icon

Ako prijať priemerne prospievajúce dieťa v škole?

20. feb 2025

Ahojte, neodcudzujte ma, skor poradte, ako to prijat, ako sa s tym zmierit a nenicit sa tym. Po sikovnej dcere-az vynimocne nadanej cistej jednotkarke mame priemerne prospievajucu druhu. Dako sa s tym nevieme zmierit. Prijat to. Hlavne aj preto, lebo navstevuju skolu, kde ucim a citim, ze to kolegovia hadzu na mna. Pritom sa s nou denne ucim, co ma max.vycerpava. Je tretiacka. O prvej same chvaly, ako sme aj my s muzom v detstve zazivali. Tiez sme sa dobre ucili. Potrebujem to dako v sebe prijat, spracovat. Existuju nejake terapie, abo? Citim, ze hlavne to ma vycerpava. Moje ocakavania, ktore sa nenaplnuju. Je sikovna-maluje, aj na klaviri hra, ale ta skole-hlavne slovencina, jej dako nejde, nech robim co robim. So starsou som sa nikdy neucila, je siedmacka, stale cista jednotkarka.

Strana
z6
domak2
20. feb 2025

Tak my ta tu odcuzovat nebudeme, ale odsudzovat možno trochu áno. Hlavne si predstav ako sa asi bude cítiť ona, keď si tie vaše pocity začne uvedomovať. Pravdepodobne sa ešte viac zhorší, aby vám dokázala, že teda mate pravdu. Proste ju prijmi aká je, pomôžte jej koľko môžete, ale to je asi tak všetko.

gelifil
20. feb 2025

Nooo...asi bude zo slovenciny po mamicke...vtip 🙂...Vyhladaj psychologa, lebo skodis sebe a hlavne dcere.

lilinka76
20. feb 2025

Prijmite ju s mužom takú, aká je. Je šikovná, hraje na klavír, napĺňa ju maľovanie. Slovenčinu jej skontrolujú automatické korekcie vo worde 😁. Ty to spracuj v sebe, buď šťastná, že je zdravá a veselá, nech na Tebe nevidí frustráciu z jej "neúspechu" v učení. Kolegom nič vysvetľovať nemusíš, necíť sa pred nimi zle, sama vieš, že robíš maximum, aby si jej pomohla. Moji synovia sú na strednej, najlepší dvaja v triede a z diktátu 4 a 5😁.

oliali
20. feb 2025

V prvom rade nie je pre druhu dceru fer ze je porovnavana so starsou sestrou. Ta nastavila latku vysoko a preto aj vase ocakavnia su vyssie vocii druhej dcerke….mam doma to iste, starsi syn jednotkar, hlasi sa na 8rocny gympel, mladsi druhak ma problem s citanim, diktatmi… ale je velmi kreativny, chodi na vytvarku, ma brutal abstraktne myslenie a obrovsku fantaziu, je empaticky na rozdiel od prvorodeneho. Beriem ich ako 2 samostatne bytosti, to ze jeden je sikovny na ucenie neznamena ze druhy je cez kopirak. To ako sa uplatnia v zivote az tak nezalezi na znamkach zo ZS. Hlavne ich treba podporovat v tom co im ide. Drzim palce

ivik4
20. feb 2025

Ja len dufam ze to nedavas dcere pocitit ze je horsia nez jej sestra na ktoru ste hrdi . Mozno to aj citi len o tom nevies

veklipo
20. feb 2025

Je to Tvoja karma. Asi si Ty odsudzovala neprospievajuce deti a teraz sa to máš naučiť.
Moja rada: vždy si povedz, moje dieťa je tu so mnou a nie na onkológii. Všetko ostatné je nepodstatné.

procrastique
20. feb 2025

Nuž, má to po tebe očividne.

autor
20. feb 2025

@domak2 😁👍chybicka se vloudil

janettdamian
20. feb 2025

Píšeš, že učíš na škole. Ty ako učiteľka odsudzuješ iné deti a ich rodičov, keď majú slabšie výsledky? Dávaš im to za vinu. Ak áno, má ťa to naučiť pochopeniu. Ak to nerobíš, tak to asi nerobia ani tí druhí. A dcéra je predsa šikovná v iných veciach,má iné druhy talentov.

autor
20. feb 2025

@gelifil 😃

autor
20. feb 2025

@oliali neporovnavam. Nevie o tom, ze ma to trapi.. preto hladam tipy, ako to prijat, spracovat..

autor
20. feb 2025

@procrastique nie, nema. Bola som cista jednotkarka. Mam 2 VS a tak no...

autor
20. feb 2025

@veklipo nikdy som nikoho neodsudzovala🙂

autor
20. feb 2025

@ivik4 nie, ona o tom nevie..

autor
20. feb 2025

@janettdamian neodsudzujem nikoho. Kazdy sme nejaky. Neviem, preco ma to pri nej tak zasiahlo..

autor
20. feb 2025

@lilinka76 ach, tie diktaty🫣

basulaak
20. feb 2025

Hladat ine klady dietata. Nemusi byt nadana v nicom. Ale napr moze byt mimoriadne empaticka, vediet nasluchat, byt citliva, nezna, verna oddana kamaratka. Aj toto su velke klady. Nie kazdemu to bolo nadelene. Moj brat bol cele skolske obdobie davany dole mojimi rodicmi lebo mu nesli iste predmety, v inych vynikal. Dokonca aj na univerzite mu ponukli miesto. Nadany muzikant - vela si tym zarabal, vedel hrat s lahkosou za hlavou, hraval pre zname osobnosti ako sprievodna gitara. Mam pocit ze vzdy najviac tuzil po uznani nasho otca. Z brata je sociopat. Dodnes nahana uznanie. To coho sa mu od rodicov nikdy nedostalo. A ze je fakt nadany. Len v inej sfere. Takze vsimat si dceru a podporit ju v jej “inakosti”.

veklipo
20. feb 2025

To musíš vedieť Ty.

eeffka
20. feb 2025

No nijak ,lwn si zvyknut, tiez mam 2 dcery. 1 akademicky typ, studuje na vs, 2ha zs cele zle🤣 nie zeby nevedela ale sa jej nechce a je jej to jedno. Ale zasa je viac do zivota. My sme to uzavreli tqk ze kazdy z nas ma po 1 dietati a na 2hu vs nemusime setrit .

gelifil
20. feb 2025

Inak...to co je za strasna skola a hlavne kolegovia, ze to hadzu na teba?? tam by som svoje dieta nechcela mat? Ako ti to davaju najavo, ze je sprosta alebo co? Fakt uzasne pedagogicke, takyto pristup...ti kolegovia ubohi malomestiaci zaslepeni, primitivni. A to je este tvoje dieta...na ostatne slabsie deti sa ako pozeraju? fuj

sticker
viestta
20. feb 2025

Autorka, 2x po sebe? Myslim si, ze ako pedagogicka mas aj nejake zaklady z psychologie a vies, ze vase pocity sa skor ci neskor prenesu aj na dceru. Ked nevies najst cestu sama, obrat sa na odbornikov. Skor ako bude neskoro. Vies, ze su deti take aj onake, a mozno ta tvoja je vynimocna v niecom inom ako v uceni. A mozno uz teraz sa uci pod neprimeranym tlakom, aj z vasej strany a mozno aj od tvojich kolegyn citi, ze je so sestrou porovnavana. Toto nikam nevedie, vies aj sama, Upriam svoju pozornost na to v com je lepsia a vynimocna a v tom ju podporujte. Sama vies, ze znamky su sice dolezite ale zivot je o inom ako o vynikajucom prospechu.

vreckovka2
20. feb 2025

Skus si polozit otazku, ci chces, aby bola vydreta psychicky znicena jednotkarka ( lebo vsak ked budete driet este viac, mozno sa efekt dostavi), alebo chces, aby bola stastna a spokojna trojkarka. A kolegom by som vysvetlila, ze kazde dieta je ine. Ma danosti a talent na ine. Jej danosti rozvijate a to, ze to nie je slovensky jazyk nie je ziadnou katastrofou. Mozno to kolegom pomoze aj vo vztahu ku vsetkym detom na skole.

kristik
20. feb 2025

To, ako sa dieťaťu darí v škole, hovorí veľmi málo o tom, ako sa mu bude dariť v reálnom živote. Mnoho “neakademických” detí sa stáva skvelými inovátormi a výborne sa uplatnia. Naše školstvo je stále vo veľkej miere o bifľovaní, kde hrá prím krátkodobá pamäť. Avšak oveľa dôležitejšia je práve schopnosť myslieť “inak”. Kreatívne, logicky, inovatívne, vidieť súvislosti… a to je možno práve silná stránka Vašej druhej dcérky. Alebo to bude niečo iné. Držím palce! Raz sa budete na tom smiať 😉, ako ste ju podcenili. (Možno aj zmeniť školu, ak by cítila “tlak” zo strany Vašich kolegýň a porovnávanie so staršou dcérou.)

subartic
20. feb 2025

Pozri autorka , ja mám viac detí , jedna dcéra je taká že ak som s ňou za celý život napísala dva diktáty tak aj to je veľa, kontrolovala som ju prvé dva mesiace v prvom ročníku a potom som ju pustila . Je teraz v piatok ročníku a faktom je že sa takmer neučí a má samé jednotky. Druhá dcéra je 9 tačka a teda tej som sa venovala dlhšie a stále má problém hlavne so slovenčinou , viac sa musí učiť a nikdy nebola na druhom stupni s čístými , veru aj trojka zo SJ . Nádherne však kreslí , fyzicky je nemierne zdatná , v behu predbieha a aj spolužiakov chlapcov , je veľmi pekná . Všímaj si a podporuj na nej do dobré a to v čom dokáže vyniknúť.

tiezjedna
20. feb 2025

Ty s tvojou gramatikou fakt učíš???
Dúfam, že telocvik🙄

stanislavicenka
20. feb 2025

Dnes som videla skvele video. A bolo tam, ze s čistými.jednotkami pracovať do tesca. Niečo v tom duchu..
Mam dve deti, uplne rozdielne..ako tvoje
Zvlastne, ze si učiteľka, ktorej vadia "pohlady" kolegov. A to doslova. Ty si bola.jednotkarka, si spokojná so svojím pôsobením? Tiež si mohla byt s jednotkami jadrová fyzicka. Môže ti to niekto povedať? Niekto tiež môže povedať, že čakal, ze to dotiahnes ďalej. Popremyslaj o tom

janickacrazy
20. feb 2025

Každé dieťa má talent na niečo iné. Tvoja dcéra vie krásne kresliť a hrať na klavíri. Možno z nej bude umelkyňa. Podporuj ju v tom, čo jej ide. Koľkí herci, umelci na škole mali zlé známky a sú slávni a úspešní. Známky neurčujú budúcnosť, zbytočne im prikladáme veľký význam.

sunyrose
20. feb 2025

Ja len toľko, že život nie je len o známkach... Už mám svoj vek a vidím, že oveľa lepšie sa v živote uplatnili deti, ktoré mali horší prospech... Nemali by ste veľa očakávať, lebo sa budete iba oberať o pokoj, radosť a slobodu a vaše deti do určite vycítia....

sunyrose
20. feb 2025

...to vycítia....

leidin
20. feb 2025

Tak nech jej to vysvetli taky clovek, co si tym niekedy prejde, ze nie je vsetko stale jednoduche a pozna tie tazsie veci na naucenie, ako robia problem. Cisty jednotkar co vsetko pochopi hned asi nie, ale niekto svedomity.

Strana
z6