Ako prinútiť psychicky chorého človeka k liečeniu?

lagatta
24. mar 2017

Zdravím. Moja otázka znie ako prinútiť psychicky chorého človeka k lieceniu? Neviem presne o aký druh ochorenia ide, ale moja matka sa zavesila na otca a vysáva ho ako z energie, tak z peňazí. Žiarlila na nás ako deti a keď som mala 16 začala obviňovať mňa len za to, že som mala dobrý vzťah so svojím otcom, že ako to ona nazvala "trtkame". Vyrastala som takto s absolútnou nedostojnostou a zahanbenim. Oviernila mňa aj môjho otca po celej rodine. Jediné s kym nemá problém to sú bratia, ale akonahle sa objaví hocijaká žena v blízkosti môjho otca, zacne útočiť. Mám 16 ročnú sestru, pre ktorú je to ťažký stav to čo sa doma nachádza žiaľ trvá to už celé roky. Teraz má to začalo najviac trápiť, keď sa vyskytla v rodine tragédia a ona namiesto smutku, silou mocou upozorňuje na seba a ja to chcem riešiť, aby už sa konečne môj otec dostal z tohto problému a aj ostatní.

17alexis
24. mar 2017

@lagatta Podobnú matku mám aj ja, nič s tým neurobíš. Len sa odsťahovať. Sestra to musí vydržať...ja som počas strednej bývala na intráku, takže som trpela iba dva dni v týždni - počas víkendov. Teraz som od nej 200 km ďaleko a navštevujem ju raz ročne na hodinu.

lagatta
autor
24. mar 2017

@17alexis ide mi o otca, ako jemu pomôcť? Ona je žiaľ nenormálna. Akonáhle ju chytí amok, začne byť hystericka, vkuse volá na mobil, neprestane. Zjape, vrieska, hada sa, vravím jej ticho, nepočúva. Je vo svojom svete, kde žije iba ona a nikto iny

dominika6
24. mar 2017

@lagatta nikdy..nikdy človeka nedonútia na liečenie bez jeho súhlasu..pokiaľ ona nenavštevuje psychiatra,nemá určenú diagnozu tak ani na preventívne liečenie ju nedostanete..
je mnoho podôb psychického týrania a jediné čo pomôže je diaľka..
jediné čoho sa ty bojíš je nechať otca s ňou samého..ale je to jej muž,vedel čo si berie,je svojprávny,mal by sa otriasť a zárne zakročiť,lebo zrejme je pod papučou a bojí sa aj ozvať..

bobulazelena
24. mar 2017

Vies toto pravdepodobne nebude psychicka porucha v medicinskom zmysle, ale len debilna povaha a s tym nic bohuzial nenarobis.
Pokial by naozaj bola chora tak na nutenu hospitalizaciu je potrebne aby bolo nebezpecna pre svoje okolie alebo pre samu seba, co nie je tento pripad.
Uprimne moj nazor je taky, ze otec sa snou mal rozviest a odist s vami detmi prec. Ale to je uz teraz bezpredmetne.

17alexis
24. mar 2017

@lagatta proti jej vôli ju asi na liečenie nedáš. Aj z môjho otca je troska, no beriem to tak, že je svojprávny, má možnosť voľby a zvolil si. Tie stavy, ktoré opisuješ, poznám. Tiež som presvedčená, že moja mama je chorá, raz sa liečila, ale prestala brať lieky a zas je rovnaká. Jedine odchod otca, ale matka si to aj tak neuvedomí, že odchádza kvôli nej...je to ťažko s takými ľuďmi. Veľakrát som jej povedala, že jej nájdem doktora, ale vždy sa to otočí proti mne, tak už neriešim.

bobulazelena
24. mar 2017

@lagatta otec si nusi pomoct sam a rozviest sa s nou. Ziadnym inym sposobom sa to riesit po pravnej stranke neda

17alexis
24. mar 2017

Ešte doplním: kamoškina mama z ničoho nič dostala mániu, tak ju vzali na psychiatriu a trval manžel aj deti, aby podpisala papier, že súhlasí s hospitalizáciou. Hodinu sa tam naťahovali, vypočuli si kopec hnusných nadávok, ale podpísala. teraz je OK. Moja by nepodpísala ani za svet.

lagatta
autor
24. mar 2017

Môj otec nie je pod papučou len je tu náročná situácia. Po tom ako zomrel môj brat, od vtedy mám strach o otca. Nema to ľahké a celý život to nechával tak kvôli deťom ale teraz ide o ťažkú tragédiu v rodine a ja netuzim po ďalšej tragedii

bobulazelena
24. mar 2017

@17alexis no ano ked sama podpise tak je to dobrovolna hospitalizacia, ked nepodpise, musi ju nariadit sud a tam tu specificke podmienky. Druha vec je, ze tito dobrovolne hospitalizovani, ktori su tam z ,,donutenia" rodinou casto za par dni na vlastnu ziadost aj odidu a nikto im v tom nemoze branit :-/

bobulazelena
24. mar 2017

@lagatta to ke ta blblst...myslel si ze to robi kvoli vam detom a pritom by vam bolo omnoho lepsie keby boli rozvedeni, mame v rosine podobny pripad.
Neviem ako radikalne to chcete riesit, ale prostrednictvom toho liecenia to nepojde.

17alexis
24. mar 2017

@lagatta tak potom len nohy na plecia a utekať od nej. Lenže ak ju ľúbi, tak neodíde a ona ho zničí. Keď si porovnám môjho aký bol kedysi a dnes, tak sa to ani nedá porovnať. Nesebavedomý, zlomený, zničený, nesamostatný človek.

lagatta
autor
24. mar 2017

@17alexis práveže ju nemá rád. Má ju rád ako matku svojich detí to je všetko. Sú rozvedení, ale žijú spolu pod jednou strechou.

17alexis
24. mar 2017

@lagatta Tak potom nechápem, čo sa tu rieši...

bobulazelena
24. mar 2017

@lagatta tak ani ja potom nechapem...treba vysporiadat majetok a nech odide jeden alebo druhy...viem ze to nie je lahke, ale to nikto iny ako otec nevyriesi

lagatta
autor
24. mar 2017

Rieši sa to, že v mojej rodine sa udiala tragédia. Mám ešte ďalších dvoch súrodencov a sestra má 16, nechce prísť o rodicov, nechce ani len počuť o možnosti, že by išli od seba. Rieši sa finančná situácia, ja som sa chcela vrátiť naspäť blízko nich len, aby rodina bola ako tak kompletná, preto

bobulazelena
24. mar 2017

@lagatta vies to tazko radit...sestra tepi ale nechce aby sli od seba, otec trpi, ale nechce rieait majetkovu otazku.
Rozumiem, ze ta to trapi a ze by si chcela svojim najblizsim nejakym sposobom pomoct. Ale bohuzial v tomto stadiu nemas asi pre nich co urobit.

sissy27
24. mar 2017

@lagatta mamu nezmeníte, ani ju nedotlačíte na liečenie, kým buď nebude sama chcieť, alebo nespácha taký skutok, kde by liečenie bolo nariadené súdom... čo ale môžete zmeniť, je svoj postoj - sestre treba vysvetliť, že nemá trvať na tom, aby rodičia fungovali v jednej domácnosti, pre všetkých bude lepšie, ak pôjdu od seba, otca dotlačiť k tomu, aby sa od mamy odpútal, majetkovo sa s ňou vyrovnal a žil si svoj život. Neplnoletá sestra môže byť zverená otcovi. A pokiaľ po odsťahovaní bude matka robiť scény v novom bydlisku, na ulici a podobne, tak volať políciu.

sasa1310
24. mar 2017

@dominika6 ale dá sa. Zavoláš sanitku, že sa pokúša o samovraždu a má také reči a oni prídu a odvezú ju na psychiatriu neskôr na liečenie. Len musí mať aj diagnózu a nie iba takú povahu

bobulazelena
24. mar 2017

@sasa1310 ale ona sa nepokusa o samovrazdu!!!
Myslis ze lekar nevie diagnostikovat samovrazedne sklony...to neataci povedat a oni si ju tam nechaju 🙈

kacena4
24. mar 2017

no pozri sa poviem ti to na rovinu, mozno to bude zniet hnusne ☹ otec je svojpravny, ma vlastnu rodinu, ty svoju, on si to musi poriesit. to ze zije v neharmonickom vztahu je naprd a hlavne ovplivnuje to vas jeho deti ☹ toto si treba uvedomit... mozes mu ako dospela osoba poradit jedine to, ze ak chcete nieco s mamo poriesit RAZDNE a dat ju na psychiatricke liecenie !!!bez jej suhlasu!!! jedina moznost je zavolat sanitku a tvrdit ze ma amokove stavi a chce si siahnut na zivot, vtedy ju mozu vziat na psychiatriu bez suhlasu pacienta a nechat ju tam "zavretu" na diagnotiku popr. liecenie moze tam byt 2tyzdne popr 3 mesiace zalezi od stavu pacienta - mozu jej napr. diagnostikova schizofreniu ked ma taketo stavy a ani o tom nemusite vediet ☹ takze je len tymto mozete pomoct. dostane lieky a stav sa jej upravi vrati sa vam novy clovek a budu doma zit v harmonickej rodine. alebo uvidite co bude dalej. no je to len a len na otcovom rozhodnuti ci bude bojovat za nu, alebo trpiet v tomto bludnom kruhu, to ze sa prestahujes blizsie nic nevyriesit akurat sa do toho pripleties a dolejes viac ohna a sestra bude asi trpiet este viac asi by mala aj ona zacat chodit k psychologovi aby sa mala kde a u koho vykecat a nedrzat to v sebe ☹ predsa len aj pre nu to musi byt trauma toto vsetko zazivat...
drzim vam palceky nech sa to cim skor vyriesi k lepsiemu

bobulazelena
24. mar 2017

@kacena4 no az na to,ze to musi nariadit sud...takze to nie je az taka sranda...

bluka2
24. mar 2017

Precitajte si "will i ever be good enough? Healing the daughters of narcisstic mothers" tam je k tejto teme vsetko krasne vysvetlene, vsetky odpovede na tvoje otazky, preco je mama taka ako je a ako sa vy dcery s tym mozete vysporiadat. Fakt velke odporucanie.

dominika6
24. mar 2017

@sasa1310 no ved píšem že musí byť liečená a mať diagnozu,..

dominika6
24. mar 2017

@lagatta
si protirečíš

tu píšeš
Rieši sa to, že v mojej rodine sa udiala tragédia. Mám ešte ďalších dvoch súrodencov a sestra má 16, nechce prísť o rodicov, nechce ani len počuť o možnosti, že by išli od seba. Rieši sa finančná situácia, ja som sa chcela vrátiť naspäť blízko nich len, aby rodina bola ako tak kompletná,

aká kompletná rodna...rodičia sú rozvedení,zrejme bývajú spolu lebo nik by sám neutiahol domácnosť sám,alebo len naoko kvôli vám...mama sa o vás dlhodobo nestará,psychicky vás týra..chcete ju dať liečiť ..tak o čom je toto?

chcete pretvárku kvôli vám deťom,alebo šťastné a normálne vzťahy?
nieste malé bábetká že musia rodičia ostať spolu kvôli vám tak ani sestra to ovplyniť nemusí..
a ako bolo spomenuté,mamu tam nasilu nemôžte dať a dobrovolne nepôjde..
lebo nieje liečená ambulantne,ani nemá diagnozu..

zuz1108
24. mar 2017

Podla mna najlepsia moznost je aby ste sa vy poradili s nejakym odbornikom ako na nu. Precitali si co najviac informacii a ak nie ozaj chora, tak mozno jej dokazete pomoct aj vy ako rodina. Casto su takyto ludia nestatny zo seba, z detstva ze neboli milovani, z minulosti a ventiluju si to na ostatnych. Mozno treba uplne iny pristup.

kacena4
24. mar 2017

@bobulazelena v pripade pokusu o samovrazdu to ide automaticky mimo pacienta ak odmietne spolupracovat a byt hospitalizovany nahlasi sa to a ostava tam ci sa mu to paci a ci nie - t.j. nemoze podpisat ani revers!!! tu len ide o to, ci maju tu guras a ist to toho...

bobulazelena
24. mar 2017

@kacena4 ano hospitalizuju ho a do 5 dni tusim musi o tom rozhodnut sud. Ak nerozhodne, musia ho prepustit

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
madam33
25. mar 2017

@bluka2 zaujimavy typ na knihu, ak by ste nasli chvilku, napisete prosim aspon v bodoch nieco konkretne? Urcite by to zaujalo nielen zakladatelku temy, ale aj tie co maju problem s anglictinou. Diky ☺