Ako reagovať na prehnanú chválu “výnimočného dieťaťa”?
Ahojte, mame v rodine jednu ženu ktorá pri každej možnej príležitosti ospevuje svoje jediné dieťa aké bolo úžasné a výnimočné, ako ho učiteľky v MŠ milovali, v roku a pol už nemal plienky, naučil sa lyžovať za jediný deň, donedávna som len počúvala ako sa v živote nestratí, viete si asi predstaviť…teraz ma už takmer 30, nedokončil 2 VŠ a prácu ma tiež iba priemernú. Ale kult “výnimočného dieťaťa” majú ostatní členovia rodiny na podnose ako pravdu 😅 mne to príde strasne vtipné ale radšej som ticho, dá sa na to vôbec nejak reagovať aby vedela že nie každý si mysli to iste?
autorka, treba vzdy povedat: No vidis ako skoncil...bla,bla,bla..
@anonym_f6d1fb ono to nikoho netrapi, ale verim, ze to dokaze pekne liezt na nervy stale pocuvat dokola to iste o cloveku ktory ma momentalne 30+. Je bezpredmetne co robil ako 6 mesacny. Este k tomu materinsky spomienkovy optimizmus.
@katkazatka tak možno jeho mama sama vidí že to s ním nedopadlo tak ako čakala a je z toho sklamaná, tak sa vracia spomienkami na to keď bol malý a upäla sa na to. Ja by som jej to nebrala, načo jej ubližovať. Jej to pomáha a ľudia predsa omieľajú dookola kadečo.
@katkazatka tak možno jeho mama sama vidí že to s ním nedopadlo tak ako čakala a je z toho sklamaná, tak sa vracia spomienkami na to keď bol malý a upäla sa na to. Ja by som jej to nebrala, načo jej ubližovať. Jej to pomáha a ľudia predsa omieľajú dookola kadečo.
@anonym_f6d1fb ak to omiela do jeho 15 narodenin, tak OK. Ak to omiela vyse 30 rokov, tak je na navstevu psychiatra a hlavne obtazuje tym inych ludi.
@anonym_f6d1fb ak to omiela do jeho 15 narodenin, tak OK. Ak to omiela vyse 30 rokov, tak je na navstevu psychiatra a hlavne obtazuje tym inych ludi.
@katkazatka a dotyčná s ňou žije v jednej domácnosti a je s ňou väčšinu dňa, že jej to tak lezie na nervy? Trochu tolerancie je potrebné. Aj starší ľudia stále omieľajú rovnaké veci dookola a psychiatra preto nepotrebujú o mnohých mladších, ktorí točia dookola to isté a často značne upravené veci, viem tiež 😉. A ak ho dotyčná potrebuje, tak to má zhodnotiť a riešiť ona, alebo jej najbližší, nie my 🙂
@anonym_autor To, že sa vychvaľuje je pýcha, alebo prejav bojacieho sa ega, že sa odhalí pravda. To ťa nemusí trápiť a nereaguj na to. Teba jej chválenie dieťaťa nijako neohrozuje. Nemalo by ťa to iritovať, lebo inak si potom ty tá, ktorá má citlivé ego. Skôr je to nezdravé pre to dieťa. Teraz rodičia robia presný opak, ako nás vychovávali. My sme boli furt bití a kritizovaní a strašení. Teraz naopak deti od malička počúvajú len to, aké sú skvelé. To tiež nie je zdravé. Celkovo nie je dobré hodnotiť dieťa, jeho osobu. Aj keď je dobré, milé, poslušné, urobilo všetko pekne, nemá sa mu hovoriť: Ty si taká zlatá, milá, krásna. Tým dcérku zaviaže a jej hodnota sa bude odvíjať od týchto slov. Má sa chváliť výsledok. Napríklad: )Jej toto si pekne nakreslila. Hodnotiť veci, skutky. Nehodnotiť osobu, telo. Mám ťa rada bezpodmienečne. Že ju má rada môže jej hovoriť samozrejme, ale tiež nie neustále, lebo sa stratí hodnota toho slova. Láska sa prejavuje nie len slovami, ale aj časom stráveným s dieťaťom. Ty môžeš na toto upozorniť tú kamarátku. Aby pred malou nehodnotila ju samotnú. Ani negatívne, ani príliš pozitívne. Nech hodnotí a chváli jej pokroky napríklad.
@anonym_autor nereaguj a skús postupne obmedzovať kontakt, ak ti to nerobí dobre. (Chápem to, mala by som z toho žihľavku). Ak však budeš reagovať, budú to brať tak, že si nejaká závistlivá zakomplexovaná koza. Čiže najlepšie je naozaj nereagovať a proste skúsiť skôr nenápadne zosekať ten kontakt na nutné minimum. A potom len "uhm, uhm, uhm".
@anonym_autor nedá a ani na to nereaguj. Načo? Inak v rodine má asi každý takúto osobu s extrémne nadaným, výnimočne talentovaným a nadpriemerne inteligentným dieťaťom. A každý (vrátane tej osoby ktorá ho priviedla na svet), vie, že až tak chytré zas to dieťa nie je..
ked si to vydrzala pocuvat 30 rokov tak na co do toho rypat? pre kazdu matku je to jej dieta "vynimocne" a ona ma len to jedno tak ju nechaj snivat si jej sen-neber jej ho len preto,ze chces byt ustipacna
Mám v rodine osobu, ktorá vždy pozornosť strhne na svoje deti a vychvaľuje ich do nebies. Ja mám tie deti rada, sú šikovné, ale viem že ich mama proste preháňa a vyslovene sa vychvaľuje. Ale neberiem jej to, nechávam ju vyrozprávať počúvam a potom ignorujem. Nepotrebujem si dokazovať svoju pravdu, ona predsa z nejakého dôvodu potrebuje dokazovať a demonštrovať, že jej deti šikovné sú. Nepotrebujem to vyvracať, vlastne ani nemám čo. Prečo ty potrebuješ dokázať, že tá žena preháňa? Ja by som sa zamerala skôr na to - mas z toho nízke sebavedomie keď ju počúvaš? Alebo prečo?
@anonym_autor nemať plienky v 1,5r je akože výhra? Určite zaujímavá,hoc nie jediná takáto rodina. Poznám 😎
Kto má výnimočné dieťa, nebude sa predsa chváliť, ale vidia to všetci. To, že 2 - ročné dieťa plynule rozpráva, 4 - ročné plynule číta s porozumením a dokáže aj písať písaným písmom, že reaguje na mnohé podnety správne, to už dokáže veľmi veľa detí. Ukáže sa to hlavne v škole. Také dieťa nemá počas základnej a strednej školy ani jednu dvojku v klasifikačnom, na VŠ dokáže absolvovať aj 2 ročníky naraz. To však nie je dôvod na chválenie sa. Výsledok vidí každý.
Nereaguj nijak.Mysli si svoje a poprípade ....ja keď počúvam niečo čo ma absolútne nezaujíma pozriem sa napríklad na telku a sústredim sa čo tam hovoria a tým pádom také reči len prejdú popri mne 🤷😄

A prečo to teba trápi? Mohol byť výnimočné dieťa, ale jednoducho skĺzol do priemernosti. Alebo ho výnimočným vnímala len jeho mama. Oboje možnosti sú v poriadku, teba sa nijako netýkajú, myslieť si môžeš predsa čo chceš.
autorka, treba vzdy povedat: No vidis ako skoncil...bla,bla,bla..
@anonym_f6d1fb ono to nikoho netrapi, ale verim, ze to dokaze pekne liezt na nervy stale pocuvat dokola to iste o cloveku ktory ma momentalne 30+. Je bezpredmetne co robil ako 6 mesacny. Este k tomu materinsky spomienkovy optimizmus.