Ako prevychovať chlapa?
je mily, dobry, pomoze s nakupmi, odvezie kde si zmyslim, chce so mnou stravit cas...ALE... je nehorazne lenivy, pohodlny a nic doma nespravi? ani prstom nepohne? Teda mozno obcas vynesie kos a da si oprat SVOJE veci ale okrem toho absolutne nic, ani nevie kde sa nachadza vysavac, dlazku som ho v zivote nevidela umyvat, kupelnu tiez, a navarit dokaze tak maximalne spagety s vegetou...
Sme spolu 2.5 roka, menit ho nechcem... ale ak aj ma den volna v praci, cely den presedi za notebookom (nie nepracuje na nom, len hra hru alebo pozera videa na youtube)... Ja pridem z prace unavena ako pes a vidim ho sediet na gauci, v kuchyni bordel ako svina a on sa este priblblo usmieva, ze sak on to spravi (co uz dopredu viem, ze nespravi)... nepomaha ani prosba, ani dohovaranie ani pekne slovo....
Uz som sa skusala zahryznut do jazyka, a nechat to tak...neumyvala som riad, nevarila som, na vani centimeter spiny, ze ho to hadam napadne...a hadajte co, on to vobec nevidi... vsetko je OK hlavna vec, ze je pohoda.....a potom ked k nam ma prist navsteva samozrejme ja kmitam aby som sa nemusela hanbit ako pes. Pracujeme obidvaja. Ako ho prinutit k nejakej cinnosti? Alebo co pomohlo vam? Nejake tipy, triky? ...
@katka.gzd ale mas pravdu, mozem mu to "osladit"
@strociatka uff tak to uz nieje rovnocenny partnersky vztah :( to mi je naozaj luto.. Ked on vie, ze ma navrch tak ti v podstate zostava hrat jedine na city... Je to take zle, ze keby si mu povedala otvorene, ze si nestastna a ze ta trapi, ze by mu to bolo lahostajne?
@katka.gzd jasne, ze som mu to otvorene povedala, aj mu to myslim bolo luto, ale nic s tym aj tak nespravil, odisiel na sluzobku a takto to mame uz rok
@strociatka no myslim ze je nacase aby dosledky tvojho tyrania pocitil... A nielen pocul... Ak ta lubi tak mu to dojde...rychlo... Nebud k nemu ale zlomyselna.. To mava opacny vysledok..ze zatrpkne aj on... Ja som sa mu v podstate zacala vyhybat... Ak prisiel za mnou sa potulit, odisla som..ked sa spytal preco, len som zkonstatovala, ze prepac, no nezostala energia uz na teba pri ostatnom co mam nastarosti...nedavala som otazky ako sa mal, kazdu konverzaciu zacinal on a dostaval velmi strucne odpovede.. A tak dalej... Nebola som k nemu zla.. Dalej mal navarene, mal oprate...ale nemal mna ako zenu partnerku v ziadnom ohlade...ani na zdielanie myslienok, ani na zdielanie neznosti... Pochopil...
@tjaden neexistuju ziadne pravidla ako to ma doma fungovat....kazdy si moze vytvorit system aky chce a ak bude vzajomna spokojnost nie je co riesit. ak muz nechce robit domace prace ja v tom problem nevidim, pokial to vie vyriesit tak ze si zaplati vypomoc co to spravi za neho...resp. pokial muz a zena maju stale vyrovnane mnozstvo povinnosti, t.j. nikto nerobi tomu druhemu sluhu. taktisto su zeny ktorym sa do domacich prac nechce. proste to ze muz nerobi domace prace sice povazujem za nevyhodu, ale urcite nie nepreonatelnu pre celozivotny vztah...ine kvality su pre mna prednejsie a hladaju sa tazko, takze toto by som ozelela. 😉 mimochodom ty si si svoju situaciu vyriesila k spokojnosti? nezda sa mi...svojej dcere ukazujes ze zena ma byt sluzka a "nic sa s tym neda robit". 😕
nemozte ocakavat od chlapa ze Vam bude s metlou chodit po byte.....moj muz chodi o siedmej unaveny z roboty a bolo by mi luto mu este dat teraz umyvat riady ked cely den maka v robote ale tak u nas je ina situacia, mne uz zacala materska ale aj ked som pracovala tak ja robievam poriadky, mne to neprekaza ale na druhej strane ak mi je zle alebo som chora a poprosim ho, nikdy mi nepovie nie a urobi to ale o domacnost sa staram ja a nie on, ano su muzi ktori upratuju ale je ich malo ak ti to nevyhovuje rozid sa s nim, nezmenis chlapa.....nech je doba moderna ako chce v konecnom dosledku, zena sa ma starat o teplo domova a muz sa ma vediet postarat o rodinu z financneho hladiska, lebo z materskej sa zit neda......proste jasne nech pomoze ale nemozte chciet od chlapov aby vam zehlili, prali, varili............a pises ze si s nim 2,5 roka - je to tvoja vina ze si sa dva roky tvarila ze nic a zrazu chces od neho aby ti upratoval, mala si byt od zaciatku uprimna a ziadat ho o pomoc , tak si si ho naucila tak ho mas.........urcite sa ti to dobre nepocuva ale je to tak, mala si si od zaciatku stanovit pravidla a nie po rokoch zrazu sa ti nieco nepaci
@zuzanna24 U nás to je tak isto.So všetkým sa čaká na mňa,veď si nenašiel ženu na parádu.Ten môj je zasa zdatný vo všetkom,vie skvelo upratať,požehliť,dokonca aj navariť vie božsky.Ale neurobí nič,lebo to je ženská robota.A pri tom nechcem toho po ňom veľa.Koľkokrát prídem z práce a riady po celej linke,na čo ich umyť,šak príde tá krava po 13 hodinovej šichte a umyje to.A nezaberá u nás ani pekné slovko,ani škaredé.Som mu povedala,že keby som bola vedela,že si hľadá miesto partnerky slúžku,ani mu neodpíšem!
@mlil77 ak ma zena udrziavat teplo domova a chlap ekonomiku, to by musela byt ona zena v domacnosti 🙂 ak obaja pracujeme 40 hodin tyzdenne tak obaja sa starame o ekonomiku a o to teplo tym padom tiez musime obaja a nie, ze ja sa budem hrat na superzenu :D niektorym to vyhovuje...v pohode, tam neni co riesit... Ale je normalne ak to zena jednoducho vsetko nestiha a vyzaduje pomoc.... Normalnejsie by bolo keby o to vobec ziadat nemusela, ale hold stara skola nas vychovavala inak ako ja vychovam svoje deti... Moj syn bude vedeny k tomu, ze zeny niesu sluzky....
A rovnako je normalne tolerovat v prvych rokoch vztahu vselico z cistej zamilovanosti... Sa ma skus presvedcit, ze si zostala rovnaka ako na zaciatku vztahu a od brucha sa zasmejem... Po 2,5 roku rozhodne nieje neskoro nieco menit.... Ani po 20 rokoch...ved zivotne situacie sa nam tiez menia a prisposobujeme sa im...najviac s prichodom deti...
Ty si mala len stastie ze nemusis nic riesit... Gratulujem... Ale nerozpravaj inym, ze sa maju len rozchadzat lebo pre nich nieje riesenie... Pre niektorych stale je... To je take moderne hadzat vztahy do kosa bez boja ;)
@katka.gzd Ja neviem, prečo to ženy robia. Mamičkovský syndróm? Neviem si to ani predstaviť. Moja mama v domácnosti robila vždy slúžku otcovi, resp. starala sa o 95 % vecí. On nevie ani kde je práčka. Urobí pár základných úkonov. A ja? Presne práve preto som si povedala, že to tak nikdy nebude. Hľadala som si partnera, pre ktorého budem princezná a nie slúžka. Chlap sa má starať o pohodlie svojej ženy. Nehovorím, že nerobím nič... ale nikdy som si nedokazovala, že som super žena. Viem, že všetko spravím a dokážem, ale keď to žena ukáže chlapovi, tak ten to len zneužíva. Treba hrať trošku hru... a nedať sa zatlačiť do slúžkovskej pozície.
@zuzanna24 nechce sa mi citat vsetko,mozno napisem to co je uz tu, tak sory...🙂
Takto sa ta spytam: ty robis vsetko tak ako to jemu vyhovuje?
Uvediem priklad zo svojho zivota.
Moj chlap vynesie smeti sem tam, nakupi, nalozi a zapne umyvacku. Pokial nie som doma, tak pozbiera pradlo ale len ked visi na balkone lebo sa boji, ze zmokne. Keby viselo vnutri, tak by viselo aj mesiac 🙂
Inak nic a ked chcem nieco navyse tak to je hotovy horor. Prosim, ziadam, nadavam, frflem, pripominam...kym to urobi, uz som aj medzitym zabudla, ze som daco chcela. Vsetko si robim sama, teda vsetko co viem...popri nom som sa naucila aj tzv. chlapske roboty...lebo skratka na to nemam trpezlivost. Jednoducho prenho to nie je dolezite tak na to prdi, nevie sa k tomu dokopat. Nechapala som to, ale uz ano...
Ja napr. neznasam varit. Uvarim lebo musim...ale nevarim kazdy den, varim cca kazdy druhy. Cize viac aby bolo na 2dni. Mne s malou to nevadi. Ale jemu ano. On by kazdy den cerstve a najlepsie 2 krat denne teple a kazde ine. Bohuzial....Na obedy chodi k svokre (je na dochodku) a z roboty to ma blizsie k nej. Potom poobede/vecer si bud da co som varila ja alebo si spravi chleba..proste co chce on. Ja sa nestaram.
Neobsluhujem ho, neriesim. Nebavi ma kuchyna.
Takze tak...on toleruje toto a ja musim tolerovat, ze necha po sebe veci na zemi, ze necha ofrkanu kupelku atd.
Jemu na tom nezalezi, tak to nema v hlave a nerobi to automaticky tak ako ja.
A mne zas nezalezi na tom, ze muza necaka na stole tepla vecera. Ma ruky...
Kazdy mame svoje. Ty si bezchybna? Pozri na to z tohto uhla 🙂
@katka.gzd katka ver tomu ze som sa nezmenila, od kedy som ho spoznala az po brucho som stale rovnaka, netreba sa hrat na superzienku na zaciatku vztahu ked nou nie si......cloveka tazko zmenis, takze ak je cely zivot taky tazko ti teraz chyti handru a zacne umyvat dlazku za to ze tebe sa to zrazu nepaci, preto je dolezite nehrat sa nanic a od zaciatku vztahu byt uprimni.......a nie ze sa budem hrat na princeznu ze nemusi ani pohar po sebe umyt za to ze som zamilovana a po dvoch rokoch na nho hucat nech zacne umyvat riady, to si mala od zaciatku robit.....
@sosanna88 A prečo nevarí on alebo neplatí reštaurácie? To je snáď tvoja chyba, že varíš každý druhý deň?! Ženy, kedy nadobudnete trošku hrdosti... Chlap má ruky, variť môže aj on rovnako ako vy! Alebo nech vás volá do reštík 🙂 Jednoduché riešenie...
To by som vôbec nebrala ako argument, že je to tvoja chyba a preto mu toleruješ, že nič nerobí 🙄
@sandra551 tak ja to beriem takto...
On vari cez vikendy. To som zabudla spomenut 🙂
Na restiku nemame. Kazdodennu.
On bol zvyknuty na 100% kuchynu. jeho mama bola kucharka.
Ja som bola zvyknuta na 100% poriadok, domacnost. Otec sa v kuchyni obsluhoval sam.
Kazdy mame nejake navyky aj z domu. Mne teda vadi to, jemu ono...
Respekt...🙂
@sosanna88 Ok to beriem, tak to že varí cez víkend on je dosť veľká pomoc 🙂 Ja som šla vždy do vzťahu s tým, že som narovinu povedala chlapovi, že varenia sa dočká sporadicky, že to bude skôr taký malý sviatok, keď ma nájde v kuchyni. Doteraz nikto nereptal 🙂 Podľa mňa časy, keď ženy balili chlapa na "koláče a dobroty z kuchyne" sú už trošku pasé...
@katka.gzd presne tak. ja som sa rozviedla s prvym muzom. on bol sice pedant a chorobne cistotny, vsade videl bakterie a vsetko sa muselo hned cistit, ale zato mal otrasnu manipulativnu povahu, bol perfekcionista, stale buzeroval, vsetko muselo byt podla neho, nikdy mu nebolo nic dobre, puliroval lyzicky a vyzadoval to od vsetkych, chytil hystericky zachvat, ked zachodovy papier nebol v drziaku na stene, ale na nadobke a podobne.
potom som si nasla mojho milovaneho muzicka, ktory je dobry ako med. Neni co by mi odoprel, je dobrosrdecny a laskavy, nebuzeruje, pochvali, ma krasny hlboky pohlad ako anjeli z byzantinskej mozaiky a je to moja sriaznena dusa. muz, ktoreho sa vyhrava v loterii 🙂 akurat je bordelar ... a vobec, ale vobec mi to nevadi 🙂 kazdy ma nejake chyby a rozbijat si stastne manzelstvo kvoli tomu, ze chlap nechce upratat a zena sa potom citi ako sluzka? no neviem... ja sa tak necitim. ked sa mi ozaj nechce nic robit, zavolame upratovacky. vobec to neni hanba, kopu ludi ma zabrany voci takymto sluzbam. povazuju to za zlyhanie, alebo tak...pre mna je to v pohode, este im aj nakazem, nech za sporakom odtiahnu a pocistia. muzik to zaplati a je rad, ze ho to stalo len peniaze a nie hadanie sa okolo domacich prac, teror v dome, či nejaku pripadnu namahu 😀
Ked si niekedy na konovi citam rubriku rodinne problemy a vidim s akymi chlapmi zeny ziju, tak sa chytam za hlavu. Baby toleruju vselijakych k*rvošov, pokecovych zaletnikov, mamickinych na slovo poslusnych synkov, uchylakov, nasilnikov, psychopatov, opilcov, zavislakov, takych co jej "dá zauško" a ona ma potom z toho zlomeny nos...atd a stale hovoria, ze "nemozem odist, lebo ho milujem..." ...a zase druha skupina by sa rozvadzala a utekala aj pre bordel v kuchyni, lebo chlap ma robit 50% domacich prac ak nie vsetky 😀 Su veci, ktore sa tolerovat nedaju a zeny sa len samotyraju a nicia si zivot pre blbca, ale su chyby, ktore sa daju prehliadnut a neohrozia krasne, stastne manzelstvo.
Ahoj, podla mna chlapa neprevychovas....ale kdesi na nete som citala, ze chapovi treba narovinu jasne, strucne a vystizne povedat co ma spravit....vôbec nekricat...(i ked sama podla seba viem, ze je to veeeeeeeeelmi tazke sa nerozculit)...ale proste s nimi treba komunikovat uplne inaksie... a vidim to aj podla môjho..ako nahle nejak zvysim hlas, zacnem nervacit, zacne cuvat a nepohnem s nim a mozem sa aj na lavu postavit....ako baby pisali, najprv s kludom, urcite je fajn ukazat zrkadlo, i ked to chce velmi trpezlivost a zlate nervy....ale mozno pochopi....a ak nie, tak asi sa len zmierit s nim...
@sandra551 Sandricka nechytajme sa tu za slovicka : ale k teme.....keby bola od zaciatku vztahu uprimna a stanovila pravidla a davala mu jasne najavo ako si predstavuje spolocne byvanie, spolocne domace prace dnes by nemala ten problem co ma. Tu ide o podstatu, ze pokial ona mu 2 roky nic nevycitala a vsetko robila a zrazu chce aby on makal tak nech sa necuduje ze to skoncilo tak ako to skoncilo. Chyba je na jej strane. Pretoze pokial on je typ muza za ktoreho vsetko robila mamka a ona mu este toto 2 roky ukazovala samozrejme ze mu to vyhovovalo a vyhovuje ale keby bola hned sama sebou mozno dnes by uz davno spolu neboli, pretoze jemu ani jej by to nevyhovovalo. Netreba sa hrat na to co nie sme. Tu neide o to ze robit muzovi sluzku, tu ide o to najst si partnera ktory ti vyhovuje a ty jemu. Partnera ktoreho budes akceptovat takeho aky je, samozrejme ze je dolezite robit kompromisy atd....ale cloveka nezmenis uplne nikdy a ak ano tak klobuk dole
@sandra551 vsak? 🙂
moja babka alebo svokra ked toto zapotim....tak kukajuuuuuuuuuu...
ale zas oni neriesia tak poriadok ako ja...
kazdy mame ine priority.
od hladu neumierame.
ale moja najoblubenejsia hlaska na otazku : ,,co budeme jest?,, znie: ,,KSČN!,, (kto si čo nájde)
...asi tak....
Som otrasna, viem 🙂
@zuzanna24 moj sa svokrovcom narodil ked mali obaja po 50 tke a starším dvom detom tiahlo na 20 rokov tak si vies predstavit ako svokra držala synačika v bavlnke a ja teraz znášam následky 🙂 ako ho naučiť zodpovednosti? Uplne jednoducho vsetko kde necháš,tam si aj nájdeš t.j tanier necháš na stole? Sam odtiaľ neodíde a zostane tam aj do vecera a aj do rana a aj do obeda a pribudnú dalsie riady a kelimky od jogurtov az kym pochopí,ze manželka nieje upratovačka ;) inak dom mame rozdelení ja vsetko dnu ( okrem neporiadku na stole) a moj s dcérkou zasa vonku okolo domu.
@mlil77 a prečo by nemohol muž všetko robiť ako žena? A prečo by sme to nemohli žiadať? Ja bývam neskor doma ako manžel chodím skôr do roboty...a plus mám všetko robiť ja, lebo to nemôžem očakávať? Nechápem. A chlapi sa dajú formovať, len nechcú, niektorí chcú a čo nerobia si veľmi dobre uvedomujú. Som si tým istá a manžel je dôkazom. Môj teda.
nech bude akákoľvek doba, muž by sa mal postarať o rodinu po ekonomickej stránke/ v dnešnej dobe nie vždy sa to dá, niekedy ma žena vyšší príjem, no a čo/ urobiť ťažšie práce, hlavne ak bývajú v dome, na dedine, myslím tým, pokosiť, porúbať drevo, porýľovať ap. a žena sa starať o domácnosť - variť, prať, žehliť a budú si navzájom pánmi a zároveň sluhmi. Ako povedala mlil77, nájdite chlapa, ktorý by chodil po izbe s metlou, no môj toľko chodí s metličkou, vysávačom, handrami, že som z toho niekedy na nervy, jeho to baví. Niektoré práce sú také, že musíte robiť spolu - napr. orezávať stromy, chlap orezáva, žena drží rebrík, oberať ovocie - on oberá, ja odoberám tašky, zavárame spolu, ja umyjem zaváracie fľaše , on umyje ovocie, očistí ap. , ja urobím nálev ap. Na nákupy ideme veľa krát spolu. Okna neumýval nikdy a to ich máme dosť, poviem mu nech mi ich otvorí a potom pozatvára, a prádlo to je jeho koníček okrem iného, len čo práčka doperie, už je aj vybraté a vyvesené, ja veľmi rada čistím topánky aj jeho atď, sme taká známa "dvojka" v našom mestečku. No nemyslíte si, že sa nikdy nepohádame
@sosanna88 Ja som tiež na poriadok, ale zďaleka sa nechytám na môjho chlapa 😀 Je ale pravda, že my máme dve domácnosti 🙂
No, ja som to videla doma, mama sa pochvaly dostala vždy len za dobrý obed, za super koláč. Vtedy bol otec celý bez seba. Ale to, že stepovala 5 hodín v kuchyni, cez víkendy, po večeroch... Neviem, mám to tak natrvalo zafixované v hlave ako negatívny príklad, že mám úplnú averziu. Samozrejme, niečo úplne iné je, keď to ženu baví a rada vymýšľa nové recepty atď. Tiež sa dakedy splaším a urobím jedlo, že sa pol rodiny oblizuje za ušami. Ale každý deň proste nie!
Keď vidím, ako sa daktoré baby idú rozpučiť v kuchyni kvôli mužíčkovi, ešte aby mal mäsko, aby mal knedlík domáci a to sa mu nepáči a zeleninka to nie je jedlo... je mi z toho ZLE!!!
Keď sa mu nepáči tak nech sa stravuje v reštikách a nerobí si zo ženy otroka a kuchárku. Ženy majú úplne rovnaké nároky na život ako chlapi, tak už vykročme z týchto koľají.
@mlil77 ty si taka dokonala zena, ze? Sa nemenis, si 100% uprimna, doma to mas zariadene 🙂
Niesme kazda taka dokonala ako ty, to ale neznamena ze nieje sanca na napravu ;) o tom je tato tema...keby bola kazda taka dokonala ako ty tak nemame co riesit 🙂
Podla mna je prirodzene na zaciatku vztahu tolerovat viac...casom ked sa tolerancia znizi z akehokolvek dovodu tak je normalne si to vyjasnit a vyriesit... Kazdy vztah si prejde krizovym obdobim ...oprava..skoro kazdy..niektore to maju dokonale od zaciatku ;) :D pre mna je podstatne to, ze sa to vyriesilo a zijeme si spokojne dalej...nie ci to bolo od zaciatku, po 2 rokoch alebo po 20tich ... Ked je snaha a laska...da sa to...hovorim z prvej ruky

@katka.gzd on vie velmi dobre, ze nemam kam ist