Ako riešiť 83 ročnú babku so zlým zdravotným stavom?
Bývame doma s babkou, ktorá bude mať tento rok 83r.
Viac ako rok má problém s udržaním rovnováhy a padaním, má začínajúcu stareckú demenciu, inkontinenciu, vysoký tlak a cukrovku.
Strávila minulý týždeň v nemocnici, volali sme jej sanitku, lebo sa necítila dobre.
Bola na neurológii, spravili jej CT a MRI mozgu, doktorka mi povedala, že aj na svoj vek má mozog abnormálne atrofovaný a má tekutinu v hlave, ktorá spôsobuje to padanie, demenciu aj inkontinenciu.
Zajtra nám ju chcú dať domov, lebo vyšetrenia porobili a tým je to pre nich uzavreté.
Poradíte mi, ako máme túto situáciu doma riešiť, akú možnosť by ste zvolili, pretože chodíme do práce, nikto nemôže ostať doma a doktorka ma upozornila, že stav sa jej bude len zhoršovať.
Máme hľadať zariadenie, ale aké s jej dg?
a ziadost o ZTPO-urad prace, stiahnete si zaidost a date vypisat babkinmu mudr, plus odborne soravy, nejake prispevky-ak je inkontinentna, na prepravu ... vsetko vam na UP povedia
@danusa63 ked si vybavi opatrovatelske, tak da vypoved v praci, ci?
ODCH v hlohovci spravili vlani nové oddelenie, len tam mali priblem s pacientami so vseobecnou poistovnou, s tou nemali zmluvu…..
Zapadne SK, je kolko km od hlohovca?
Ideme o chvíľu pre babku, rozprávala som sa po telefóne s doktorkou a povedala mi, že mi vysvetlí všetko osobne, ale že zariadenie bude časom nutné.
Výpoveď v práci určite nedám, kam pôjdem, keď sa babka pominie? Mám 40r, dobrú administratívnu prácu a potom čo, už ma nikam nezoberú, lebo budem stará.
@opica_skorica Od Hlohovca sme hodinu
Ked ste bližšie k TT alebo BA, pošli mi IP, pošlem ti ceny v zariadeniach, ktoré sme osobne navstivili.
A babka bude súhlasiť umiestnením do zariadenia?
Treba sa dohodnúť na neurológii, aby babku umiestnili ešte na ODCH oddelenie dlhodobo chorých tzv. doliečovák... Je to na 21 dní, zatiaľ získate trochu času, aby ste sa zariadili... U nás to tak funguje.
@danusa63 Lebo chodim do prace a prijem potrebujeme ☹
@ibrunova Vieš, prečítaj si, čo som písala akú ma dg. Má vodu na mozgu, tá voda jej stláča mozog, je to niečo ako hydrocefalus, ona zostane úplne dementná, ležiaca a bude potrebovať starostlivosť 24/7. To nie je o tom, že my sa chceme zbaviť chudery babky, lebo sme leniví jej oprať, upratať a dať jesť.
Nič také som tam nepísala.. Nedomýšľaj si. Len sme mali niečo podobné so svokrou. Ale umiestnenie musela podpísať ona, kým nebola zbavená svojprávnosti a ona ani za svet. Bez toho sa nedalo nič. Preto sa pýtam. Nie preto, že by som ťa súdila. Práve naopak, viem, čo to obnáša, tak ma normálne tvoja posledná veta urazila.
@ibrunova Lenže človek ktorý ostane úplne dementný ťažko bude niečo podpisovať. Ona má tu demenciu už teraz v rozbehu, keď sme jej volali pred týždňom sanitku doktorka sa jej pýtala kedy sa narodila a pamätá si deň a rok, mesiac nie. Nevedla, aký je deň a ktorý rok dlho premýšľala.
Uraziť som ťa vôbec nechcela.
Tak skúste najprv čiastočné zbavenie svojprávnosti, aby ste to mali na papieri. My sme to tak riešili. Potom to už sa ňu podpísal syn, lebo ona bola už úplne mimo. Keď má vyšší stupeň odkázanosti, mohlo by sa podariť skôr.
@ibrunova Skúsim to naštudovať, nad týmto som nikdy nepremýšľala a ani som nevedela, že by som niečo také mala riešiť ☹

pohladajte doliecovak, tam ju trocha daju do kopy, moze tam byt tusim mesiac max. medzitym na MU ziadost o opatrovatelku, uz uvidite, na kolko hodin, moze stacit na 4 alebo aj 8, vecer uz bduete doma a dohliadniete na nu. trocha sa doma da babka do poriadku, uvidis. plati s apolovica z dochodku, polovicu plati MU.