Ako riešiť 83 ročnú babku so zlým zdravotným stavom?
Bývame doma s babkou, ktorá bude mať tento rok 83r.
Viac ako rok má problém s udržaním rovnováhy a padaním, má začínajúcu stareckú demenciu, inkontinenciu, vysoký tlak a cukrovku.
Strávila minulý týždeň v nemocnici, volali sme jej sanitku, lebo sa necítila dobre.
Bola na neurológii, spravili jej CT a MRI mozgu, doktorka mi povedala, že aj na svoj vek má mozog abnormálne atrofovaný a má tekutinu v hlave, ktorá spôsobuje to padanie, demenciu aj inkontinenciu.
Zajtra nám ju chcú dať domov, lebo vyšetrenia porobili a tým je to pre nich uzavreté.
Poradíte mi, ako máme túto situáciu doma riešiť, akú možnosť by ste zvolili, pretože chodíme do práce, nikto nemôže ostať doma a doktorka ma upozornila, že stav sa jej bude len zhoršovať.
Máme hľadať zariadenie, ale aké s jej dg?
Ale ako neviem ci ta potesi napr v stupave prvy v poradi cakajuci caka dva roky
Tu je strucny postup + potom dalsie potvrdenia o majetku atd
na úrade vyššieho územného celku občan požiada o posúdenie odkázanosti na sociálnu službu, k tejto žiadosti prikladá vyjadrenie lekára o zdravotnom stave žiadateľa
úrad vyššieho územného celku vydá žiadateľovi rozhodnutie o odkázanosti na sociálnu službu, na základe ktorého občan požiada zariadenie o uzatvorenie zmluvy o poskytnutí sociálnej služby:
prostredníctvom úradu vyššieho územného celku
alebo samostatne, priamo zariadenie, ktoré si vybral
Na začiatku keď si naši mysleli že to s tým umiestnením v zariadení pôjde rýchlejšie bola pár dní mama na očr potom oco. A keď musela mama náhle na operáciu tak bola babka pár týždňov na odd. LDCH.
My sme teraz davali babku do Janoviec. Ma 87 rokov, silnú demenciu a podobne problémy seniorov. Nečakali sme dlho, par mesiacov. Domaca starostlivosť sa uz s nou zvládať nedala, ani psychicky ani fyzicky, musela mať 24hod starostlivosť. Treba na úradoch vybaviť najvyšší stupeň odkázanosti, čo by asi aj potrebovala keďže nemôže byť sama a tých berú prednostne. Aspon tak nám to hovoril zamestanec DSS. Jej dcéry sa dohodli ze bude mat izbu s ďalšou babkou a platí sa mesačne so všetkým okolo 850e. Plus lieky.
@tara42 Skúsim sa im zajtra ozvať
Existuje ODCH, oddelenie dlhodobo chorych, to vybavuje nemocni a pacienta po hospitalizacii mozu premiestnit rovno tam, tusim tam moze byt cca 20 dni, za ten cas rychlo hladat/vybavovat nejake zariadenie pre seniorov
Nuž, ono to tak väčšinou býva, že starší človek má časom rôzne diagnózy. V prvom rade sa musí zmobilizovať rodina. A buď rodiča s láskou a trpezlivosťou doopatrujú, alebo sa pokúsia nájsť slušné zariadenie a poskladajú sa na poplatku.
Predpokladám, že tá babka mala pôvodne nejaký dom či byt, tak treba buď ten predať, alebo sa k tomu postaviť charakterne a kto získal majetok, nech v hlavnej miere prispieva. Je možnosť zaplatiť na pár hodín denne opatrovateľku a zvyšok času sa starať o babku členovia rodiny.
Pre mňa osobne je zariadenie krajná možnosť. Tak ako sa rodičia starali o nás ako deti, považujem za samozrejmosť postarať sa o nich. A tak to i v našej rodine bolo. O dva domy vedľa sa tak starajú o našu staručkú susedu. Po týždni sa strieda celá rodina. Je to náročné fyzicky i psychicky, ale keď vidím, ako to s láskou pre ňu robia. Doslova ju dostali hrobárovi z lopaty. Nechať ju v nemocnici či ústave, už by bola tam. Bohužiaľ, častokrát to tak končí.
Smutné čítať ako sa nedá..a hlavne také veci treba riešiť a plánovať s predstihom.vedeli ste.ze babka je stará a celkom zdravá neumrie..to píšem pre ostatných čítajúcich.Tak ste doma min.styria...babkin syn či dcéra a jej manžel a ty a manžel.to máte ocr 4 x 10_14 dní.Nehladajte najbližšie zariadenie.hladajte voľné miesto kdekoľvek v rámci kraja.Zas povedzme si pravdu.kazdy víkend za babkou nepôjdete.Zacat u sociálne j sestry je dobrá rada
Ahoj, pracujem v domove dôchodcov ako socialna, treba najskôr kontaktovať sociálnu v nemocnici, ona by mala obvolat zariadenia vo vašom okolí, aspoň nám volavaju z nemocnice ci mame volne, alebo kontaktovať odbor sociálnych vecí na meste, aj z okolitých miest a obcí nám zvyknú volať. Potom aj ty môžeš obvolat zariadenia pre dôchodcov, som zo západného Slovenska, nečaká sa u nás 2 roky a už vôbec sa neplatí 1200, to možno len v nejakom súkromnom zariadení.
Na začiatok skúsiť niečo ako doliečovcí ústav. Hlohovec napr. má a podať si žiadosti do viacerých dss naraz, aj v okolí. My sme tak umiestinili našu babku, keď už nemohla bývať sama.
Kľudne mi napíšte správu, mam prax viem ako to chodí 🙂
Ak nikoho nezozeniete, lebo na DSS sa caka dlho, niekde aj rok-dva, tak pri tychto dg vybavis opatrovatelsky na babku...
@janinah Nie sme štyria, sme len dvaja, ja a manžel a naše dve maloleté deti.
A že je babka stará sme samozrejme vedeli, ale nemohli sme vedieť, že sa jej deje v hlave niečo také, ako že má v hlave vodu a abnormálne atrofuje mozog, keď fungovala relatívne ok. Nechcem viac o rodinnej situácii písať verejne
@janinah A áno, máš pravdu, že je to smutné. NIe každý má doma v pančuche schované tisíce, tak bohužiaľ ani jeden nemôžeme ostať z práce doma a ani mesačne platiť tisíce za opatrovateľku alebo zariadenie.
@abbey1 Nie sú iní členovia rodiny, nemáme sa s kým finančne deliť a ani časovo ☹ My sa v rámci možností staráme, ale z lásky človek nezaplatí účty, stravu a poplatky v škole ☹
Popýtať susedu, známu na materskej... U nás to takto riešili na par hodín denne. U nás je,, charita,, sestričky chodia k pacientom domov. Ono hlavne aby mala nejaký dozor, mal jej kto podať vodu... Netreba zdravotné vzdelanie. Zabezpečiť dom resp. Miesto, kde bude. Žiadne koberce, ostrý nábytok... A čakať na umiestnenie
Ked pisete ze zapadne slovensko skuste Pohoda seniorov v Galante. Nam tam vzali starkeho (skusali sme cele stredne Slovensko kedze sme odtial ale nic). Tu boli vcelku ustretovy a islo to rychlo. Pobyt sa platil vlastne z jeho dochodku plus sme doplacali cca 250e”
My sme tiež bývali s babkou. Chvalabohu mi s nou pomohla mamina / jej dcera/, že si ju zobrala k sebe.je uz tiež na dôchodku tak mi tým veľmi pomohla.Inak neviem ako by som to riesila, ale ku koncu to už aj ona prestavala zvládať a skúšala vybaviť zariadenie v ktorom by sa o babku postarali. Keď ju ale naposledy / prvý a posledný krát/ zobrali do nemocnice, už sa z nej nevrátila 😪.zomrela minulý rok ako 90 ročná. Určite by som ale skúšala to zariadenie,pretože ani my sme si nemohli dovoliť ostať doma len s opatrovateľským príspevkom. Je nízky,mamina ho poberala,takže viem. Prajem vám veľa síl, je to náročná cesta a ťažké rozhodnutie. Ale keď sa rozhodnete akokoľvek Určite to bude správne rozhodnutie 😊
Socialna sestra v nemocnici (TT) nam vysvetlila moznosti, dala kontakty. Hlohovec tu uz bol spominany, tam je moznost na tri tyzdne. V TT funguje charita, alebo este jedna firma, cez ktoru je mozne pozicat si rozne zdravotnicke pomocky (napr postel, vozik, choditka atd), kym to vybavite cez poistovnu. Ten poplatok za ne nie je taky horibilny.
S umiestnenim v DSS by to bolo urcite na dlhsie, hlavne s vaznejsiou diagnozou. To by ti tiez ta socialna sestra mala dat zoznam, kde by ju teoreticky prijali. Este zistit cenu.
Z mesta ma babka narok na priplatok na opatrovatelku, u nas to vychadza, ze klient doplaca 3€/hod. s tym, ze si dohodnes pocet hodin denne kolko potrebujes (max 8). Alebo este je moznost, ze sa das na opatrovatlesky ty.
Kym nieco vybavite, mozete byt s babkou na OČR max 90 dní.
Da sa poziadat o dacasne umiestnenie v soc.zatiadeni na 6 mesiacov, za ten cas situacia mozno stihnete poriesit. Ale miesto asi nebude hned, budete musiet asi na cakaciu listinu. Tych 1200€ neplatite vsetko Vy, ale treba ratat, ze cely jej dochodok tam urcite padne.
Moja sestra je opatrovateľka nasej mamky.Ten príspevok + mamkin dôchodok aj vdovský nie je zas až tak mala suma.
@janinah Babka nemá vdovský, nebola vydatá, má iba svoj dôchodok a ten je skoro minimálny
Napis mi spravu 🙂
Sociálna sestra a upsvar v mieste bydliska, obecný úrad, a dočasne angažovať postarsiu čipernu susedu, aby dozrela, nenápadný dozor a spoločnosť. Možno za spoločné jedlo, alebo nejakú symbolickú sumu, to už podľa okolností a postupu diagnóz.

@belllinka Tak to ani nemusíme vybavovať, takú sumu dokopy nedáme ☹