Ako reagovať na kritiku za odklad školy?
Ahojte mamicky. V auguste sa nam narodilo druhe dietatko a u starsieho dietata ktory mal v sept 3r. sme sa rozhodli pre odklad skolky. Je maj a my neustale pocuvame ako je zle, ze dieta nechodi do skolky, ze skolku by potrebovalo, ze potrebuje kolektiv, o co vsetko prichadza.. ze vymyslame. Aj vy ste pocuvali take kecy? Ako reagujete? Ja mam stale potrebu sa obhajovat a vysvetlovat ze je to kvoli mladsiemu dietatu, aby sme neboli doma vsetci chori, ze starsieho brusko boli a kto by tam riesil jeho bolesti ked potrebujw pohladkat.. atd atd. Uz mi to lezie na nervy. Skusala som aj nereagovat, resp. zaujat postoj jednym uchom dnu, druhym von, ale hneva ma to. Rodina vie, ze mladsi mal tazsi start do zivota a ze starsi ma bolesti bruska (hnacky, alergicke prejavy, vsetko v stadiu riesenia) a napriek tomu, stale rypu.
Najhorsie, ze to prichadza prave od starkych, ktori by to mali najviac chapat. :(
Chorobám sa nevyhnes ani v neskoršom veku.A bude horšie,pretože nebudujes u neho žiadnu imunitu.
Súhlasím,že od istého veku patrí dieťa do kolektívu a ty by si sa mohla naplno venovať novorodencovi v čase neprítomnosti staršieho.
Este napisem ze ma len rocny odklad, od noveho skolskeho roka uz bude navstevovat skolku.
Trošku viac asertivity, toto nie je niečo, čo ťa má hnevať. Je to tvoje dieťa, tvoje rozhodnutia (vaše), oni si už svoje vychovali, tak sa k tomu stavať. Povedať, že názor raz vyjadrili, už sa k tomu vracať nebudete, bodka. Má odklad, lebo chcete, aby mal odklad.
Mna ked sa vzdy niekto nieco tsketo pytal alebo komentoval..som sa opytala naspet ze ci som sa pytala na ich nazor? A vzdy je kazdy ticho potom :D
Troska asertivity a vypnúť rodinných príslušníkov. Slušne, ale rázne. Moje staršie nechodilo do škôlky vôbec. A áno, mali niektorí debilne poznámky. Ale ja som vedela prečo som sa tak rozhodla a velmi rýchlo som tieto reči zrušila.
By som im povedala, že názor ich som si vypočula a ak to dookola mienia opakovať nemusia chodiť
Neries. Moja starsia isla az do predskolskeho rocnika, vtedy mladsi mal 3,5 roka a nastupili naraz. Nic nezmeskala, je inak velmi spolocenska, do skolky sa vzdy tesila, neplakala ani raz. To pri tych malych nezazijes 🤷
Stačí ak pôjde do predškolského ročníka. Choroby dostane aj keď nebude chodiť do škôlky. Hrať sa isto pôjdete i von, na pieskovisko, kde budú deti.
Ako písali vyššie. Povedz, že na ich názor si sa nepýtala.
Chorobám sa nevyhnes ani v neskoršom veku.A bude horšie,pretože nebudujes u neho žiadnu imunitu.
Súhlasím,že od istého veku patrí dieťa do kolektívu a ty by si sa mohla naplno venovať novorodencovi v čase neprítomnosti staršieho.
@doriiis toto je tak velmi individualne, ze sa to neda zovseobecnit.
Nase baby chodili do skolky, este 3 roky nemali, a boli vecne chore.
Par dni v skolke, a bum, tyzden aj viac, prip. viac doma.
Boli viac chore, a viac doma ako v skolke.
Takze absolutne nesuhlasim s tymto tvojim - cim neskor do skolky, tym viac chory. Prd makovy.
Ja som spravila to iste, nelutujeme. Uzili sme si pekne obdobie bez chorob... A potom to zacalo ked nastúpili... Neviem co je to dnes za doba ale nikomu sa nezavdacis... Rob si podla seba a neobhajuj sa, ti ludia aj tak nepocuvaju. Drzim palce 🙂
@doriiis ja tiez totalne nesuhlasim. Moji boli prvykrat chori az v skolke, mala 5 a maly 3 r. vtedy. Nasledne samozrejme prvy rok v skolke celkom katastrofa, ale este oproti inym detom asi aj dobre. Presiel prvy rok, starsia isla do skoly, zlepsilo sa to velmi. Odvtedy byvaju chori max 2x rocne
Ach jaj...A keby si ho tam dala a boli by aj s babatkom po par dnoch vzdy chori, tak by ti mozno hovorili, ze si ho mala radsej nechat doma. Ja som nastupila az ako 4.5rocna a nic mi neuslo, skor som sa mozno aj lepsie adaptovala - doslova som prisla do skolky a hned som sa zapojila medzi deti, ako keby som tam chodila uz rok.
Vraj najlepšia odpoveď je "ďakujem za názor". Tak skús...
Vsak ale preco ta to trapi?? Si s tym tiez neni stotoznena? Lebo keby si bola, tak sa nad tym ani nezamyslis. Proste, vacsina ludi su stroje a proste nevedia pochopit, ze niekto moze mat rovnaku vec inak. 😊 “musis krstit, kojis malo, krmis moc, prijimanie, skolka, skolka…” chapes. Netrap sa tym, proste povedz, ze si rada, ze si este mozte spolu uzit este jeden rok, aj spolu uvidite vyrastat druhe babo a oni vytvoria top vztah☺️
Netreba si nechať skákať po hlave, keď sa naučíš jasne a striktne povedať svoje názory, možno aj nie uplne milým tónom, tak každý normálny to pochopí že je to takto a je to u vás uzatvorená téma. A keď to nepochopí, druhý krát poviem - už som ti povedala že nechodí preto a preto a tretí krát sa už nebudem s daným človekom baviť na tú tému. Je to čisto vaša vec.
Celé je to veľmi individuálne, ja napríklad chcem dať do školky dcéru pred 3rokmi napriek tomu, že budeme mať doma novorodenca, a práveže skôr počúvam od všadiaľ naopak -ako budeme všetci chorí, a aké to bude naprd ked ju dám do skolky atd. :D A neviem aké to bude, uvidíme, stále sa môžme rozhodnúť to prerušiť prinajhorsiom.
Spravila by som to presne rovnako ako ty - posledné, čo potrebuješ pri novorodencovi s nulovou imunitou, sú škôlkarske choroby v dome. Plus aj nie je dobré pre dieťa mať 2 veľké zmeny naraz (nový súrodenec + prvýkrát do škôlky). A vonkoncom nechápem, načo to tvoja rodina ešte rieši, keď už od septembra starší do tej škôlky ide. Byť tebou to už rázne utnem a poviem, nech sa do toho nestarajú. Nech sa aj urazia, keď chcú.
Nie, nepočúvala som také komentáre a hlavne som nikomu nič nevysvetlovala. Je to rozhodnutie nás rodičov s ohľadom na potreby našich detí a nikoho iného do toho nič.
Vsak ale preco ta to trapi?? Si s tym tiez neni stotoznena? Lebo keby si bola, tak sa nad tym ani nezamyslis. Proste, vacsina ludi su stroje a proste nevedia pochopit, ze niekto moze mat rovnaku vec inak. 😊 “musis krstit, kojis malo, krmis moc, prijimanie, skolka, skolka…” chapes. Netrap sa tym, proste povedz, ze si rada, ze si este mozte spolu uzit este jeden rok, aj spolu uvidite vyrastat druhe babo a oni vytvoria top vztah☺️
@hederamonstera dakujem, ano je to pre mna jedno z najkrajsich obdobi ake som kedy zazila obcas velmi tazke, ale su dni a dni. To ma tak asi kazdy. Len velmi dam na nazor inych (mamy) a potom vaham ci som dobre urobila. A naposledy mal poznamku svokor a to ma totalne prekvapilo kedze on sa minimalne zaujima o deti, na navstevu sam este nebol nikdy a ani nikdy sa mne neozve a ide sa miesat do niecoho do coho ho nic nie je.
Starsi syn je zivy a velmi mudry na svoj vek
Tak potom nie je o com. Vyskumy aj tak ukazuju ze nie je ziadnych rozdiel medzi detmi ktore chodili a nechodili do skolky, v nejakom veku sa to vsetko prirodzene dobehne ;)
Nedopisala som. .. velmi mudry na svoj vek a ma taku slovnu zsobu ze niekedy nechapem. Je vyrecny, je pohybovo sikovny, ma rad deti a rad sa zapaja aj do domacich prac.. veetko ho zaujima a mna potom zneistuju tie reci ze by mal byt s detmi.
Minule nam doma prerabali a mamca starsieho strazila na par hodin a potoom ked prisiel domov povedal ze sa doma nudi.. ze chce ist do skolky.. no hned mi bolo jasne odkial vietor fuka. Nikdy predtym nepouzil slovne spojenie nudit sa.
Spravila by som to presne rovnako ako ty - posledné, čo potrebuješ pri novorodencovi s nulovou imunitou, sú škôlkarske choroby v dome. Plus aj nie je dobré pre dieťa mať 2 veľké zmeny naraz (nový súrodenec + prvýkrát do škôlky). A vonkoncom nechápem, načo to tvoja rodina ešte rieši, keď už od septembra starší do tej škôlky ide. Byť tebou to už rázne utnem a poviem, nech sa do toho nestarajú. Nech sa aj urazia, keď chcú.
@dixitka mas pravdu, ja neviem z akeho dobodu som taka ze chcem aby to proste chapali a suhlasili. Aby som nebola povazovana za premotivovanu matku alebo znacovana ako “ta dnesna matka” ako nam starsie generacie zvyknu nadavat. Nirmalne rozmyslam ze vyhladam pdychologa nech mi pomoze pochopit preco mam tu potrebu uznania a preco nechcem niekoho urazit.
Vôbec by som to nikomu nevysvetľovala. U nád predsa nie je škôlka povinná pre 3r deti, takže každý si môže urobiť, ako chce. Ja poznám z ihriska jednu mamičku, ktorá dobrovoľne neplánuje dat dieťa do škôlky do 5 rokov. Nech každý robí, ako chce. A pritom si osobne si myslim, že dieťa by malo ísť v 3r do škôlky kvôli socializácii, aj budovaniu imunity.
Nema vyznam vysvetlovat niekomu, kto nechce chapat, je to strata casu.
Nič si z rečí nerob a ani nevysvetľuj, neobhajuj, to nemá zmysel, kto nechce pochopiť nepochopí 🙂 my máme doma 3 deti, sme domskolacko-domskolkarska rodina. Okolie malo blbé reči prvých pár rokov.. 😆 buď si už zvykli alebo si tukaju na čelo v súkromí.. 😜 ty vieš prečo ho máš doma, okoliu to môže byť absolútne jedno.
Ja som velmi podobna tebe, tiez mam taku potrebu uznania, ale v tomto napriklad, som to mala lahsie, lebo mama, aj svokra suhlasili, aby syn ostal doma dlhsie. Siel do skolky takmer ako 4 rocny, on je novembrovy, sestricka sa narodila v septembri, ked mal 21 mesiacov. Takze som ho nechala doma. Uplne s kludom Ti hovorim, nic mu neuslo. Aj chorobam sme sa vyhli, potom to zacal byt masaker. Bude mat 12 rokov, ide na gympel, je velmi sikovny, v prvej triede mi ucitelka hovorila, ze ma pocit, ze sa nerozprava s prvakom, ale ako s 15 rocnym, ze taku ma slovnu zasobu. A to zacal hovorit ako 2,5 rocny. Ale hned suvetia a dnes si cita teoriu relativity. To decko stale musi citat a cim zlozitejsie, tym lepsie. Uzasne decko moje. Ked pises o Vasom chlapcovi, to ako keby si o nasom pisala, az na ten sport, u nas je to take sportove drevo 😁. Ja Ti to schvalujem, ze si si ho nechala doma. Uplne prirodzene. Skolky si este uzije dost. A Vy s nim. Len uz by som sa snazila na to vykaslat, co hovoria druhi.
Načo ťa zaujíma názor iných keď ty si ich mama? Ostatní nech si hovoria čo chcú ty s kľudom Angličana ignoruj. Niesi povinná nikomu nič vysvetľovať. Sú to tvoje deti a ostatných je to toho iba jeden veľký prd. Ľudia sú švihnutý.. Stále sa budú miesta do druhého namiesto toho aby konečne zavreli ústa a starali sa o svoje veci. Týmto veľa ne pohneš musíš sa naučiť ignorovať aj keď je to ťažké..
Nemá význam áno poznám to tiež má svokrovci súdili zato že som malú nedala 2,5 rokoch do škôlky ale išla až 3,5 roku do škôlky stým že do januára okej a teraz február marec apríl máj vydrží školke (február 9dni marec asi 5dni apríl 6máj bola zatiel 3dni ) teraz premenu svorkroci majú problém stim že je hora že je to Moja chýba.vobec si nevšímaj tie Evy podla mňa si urobila správne
Dakujem za vase nazory, z kazdej strany clovek citi nejaky tlak, je to na nervy ked sa snazis a vecne vnimas nejake buzerovanie.. vdaka. Ja viem ze som urobila najlepsie ako som mohla.

Neobhajuj sa, vidíš, že ich to nezaujíma. Nechodí a bodka.