icon

Ako presvedčiť priateľa, aby som mohla jazdiť novším autom?

7. mar 2024

Ahojte mám otázku čo si o tom myslite… mám 22 a niesom nejak extra dobrá šoférka byvam s priateľom a máme 2 autá… jedno staršie a jednu o dosť novšiu audi…nastal čas kedy musím chodiť do prace na opačnú stranu mesta a spoje nevychádzajú … začala som jazdiť najskôr na novšom aute na tom mi to ide perfektne rýchlo sa rozbieha no a potom staršie… nevedela som sa rozbehnúť na semafore keď zasvietila zelena všetci na mňa trúbili ja slzy v očiach proste vždy keď som išla pridať to skapalo… a čo sa týka parkovania to tiež len na novšom lebo to ma kamery.. no a ide o to že priateľ mi nechce dávať to nové lebo mu jw trápne chodiť na starom.. proste že buď na starom budem chodiť alebo si to mám inak zariadiť.. ešte poviem že nerobím každý deň lebo robím dvanástky a keď ma on víkend voľný - robí 8- cky a ja robím cez víkend tak to ma odvezie a privezie… fakt som nešťastná z tejto situácie lebo ja mám už taký odpor k tomu staršiemu autu po tom ako mi to hocikde skapalo .. bojím sa na ňom chodiť.. prosím neosudzujte

mimikarol
8. mar 2024

Urobila si sakra chybu. Ty si si nekúpila s frajerom auto na polovicu, ty si frajerovi zaplatila polovicu sumy auta preňho. Ale to už si asi zistila aj sama. Samozrejme že by si ty mala jazdiť na novšom kôli bezpečnosti (seba aj okolia), opadne stres zo šoférovania.

lb1984
8. mar 2024

@lakebabe ona nechce audinu lebo aktívne začína šoférovať ona chce audinu lebo sa chce presunúť z miesta A do miesta B rovnakou trasou odparkovat na 12 hod tak aká bezpečnosť? Nechodí na niekoľko km trasy mimo mesto- to by som chápala a povedala ze je blbosť ísť na starom aute. Na akú rit sú jej senzory v aute kvoli tomu ze zaparkuje pred fabriku alebo stojí na semafore? Ak potrebuje nové vymoženosti auta na to aby niekomu nezrovnala predok v obyčajnej mestskej premávke tak nech do auta preboha ani nesada. Troska preto rozlišujeme využitie auta. Tak za mňa ak sa má učiť šoférovať v meste tak radšej v starom co nič nestalo ako v novom, v tom jej chlapa chapem. Plus ak je to starý diesel tak zbohom. Ak robís s autami vieš ze to pre také auta nieje dobre.

lb1984
8. mar 2024

@domi2425 prosím rozlišuje sa presun z bodu A a do bodu B. Autorka chce auto výlučne na presun do prace nie na aktívne jazdenie kde by malo auto aj využitie. Ak nezvládne prejsť cez semafory a zaparkovať auto pred fabriku na starom aute a potrebuje asistenty ďakujem za stretnutie s nou keď rozdrbu audinu a zostane im len to staré lebo vymozenosti novej doby.....

lakebabe
8. mar 2024

@lb1984 presne preto ju považujem za šoféra ktorý ešte zbytočne stresuje ,lebo nevie jazdiť na staršom aute, tento stres jej vynuluje keď bude mať malé mestské auto v automate a bude mať vďaka tomu väčšiu sebadôveru. Nechápem tomuto masteniu si ega kto zvládne jazdiť na starsej haraburde.
Polovicu tých starych áut co ešte u nás chodia po cestách by som už zrusila ako to urobili v europe lebo sú zbytočné v cestnej premávke.
Nech ju frajer vyplatí a nech si kľudne kupi aj malý mestský opel ale novší na ktorom sa jej bude lepšie učiť a nebude ju stresovať ešte aj frajer aby ho niekde neskrabla.

klementinka58
8. mar 2024

@lakebabe presne, ja na manuali jazdit neviem, roky mam automat a vsetko v pohode

simca06022011
8. mar 2024

Vytiahni staršie auto von a natrenuj si riadne pohynanie.neviem ake stare auto by to muselo byt aby toto robilo. Priateľ s tým asi problém nemá. Alebo ho predaj a kúp si novšie a nemáš problém. Niekomu to.proste nejde. A duplom ak.stresujes kvôli tomu.
Nemáš nejakého.kamosa/známeho autíčkara? Ze by sa na to niekto pozrel? Zase len tak by som ho.do servisu naniesla, lebo.spekulanti sú kadejaki. A možno je fakt probkem len to, ze ty nie si s tým.autom zzita a hlavne ak striedas ho s novým a kedze to auto ma iný štýl...

sabina230
8. mar 2024

@lakebabe a keď sa ti poserie parkovací senzor tak čo spravíš 😀😀v prvom rade sa treba spoliehať na seba, nie na technológie v aute čo všetko spravia za teba 😂😂 najprv sa treba naučiť poriadne šoférovať na ručnej prevodovke a potom prejsť na automat. Potom to dopadá tak že je človek úplne vymletý keď sadne do manuálu. 😀

lb1984
8. mar 2024

@lakebabe tak teraz by bolo zaujímavé ake staré auto je auto jej rodičov myslím ze škoda 120 to nebude 🙂

domi2425
8. mar 2024

@lb1984 Vidis a uplne si to vystihla, co sa snazim povedat - dakujem za stretnutie s nou. Presne. Ja osobne ked vidim ako ludia stresuju za volantom.. radsej nech ma automat, kde sa citi sebavedomo ako by som mala stretnut takeho sofera, ze sa namiesto sustredenia na premavku venuje tomu ze nevie zaradit🤷🏻‍♀️To ci budu takito ludia jazdit my neovplyvnime, ale ked uz chcu tak nech to ma co najmensi dopad na ostatnych, ci ?
Pri presune z bodu A do bodu B sa moze stat katastrofa, aj hned ako vyjdes na cestu. Tolko k tomu🙂

mk1111111111
8. mar 2024

Tu pomoze len jedno. Kupili ste 50/50. Tak sa aj tak vozte. Jeden tyzden Ty, jeden on. Tiez zaplatil polovicu, ako Ty Neviem, preco by sa mal teda priatel vozit len na starom aute? Preto, ze Ty sa na nom nechces vozit? Ved ste mali doteraz jedno a podelili ste sa. A zrazu to nejde? Bud rada, ze mate aj to druhe a ten druhy tyzden nebudes bez auta. To plati aj pre priatela. A neohrnajte nosom. Dosetrite, predajte potom stare a kupte nove na Teba.

domi2425
8. mar 2024

@sabina230 Preco sa potom robia vodicaky cisto len na automaty ? 😂Tu si mastite vsetci ego na starych bucorach, pritom najdolezitejsie zo vsetkeho je ako clovek reaguje, ako mysli a predvida. Nie to ci si vie brnkat po packe.

lb1984
8. mar 2024

@lakebabe druhá vec vychadzas z toho ze sú pre ňu auta dostupné. Vieš koľko vôbec dali za tu audinu co majú? Co ak je to 13 tis z bazáru? Ma 22 rokov, auto po rodičoch polku dala do audiny keď jej chlap peniaze dá ma dobrých 6 tis eur no to na automat so senzormi fakt je 🙈

lakebabe
8. mar 2024

@sabina230 ja nehovorim o parkovaní a ani autorka.
Rozmýšľať musíš v každom aute, aj keď budeš mat najnovšie Bentley. Predstav si , ze su ľudia ktorí v živote nepotrebujú sadnúť do manuálu a keď nepotrebujú načo
Dnes máš v autoškole možnosť si vybrať ak chceš robiť len vodičak v automate do preukazu ti dajú poznámku že nemôžeš šoférovať manuál.
Doba ide popredu ci sa to komu páči ci nie. Chod sa opýtať do Ameriky koľko ľudí vôbec videlo v živote manuál.
Nič nemení na tom to, ze mu dala polovicu na auto ktoré jej nechce dať do ruky. Tak bud nech si ho striedajú alebo nech ju z neho vyplatí. A garantujem ti, že keď mu to navrhne tak vtedy začne veselo.

lakebabe
8. mar 2024

@lb1984 keď preda to staré co nevieme aké je q dá jej polku z jeho audiny verím ze niečo zánovný menšie normálne nájde. A pri takom chlapovi verím tomu ze opadne aj stres z neho co jej on robí aby ho neskrabla.
Nech si ho striedajú a dohodnú sa ze keď urobí ona škodu si ju uhradi a garantujem ze ani to sa mu nebude pacit

lb1984
8. mar 2024

@domi2425 môže ak šoférovať nevieš alebo začínaš. Preto Boh nás chráň pred začínajúcimi sofermi v silných autách ktorý sa spoliehajú na schopnosti auta nie svoje. Ja neriešim ze nech jej nedáva auto ja riešim ze majú 2 auta jedno staré a druhé novšie, za mňa keď sa naučí ovládať staré , a možno to staré je obycajny opel rok výroby 2016 co vieme ....., tak je to super lebo nedodrbe audinu kde náhradný diel stojí niekoľko stoviek eur 🙈 čiže podľa tvojho zmýšľania mam staré a nové auto budem sa učiť na novom aby som vedela lepšie šoférovať a keď nedajbože sa niečo stane a zostane nám stare budú robiť čo? Bude ju voziť priateľ? 🤗 nie lebo bude sedieť v autobuse 🙂 a ak kupujú auto na polku asi nebudú finančné na tom tak dobre ze z fleku kúpia nové auto....

sono2
8. mar 2024

Žiaľ nevieš šoférovať... nedala by som ti nové auto

lb1984
8. mar 2024

@lakebabe to aby sme tvrdili by sme museli vedieť aké auta vôbec majú a akú majú hodnotu. Len žeby nedopadla horšie a nerozbila nové auto ...potom nebude mať nič. Teraz je nezadlzena ma staré auto ktoré v podstate môže aj rozbiť nič ju to nestojí a polku peňazí v audine. Ak tu audinu nechce - lebo chlap jej to auto dáva a skutočne nevieme jeho postoj možno nevie chodiť na Toyote, alebo dacii ci kii kto ho vie aké auto jej robí problém- tak nech si vezme tu polku z audiny, pochodi na starom a kúpi si nové. Len neviem ci niekto chce dávať 10 tis co potrebuje len na presun do roboty 🤗 hovorím ak by išla do toho ze ide aktívne jazdiť je to o inom. Len mne sa fakt zdá byť zbytočne ohroziť nové resp relatívne nové auto začínajúcim šoférom ak môže dodrbat staré a to kvôli možno 3 dňom v týždni....

oblecenie99
8. mar 2024

Ako ste sa skladali na to auto? Máš o tom nejaký doklad? Aspoň to išlo prevodom z účtu na účet? Aké nedala by som ti nové auto, ženy? To auto kúpili pol na pol. Tak keď nemôže ona, tak nemôže ani on. Má firemný bus, nech sa páči, nech chodí na ňom. Predala by som to staré a od neho žiadala vrátiť to, čo som dala do nového a kúpim si svoje. Mimochodom, tú novú Audinu môže kľudne rozbiť aj on. AK sa mu nepáči, že nové by ona mohla poškodiť, lebo je začínajúci šofér, tak sa s ňou nemal na to auto skladať, ale kúpiť si sám.

domi2425
8. mar 2024

@lb1984 Chapes ze audinu moze dodrbat aj skuseny sofer ?😬A ze to novsie auto jej z hladiska bezpecnosti moze zachranit zivot kedze je menej skusena a v starsom aute je v strese ? Podla tejto logiky co tu viacere mate tak ludia co soferuju automaty nie su soferi. Asi neviete o tom ze nakladaky su tiez automaty, to tiez nie su soferi ?🤣Cim jednoduchsie auto na ovladanie, tym viac sustredenia a pozornosti ide na premavku. A len tak.. stala sa mi situacia ked som isla s muzom a pani cuvala (s malickym dietatkom v autosedacke) do neprehladnej zakruty, na starom aute, vraj jej zrkadla skresluju a zle videla. Keby moj muz nereaguje ako reaguje tak by sa domov nikdy nevratili. Bohvie v akom technickom stave je auto o akom autorka pise. Stale si ides svoje o aktivnych a neaktivnych soferoch, ale zle sa stane v sekunde. A je jedno ci mas ten tyzden uz 5 000 km za sebou, alebo si akurat vysla z parkoviska. Asi az tolko skusenosti nemas, ked toto nevies pochopit. Nejdem dalej vysvetlovat, lebo zbytocne😄

sono2
8. mar 2024

Spojka nejde 😂😂 auto ma stk?

lakebabe
8. mar 2024

@lb1984 to už musía vedieť oni poznám veľa žien ktoré roky nechceli sadnúť do auta a problém vyriešila až kúpa novšieho kvalitnejšieho auta a prevažne vo vami odsudzovanom automate.
Kľudne nech si kupi niečo jazdené normálne, ale keď ho nebude mať napoly s nim nebude ani v takom strese. A to staré podľa toho čo to vlastne je ale ak to je nejaká 15 ročná haraburda nedržalá by som ho

katarinakrizova
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
8. mar 2024

@domi2425 manual nie je stara bucora, je to len pre niektorych ludi komplikovane. Preto volia automat. Kto to nevie riadne s manualom, ma pri takomto behani z jedneho typu do druheho, duplom zo starsieho do novsieho problem. Autorka jazdi malo a aj to strieda auta, proste keby si to natrenovala, vie to.

A pani co cuvala = sa vyhovarala. Nevedela soferovat = cuvala kde nema :D vybavene. Nemohla povedat, ze robi somarinu, tak sa vyhovori na zrkadla. Nech si ich riadne nastavi, nauci sa ako sa jej v nich veci zobrazuju, nie kazdy aj takuto banalnu vec ovlada. Napr. ja poznam starsich vodicov, ktory si na kamery nevedia zvyknut a pouzivaju vylucne zrkadla.
Ale napr. nas takato soferka ako opisujes, ALE na novom aute vytlacila takmer z cesty a viditelne nebola psychicky ok, dve deti v aute, a dokonca jedno v predu nepriputane male. Cize ani to nove auto nezabezpecilo aby isla normalne, vo svojom pruhu a keby do nas narazila tak neveim. Tiez sme v poslednej chvilu uhli a este bola sokovana preco sme ju vytrubili. No aby sa prebrala z tranzu. To nie je o autach, je to o soferoch. Kto to nevie = nech to nerobi. xy krat sa pri nehodach ludia vyhovaraju na auta a pritom len bleskovo hladaju nejaky dovod, ako ospravedlnit, ze robili za volantom to co nemali. pri tych km na cestach co mame pochodenych by som o vyhovorkach pri nehodach vedela rozpravat cele romany :D Problem je zvacsa medzi sedackou a volantom. Najvacsi.

lb1984
8. mar 2024

@lakebabe kto odsudzuje automat? Sa mi zda ze dáka frustrácia ci co. My sa rozprávame staré auto co nič nestalo vs relatívne nová audina (ma vôbec ta audina automat som nepostrehla). Ak má kupovať auto za mňa ak robí vo výrobe ísť do nového v nižšej výbave pri jej využívaní auta ako do starého jazdného s vychytavkami ...

lakebabe
8. mar 2024

@lb1984 ta pani o pár riadkov vyššie odsudzuje , to bolo na margo toho.
Za mňa jej uľahčí život menšie zanovne auto a hlavne vlastné, nie napoly s frajerom ktorý jej ho nechce dat do ruk.
Nech si kupi svoje a keď si ho rozbije bohužiaľ, ale nútiť ju jazdiť na starej haraburde mi príde odveci keď ma polovicu financií v audine. Tak ho ma pravo polovičné využívať a nie prosít frajera aby jej ho požičal. Keď sa mu to nepáči nech ju z neho vyplatí a budú mať obidvaja kľud na duši 🤷‍♀️

domi2425
8. mar 2024

@simca06022011 Ved jasne ze pochybila a urobila blbost, to ze na tej ceste to je narodny sport ani nespominam radsej😄Ale teda tie zrkadla vyzerali fakt hrozne, v tom neklamala. Netvrdim ze manual je stara bucora, ale ze ked si je niekto istejsi v automate, nech si radsej jazdi na nom. Ked si chlap chce narokovat auto mal si ho zaplatit sam, to je cely problem. Nie zobrat si polovicu penazi od neskusenej frajerky a vozit sa sam😄No ja neviem, ked to niekomu kape, stresuje a nevie co ma robit tak ja by som ho s cistym svedomim do manualu neposadila a je uplne jedno ci to je stare alebo nove auto🤷🏻‍♀️Este zadre aj motor a tam kde mohli zarobit na predaji este prerobia na srotovisku😂Tazko hodnotit, ked tak nech si doplati kondicne jazdy s instruktorom ked samej jej to nejde, ale stale to nemeni nic na tom ze investovala do auta aj ona. Ked si ho chce frajer nechat pre seba, nech ju vyplati.

lb1984
8. mar 2024

@domi2425 u skúseného šoféra je to menej pravdepodobne. A ak má naburat je jedno aké auto ma a ak ma ísť na totalku tam volvo ma malu istotu ze jej aspoň konštrukcia zostane. A opakujem bavíme sa o pravdepodobnom presune do max 45 min v premávke možno 3 krát do týždňa jednou trasou. Poznám len manuál v automate som nešla čiže neviem posúdiť ako sa jazdí s automatom. Ženy tu jej len radia ze je pre ňu lepšie ak sa naučí používať auto aj bez technológií lebo to bude pre ňu lepšie, naučí sa odhadovať vzdialenosti atď co sa jej zíde ak náhodou jej v aute niečo odíde. Ak máme doma 2 auta bez dlhov z toho jedno nové a druhe staré sme klasická stredná trieda tak jej dám nové na učenie? A keď s nim niečo urobí zostaneme na tom ze mame už len staré a sa zadlzime aby sme kúpili nové a to všetko preto lebo mam problém učiť sa na starom, či dám pár pekných stoviek do servisu?divná logika a ak nebudú mať na pôžičku tak im zostane len to staré tak dovi dopo.... ty riešiš akoby mala 30 kompletnú rodinu, úspory atď a rieši auto kvôli bezpečnosti rodiny lebo ona ide zabezpečovať chod rodiny- nákupy, lekári, skolka, škola, návštevy mimo mesto atď. Ja riešim ze majú 2 auta bez dlhu, šoférom prioritným je chlap a ona sa ide učiť šoférovať a ma 22 rokov, pričom auto chce len na cestu do prace. Vidíš ten rozdiel?

lakebabe
8. mar 2024

@lb1984 myslím ze v tomto je problém , keďže si nikdy nemala automat. Preto ze to bol jej hlavny problém, ze nevie rozbeh v kopci a auto jej na ktizovatke kape, co su problemy, ktore automat úplne odstráni, keďže nepoužívas spojku a auto stojí a rozbieha sa same. Preto to bola moja prvá rada. Možno jej to pomôže so sebavedomím trošku za volantom ako veľa ženám ktoré vďaka automatu začali jazdiť lebo vedia ze to auto proste neskape nikde.

domi2425
8. mar 2024

@lb1984 Do skuseneho moze naburat skuseny, aj neskuseny🤷🏻‍♀️Cas a miesto premavky je pocas dopravnej nehody irelevantne. Ved prave, ze je mladucka a dala peniaze na auto ktore nemoze pouzivat. Ak to nema nijako osetrene je to jej chyba a naivita. Chlap tiez chodi hlavne do prace na tom aute predpokladam. To uz skor by som pochopila keby maju tych 30 a vsetko spolocne, ze ju radsej zavezie aby neroztrieskala nove auto😁Takto len spolu ziju a ona investovala do niecoho co vyuziva len on. Auto sa opotrebuva, ak ho aj predaju uz nie za tolko ako kupili. Mne jej je aj luto, ja keby som na jej mieste urcite nedam peniaze na auto frajerovi bez nejakeho podkladu, lebo uz ich nikdy neuvidi zrejme a ak, tak urcite nie v plnej vyske.

lb1984
8. mar 2024

@lakebabe ono mladosť pochabost. A robia sa blbosti. Samozrejme urobila chybu investovať do auta chlapa je blbosť ale do vzťahu nevidíme. Možno to ani blbosť nebola možno potrebovali novšie auto na ktoré sa dá spoľahnúť ak niekam pôjdu spoločne, keďže on bol prioritny šofér s tým ze ak ho bude potrebovať sem tak jej ho dá. A ked ho uz majú ona by ho chcela začať aktívnejšie využívať do prace ....ale potrebuje ho aj on s tým ze majú aj staršie auto ale to nechce nikto. 🙂 ak nieje schopná na ňom chodiť tak nech ho predá a uvidí co ma k dispozícii. Pochybujem ze ak by od neho chcela peniaze jej ich dá, a ak by aj dal naruší to ich vzťah.... za mňa tak ci tak zle. Teda najjednoduchšia cesta dat pozrieť staré, ak je OK naučiť sa na ňom jazdiť čosi našetriť a potom ísť do konfliktu. Opakujem nie každý má 8-10 tis eur vo veku 22 rokov na lepšie ojazdené alebo nové v nižšej výbave.