Ako prijať priemerne prospievajúce dieťa v škole?
Ahojte, neodcudzujte ma, skor poradte, ako to prijat, ako sa s tym zmierit a nenicit sa tym. Po sikovnej dcere-az vynimocne nadanej cistej jednotkarke mame priemerne prospievajucu druhu. Dako sa s tym nevieme zmierit. Prijat to. Hlavne aj preto, lebo navstevuju skolu, kde ucim a citim, ze to kolegovia hadzu na mna. Pritom sa s nou denne ucim, co ma max.vycerpava. Je tretiacka. O prvej same chvaly, ako sme aj my s muzom v detstve zazivali. Tiez sme sa dobre ucili. Potrebujem to dako v sebe prijat, spracovat. Existuju nejake terapie, abo? Citim, ze hlavne to ma vycerpava. Moje ocakavania, ktore sa nenaplnuju. Je sikovna-maluje, aj na klaviri hra, ale ta skole-hlavne slovencina, jej dako nejde, nech robim co robim. So starsou som sa nikdy neucila, je siedmacka, stale cista jednotkarka.
První dite- dcera- vyborna ve skole, samostatná od první třídy.
Druhe dite- syn- nekolikaleta logopedie, porucha koncentrace, problém se čtením i psaním. Skola je boj.
První dítě- dcera- problémy s navazováním přátelských vztahu, neskutečny tlak sama na sebe ohledne vykonu, perfektionistka, zhoršující se psychické potíže - deprese.
Druhe dite- syn- naprostý pohodar, jen tak neco jim neotrese, kam vejde, tam ma kamarady, male deti ho miluji.
Treti dite ma 4 😉 tak uvidime, co nam prinese cas s nim. Rikam si pokazde…co vlastne pro svoje decka chces? Zaruci jim pozice primare na klinice stastny a naplněný zivot? Nezaruci.
Zklamaný je clovek opravdu jen kvuli svym očekávánim, kvuli okoli, kteremu chce dokázat neco, na cem ve výsledku nezalezi.
Ale zaroven chapu tve starosti, me je taky jasne, ze se muj syn bude muset nejak uzivit, ze se bude muset starat o rodinu, zabezpečit ji…chce byt vychovatel ve skolce, ne doktor, pravnik, inzenyr jako my vsichni v rodine. Treba najit smer, ve kterem je dite silne, a podporit ho.
A moje dcera? U te si preji, aby ji bylo lepe, aby se mela rada takova, jaka je, aby se naucila mit to cele vice na haku. Abychom to ted ustali, aby ji psychoterapie pomohla.
A jak uz psali mnozi vyse- najdi si nekoho, s kym se o tom muzes pobavit.
Ja som bola čistá jednotkarka, gymnázium, VŠ biochémia a mam z toho veľké nic. Môj muž mal zo slovenčiny 4ky na strednej prepadol, prvú výšku vzdal v 1. Semestri, potom robil inú externé popri práci a teraz je z neho Projekt manažér q kariéru o akej sa mne asi len moze snívať. Som na neho hrdá a zo seba akurát frustrovana. Proste niekedy skola nieje všetko. A ja len dúfam ze po materskej aspoň trochu naštartujem aj svoju kariéru aj keď ja nemám také predpoklady ako môj muž, on je typ ktorý nemá problém sa vykecat z hocicoho a s hocikym, ja som dosť introvert takže u mňa je to dosť problém. Asi tak🙄 Ešte aby ste neboli prekvapení keď druhá dcéra to dotiahne oveľa ďalej ako prvá ale možno až v dospelosti.
Chid sa poprechádzať do nemocnice na onkológiu akebo pozri na youtube špeciálne deti so špeciálnymi potrebami. Je to v angličtine, jeden muž ich chodi navštevovať a robí rozhovory s ich rodicmi. To keď uvidíš, budeš každú jednu 4ku oslavovať a tešiť sa zo svojej zdravej dcérky, naďalej na hudbu ❤️ Takmer vždy pri tom plačem. Su to dg casto ojedinele a - hrozne.
Mne toto robila mama. Zato ze ona bola perfektná, nebolo toho Boha aby som to ja nevedela, ked ona to predsa vie! A verila, že mi to vie aj vysvetliť, Ani neviem zrátať tie facky a buchnaty po chrbte za debilne matiku...
Matike som pochopila na SŠ. Malu sme laskavu trpezluvu ucitelku, ktorá vedela vysvetľovať. Nakoniec som z nej maturovala.
Bola som ta staršia a ta mladšia bola ta "sikovnejsia" - cisty horor. Peťka to už vie a je mladšia, pozri ona aja šikovná, no aj ty ake mohla by si viac blabla... Ake nie, neporovnavali... Spomienkový optimizmus zdraví!
Z diktatov som mávala 3ky, kompenzovala som to literatúrou a slohmi. Z nich som mala 1tky.
Celý život porovnavacky aj také podprahove aj priame. Som vďačná napriek tomuto štýlu, ze mame so sestrou pekný úprimný vztah a ina len hlavou dodnes nad tým kruti.
Výsledok? Roky rokuce som mala hrôzu so skúšok a tých očakávaní na mňa!
Bohu dik, ze mama ruesila od strednej ine veci, nie moje učenie. Mavala som len občas 2ky a na vysvedceniach tiez len zriedka a tak max dve.
Ty vyhľadaj psychologa pre seba. Preboha ved ona je rovnako vaše dieťa a chce byť rovnako prijatá ako ta jednotkarka. A veru ci nie, z toho ako píšeš tu, dávaš svoje pocity aj u nej najavo i keď ty to možno nevnimas. Ale ona to z teba citi, deti sa v tomto veľmi podceňujú. Su však omnoho vnimavejsie ako dospelí.
Ty aj pokračuje na svojom sebavedomi. Si dospela a riesis, co si o tebe myslia kolegovia... Veľmi zrelá nebudeš, nehnevaj sa na mňa.
Ty sa máš postaviť za svoje dieťa aj keby bola čistá trojkolka a horšie aby citila vašu lasku a oporu. Ty namiesto toho rumuesis svoje ego a pohľad ostatných. To nie je o tebe ani cudzích ľuďoch. Je to o tvojej dcere, ktorej svojim postojom dokážete pekne dodávkami na dlhy čas zivot a vnímanie seba samej.
Neber moj príspevok ako odsúdenie, skôr je len na zamyslenie sa nad sebou. Môže ti byt jedno, čo ti tu píšem. No je mi tej vašej mladšej ľúto. A podotýkam, že nie som perfektná ani ja, niekedy chcem po detoch priveľa a keď sa nad sebou potom zamyslím, je mi do plaču. A pozriem si ten youtube... . Mame zdrave šikovné deti, ze nie vždy všetko vedia akoby mali podľa tabuliek, toboz v porovnaní s inými- je úplne irelevantné! Ako ti uz boli napísané, su tu s nami, nie na onkológii, nie postihnuté ťažko.
Moj spoluziak, ktorý prepadol snáď 2x na ZŠ a triedna ho vysmiala kde mohla, zaraba dnes viac ako ktorákoľvek ZŠ, SŠ aj vš ucitelka. Ma rodinu, deti a vie sa o nich postarat.
Takže neries svoje ego ale zamerajte sa aj s muzom na jej talenty a lásku ku nej.
@gelifil ze vysledky deti na 1-4 su vizitkou rodicov.slaba domaca priprava🙉
@liz_lemon mobil..aj prepisuje..🙄🙉
@liz_lemon pisem rychlo.. o mna tu teraz nejde..😉
@choco6 dakujem🙂🥰
ty chceš chodit na terapiu, lebo dcera nema same 1* a nevieš to prijat..tak dnes som už videla všetko.to je nejak zaručene, že každy musi byt dokonalý?..a čo budeš robit, ak otehotnie v 18 s prvym pobudom, ktoreho stretne a odsťahuje sa z domu do džungle..?.toto ešte nie su žiadne problémy, zatial si len tak voĺkáš 🙂
@elzu dakujem.pomohla si mi.mam pocit, ze vsetci naokolo maju 2sikovne, nadane deti.len u nas to tak nie je🤔
@svetlonos dakujem. Za otvorenie oci. Ona o mojich pocitoch nevie. Ano, asi moje ego, bo lepsie sa pocuva chvala ako 5ky z diktatu napriek kazdodennemu uceniu. Musim to nejak prijat v sebe, viem to, len neviem, ze ako. Moc mi tvoj prispevok dal. Nasa je stastne dievca, ju ani tie 5ky z diktatov netrapi, tesi sa, ze ma vsetky cisla v ziackej😆
Ale ved je šikovná, akurát nie na veci ktoré si asi vy s mužom predstavujete. Škola nie je všetko a v živote už vôbec nie. Keď som to čítala zamrzelo ma to ale nie kvôli vám rodičom ale kvôli vašej dcére. Raz si začne uvedomovať ako ju vidíte a že vás sklamala a to ju raní a poznačí váš vzťah navždy. Mala by si byť vďačnejšia za veci ktoré máš.
Takto sa isto citila moja mama. Ja priemerná žiačka, ked mama rozhodla na ZS, ze pojdem na gympel s 3 s matiky, tak si vsetci tukali na čelo. Tam som mala 4 ledva ledva z matiky. Tu som dostala iba preto, ze moja mama ucitelka z matiky, vedecká praca, pisala učebnice 🙈🙈🙈. Vazne prezivala to co ty podla mna. A vies co?! Mam VS a mam sa dobre, robim sama na seba, som zabezpečená. Nejde o znamky, ide o priebojnost, mat svoje záujmy, koníčky. Podporuj dceru v tom co jej ide, miluj ju pre jej hudobne nadanie, miluj ju aka je. Nemusis sa za nu hanbiť lebo jej zivot nebude o známkach. Nech sa kolegovia kukaju ako chcu.
5ky? to až takto? som myslela, že dvojky, trojky..nema tie choroby s učenim dyslexiu, dysgrafiu? tu je to viac rozpisane, môžte navštivit aj poradne
@liz_lemon Hovorí tie niečo autokorekt ? Akože toto opravovanie gramatických chýb je už fakt trápne hlavne keď ľudia píšu rýchlo a z mobilov ktoré si prepisuju hore dole a na fórach. Keby som pisala oficialny email alebo zobrala papier a pero napíšem to normálne "nie je" 🫣 ak píšeš rýchlejšie niekedy ti tu medzeru aj vynechá 🤦♀️
Autorka, ja ta chapem, aj ked zatial nie som mama. Mam brata o rok starsieho a potom o doost mladsieho. So starsim sme vzdy boli partaci, dovolim si tvrdit ze dost inteligentni, gramatika 1*, palilo nam to. Obaja mame gympel, ja aj VS, vzdelanie fajn, nikto sa s nami nikdy neucil okrem 1.rocnika ZS.
Pocas gympla sa narodil mladsi bracho a to bolo narocne. Mama s nim hodiny pisala ulohy, diktaty, on vecne nesustredeny, gramatiku ma hroznu. Prechadzal tou skolou velmi tazko, vsetci v rodine sme si to spolu s nim doslova vydreli. A tiez som sa pristihla casto pri myslienkach preco nie je taky ako my.. a co ak aj moje dieta bude mat take problemy v skole, s gramatikou atd. Myslim, ze kazdy uvedomelejsi rodic nad takymi vecami premysla a trapia ho, lebo chce pre svoje dieta to najlepsie.
V ktorom je ročníku?
Ja som šťastná ako bacha ze žijem s deťmi v zahraničí a majú školu, kde sa učia v škole a doma len tamnuloha na par minút a vôbec tým nezaťažujú pracujúcich rodičov.
Syn je druhák a okrem matiky (obcas) sme sa s nim doma ozaj nikdy nič naučili a prospieva na plný počet bodov (áno, tu sa ani v 2.rocniku ZS neznamkuje).
Si učiteľka, tak snáď vieš ze nie každý žiak musí v každom predmete prispievať. .nechápem prečo ta to až tak škrie...nech skúsi veľa čítať, možno sa jej ta gramatika aspoň trosku polepši.
@nikpa dakujem.som vdacna.je vymodlena, odlezana.fakt sa musim zamerat na ine, ako jednotky, na ktore som bola zvyknuta u starsej..
@betulinka1 dakujem😍🥰milujem ju, len ten pocit nvm zo seba dostat. Musim to dako prekonat. Chcem, velmi🙏 je priebojna, vo svete sa nestrati😍🙏
@choco6 dakujem.niektore silou mocou musia rypat... 🙉😁
@vilma7 ucim malych, tu ma vacsina 1. Motivacne. Skre ma, ze deti upratovacky, predavacky,.. sa ucia na same 1 a ona, dcera VS vzdelanych ludi ma problemy.. v rodine vsetci sikovni, s doktoratmi. Je to pre nas nove, ine, kedze vacsina rodiny vynikala..
@vilma7 ..to nikoho nepodcenujem, neponizujem. Kazde povolanie si vazim, ludi si vazim. Len sa s tym dako neviem zmierit..
Ale fakt pozisťuj či nemá nejaké dis. Keď sa toľko spolu ucite....
Na druhej strane rob tak , ako Ti tu radia - ľúb ju silno presilno, ako najviac vieš! Buď jej najväčšia fanúšička💗 vo všetkom!
Mala som kolegyňu, ktorej syn chodil ku nám, na SŠ. Nebol úplne blby, no zneužíval to, že mamka za chrbtom. Doslova lenivý. A mamka ho všade len vychvalovala atď atď...zlé to bolo. Aj pre nás, aj pre neho. Ste sice ZŠ, no nedáš ju na inú školu? Možno Ti bude ľahšie. A aj jej. Zatiaľ to nevníma, ale na druhom stupni, jej to môže vadiť, hm?
@adrianap83 nechce ist inam, uz sme sa o tom bavili. Ma rada kolektiv, p.ucitelku.
Pane bože ty si zas jedna z tých že keď máš vysokú školu minimálne jednu a muž tiež musíte mať dokonale deti ktoré majú samé 1???!to fakt?čo máš pocit že s titulmi prichádza aj rozum do hlavy aj logické myslenie aj nadanie na všetko?alebo že dieťa "nejakej predavačky alebo upratovačky "je horšie ako vaše ?vás dokonalých ľudí?už len z tvojho názoru pohľadu a posudzovania ľudí ktorí nedosiahli tvoju úroveň vzdelania je mi zle!.... A ty si učiteľka?tebe vadí že kolegyne a kolegovia riešia tvoje deti a pritom ty sama škatuľkuješ deti podľa rodičov?!.... Dieťa upratovačky a samé 1?to snáď nie...... Ty si to uprac hlavne v hlave pretože to ty si tu tá ktorá súdi a miera tvojich úsudkov je pritom tak úboho plytká.......
Davaj na to bacha, take stastne dievca sa hodilo v DCA pod vlak, nikto nevedel preco. Proste radsej 5, ale zive a zdrave dieta. Dnes nikdy nevies co tie deti maju fakt v hlave
Aké slovo je dako?
Ten pocit neprekonas. Zmier sa s tym. Ucitelky to tak mate, vsetko perfektne.
..že dieťa upratovačky... 😀 no nič, tam bude inde problém..

Akoze neviem, ale vacsina jednotkarov si na to tak zvykne, ze na vyske nastane problem. Lebo nemaju ten navyk na prekonanie neuspechu. Za mna blbost mat dieta na skole kde ucim, nikdy som toto nechcela ako dcera profesorky. Bola by som tiez priemerna na gympli, nemala by som jednotky. Cize ked nieco nejde, tak to nejde. Okrem toho na co komu bude prave slovencina. To je ten posledny jazyk, co vobec pouzivam v pracovnom a sukromnom zivote. Podla mna tlacite na uplne nespravnu vec. Je fajn nieco vyzadovat, ale ked sa dieta snazi a nejde to, tak sa s tym treba zmierit. Ona je ona a nie je niekoho projekt. Toto treba naznacit aj kolegom. Presne pre toto som nechcela k mame, ponukla mi to, povedala som jej c ze uz vidim tie jej kolegyne ako vzdychaju s tym, ze mi musia dat 2, 3 na vysvedceni, akoze nechcu, ale som blba a musia. Nie, toto som nechcela hlavne pre mamu. Lebo by to ona dobre psychicky nedavala a ani ja. Kazda sme mali svoj svet.