smrti mamky, som tento sviatok absolútne ignorovala. A môj partner to plne rešpektoval. Lebo chápal, že ja to tak cítim. Tým chcem povedať, že keď sa neviete zladiť a zhodnúť, tak zíďte z kratšej cesty.

majusqa77
23. sep 2025

ideme na dovolenku k moru :D a detom to vobec nevadi 🙂

mimaapeto
23. sep 2025

hotový Grinch 😀 môj manžel tiež nemal vianočného ducha ale po 14 rokoch so mnou sa ho naučil mať 😀 od prvej adventnej nedele ( tento rok je to už koncom novembra) mám vianočnú výzdobu.. svetielka a pod... stromček od 6.12. kedže sme stále v práci chcem si ho užiť... a vianočné koledy u nás hučia od 1.12+ vianočné filmy pozeram na netflixe... zvykol si 🙂 a doma pokojne vianoce len my dvaja som si ja napr užívala.. už 9 rokov ich máme doma len v trojici s dcérkou a potom na prvý sviatok ideme na návštevy... neboj naučí sa len si to nenechaj pokaziť...

gribka1
23. sep 2025

Niečo sa mu stalo na Vianoce? Lebo ak by mu boli ľahostajné, tak ich pretrpí. Toto mi príde zvláštne. To keby ste mali deti, tak čo, obyč deň?

7lenka11
23. sep 2025

No ak s tým partnerom pocitas dlhodobo, tak to riešte a naučte sa robiť kompromisy. Prečo si neurobíte Vianoce v menšom? Stromček a večera? Myslim, že aj ty jeden rok zvládneš bez kolied a milióna svetielok, či? Chodili ste k vašim a on rešpektoval vaše zvyklosti? Tak je čas urobiť ústupok aj z tvojej strany.
Môj muž a jeho rodina vždy slávili Vianoce vo veľkom, sú silní kresťania. Naši sú ateisti a bola len večera a stromček. Žiadne teátro. Odkedy sme spolu, robíme si spoločné Vianoce podľa seba. Stromček, drobná výzdoba interiéru, slávnostná večera, darčeky a filmy, ktoré sa nám páčia. Našli sme zlatu strednú cestu a všetci sme spokojní. Vieš, iný kraj, iný mrav. Poznám kopec ľudí, ktorí napríklad vôbec nekupujú darčeky alebo sa odtrepú ma dovolenku. Myslim si, že ani ty mu nemôžeš nanútiť svoj ideál. Pre tvoje info - ak budete manželia a budete mať deti, čaká vás sakra veľa kompromisov.

trema
23. sep 2025

nesuhlasila by som s nim. pesnicky, filmy, darceky ok, ale minimalne maly stromcek musi byt, v mojom pripade aj nejake sviecky a svetielka.. chcel by to takto navzdy, aj s detmi napr? ja si neviem predstavit ani taky kompromis, ze by sme jeden rok mali stromcek, jeden nie, jeden ano, jeden nie.. 😀

lucia13022023
23. sep 2025

Tak nech ostane doma a ty chid k rodičom.

ukgirls
23. sep 2025

tiez nemam rada vianoce..stali sa z nich komercne sviatky ... gycovost na kazdom kroku po nalade uz ani stopy ..kazdopadne mam dieta a kvoly dietatu kedze ho milujem to absolvujem-je to len raz do roka tak ok .. priatel by sa tiez mohol premoct .. nemusi sa zucastnovat vyzdoby nakupov a pecenia,ale aspon na tu veceru by prist mohol a daco male si podarovat .. dalsi den uz mozete byt doma v klude popijat horucu cokoladu,alebo cokolvek chcete ... treba si s nim sadnut a najst kompromis..hlavne ak planujete rodinu-lebo potom to oslavovat bude musiet ak detom,nebude chciet pokazit sviatky zo sebeckosti

anonym_59541c
23. sep 2025

@anonym_autor úplne ho chápem. Vianoce na mi znechutili, odkedy niesom dieťa. Nevidím v nich ni čarovné. A určite by som nechcela ist svokrovcom keď máte svoju rodinu ( vás)

michaela412
23. sep 2025

Ani môj muž to nejak neprežíval (proste to doma nemali ako my), ale odkedy máme dcérku tak je aj on zvedaví čo dostane pod stromček 😀 vždy sme ich trávili doma sami, nechodili sme ani k jedným rodičom. Rodinu sme obehali na druhý deň. Dohodnite sa medzi sebou na kompromise, nie že budete ofučaní na vianoce - to nikomu neprospeje

anonym_daa615
23. sep 2025

Mne Vianoce znechutili media a markety. Od oktobra cloveku hustia do hlavy len Vianoce, darceky, hluposti. Teraz je kazdy sviatok o komercii, povodny vyznam sa straca, vacsina naroda ani netusi podstatu toho ktoreho sviatku. Reklamy hlasaju o stretavani sa rodiny a obdarovavani sa. Rozhodujuca je atmosfera a odkaz sviatku, nie stromcek od novembra a cacky v kazdom kute.

anonym_2fa0b7
23. sep 2025

Ja neoslavujem Vianoce, príde mi to zbytočné .... Tvojho partnera chápem a určite by som ho nenechavala doma samého.

jana_eyre_2
23. sep 2025
@anonym_2fa0b7

Ja neoslavujem Vianoce, príde mi to zbytočné .... Tvojho partnera chápem a určite by som ho nenechavala doma samého.

@anonym_2fa0b7 prečo by ti vadilo nechávať ho samého ak ide podľa teba rovnako o bežný deň? Ak to partner neznáša, tak ok, ale zaroven musí akceptovať ze priateľka to má inak a Vianoce si chce užiť..

Tak či tak autorka - mne by tento jeho prístup napovedal že má moc neakceptuje a To je premna 🚩.. neviem si predstaviť mať v budúcnosti deti s niekým kto bude vyžadovať aby sa neoslavovali Vianoce ak ich mám rada.. nad tým ste uvažovali? bolo by iné ak by ste mali obaja rovnakynnazor, ale takto mi to príde taky zásadný rozdiel..

jana_eyre_2
23. sep 2025
@anonym_daa615

Mne Vianoce znechutili media a markety. Od oktobra cloveku hustia do hlavy len Vianoce, darceky, hluposti. Teraz je kazdy sviatok o komercii, povodny vyznam sa straca, vacsina naroda ani netusi podstatu toho ktoreho sviatku. Reklamy hlasaju o stretavani sa rodiny a obdarovavani sa. Rozhodujuca je atmosfera a odkaz sviatku, nie stromcek od novembra a cacky v kazdom kute.

@anonym_daa615 pôvodný význam je v hlave a vždy bol..

gribka1
23. sep 2025
@anonym_daa615

@anonym_daa615 Každý to má ako chce, nemusíš sa nechať ovplyvňovať.

mandzula
23. sep 2025

Chce vsedny den, nech ho ma, bez teba. Zvazila by som, ci takeho chcem. Pridu deti a co potom?

anonym_6715ae
23. sep 2025

Je to z jeho strany sebecke aby nemali ani len stromcek? To co je za vola? Bez vycitiek by som ho nechala doma a isla bez neho. Dom si urcite ozdob, nenechaj sa znechutit. Ani moj muz nema rad "precancanu" vyzdobu, pre neho je to tiez gyc, rovnako ako milion svetielok ale nikdy mi to nezakazoval. Prekruti ocami a ide dalej.

anonym_84d2f9
23. sep 2025

A čo takto mu navrhnúť ostať na Vianoce doma ale mať výzdobu aj stromček. Alebo majte jedny Vianoce podľa neho a jedny podľa teba. Osobne si neviem predstaviť každé Vianoce u partnerovych rodicov

domkakvet
23. sep 2025

@anonym_autor preco by si sa mala prisposobovat ty? Chod k rodicom, moze byt sam, ked je to pre neho bezny den.

petronelag
23. sep 2025

Vianoce ani sú o výzdobe a stromčeku, darčekoch, ja ich oslavuje ako narodenie Ježiša, narodenia svetla do nášho života. Viera mi vždy pomáhala.

bielasovicka
23. sep 2025

Je divný. Tak ho nechaj doma, a ty bud cez vianoce u rodičov. Jeho problém. Lebo tie vianoce proste sú, či sa to jemu paci alebo nie. Aj tak sú. Predpokladám ze aj do prace vtedy chce chodiť, aj keď sú sviatky.

reanda
23. sep 2025

co este dalsieho neznasa okrem vianoc? asi toho bude viac, ze? si si ista, ze chces zit s niekym, koho musis o niecom presviedcat? neodporucam

danica2711
23. sep 2025

a tie Vianoce sú váš jediný problém?

minenkaa
23. sep 2025

Ja tiež nemám rada Vianoce,muz si spraví stromček ,navarí ,decko nás donúti ist do kostola a tým moja snaha o pretvarovania sa konci

Strana
z2