Ako prijať priemerne prospievajúce dieťa v škole?
Ahojte, neodcudzujte ma, skor poradte, ako to prijat, ako sa s tym zmierit a nenicit sa tym. Po sikovnej dcere-az vynimocne nadanej cistej jednotkarke mame priemerne prospievajucu druhu. Dako sa s tym nevieme zmierit. Prijat to. Hlavne aj preto, lebo navstevuju skolu, kde ucim a citim, ze to kolegovia hadzu na mna. Pritom sa s nou denne ucim, co ma max.vycerpava. Je tretiacka. O prvej same chvaly, ako sme aj my s muzom v detstve zazivali. Tiez sme sa dobre ucili. Potrebujem to dako v sebe prijat, spracovat. Existuju nejake terapie, abo? Citim, ze hlavne to ma vycerpava. Moje ocakavania, ktore sa nenaplnuju. Je sikovna-maluje, aj na klaviri hra, ale ta skole-hlavne slovencina, jej dako nejde, nech robim co robim. So starsou som sa nikdy neucila, je siedmacka, stale cista jednotkarka.
Paneboze ty si ako pokazený verklik. Tak po prvé, to že máš VŠ neznamená, že ste múdri a že vaše dieťa bude druhý Einstein. Neponižuje iných ľudí? A prečo sa teda navážaš do predavačiek? A čo že dieťa predavačky je šikovnejšie ako tvoje? Aspoň ti to otvorí oci. Pani učiteľke vzdelaná. Strašne ako sa tu vyjadruješ. A ináč, samé jednotky v škole neznamenajú absolútne nič.
Ja by som ju dála vyšetriť ci tam ozaj nie je nejaké dis. S tým sa dá veľmi pekne pracovať. Ale to predpokladám vieš. Prekvapuje ma, že si ešte nebola. Keďže jej neide diktát, až na horšie ako 2,3. Možno je flegmoška, lebo vidí že s tým sama nič neurobí. Je tými známkami zaujímavá a iná ( vo vasom okolí, asi aj v triede) a to ju baví. Ale možno by sa naozaj mohla ľahšie učiť.
A daj ju na matematicky krúžok- podpor to, čo jej ide 💗 nech sa zábava s niečím, čo jej ide ľahko.
Dieta vzdelanych rodicov, ako keby mate jadrovu fyziku na Oxforde. Ocakavas nerealne veci, nie vsetko sa dedi. Moja mama je matematicka a ja mam operacionalnu dyskalkuliu. Moja mama absolutne nevie pobrat umenie, pred nu keby postavis obraz Pollocka, tak nerozumie. Ona pozera shity na markize, kde ja pochybujem o jej mentalnej kapacite, taky mainstream. Ja mam talent na jazyky, umenie, som prakticka, tiez mam VS. Moj tato ma uplne iny smer VS, mozno paralela by bola nejaka kreativita. Inak nic. Ja som uplne ina, rodicia tiez. Tak to je, priroda nadeli tie veci a talent rozne. Tiez to, co znamenas, to si len tam doma, v okoli. Keby prides niekde do zahranicia, budes 5 rokov bojovat o uznanie vzdelania. Mozno robit upratovacku a chodit do dalsej skoly do 21:00 vecer. Vsetko je to uplne relativne. Velmi sa fixujes na nepodstatne veci. Inak moja mama mala ziaka, co mal uplne priemernych rodicov, ako mama predavacka, otec nejaky standard na back office job, chlapec studuje naraz tu jadrovu fyziku a teoreticku matiku na Oxforde, ma vynimocne stipko a k tomu konzervatorium- hru na klaviri. Strasne mily nenamysleny chlapec, tak kde to vzal? Proste dar od Boha. Inak to, ze to dcera este nepocituje, nerataj s tym, ze to vydrzi. Myslis, ze niekto nezapocuje, co Ti kolegovci hovoria? Moja mama toto zazila, ako si suskali, ze mne nejde matika uz ako druhacke. Hoci som nebola na jej skole. Davaj na to fakt pozor, nikdy nevies odkial pride ta zrada skrz kolegov
Mrzí ma, akým smerom sa vyvija tato diskusia. Napokon si z nej ale sama vyberieš, čo ti bude pasovať. Som i trochu rada, že si ucitelka a môžeš vďaka dcére zmeniť názor na mnohé deti a vzdelavanie.
Úspech, hodnoty, stud.výsledky sú naozaj relatívne. V tomto sk.systéme sa tvojmu dietatu nedarí tak, ako by si si priala. No to znamená len toľko, že nevyniká v memorovaní a učení sa tých informácii, tymto spôsobom a s použitím takéhoto hodnotenia.
Je celkom možné, že sa v budúcnosti karta obráti, hodnotiť sa bude niečo celkom iné. A úspešnejší budú ti študenti, ktorí budú vedieť lepšie spolupracovať, budú kreatívnejší, budú vedieť efektívnejšie získavať potrebné informacie a pracovať s nimi, lepšie komunikovať, nachádzať dohody, kompromisy, vedieť zapojiť a využiť svoj potenciál ako aj iných… Že len samotne ovládanie vedomosti bude malo.
Ešte jedna vec. Možno by si si mala stanoviť hranice pred kolegami napr.tým, aby ta informovali o dcérke len v takej miere a tak často, ako ostatných rodičov, že ty si s jej prospechom spokojná a nepotrebuješ ho riešiť.
@karolinakr dakujem👍🙂
@tiika dakujem. Ona je spolocenska, oblubena, zabavna,vesela,stastne dieta,flegmaticka. V zivote sa nestrati. Jej nadania podporujeme. Tak budem verit, ze sa v zivote uplatni. Dakujem za kazde slovo🙂
@tiika ano, kolegyniam sa chystam povedat, aby ku mne pristupovali ako k inym rodicom. Na chodbe mi povedia hned a vsetko. Unavuje ma to.. kto by chcel stale na svoje dieta pocuvat "zle"?
Prepac, ale si typicka slovenska ucitelka, namiesto tobo aby si bola hrda na jej vztah k umeniu ( mslovanie, klavir) riesis slovencinu, ktoru ju ty ale naozaj neuc ( vtip)...v zivote moze byt uspesnejsia ako starsia dcera, levo ucenie je skor o pamäti ako o sikovnosti ci intelekte... drz sa
Mas mega sikovne dieta, zdrave, akoze kolegovci zjavne nevedia kedy prestat. Sama si povedala, ze sa v zivote nestrati, o co ine v zivote ide… nestratit sa v ocakavaniach niekoho a niecoho 😉
Ničíš svoju dcéru kvôli vlastnej pýche. Hanbi sa!
ja ti poviem, ze vyhladaj psychologicku pomoc, lebo ju zjavne potrebujes, a ty das vyrehotaneho smajlika?!
Este ma zaujalo, že vraj je priemerne prosperujúce dieťa. Ale dostavať 5 v tretej triede? To už je silný podpriemer, nie?
Tak to prijmi preboha s i učiteľka no a? Radšej mať doma priemerného 3jkára, ako vystresovaného 1tkára.pozri zamerajú sa ne jej prednosti nikde nieje napísané, že to nedotiahne ďaleko. Proste sa s tým zmier a nechcem si pomyslieť, ako ju to frusteuje, keďže segra je No1. Zabudla si, že si hlavne matka. Tak to tak ber a pisporuj ju zo vším všudy a teda v com vyniká. Ja som tiež Učka môj muž mal veľké problémy v škole je dosť možné, že aj náš syn mať bude a teda budem robiť všetko preto, aby som mu to uľahčila, ako môžem.Držím palce nech vám vždy robí radosť a vy si to vychutnávajte, ako s tou staršou
Nečítala som celú diskusiu, ale vieš o tom, že tvoja mladšia dcéra sa môže v živote uplatniť oveľa oveľa lepšie ako tvoja staršia?? Jedna vec je byť jednotkár, vediet to, a druhá byť praktický do života a vedieť to čo sa naučil aj použiť. A nejak takto by som to povedala aj kolegom. Sak ste učitelia, určite viete o vašich bývalých žiakoch, ako sa im po rokoch darí, že jednotkár možno robí na smeny vo fabrike a lajdak a 5kár prišiel s nejakým nápadom, ktorý zrealizoval a zbohatol.
Áno, gramatiku by bolo fajn vedieť, ale tak čo s ňou spravíš keď jej to proste nejde. Možno časom keď bude viac písať a čítať, sa jej to dohlavy dostane viac ako keď sa to má drviť v škole.
Fakt to radšej príjmi, pokiaľ si to sama nezačne uvedomovať, že ťa to trápi. Sú to LEN ZNÁMKY preboha!
päťkári vždy boli čierne ovce zas nezľahčujme situáciu a možno aj na posmech, lebo im to nešlo, väčšinou lajdáci, ktorým sa nechcelo učiť, alebo chalani... a pokiaľ sa učí i tak jej to nejde, by som navštívila pedagogicko psychologickú poradňu, lebo možno za to ani nemôže a jej mozog to nechce spracovať. my sme mali veľkú trémistku spolužiačku, jednu päťku za druhou, lebo sa učila ale nevymačkla zo seba vôbec nič..dnes pracuje v Nemecku, čím skôr sa to bude riešiť, tým lepšie plus knihu o nadaní a podporovať ju v talentoch, v hre na hudobný nástroj a kreslení, tam vynikne, prihlásiť ju na krúžky a podporovať jej talent..toto je asi tak naskôr riešenie
Vyhľadaj psychológa… tiež som bola mladšia, v škole menej prosperujúca dcéra. Prvorodena dcéra bola pre rodičov pýcha, čo sa týkalo výsledkov v škole. Rodičia mi dodrbali psychiku. Vždy ma s ňou porovnávali. Pokazili nám tým aj sesterský vzťah. A vieš čo? Až teraz keď mám vlastne deti som začala chápať, v koľkých veciach som bola výnimočná. Bola som iná ako ostatné deti. Bola som kreatívna, mala som talent. A stále to všetko mám, len to treba oprasit. Naši nevideli moje plusy. Len mínusy - zlá žiačka, lenivá… toto bola moja nálepka. Toto pre svoje dieťa nechceš…
@kiki68 ano, uz som na to prisla. Dakujem.
@karolinakr dakujem. Kruzky samozrejme navstevuje🙂objednam ju na vysetrenie.
@aurora33 z dikratu len..
@vandica verim tomu🙏ona nevie, co citim. Nikdy jej nic nebolo vytknute, prave naopak.. 😉
@javiemneviem pred nimi ich neporovnavam, iba v sebe. Ale uz s tym koncim, baby mi tu poradili, otvorili oci. Je dobra v inom, nie v slovencine🙂lubim ju, zivot berie ako ide, nic ju netrapi, je flegmoska, priebojna..
@javiemneviem nasa neni leniva, denne sa ucime-ja s nou. A aj tak ta sjl nejde. Nemienim na nu tlacit a nicit si vztah. Prijmem to..
Autorka slovenčina nie je iba diktáty. Ani mne nikdy nešli. Ale píšem príbehy s ktorými sa viem vyhrať. Je to zábava. Úžasný ventil. Možno by dcéru bavilo písať príbehy a ilustrovať si ich. Vytvoriť komiks. Ak je tvorivá asi ju klasické učenie nudí potrebuje nájsť iný spôsob ako sa učiť. Nám mama vela cítala. Belu a Sebastiána, Poklad na striebornom jazere a rozprávky. Ja som mala rada Annu zo zeleného domu. Skúste si urobiť vždy večer chvíľku pre seba a čítajte si. Ju asi nebude baviť sedieť na zadku a tlačiť do hlavy suché poučky. Učiť sa dá aj hravo treba nájsť co na ňu bude platiť skús ju viac spoznávať zaujímať sa nájsť metódu ktorá jej pomôže. To môže v živote využit. Teraz ju môžeš naučiť že literatúra môžu byť aj úžasné príbehy v ktorých sa dá všeličo zažiť. Ak bude čítať možno sa naučí aj gramatiku. A možno nie. Ja ju neviem doteraz ale milujem čítanie a píšem tak že som vyhrávala súťaže.
Príroda vraj odpočíva na deťoch géniov ...
Tiež som učiteľka, moje deti ešte nie sú školopovinné.
Najstaršia (februárová) má škôlkou odporúčaný odklad a ... nerúcam sa, teším sa, že sa vyhrá a dozreje a dúfam, že škola jej potom pôjde lepšie, než keby mala začať už teraz v septembri.
V prvom rade si prajem, aby moje deti boli šťastné, aby sa v živote nestratili, aj keby len smeti vozili.
Pred Vianocami som dostala od života riadne prefackanie, aby som sa tešila, že mám zdravé deti.
Stretla som spolužiačku z VŠ, s manželom pracujú vo vede - jediné vymodlené dieťa majú autistu s rôznymi nuansami, ktoré kebyže prežívam, už som asi v Pezinku.
Na jednej strane mi bolo asi týždeň do plaču, že prečo práve ona (ezokecy o karme sú tam úplne odveci), na druhej som mala pocit, že ma niekto oblial studenou vodou, aby som sa prebrala a bola rada za to, čo mám doma.
Mnohí rodičia (na výške ich vzdelania či povolaní absolútne nezáleží) by boli šťastní za šikovné dieťa, samostatne sa obliekajúce, behajúce, rozprávajúce, neležiace, neplienkované aj v pätnástich rokoch, bez rôznych záchvatov, ..., nie je im to dopriate.
Nám, ktorým to dopriate je, by sme si mali vážiť svoje obrovské šťastie.
P.S.: Moja mama celý život upratovala.
@elz1920 denne za ne dakujem. Kedze sme v rodine jednotkari a aj starsia je, ocakavala som to aj u mladsej. Nic viac, nic menej. Cesta za nou bola trnista, som vdacna, ze je, ze je zdrava a priebojna.
@elz1920 aj ona, letna, isla o rok neskor😉
Narob si poriadky s kolegyňami, nie s dcérou. Myslím to v najlepšom. Dcéra je presne taká, aká má byť.

možno ma fakt dysortografiu a je kritizovana nepravom
si pedagog, mate tam poradňu..ak sa hanbiš, možno sa da v inom meste a zistiš, že za to nemôže, lekar vam da nejake postupy, ako s tym pracovať..toto bude asi najpravdepodobnejšie..nie je hlúpa, len ma možno poruchu v učení
https://www.csppke.sk/sk/2017/05/23/dysortograf...