Ako presvedčiť rodičov na psa?
Dobry den mam 13 rokov a uz strasne dlho si chcem zaobstarat psika ale rodicia su proti . financii mame dost ja sama si uz setrim , casu je celkom dost kruzky mam iba 1 hodu anglictiny a chodila som na plavanie ale uz asi nebudem lebo je covid a tak . utulok mame daleko ale kazdy den poobede ked je babka doma chodim sa s jej psom prechadzat ale predsa je to jej pes a mna nepocuva az tak ale trenujem ho a strasne ma to bavi a doobeda sa velmi tesim kedy sa s nim poprechadzam . Chodim sama von lebo kamosky velmi nemam a so zvieratkami si velmi rozumiem mam zajka ktory je fakt sikovny a vzdy ked je fajn pocasie sa prechadzame trenujeme kralici hop a psie triky ale predsa je to zajo a neda sa porovnavat so psom . s pocasim tiez nemam problem rada sportujem a milujem chodit na niekolko hodinove prechadzky ale byvame v byte a otec nechce ani pocut o psovy a mysli si ze pes v byte neni pes a prestahovat sa nechce zas mama . jej pes az tak nevadi ale keby som ho mala nepohla by ani prstom ale mam dvoch surodencov ktory by mi pomohli keby som bola chora alebo nieco . ja fakt neviem co by som im mohla povedat a psika chcem ako kamosa ale oni to nechapu mama mozno trochu . prosim pomozte mi . 😢
Pozri, máš 13,cize ak ti rodičia nepovolia, máš smolu, pes nebude. Môžeš ich skúsiť uprosit, ale napríklad ja by som psa do bytu nevzala, ani na neviem aké prosikanie. A nie je to o tom, že nemám rada zvieratá, ale pes do bytu podľa mňa nepatrí. Ty chodíš do školy, (ôk, momentálne je taka situácia, ale verme, že sa to zmení čím.skor)rodičia zrejme do prace. Co bude robiť pes pol dna sam? Pôjdete niekde na dovolenku, kde pes nesmie, čo s ním? Kamoška tak mala, strašne chcela psa, ale predstavovala si to, že pes bude pri nej sedieť a hotovo. Keď jej zavyjal cez deň sám, a susedia zurili, potrhal žalúzie a nové závesy, veľmi rýchlo ho dala tete na dedinu.A to bola dospelá. A okrem toho, ak pôjdeš na, školu do iného mesta? Kto potom bude s psíkom? Toto je rozhodnutie, aké zasiahne celú rodinu. Možno keby aj súrodenci spolu ste skúsili poprosiť, ale ak rodičmi nepohnete (sú takí ľudia) tak holt zmierit sa, že pes nebude.
@ladyk001 ale no, je to 13 ročne dievča, ja som dodnes taky poloasocial 🤣 pes patrí do spoločnosti, patrí do domácnosti hoc aj do bytu, patrí do rodiny ale vždy to je zviera a ma svoje zvieracie potreby, a poznám kopu ľudí čo viac inklinuju k zvieratám, ak k nim majú normálny zdravý vzťah je to v poriadku, ja mam tiež zvery radšej ako mnoho ľudí ale považujem ich za zvieratá nie za nejaku polcestu k človeku
@99laura99 a ja ta chapem. Ja by som svojmu dovolila. Skus sa opytat na docasku zatial. Mesiac dva, a sama uvidíš. Len ak to rodicia ani po skuske nepovolia, budeš sa velmi trapit. A psik v pohode vydrzi tych 8 hodin doma sam a spat. Urcite si pozri psika ak uz z utulku. Tam uz poznaju povahu havina a keď to nue je steniatko, uz ani nenici veci
Bud trpezliva a pomalicky chod za svojim cielom, z toho co pises je tvoj zaujem o zvieratka naozaj obdivuhodny, netlac na rodicov, skor vysvetluj, predpokladam, ze to si robila aj doteraz, neuvazujes aj o skole zameranej na veterinu? Teraz byvas s rodicmi a pochopitelne kazdy ma svoje dovody preco psika mat/nemat, babkinmu psikovi sa venujes plnohodnotne, stihas aj zajka a este mas aj skolu a privyrabas si v bytovke, velmi ti drzim prsty, aby sa na toto vedeli pozriet tvoji rodicia aj tvojimi ocami, kedy psik je skvelym spolocnikom a nie hrackou, ale pre teba by bol zmysluplnym a hodnotnym travenim casu...
@99laura99 Ahoj, máš 13 rokov, máš zajaca a denne tráviš čas so psom Tvojej babky, ktorá býva blízko Teba. Nechápem, prečo nutne potrebuješ vlastného psa. Nechcem Ti krivdiť, ale podľa mňa je to len taký Tvoj momentálny rozmar. Veď psa máš denne k dispozícii. Predpokladám, že aj zajaca si tiež veľmi chcela a presvedčila si rodičov, aby Ti ho kúpili. Keď Ti kúpia psa, čo bude ďalej? Ďalší pes? Alebo mačka? Činčila? Papagáj?
ani sa rodičom nečudujem... syn mal 15 r. keď domov dovliekol maličkého psa o ktorého sa vraj bude starať....áno staral asi 2 týždne...
V súčasnosti má náš pes 11 rokov - je krááásny vlčiak.... kŕmim ho len ja, voliéru čistil len ja , k veterinárovi chodím s ním len ja- syn už na psa aj dávno zabudol.... Popri 4 deťoch sa starať ešte aj o psíka nie je ideálny nápad...😉
Na psa treba peniaze a hlavne čas....
@99laura99 LAURA ja psikov zachranujem dlhe roky a ver mi ze babkin pes ta potrebuje viac ako nejaky pes kt by si si kupila, teraz po psovi tuzis ale zmena skoly, zaujem o chlapcov atd moze vela zmenit, pes pozije aj 12 rokov a do tvojich rodicov je mudre a zodpovedne, ze ti psa nekupia, lebo sa o nho potom nebudu chciet starat, ti pri nich asi tych 12 rokov neostanes, uvazuj tak, pojdes na intrak, do noveho bytu, mesta, psa si nevezmes so sebou lebo nebudes mat na nho cas. TO je realita, ako dieta som tuzila po zvieratach a az v dospelosti som si to vynahradila dospelyc sposobom. Myslim ze pes tvojej babky moze byt rad ze ta ma a pre teba je lepsie ked sa o neho staras, lebo takto nemas 100 perc zodpovednost na svojich pleciach, ak sa o nezmeni a za par rokov budes chciet psa budes starsia a rodicia mozno privolia. Ja si teraz uzivam slobodu lebo som dospela, v zime som mala v spalni aj vrabca 3 dni kym sa nedal dokopy z polomrtveho stavu v kt. bol.
Nie som žiadny prepnutý psíčkar.Neobliekam ho do šatičiek ani ho nenosím v kočiari.
Nedovolím aby niekoho obmedzoval a znepríjemňoval niekomu život.Hovienka po ňom vždy zbieram.
To, že mu dám najesť, že si ho zoberiem k sebe lebo aj mojej psychike zviera pomáha.Áno niekedy viac ako človek pretože ľudia sa vedia pretvarovať.Mám rada aj ľudí aj zvieratá.A tak isto mi nemusí vyhovovať povaha človeka ani zvieraťa.
Neviem čo je zvláštne na tom, že nedržím psa vonku 🤷.Ja po ňom upratujem nie cudzí ľudia.A tak isto aj cudzie deti dupocú ľuďom nad hlavou a robia hluk každý deň nadrozdiel od psa ktorý zašteká na chvíľu.
Takže neviem aký psíčkar je podľa vás prepnutý. :D.
Pre autorku: Starostlivosť o psíka je aj finančná záťaž pre rodičov.Očkovanie, granule, návšteva lekára.Nehovoriac o tom, že psík je záležitosť aj na 14 rokov.A tebe sa ten školský život za tie roky zmení.Je iné ak je psík na dvore.Všetku potrebu vykoná sám vonku.Ale psík v byte musí mať výchovu.Zo začiatku je to samá mláčka na zemi.Potrebuje chodiť vonku nie len kvôli potrebe ale aj kvôli kĺbom.
Ak tvoji rodičia neboli psíčkari a nemali život prispôsobený aj na psíka tak sa im nečudujem.Veľa povinností by bolo na nich.
Ahoj, ja ťa úplne chápem. Som z tých, ktoré sú zástancom toho, že pes do bytu patrí, resp. patrí tam kde sú jeho ľudia.. Nakoľko pes je v prvom rade svorkovité zviera, a teda patrí tam, kde je jeho "svorka" (hoc aj tá ľudská).. A nie ho zo svorky vylúčiť von do búdy. Ani si nemyslím, že by ťa pes omrzel a bol to len rozmar. Ja sama som mala psa celé detstvo, aj pubertu.. A teda neomrzel ma (ani starostlivosť oňho) nikdy. Doteraz zbožňujem psíkov 🙂
Ale žiaľ, ak tvoji rodičia psa doma nechcú, nič s tým nespravíš. Pes má prísť do rodiny, kde všetci s jeho príchodom súhlasia. Prítomnosť psa ovplyvní každého člena domácnosti. Aj keby si sa oňho starala ty, aj tak by to rozhádzalo režim aj tvojim rodičom na najbližšie roky. Nehovoriac o tom, že aby bol pes naozaj členom rodiny, je skutočne potrebné aby ho doma chceli a mali radi všetci.
Mrzí ma, že ti neviem inak poradiť... Jedine si počkať na vlastné bývanie alebo dúfať, že rodičia zmenia názor (ale nie z dôvodu tvojho prílišného naliehania..).
Ahoj... ja som to mala tak isto ako ty takže viem ako sa cítiš..🙂od malička som na prechádzkach hladkala všetky možné psíky takže rodičia vedeli že určite budem chcieť vlastného.. mamka bola proti že sa nebude starať o neho absolútne že ho nechce a klasicke tie keci že pes do bytu nepatrí.. tatkovi to bolo viac menej jedno a tak teda sme si vybrali malé hravé šteniatko.. mala som vtedy 11 rokov a vedela som že je to brutálna zodpovednosť .. teraz mám 16 a inak psík teraz keď toto píšem spinká pri mne❤ a musím s odstupom času zhodnotiť že je to jedna z najlepších vecí čo som kedy urobila že som si zobrala psíka❤ mamina hneď zmenila názor a teraz mu hovorí že je to jej synko a dala by mu prvé posledné...😂😂😂takže možno aj tvoji rodičia zmenia názor uvidíš😀 a nieje to ani nejako extra náročné len proste musíš chcieť ísť každé ráno na prechádzku .. my sa prechádzame cca hodinu 3x denne a neubudlo zo mňa😉 a naozaj je to najlepší kamoš tú lásku čo ti dá 🙏🙏ked som smutná tak ho objímem.. keď som šťastná tak sa teší somnou, túlime sa a hráme sa každý deň.. no to je tak neskutočné zlatíčko😊 keď si dorobím školu tak sa plánujem odsťahovať do BA za priateľom a psík ide somnou veď to je súčasť mňa.. bez neho by som nešla.. a s priateľom plánujeme ešte ďalšieho psíka tak budeme mať dvoch.. a prečo nie? Sú to neskutočné lásky🐾🐾🐾💛💛
Ďakujem hm a padla tu taká otázka či by som nechcela ísť na veterinu ako škola tak tak nezamýšľala som sa ešte veľmi nad tým ale nepáči sa mi veľmi to riziko že tomu zvieratká môžem uškodiť ale ináč celkom ok . No a hm niekto tu písal že si myslí že keď teraz chcem psa je to nejaký "rozmar" . Ja si to ani veľmi nemyslím lebo psíka chcem od 10 a stále rozmýšľam ako na to a zajka mám preto lebo buď zajac alebo nič a teraz má už asi 5 rokov a vôbec neľutujem že ho mám a to že by som chcela niečo iné ja som vždy chcela zviera s ktorým sa môžem prechádzať a keď som bola mladšia stačil mi aj teraz mi stačí no je celkom starý a psík by jeho rolu chodiť von asi splnil lepšie ako nejaký ďalší zajac a so psom by som mala lepšie možnosti ( to si myslím ja možná to je inak ) . 🙂
Ja verím, že sa ti mamku podarí presvedčiť, pripomínaš mi moju dcéru, ktorá mala a stále tiež také odhodlanie a vytrvalosť čo sa týka psíka 🙂 . A o psíka sa stará aj s odstupom času. Psík určite nepatrí do rodiny, kde nie je perspektíva, že oňho bude postarané aj neskôr, ale verím že to nie je tvoj/váš prípad.
Ahoj, ja ta veru mojou skusenostou nepotesim. Psa som chcela od mojich 8 rokov. Moji rodicia ani pocut, mohla som aj na kolenach prosit. Potom, aby ma uz nemuseli pocuvat, mi povedali, ze az ked budem mat 15 rokov a budem sa o neho vediet sama postarat. Mala som 15 a co myslis? Nic sa nezmenilo, ziaden pes sa nekonal, len teda posunuli hranicu na 18 rokov. Mala som 18 a co? Zase nic - vraj ked si kupim vlastny byt, nech si riesim psa. Svoj sen o psovi som si tak splnila az ako 28-rocna. A to som sa este od mojich rodicov napocuvala, ako nie som nornalna... Nasi dodnes ku psovi vztah nemaju, pridu na navstevu, pohladkaju ho a tym to pre nich skoncilo. Co by som ja dala za to mat babku so psom nedaleko odo mna... Bud rada za tuto moznost a nechaj to teraz tak. Ked budes dospela, usadis sa a kupis/adoptujes si vlastneho psa.
@tomyhardy tak za toto sa ti strasne ospravedlnujem!!!!!!! to som zas ja nemohla vediet, je to uzasne a krasne od teba, preto bol aj vyhodena, moc zo srdca ti za nu dakujem sama mam fenu z ciganskej osady co ked sa na nu pozries sa posti od strachu, moc ti dakujem!!!!!!!A prepac!!!Ludia mnozia halva nehlava tak uz som z toho zufala.

@ladyk001 Je to pravda. Ja som to mala tak isto a dcéra (12) za mnou stále chodí, že chce psa. Máme v pláne jej kúpiť s PP na narodeniny. Známky má dobré, športuje a so psami si rozumie. Je to jej dlhoročný sen mať vlastného psa. Dostala aj veľkú pochvalu od kynológov, že vie toho o psoch veľmi veľa. Sama vycvičila psov pri starých rodičoch. Sú to jej najvernejší a jediní kamaráti, pretože tých ľudských kamarátov nemá. Ak sú na psa vhodné podmienky tak prečo nie?
@betus11 ou, nechcem odhovárať ale pre 12 ročnú je to dosť náročné plemeno, a hlavne ak aj vy ste začiatočníci, sú teraz už psy co skladajú skúšky a dá sa s tým psom pekne pracovať, len treba počítať, že keď sa tam ešte môže prejaviť viac ta vlčia povaha, to nie je ovčiak, ale tak držím palce
vydrz, dospela som a mam tolko psov kolko chcem!! bude ta tvoj pes bavit do 25? v 99 percentach nie! Ostane na krku rodicom....

@margitaf a to nevravím že ja nemam rada psy, mám .. ale skôr už začínam mat averziu na prepnutych psickarov