Ako reagovať na kritiku za odklad školy?
Ahojte mamicky. V auguste sa nam narodilo druhe dietatko a u starsieho dietata ktory mal v sept 3r. sme sa rozhodli pre odklad skolky. Je maj a my neustale pocuvame ako je zle, ze dieta nechodi do skolky, ze skolku by potrebovalo, ze potrebuje kolektiv, o co vsetko prichadza.. ze vymyslame. Aj vy ste pocuvali take kecy? Ako reagujete? Ja mam stale potrebu sa obhajovat a vysvetlovat ze je to kvoli mladsiemu dietatu, aby sme neboli doma vsetci chori, ze starsieho brusko boli a kto by tam riesil jeho bolesti ked potrebujw pohladkat.. atd atd. Uz mi to lezie na nervy. Skusala som aj nereagovat, resp. zaujat postoj jednym uchom dnu, druhym von, ale hneva ma to. Rodina vie, ze mladsi mal tazsi start do zivota a ze starsi ma bolesti bruska (hnacky, alergicke prejavy, vsetko v stadiu riesenia) a napriek tomu, stale rypu.
Najhorsie, ze to prichadza prave od starkych, ktori by to mali najviac chapat. :(
Poprosila by som aby mi ukázali jediný relevantny zdroj že dieťa v 3r potrebuje škôlku. Bodka.
nechápem, prečo by muselo ísť trojročné dieťa automaticky do škôlky, navyše, keď je matka doma s mladším. Veď to nie je nejaký psík, ktorého treba nechať "socializovať" aby vedelo žiť s človekom. Mám synov s rozdielom rok aj trištvrte a ani by mi nenapadlo komplikovať si život tým, že by som musela vstávať, budiť aj menšieho aby som zaviezla staršieho do škôlky. Navyše platiť zaňho školné a stravu.. My sme si nejakú akože socializáciu s deťmi užívali každý deň na ihrisku alebo v nejakej herni, niekedy aj 2x za deň. Chorôb sme na ihriskách nachytali všetci tiež dosť. Obaja nastúpili do škôlky naraz, keď mal mladší tri a starší nemal absolútne problém, že šiel až o 2 roky neskôr.
Ale teda niektoré kamošky z okolia dávali staršie deti do škôlky, niektoré nie a neriešil to nikto, každý robil, čo uznal za vhodné a lepšie pre seba a deti.
Ja som dala syna ako 4 ročného keď mala dcéra 1,5 roka. Výsledok bol tri dni v škôlke a tri týždne doma chorí obaja a z toho dcéra vždy v nemocnici pre obštrukčnú dušnosť a stále dookola kortikoidy. Pediatrička aj imunologička boli ku mne večne nepriateľské, že za stav dcéry možem ja, že na čo ho dávam do školky keď som doma s malou, že nechápu tie dnešné matky, čo nezvládajú doma dve deti a staršie odkladajú do škôlok....No a tak ho mám doma. A zas rodina je útočná, že čo z toho chlapca bude, že potrebuje kolektív....🫣🤦. Začala som sa každému vyhýbať lebo ma len deptajú. 🤷
Milá autorka, netráp sa pre reči druhých, na tie sa vždy dôvod nájde.
Môžem s tebou zdieľať moju skúsenosť. Druhá dcéra sa narodila, keď mala staršia dva roky. Do škôlky išla ako 4-rocna a aj to začínala len na doobedie. Nič lepšie som nemohla urobiť. Dievčatá spolu strávili veľa krásneho času a vybudovali si dobrý vzťah, okrem toho sme sa stretavali s inými rodinami a deťmi. Najstaršia do 4 rokov nemala sopel (zopár iných chorôb sa vyskytlo). Ale po nástupe do škôlky, co sa týka chorôb to bola katastrofa. Keď sa narodil najmladší, tak mala najstaršia 5 rokov a stredná 3 roky, najstaršia nosila zo škôlky stále choroby a pri bábätku to bola katastrofa. Ja som sa deťom venovala, pri staršej po nástupe do škôlky sa zhoršila výslovnosť, pár krát sme boli aj u logopedicky a tá sama od seba potvrdila, že iba zrkadli ostatné deti v škôlke, keď bola dlhšie doma kvôli chorobe alebo cez prázdniny sa výslovnosť "napravila", taktiež sa jej zhoršilo správanie. Prostrednu dcérku som dávala až 5 ročnú a bolo to veľmi dobré rozhodnutie, úplne bez problémov si zvykla, škôlku má veľmi rada. Ale tiež sa jej úplne pokazila výslovnosť, výrazne zhoršilo správanie (napríklad čo sa týka požičiavania vecí súrodencov, hašterivost, správanie pri stolovaní), aj to "čo" vedela akoby "ohlupla" (krásne vedela tlačené písmenká, teraz sa ledabolo akurát podpíše).
Reči ako dieťa potrebuje kolektív a čo sa všetko naučí v škôlke a podobne, sú skôr propaganda z čias našich mám a babiek, keď škôlky vznikli, aby mohli ženu odlákať do práce čím skôr. Ak sú rodičia v živote detí prítomní, majú rodinu, kamarátov, súrodencov, tú škôlku v skutočnosti nepotrebujú do tých 5 rokov.
Úplne iné je to už v školskom veku, napríklad najstaršia je už v škole a to je už úplne iné, aj to budovanie vzťahov, riešenie konfliktov, tá zrelosť je tam úplne iná.
Samozrejme toto je môj názor a skúsenosť, chápem že mnoho ľudí má iný názor, ale chcem poukázať, že zdieľam názor s autorkou v tomto prípade a podporiť ju.
Mimochodom v škôlke žiaden odklad neexistuje, odklad je akurát tak od školskej dochádzky. Proste nastupuje do škôlky podľa toho ako sa rozhodnete.
Ak môžem ešte by som doplnila, že reči o budovaní imunity sú tiež nezmysel z mojej skúsenosti. Čím je dieťa menšie tým horší priebeh choroby, s tým mám naozaj bohaté skúsenosti, a vždy si chorobu poposuvali všetci. Najstaršia už v škole nebola veľa chorá , povedala by som z tých menej chorlavych v triede. Stredná teraz tiež už oveľa lepšie, ako 5-rocna z tej škôlky nosí málo chorôb a sú oveľa slabšie. A je obrovský rozdiel liečiť 7rocne, 5rocne, 3rocne alebo ročné alebo niekoľko mesačne dieťa. Ja osobne som tiež bola v škôlke iba na rok, ale nebyvala som chorlava, skôr naopak.
Taktiež pre vzťah medzi súrodencami a aj pre vzťah voči rodičom nie je dobré, aby staršie dieťa "odišlo" preč akonáhle príde bábätko, bude mať pocit, že je odstrčené. To mi príde možno horšie ako tie choroby.
Možno príbuzných nepresviedcaj o svojich dôvodoch, ale skús vyvrátiť tie ich argumenty a potom dajú možno pokoj. Ale skôr ich asi nepresvedcis. Takto to občas v rodinách chodí, dôležité je ako sa rozhodneš ty a tvoj manžel.
Milá autorka, netráp sa pre reči druhých, na tie sa vždy dôvod nájde.
Môžem s tebou zdieľať moju skúsenosť. Druhá dcéra sa narodila, keď mala staršia dva roky. Do škôlky išla ako 4-rocna a aj to začínala len na doobedie. Nič lepšie som nemohla urobiť. Dievčatá spolu strávili veľa krásneho času a vybudovali si dobrý vzťah, okrem toho sme sa stretavali s inými rodinami a deťmi. Najstaršia do 4 rokov nemala sopel (zopár iných chorôb sa vyskytlo). Ale po nástupe do škôlky, co sa týka chorôb to bola katastrofa. Keď sa narodil najmladší, tak mala najstaršia 5 rokov a stredná 3 roky, najstaršia nosila zo škôlky stále choroby a pri bábätku to bola katastrofa. Ja som sa deťom venovala, pri staršej po nástupe do škôlky sa zhoršila výslovnosť, pár krát sme boli aj u logopedicky a tá sama od seba potvrdila, že iba zrkadli ostatné deti v škôlke, keď bola dlhšie doma kvôli chorobe alebo cez prázdniny sa výslovnosť "napravila", taktiež sa jej zhoršilo správanie. Prostrednu dcérku som dávala až 5 ročnú a bolo to veľmi dobré rozhodnutie, úplne bez problémov si zvykla, škôlku má veľmi rada. Ale tiež sa jej úplne pokazila výslovnosť, výrazne zhoršilo správanie (napríklad čo sa týka požičiavania vecí súrodencov, hašterivost, správanie pri stolovaní), aj to "čo" vedela akoby "ohlupla" (krásne vedela tlačené písmenká, teraz sa ledabolo akurát podpíše).
Reči ako dieťa potrebuje kolektív a čo sa všetko naučí v škôlke a podobne, sú skôr propaganda z čias našich mám a babiek, keď škôlky vznikli, aby mohli ženu odlákať do práce čím skôr. Ak sú rodičia v živote detí prítomní, majú rodinu, kamarátov, súrodencov, tú škôlku v skutočnosti nepotrebujú do tých 5 rokov.
Úplne iné je to už v školskom veku, napríklad najstaršia je už v škole a to je už úplne iné, aj to budovanie vzťahov, riešenie konfliktov, tá zrelosť je tam úplne iná.
Samozrejme toto je môj názor a skúsenosť, chápem že mnoho ľudí má iný názor, ale chcem poukázať, že zdieľam názor s autorkou v tomto prípade a podporiť ju.
Mimochodom v škôlke žiaden odklad neexistuje, odklad je akurát tak od školskej dochádzky. Proste nastupuje do škôlky podľa toho ako sa rozhodnete.
@ivkaaterka Presne tak. Ja mám 4 deti, iba prvá dcérka išla do škôlky ako 4-ročná, ale po narodení druhej v novembri bola potom celú zimu aj tak doma. Ďalšie dcérky šli až do predškolskej triedy. Adaptácia super, žiadny problém a neboli ani často choré.
Ja som dala syna ako 4 ročného keď mala dcéra 1,5 roka. Výsledok bol tri dni v škôlke a tri týždne doma chorí obaja a z toho dcéra vždy v nemocnici pre obštrukčnú dušnosť a stále dookola kortikoidy. Pediatrička aj imunologička boli ku mne večne nepriateľské, že za stav dcéry možem ja, že na čo ho dávam do školky keď som doma s malou, že nechápu tie dnešné matky, čo nezvládajú doma dve deti a staršie odkladajú do škôlok....No a tak ho mám doma. A zas rodina je útočná, že čo z toho chlapca bude, že potrebuje kolektív....🫣🤦. Začala som sa každému vyhýbať lebo ma len deptajú. 🤷
@dominikak4 och moja zlata. Mrzi ma stav deti a aj to ze si to odnasas ty od rodiny. Proste kto iny by bol zly ked nie mama ze.. :(
Ak môžem ešte by som doplnila, že reči o budovaní imunity sú tiež nezmysel z mojej skúsenosti. Čím je dieťa menšie tým horší priebeh choroby, s tým mám naozaj bohaté skúsenosti, a vždy si chorobu poposuvali všetci. Najstaršia už v škole nebola veľa chorá , povedala by som z tých menej chorlavych v triede. Stredná teraz tiež už oveľa lepšie, ako 5-rocna z tej škôlky nosí málo chorôb a sú oveľa slabšie. A je obrovský rozdiel liečiť 7rocne, 5rocne, 3rocne alebo ročné alebo niekoľko mesačne dieťa. Ja osobne som tiež bola v škôlke iba na rok, ale nebyvala som chorlava, skôr naopak.
Taktiež pre vzťah medzi súrodencami a aj pre vzťah voči rodičom nie je dobré, aby staršie dieťa "odišlo" preč akonáhle príde bábätko, bude mať pocit, že je odstrčené. To mi príde možno horšie ako tie choroby.
Možno príbuzných nepresviedcaj o svojich dôvodoch, ale skús vyvrátiť tie ich argumenty a potom dajú možno pokoj. Ale skôr ich asi nepresvedcis. Takto to občas v rodinách chodí, dôležité je ako sa rozhodneš ty a tvoj manžel.
@ivkaaterka dakujem ti velmi pekne. ❤️
Vôbec to nerieš, kašli na také reči.Ja som dávala tiež deti až do predskolskej a sú úplne v pohode ,taktiež reči ohľadom imunity #hlúposť keď ti niekto povie ze čím skôr tak lepsie-sama lekárka mu povedala ze to je nezmysel ,keď je dieťatko staršie tak lepšie pre neho.Mne decka v škôlke neboli vôbec často choré ajked nechodili od 3rokov ,paradoxne v škole sme mali oveľa ťažšie roky co sa týka chorobnosti
Ja mám opačnú situáciu.. Dcéra od 3r v škôlke, pričom by nemusela, keďže som s mladším synom doma. Ale ona si to sama vyžadovala, tešila sa a hneď od prvého dňa bola v škôlke spokojná, inak by som ju netrápila. Choroby sme tiež zvládli celkom dobre, zimu síce obidvaja presoplili, ale nič vážnejšie im nebolo. Samozrejme boli reči, že prečo ju "dávam preč", že mohla ešte rok ostať doma a tak. Tým chcem povedať, že je to individuálne a nikdy sa nezavďačíš každému. Ale ty si matka a poznáš si najlepšie svoje dieťa a vieš preto sama najlepšie rozhodnúť, čo je preňho správne.
Ja by som urobila to isté. Už len zato ze máš malé babo doma. Aj tak by bol asi viac doma ako v škôlke pre choroby. Moja osobná skúsenosť.

Ja som zasa pocuvala aka som zla matka, lebo dcera isla do jasli 🤷
Robis to, co uznas za najlepsie a iba to sa rata. Netrap sa