Ako prinútiť suseda odstrániť sršnie hniezdo?
Ahojte, viem nejako suseda dotlačiť k tomu aby si nechal odstrániť sršnie hniezdo čo má na balkóne?. Všetky tie svine prerastené preletujú od neho k nám, už som bola 2x uštipnutá , ale on hniezdo nechce dať odstrániť. Nie je k tomu nejaký zákon? Domovníčka od toho dáva ruky preč, že mu ona nebude rozkazovať... Mám malé deti a nemôžem nechať ani okná otvorené lebo sú hneď nalietané v byte.
Balkony su spolocne priestory, ako otvoreny prieator nepatria k prislusenstvu bytu
Takže keď mám v znaleckom posudku uvedený aj balkón, že je súčasťou bytu, tak to nie je to spoločný priestor?
Keby bol spoločný, musela by som ho predsa kedykoľvek komukoľvek sprístupniť 🤔
@anonym_autor neviete sa k tomu hniezdi dostať z vášho balkóna? Susedovi povedz, že zavoláš hasičov, pošlú mu faktúru. Sused to riešil vlani, s osami, ale on sa ani z balkónov pod a vedľa nevedel k hniezdu dostať. Prišli, vytiahli plošinu, hniezdo vypenili a poslali faktúru na 200€.
My sme rieši minulý týžden cez deratizacmu firmu. Zobrali 80€ a asi ešte prídu, lebo mrchy stále lietaju
Takže keď mám v znaleckom posudku uvedený aj balkón, že je súčasťou bytu, tak to nie je to spoločný priestor?
@huxy áno, nemôžeš si na balkón dat zasklenie, natrieť ho na ružovo a ani externú jednotku od klímy tam bez súhlasu spoločenstva mat nemôžeš. Keď sa raz budú odstraňovať systémové chyby stavby a pôjde o balkóny bude to platené z fondu opráv ako spoločný majetok a budeš tam musieť pustiť stavbárov. Alebo ak sa bude barak zatepľovať alebo natierať fasada
@huxy "vnutro" balkona v zmysle jeho vymery prisluchajucej k bytu, je tvoje, ale fasada na celom balkone je spolocna.
Preto si napr. bez suhlasu 3/4 vacsiny nesmies dat balkon zasklit, ci inak ho upravovat, nesmies si preto davat zvonka na fasadu klimu, bez suhlasu ostatych vlastnikov bytov.
atd, atd, atd...
Odporúčam nepoužívať AI v právnych veciach, veľmi často je úplne mimo. Konkrétne zo zákona o vlastníctve bytov
-podlahovou plochou plocha všetkých miestností bytu alebo nebytového priestoru bez plochy balkónu,
-Z fondu prevádzky, údržby a opráv sa financujú aj opravy balkónov, lodžií a tých terás, ktoré sú spoločnými časťami domu.
@anonym_autor neviete sa k tomu hniezdi dostať z vášho balkóna? Susedovi povedz, že zavoláš hasičov, pošlú mu faktúru. Sused to riešil vlani, s osami, ale on sa ani z balkónov pod a vedľa nevedel k hniezdu dostať. Prišli, vytiahli plošinu, hniezdo vypenili a poslali faktúru na 200€.
My sme rieši minulý týžden cez deratizacmu firmu. Zobrali 80€ a asi ešte prídu, lebo mrchy stále lietaju
@viestta my nemáme balkón, sme koncový podkrovný byt a on je pod nami . Ale myslím, že s plošinou by to šlo aj zo zeme, nie je to tak vysoko. Ja som im už raz sama likvidovala hniezdo, ktoré začínali stavať hasičákom, vtedy stavali pod naším oknom a často zalietavali k nám do bytu, našťastie som si všimla skôr ako hniezdo dokončili, myslela som , že potom zmizli úplne, ale zrejme sa presťahovali len nižšie a tam v rohu postavili hniezdo. Vidím ho normálne z ulice ... Idem mu skúsiť zavolať a pohroziť tými hasičmi . Snáď sa spamätá.
Dá sa to jednoducho vyriešiť sieťkou na okno.
@sasa1310 takže to čo je uvedené na nete, nie je pravda. No, dobre vedieť
@huxy si zle googlila. Napr. u nás (novostavba) majú nad nami susedia cez 100m2 terasy. Teraz sa jednému bytu pokazila dlažba, tak oprava išla z fondu opráv, pretože je to majetok nás všetkých. Akurát oni platia z toho dane a do fondu opráv platia tiež za tie m2
@huxy si zle googlila. Napr. u nás (novostavba) majú nad nami susedia cez 100m2 terasy. Teraz sa jednému bytu pokazila dlažba, tak oprava išla z fondu opráv, pretože je to majetok nás všetkých. Akurát oni platia z toho dane a do fondu opráv platia tiež za tie m2
@sasa1310 negooglila som, to tá úžasná AI.
Plus som si zisťovala pred montážou klimatizácie určité veci.
A klíma položená na podlahe je údajne ok,k namontovaniu na fasádu by bol potrebný súhlas... Čiže z týchto info som čerpala 🤷🏼♀️
Dá sa to jednoducho vyriešiť sieťkou na okno.
@anonym_3a2190 a v tej sieťke mám chodiť aj von ? Lebo raz ma uštipol keď som z okna v kuchyni vešala prádlo a druhý krát keď som sedela na lavičke pred bytovkou... To, že ich mám ešte aj v byte je len bonus.
a aký uvádza dôvod že nechce to hniezdo odstrániť prepána…
a aký uvádza dôvod že nechce to hniezdo odstrániť prepána…
@biba_18 jemu nevadia lebo na balkón nechodí a celé leto je aj tak na chate. A hmyz má rád 😂. Protivný starý somár , ktorý musí mať so všetkým problém už len z princípu.
@biba_18 jemu nevadia lebo na balkón nechodí a celé leto je aj tak na chate. A hmyz má rád 😂. Protivný starý somár , ktorý musí mať so všetkým problém už len z princípu.
@anonym_autor Trvala by som na tom, ze nech to spolocenstvo riesi. Tiez mi na terase rastol daky strom ci co, ktory uz bol ta rozkoreneny, ze hrozilo poskodenie kablov, tak musel ist prec. Srsne su nebezpecne, tiez ma 2 krat postipal, kto ma alergiu, neviem si predstavit
Ked ho vidis z ulice,vyfot si to a povedz susedovi aj domovnicke,ze ak to neporiesia oni,pojdes s tym vyssie-na patricny /obecny-mestsky urad a pod/
Kedze je to zivot ohrozujuci hmyz,nebezpecny,musia umoznit jeho odstranenie.
A to ja proti srsnom ani osam nemam nic,v zahrade zlikviduju mnoho skodcov.
Ale keby ohrozoval mna ci moje seti,vtedy mi je uplne fuk,co su zac...
@sasa1310 takže to čo je uvedené na nete, nie je pravda. No, dobre vedieť
@huxy ...odveci ale plateny chatgpt napr. ani nepostrehol ze sa jedna prevadzka z foodcourtu Nivy prestahovala o dve ulice dalej, presviedcal ma ze to je hned vedla nejakych dvoch exist.prevadzok. Az ked som mu zadala priamu otazku tak napisal. Ano, mas pravdu, prestahovali sa... pritom.prevadzka uz dlhodobo fuc, nova adresa pristupna na nete, na mapke foodcourtu Nivy uz neexistuje.
Od neho by som pravne zavaznu radu naozaj neziadala.
@huxy ...odveci ale plateny chatgpt napr. ani nepostrehol ze sa jedna prevadzka z foodcourtu Nivy prestahovala o dve ulice dalej, presviedcal ma ze to je hned vedla nejakych dvoch exist.prevadzok. Az ked som mu zadala priamu otazku tak napisal. Ano, mas pravdu, prestahovali sa... pritom.prevadzka uz dlhodobo fuc, nova adresa pristupna na nete, na mapke foodcourtu Nivy uz neexistuje.
Od neho by som pravne zavaznu radu naozaj neziadala.
@anonym_717cd1 však aj mňa neraz chat gpt "sklamal", teda dosť často. Ale zas stalo sa aj to, že mi napísal dobre, keďže som si to ešte na základe info overovala inde.
No ako som písala, ja som si ten balkón zisťovala z iných zdrojov, kvôli klíme. A možno som to zle pochopila. Alebo možno aj nie. 🤷🏼♀️ Lebo samozrejme že viem, že fasáda, nosné konštrukcie sú spoločným majetkom. Len som myslela, že samotný balkón (ten priestor či ako to nazvať), patria k bytu.
Zavolaj na životné prostredie že sused má na balkóne sršne azijske sa to teraz dosť riešilo. Myslím že to by dalo niečo do pohybu. Sršne aj tak musia prísť odstrániť hasici sú nebezpečné. Keď zistia že je to bežný srsen tak čo nie si prirodovedec zahraj sa na hlúpu. Ak más malé deti sršne môžu ublížiť ak je sused debil požaduj.u správcu s tým že máš alergiu a môžes dopadnúť zle aj papier od doktora by som si zohnala
@huxy balkon nie je vaše vlastníctvo ,bohužial či sa vam to páči alebo nie

@anonym_autor jeho balkón je majetok vás všetkých, takže nakázať správcovi nech na náklady z fondu opráv zavolá firmu na odpratanie hniezda