icon

Ako prevychovať chlapa?

zuzanna24
24. aug 2015

je mily, dobry, pomoze s nakupmi, odvezie kde si zmyslim, chce so mnou stravit cas...ALE... je nehorazne lenivy, pohodlny a nic doma nespravi? ani prstom nepohne? Teda mozno obcas vynesie kos a da si oprat SVOJE veci ale okrem toho absolutne nic, ani nevie kde sa nachadza vysavac, dlazku som ho v zivote nevidela umyvat, kupelnu tiez, a navarit dokaze tak maximalne spagety s vegetou...

Sme spolu 2.5 roka, menit ho nechcem... ale ak aj ma den volna v praci, cely den presedi za notebookom (nie nepracuje na nom, len hra hru alebo pozera videa na youtube)... Ja pridem z prace unavena ako pes a vidim ho sediet na gauci, v kuchyni bordel ako svina a on sa este priblblo usmieva, ze sak on to spravi (co uz dopredu viem, ze nespravi)... nepomaha ani prosba, ani dohovaranie ani pekne slovo....

Uz som sa skusala zahryznut do jazyka, a nechat to tak...neumyvala som riad, nevarila som, na vani centimeter spiny, ze ho to hadam napadne...a hadajte co, on to vobec nevidi... vsetko je OK hlavna vec, ze je pohoda.....a potom ked k nam ma prist navsteva samozrejme ja kmitam aby som sa nemusela hanbit ako pes. Pracujeme obidvaja. Ako ho prinutit k nejakej cinnosti? Alebo co pomohlo vam? Nejake tipy, triky? ...

sosanna88
25. aug 2015

@sandra551 si moj clovek tusim...
ja netvrdim, ze chlapa treba aj rozmaznavat. ale nech to je vzajomne..
inak zo zaciatku som sa aj snazila...ale navarila som-prisiel, nezjedol, lebo vraj sa najedol u mami. jedla som to sama 3 dni. napiekla som-nezjedol, vraj on neni na sladke, maximalne si zobol aby sa nepovedalo.
alebo hlasky typu: ,,toto si mohla viac osolit, okorenit, toto si mohla menej osolit, hento si mohla....bla bla bla,,
Ja chapem, ze je zvyknuty na matkinu kuchynu, ved ja tiez. V tom som vyrastala, to mi najviac chuti.
A hoci mam recepty od mami/babky, nikdy to nechuti rovnako 🙂
Takze co sa ja budem ,,zodierat,,? Ak by som videla, ze aj on sa snazi po sebe upratovat, proste zdokonalovat sa v upratovani aby mi vyhovel, tak aj ja by som sa inak zvrtala v kuchyni.
Ale takto.....
No snazim sa ho chapat....ze ked on pride z roboty a ja hned hucim donho - pod namontovat policku do kupelky, ze sa mu nechce a je nervozny. Je to to iste ako ked ja si poriadim dom, malu a konecne si lofnem na rit a on by dorazil, ze draha naloz mi. No tiez by som kolabovala 🙂

sandra551
25. aug 2015

@sosanna88 Tak ono chlapa sa dá rozmaznávať aj inak 🙂 Podľa mňa potešia aj maličkosti, napríklad káva do postele, len tak. Dôležité je vedieť si ten život spolu užívať. Myslím si, že každý normálny chlap ocení skôr dobre oddýchnutú partnerku, ktorá má čas sa starať aj o seba ako slúžku, ktorá ho len obskakuje. Teda ak ju má skutočne rád 🙂

mlil77
25. aug 2015

@katka.gzd Katka ja nie som dokonala, nikto nie je dokonaly 🙂

mlil77
25. aug 2015

@sono2 suhlasim, moze muz robit vsetko ako zena, aj taki existuju....

mima4
25. aug 2015

@zuzanna24
bud budes ho akceptovat takého aky je.... alebo to skoncis..ak som spravne pochopila..zatial zijete spolu len na divoko...takze si usporiadaj v sebe..ci si ochotna to akceptovat...

podla mna zas mnohe zeny to s tym poriadkom az extremne prehanaju... urcity neporiadok je zdravy a OK 😉

womankc
25. aug 2015

nijako alebo kladivom 😉 😀

sorciera24
25. aug 2015

@zuzanna24 neviem aky je chlapik stary, ci sa da este zlomit...ale toto, co popisujes, nie je o prevychove......ide o normalne zadelenie uloh v spolocnej domacnosti partnerov a je len na tych 2 ako sa dohodnu....podla mna maloktory chlap bol vedeny k domacim pracam..... ked sme smm este len spolu chodili ....(to mal nejakych 21-22).....tak u nich doma sa zjedlo a odlozili spinave taniere do rezu, vsak niekto umyje, gol bol, ekd som prisla na anvsetvu a jeho mama mu zacala na jedlo antierat roztek , ako ekby mal 6......a ja sa pytam, ci nema ruky? 😀 (vtedy som to u nej asi trochem poser....)....no neodradilo ma to....mohla som ho enchat......ale on nebol lenivy, len mu doma nebolo umoznene robit normalne prace.....akonahlae sme presli do spolcnej domacnosti, rpace sme rozdelili....ja napr. varim, nakupujem, zehlim....jeho robota je vysavanie, umyvanie vane...atd........ano, chcelo to cvik a nabeh na system.....museli sme si zvykat (aj on)....po spolocnych 13tich rokoch sme v stave, ze uz sam od seba napr. umyje vanu (kym sme s detmi rpec), vysavanie je jasne, ze je jeho a najde si aj sam kopu inych veci, kt. treba spravit a ma cas....presadit kvety....nap. proste vsetko.....funguje to...ste spolu kratko, netreba to vzdat...proste nastlit pravidla....toto budes robit ty, toto ja...ak chces zit v spol. domacnosti a hotovo....

sono2
25. aug 2015

Ja ti to poviem takto. Mňa manžel asi fakt moc miluje alebo sme si osudoví, ale ja som kričala aj kričím. Niekedy aj on a potom mu dôjde. Alebo ma momentálne baví takže si urobím všetko sama. Ale vždy komentujem čo zabudol a tak. Viem, možno to príde drastické, ale ja vychovávam odzačiatku. To tie základné veci že špinavé veci zavesiť uterák wc že sadnúť a riady to máme dávno zvládnuté. Už aj žehlil, tak, nebolo to super ale si treba uvedomiť že môj nevedel nič aleže fakt nič. No a prešli sme aj problémami a môj si všíma. Ono ja som si myslela že chlapi nie, ale oni to vnímajú, neboj sa. Len sa im nechce. Aj môj je it manažer hier. Vieš čo, lepšie bolo keď nebol internet atď ale čo urobíš? Doba ide dopredu a treba fakt chlapa inšpirovať. A chváliť ináč toto je pravda. Neviem, ono toto je tak na debatu pri víne že keby človek poznal aj toho tvojho . Lepšie sa radí . Ale keď som začala čítať môjmu, tak hneď začala húska gágať, že ale toto ja nerobím ti pomôžem aj minulé som toto.takto. Človek musí vedieť ako naňho. Ťažko ti tu bude niekto niečo písať. My sme spolu už 12rokov. Po 2 a pol roku to neviem ani aké bolo to sme boli ešte takí všetko neviem som mala tiež 23rokov to take iné ako teraz domácnosť atď ... No len to som chcela že ja som proste vytĺkať

sono2
25. aug 2015

Sa mi to v telefóne nedalo no že všetko treba hovoriť čo neni dobre a dookola až kým si to zafixuje. Aj internet som už vypinala ale to šlo už do agresie. To musíš takú hranicu nájsť. Hlavne nebyť ticho aby vedel že čo má . Je iná vec keď to neurobí, ale musí o tom vedieť! A dookola. Môj sa ti naučil dosť, musím povedať. 🙂

sono2
25. aug 2015

@sorciera24 no bol nebol. Keď ti poviem, že môj platil staršiemu aby umyl riady doma? A z neho je drič a a ť nás drem ja. Je zase pravda že môj je miláčik a svokra dobrovoľná otrokyna trom synom a mužovi ale zjapať bude akurát to už nepadá absolútne na úrodnú pôdu a môj kopíruje len to zlé od otca to je strašné a sám ho bude kritizovať! To je asi nejako v človeku už od začiatku. Len sa to potom nejako buduje... Je fakt že matky výchova je pre toho chlapca hrozný základ! Ono sa to dá budovať ale už to take neni. Čo ja viem. Asi je to po väčšine na protikladoch. Asi si fakt chlapi podvedome hladaju nás slúžky a je na nás ako s tým náložíme 😅 😨 😉

sono2
25. aug 2015

@sorciera24 som ti prečítala všetko tak ty si už v konečnom štádiu 🙂 ale presne to isté som chcela aj ja povedať . Akurát že fakt aj chlap musí chcieť!

evaveva1
25. aug 2015

@timea7 Ak žena od začiatku neukáže mantinely odtiaľ-potial,a to sa týka všetkého v manželstve,potom ju to bude stáť veľa námahy a hlavne nervov,potom sa nečudujme,že sú v pohode,majú všetko na háku,nemajú niektorí ani šajn čo obnáša udržiavať rodinný krb.A niektorým sa to tak páči,ešte majú aj čas na bokovky,lebo /tá moja je neznesitelná,neupravená ...,../Takže našim drahým manželom treba ukázať-odtiaľ-potiaľ- láska neláska.Správajú sa ako malé deti.Tie ženy čo písú,že im manželia pomáhajú v domácnosti to vedia.No snáď majú s nimi iné problémy.Hlavu hore-veď nakoniec aj manželstvo je po čase obchodno -právny vzťah dvoch ľudí.-povedala Kenedyová,a ja s ňou úplne súhlasím.Nech sa na mňa nehnevajú ženy,ktoré to majú doma ináč ako to vidím ja.

timea7
25. aug 2015

@evaveva1 máš úplnú pravdu, ja som s týmto nikdy nemala problém, ani u bývalého manžela, ani u terajšieho partnera. Možno to bolo tým, že v našej rodine bolo úplnou samozrejmosťou, že sa na chode domácnosti podieľali aj mama aj otec. Veď chodili do práce obaja, prečo by mala kmitať len mama? Navyše môj otec si ju nesmierne vážil preto, lebo sa starala o jeho rodičov. U mojich svokrovcov to bolo tiež úplnou samozrejmosťou, moja zlatá svokra vychovávala rovnako aj synov aj dcéru, takže im nerobilo problém umyť oblok, spratať riady, povysávať.....Ja som si ešte pred svadbou všímala, ako sa môj budúci správa - či mi uvarí kávu a naservíruje koláč on a potom odprace zo stola, alebo sedí a čaká ako tĺk, kým nás obslúži svokra a tvári sa, ako keby aj on bol na návšteve, vnímala som, keď mi povedal, že umývali s mamou obloky, videla som, že po obede sa postaví a sprace zo stola, takže to nerobí asi prvý krát a pod.Od prvej sekundy nášho spoločného bývania sme sa starali o domácnosť obaja, od prvej sekundy po mojom príchode z pôrodnice sme sa obaja starali o bábäťko. S terajším partnerom som to mala ešte ľahšie, lebo nakoľko jeho bývalú ženu domácnosť nejako netankovala, tak sa naučil všetko za pochodu sám. Mala by som jej asi poslať ďakovný telegram....Ja som to mala jednoduché, ale nikdy som nemala potrebu mužovi dokazovať, aká som úžasne šíkovná, ako zvládnem všetko sama, ako sa viem o neho postarať 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝 Môj terajší partner mi navaril večeru, keď som bola prvý krát u neho, priznám sa, že tým dosť zabodoval.

timea7
25. aug 2015

@modreklbko byť rada tomu, čo má? Čiže dobrovoľne sa hodiť do role slúžky? A prečo? Pánovi tvorstva padne hrebienok, ak priloží ruku k dielu? Ako sa o takéhoto muža môže žena oprieť? Spoľahnúť sa, že sa postará o domácnosť a deti v krízovej situácii?

timea7
25. aug 2015

@tjaden ale spravíme, hlavne sa nesmieš pasovať do role nevoľníka. Ponožky nie sú v koši? OK, periem len to, čo v koši je. Alebo si svoje oprané handry povešia, alebo splesnivejú v koši na prádlo. To je tvoja práca? A jeho je čo? Ak má pocit, že stačí domov nosiť prachy, tak mu oznám, že od prvého nastupuješ do práce, upratovať vám bude pani, ktorú budete platiť, hneď bude v obraze, akú cenu má tvoja práca. Plus cena za jasle k tomu. U mňa by bol vez šance, alebo ma bude brať ako svoju partnerku a nie slúžku, alebo nech ide do čerta, partnera mám na to, aby bol pre mňa život ľahším, nie ťažším.

canama
25. aug 2015

@timea7 noo, ja myslim ze vela zien si vsima ako sa muz chova a co okolo seba zvlada/nezvlada pred tym nez s nim vstupia do nejakeho vaznejsieho vztahu...ale bohuzial, aj ten moj (a zo svojho okolia viem ze aj vela inych) sa vydrzia dost dlhu dobu tak trochu "pretvarovat", resp. vydrzia byt aj niekolko rokov velmi ochotni... a potom to postupne zacne opadavat...a hlavne ked pridu deti, tak akosi sa im uz nechce pridavat si viac starosti ako mali...este ked sa nam narodila prva dcera tak bol ukazkovy prvych par mesiacov, ale potom uz to ide dole vodou. nie ze by nespravil nic, ale az ked je to naozaj ze nutne a dost neochotne, co ma asi stve najviac...casto krat mu musim niekolkokrat hovorit aby nieco spravil...a to akoze ma fakt nebavi sa hrat na jeho matku. 🙄

timea7
25. aug 2015

@mlil77 muž sa má o rodinu postarať finančne a žena sa má starať o domácnosť....hmm a keď nastúpi do práce po MD aj ona, o tú domácnosť sa bude starať kto? Muž určite nie, lebo je zvyknutý na servis od manželky, takže ju bude doma čakať druhá zmena...úžasné. Ak manžel maká v prácu fyzicky, nemal by behať s metlou. Čo ak fyzicky maká v práci aj žena? Ona už s tou metlou behať môže? Prečo tu píšem tieto otázky? Pretože neznášam ako jediný správny ten model - že muž sa má postarať o rodinu finančne a žena sa má starať o domácnosť, to je už hádam dávno prekonané, nie? A ak žena zarobí viac ako muž? Ak ona maká fyzicky a on sedí v kancelárii? Tak ako tu už bolo spomenuté, univerzálny recept neexistuje, ak sú spokojní obaja, je to super, ak jeden cíti, že ho ten druhý využíva, má ho ako lacnú pracovnú silu, ktorá zabezpečuje full servis, je problém.

modreklbko
25. aug 2015

@timea7
aleze kolko emancipacie 🙂
ak som dobre cital tak je mily, dobry, odvezie,pomoze s nakupmi, vie zapnut pracku - kolko muzov ani nevie ako pracka vyzera?, vynesie kos,....a keby sa posnazila mozno by aj viac toho nasla
takze take hrozne to zas s nim nie je....ak nema nic ine na praci, isteze by mohol aj viac pomoct, to som predsa nepovedal....
ale vy zeny chcete strasne prevychovavat a tu na mk mam pocit, ze ste vsetky dokonale....skoda ze nemame muzsku verziu tychto stranok iste by to bolo pre Vas zaujimave citanie, ja tu chodim lebo sa niekedy dobre bavim ale zaroven je to aj pre mna istou inspiraciou a moznostou Vas viac pochopit....

obcas tu vsak nadobudam pocit, ze za vsetko mozu muzi, my sme ti zli, sme lenivi, nic nevieme, nepomahame, podvadzame, opustame, nepodrzime Vas ked je treba, vlastne keby nas nebolo bol by svet dokonaly, ze? 🙂
panom tvorstva sme nazvani len na oko....v skutocnosti vsetko zacina a konci u zeny 🙂
vy mate daleko viac "sily" ako muzi, len ju vzdy neminiete spravnym smerom...

timea7
25. aug 2015

@canama tak sa nehraj, nevar, neper, povedz mu, že takéto spolužitie je pre teba neprijateľné, alebo pomôže, alebo zarobí dosť na to, aby to urobil niekto iný, alebo budete musieť ísť od seba. Muž si nikdy nesmie byť ženou príliš istý, stále ho je treba udržiavať v určitom napätí. Nehnevaj sa na mňa, ale ak to už pri prvej dcére išlo dolu vodou, ja by som o druhom ani neuvažovala. Vrátila by som sa do práce a muža postavila pred hotovú vec - pani na upratovanie stojí toľko a toľko, variť budem len vtedy, keď sa mi bude chcieť, lebo aj tebe sa nechce. Že je reštaurácia drahá? No je, ak pomôžeš očistiť zemiaky, navaríme doma, ak sa vykotíš pred TV, vykotím sa aj ja.

timea7
25. aug 2015

@modreklbko ja tu neriešim, koľko toho jej muž vie, alebo nevie, ona nie je spokojná s tým, ako majú rozdelené povinnosti. Ja nikoho nechcem prevychovávať, považujem to za najväčšiu blbosť vo vzťahu, predsa mi niečím môj partner imponoval, niečo sa mi na ňom páčilo, prečo by som to mala meniť? A prečo by som mala niekoho meniť, prevychovávať? Ja som si hľadala partnera, nie decko. Prečo si vzťahovačný? Kde som písala, že za všetko môžu muži? Ja som spokojná a šťastná, chyby máme všetci, ale somariny neriešim. Ale to, že ja by som sa mala starať komplet o domácnosť a partner vylihoval pred TV, by som za somarinu nepovažovala. Emancipácia? Kľudne si to nazvi ako chceš, ja nemám depky zo života bez muža, skúsila som, prežila som, jasné, že s ním je to krajšie, zaujímavejšie, príjemnejšie. Pretože mám vedľa seba partnera, nie niekoho, o koho sa musím starať. Starala som sa rada, ak bol chorý, bol po operáciách, ale prečo by som mu mala robiť slúžku, odnášať špinavé taniere, z ktorých jedol, zberať po ňom po byte ponožky? Kľudne sa tu prichádzaj baviť, koľko sa ti chce, už to niečo o tebe vypovedá, že si na tomto fóre, ale nevadí. My ženy nemáme tendenciu prevychovávať skutočných mužov, prečo by sme to robili, ak máme po svojom boku ďalšie decko, tak hľadáme cestu, ako z toho von.

17alexis
25. aug 2015

@zuzanna24 takého chlapa nezmeníš, ja som s podobným žila tri roky. Nevravím, párkrát mi pomohol, ale...bol skrátka nezrelý, zvyknutý, že maminka všetko urobí. Teraz mám nového, samostatného chlapa a ten mi vyhovuje. 🙂

modreklbko
25. aug 2015

@timea7
no myslim ze z tvojich prispevkov citit dost znacny negativizmus a vztahovacnost charakterizuje skor teba, ja som pisal vseobecne a chcel som len naznacit niektore veci a uz vobec som nehovoril o tom ze zena ma byt sluzka...myslim ze toto vsetko vychadza z tvojej zlej zivotnej skusenosti
a co to o mne akoze vypovedat? to by som rad vedel, uz to dokonci ked si zacala....
myslim ze ty mas skor problem so spravnym pochopenim prispevkov ostatnych a to asi preto lebo sa ta tato tema bytostne dotyka...alebo dotykala

sivula
25. aug 2015

no neviem,co je lepsie.ja mam doma chlapa s vrtulou v zadku.Neobsedi a stale nieco robi okolo domu,dvora alebo zahrady.Niekedy mi to uz lezie na nervy,lebo tym pridava pracu sem tam aj mne mimo mojho planu.Hlavne teraz,ked treba spracovat plody zo zahrady.Mame velku zahradu aj zvierat trochu viac, ako je bezne.No je pravda,ze sme podelili prace a vonku je to jeho a vnutri moje.Upratovat po nom nemusim.Ked je zle,ze mam toho vela,vie mi pomoct so vsetkym- vari,perie,poupratuje aj o deti sa postara.Byval par rokov sam,tak to vie. A ja mu pomozem tiez,ked treba.Musite sa hlavne dohodnut na pravidlach.Musi byt jasne,co ma kazdy na starost.Ale sluzku robit je trochu vela.Ani moj nema servis,ze jedlo az do ust a riady same odidu do dresu,saty same najdu cestu do kosa.... To predsa nie su domace prace,ale slusnost.

timea7
25. aug 2015

@modreklbko z mojej zlej životne skúsenosti? Čítal si moje predošlé príspevky? Ja som mala v tomto smere obrovské šťastie, partnerov, ktorým nerobilo a nerobí problém sa postarať o domácnosť, aj o malé dieťa, ak je žena napr. tri týždne v nemocnici, ako som bola ja. Dokázali by to tí muži, ktorí nevedia, kde je práčka? Mala som šťastie na matky mojich partnerov, že z nich nevychovali lenivcov, ktorí čakajú, že ich bude niekto obskakovať. Môj dospelý syn dokáže navariť, napiecť, oprať, ožehliť. Možno aj v tom mám šťastie, že ho varenie a pečenie baví, veď my sa doma o šporák a rúru skoro bijeme 😀 , lebo variť a piecť veľmi baví aj mňa. Nechápem o akej negatívnej skúsenosti tu píšeš, mala som to oveľa jednoduchšie, ako ženy, ktoré si zobrali mamičkinho maznáčika, ktorý doma nemusel prstom pohnúť a teraz to očakáva od nich, Oveľa jednoduchšie ako ženy mužov so skostnatenými názormi - že domáce práce sú doménou žien. Oveľa ľahšie v tom, že všetkých mojich mužov, ktorých milujem, varenie baví a s domácimi prácami nemajú problém, Ja mám skôr pocit, že tu tebe niekto stúpil na otlak, inak by si nereagoval tak, ako reaguješ. 😉

modreklbko
25. aug 2015

@timea7
a ako reagujem? napisal som niekde snad ze domace prace su domenou zien? :D , tvoje predosle prispevky som necital ale ty nespravne vnimas prispevky ktore citas 🙂
a mne na otlak? no, mam dve male deti v striedavej starostlivosti a som na ne sam a nerobi mi to problem
som momentalne ovela spokojnejsi lebo mi odpadlo jedno velke bremeno
takze uzrcite tu nezastupujem tych muzov a zeny so skostnatenymi nazormi

timea7
25. aug 2015

@modreklbko keď si ich nečítal, tak neviem, kde si zobral, že mám v tomto smere negatívnu skúsenosť....ja keď tu tie témy občas čítam (viem, že niektoré sú vymyslené), tak sa nestačím diviť....

modreklbko
25. aug 2015

@timea7
??? no ved prave preto ze som ich necital tak som si to myslel, keby som ich cital tak to nenapisem, nie? jednoduche 🙂
Ale keby vsetky zeny cakali na takych ako mas ty, tak zostane vacsina slobodných. Muzi a zeny, sme proste rozdielni a vzdy to tak bude, vacsina muzov vztah k domacnosti nema a naopak skor zeny maju k tomu vztah.
Navzajom si vsak treba pomahat a rozdelit pracu aby boli obaja v tom vztahu spokojni...ibo tolko som chcel povedat.
Aj ked niekedy plati, ze zena nevie co chce ale neprestane kym to nedosiahne. 🙂

timea7
25. aug 2015

@modreklbko súhlasím, že si navzájom treba rozdeliť prácu tak, aby boli obaja spokojní, len s mužom, ktorý má ženu na háku a uprednostňuje vlastné pohodlie sa dohodne ťažko....Nemyslím si, že mám doma taký ojedinelý exemplár, ja si naopak myslím, že keby ženy poslali takých lajdákov a humusákov do čerta po pár týždňoch spolužitia, tak by boli donútení prehodnotiť svoj postoj k rozdeleniu práce v domácnosti. No kým sa nájde žienka, ktorá z lásky (niekedy je za lásku zamieňaný strach zo samoty) bude okolo neho kmitať, prečo by niečo menil? A ja osobne nevidím ako výhru mať vzťah s mužom, ktorý považuje akúkoľvek prácu v domácnosti za doménu ženy. To by som asi závidela tej slobodnej.

modreklbko
25. aug 2015

@timea7
Súhlasím,len nezabudni že muž je muž A radšej pôjde rúbať drevo ako umývať okná. Samozrejme mestská verzia muža rúbať drevo nemá ísť kam tak aspoň nech povysava alebo inak pomôže. Je to O dohode. Prečo chlap nejde robiť upratovačku ale radšej na stavbu? Preto sme muž A žena aby sme sa dopĺňali.Keď oddychujeme tak spolu,keď makame tak obaja. A už končím,dobrú noc 🙂

timea7
25. aug 2015

@modreklbko neboj, nezabúdam, že muž je muž, veď to sa mi na ňom páči 😉 , ani nemám tendenciu muža tlačiť do varenia, ak k tomu neinklinuje. Iba neznášam lenivých vypočítavcov. Dobrú noc.