Ako riešiť alkoholizmus u rodiča?

anonymdonyma
2. apr 2020

Dobrý deň , chcem sa spýtať ako ste riešili popr. by ste riešili ak by vaša matka mala problém s alkoholom ? U nás v rodine tento problém trvá už dlho no stále to bolo v medziach normy , matka si fľašky skovavala a málokedy na nej bolo na prvý pohľad očividne že má vypité . Väčšinou sme to zistili až keď sme našli niekde skovanú prázdnu fľašu . No v poslednom čase je to už viac a viac hrot ☹️ . Matka dokáže vypiť aj liter vodky počas celého dňa a čoraz častejšie nevie o sebe a aj sa pomočuje, proste klasické problémy pri veľkom pití alkoholu . Ako toto vyriešiť ??? Keď jej to zo súrodencami nájdeme a skovame alebo vylejeme ide hneď do obchodu a kúpi si novú fľašku . Už je čoraz ťažšie a nemožnejšie jej to nájsť .

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
2. apr 2020

Už ste mamu priamo konfrontovali ? Pozri, ideálne je sa poradít u psychiatra a právnika.

anonymdonyma
autor
2. apr 2020

@veronika4495 obaja sme už dospelý a otec je takisto nešťastný a nevie ako si s ňou poradiť už pretože ona vraj problém nemá a vypije si podľa jej slov občas každý 🙄 a fľašky ktoré nájdeme už prázdne vždy ma výhovorku že si nepamätáme keď tu bola návšteva že sa to vypilo ale naopak pri fľašiach ktoré jej vylejeme sa tvári že sa to nestalo a jednoducho si zoženie ďalšiu ktorú si sková znovu na iné miesto .

anonymdonyma
autor
2. apr 2020

@pribinak hej ale ona stále tvrdí že problém nemá . Chvíľu chodila aj nasilu psychológovi kvôli zdravotným problémom , myslíš že by som mohla nájsť pomoc na začiatok aj u neho ak mu objasním jej problém ?

renirv
2. apr 2020

To je ako s kazdou inou zavislostou, pokial si sam ten clovek neprizna, ze ma nejaky problem a nechce s tym nieco spravit tak druhi ludia nic nezmozu

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
2. apr 2020

@anonymdonyma skús, prečo nie?

pehavcek
2. apr 2020

Smer psychiatria. Dobrovolne nepojde. Treba volat zachranku. Najlepsie urobis ak zavolas na psychiatriu a opytas sa ci mozes zavolat hocikedy alebo musi mat nejaky zachvat alebo byt v depresivnej nalade. Ale viem naisto, ze sa to riesi volanim zachranky. Oni prevezu na psychiatriu. Mamina je v stave kedy si chybu sama neprizna a dobrovolne nepojde.

lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kucikuc
2. apr 2020

@anonymdonyma čo ja môžem poradiť tak jedine sa za ňu modliť 🙏 u nás to vďaka bohu za fungovalo aj keď som si už myslela že je to nemožné

balihara
2. apr 2020

Ja som mala susedu,53ročnú a upila sa k smrti....keď sa dostala na psychiatriu,vždy podpísala papier a museli ju pustiť,nebolo to na nič dobré,nedala si povedať,tiež si potajme kupovala alkohol...toto je začarovaný kruh a keď píšeš,že sa pomočuje,tak to je už riadna závislosť.Ak si sama neuvedomí,že je závislá,a nebude to chcieť riešiť,tak to asi veľa nenarobíte.

mirro
2. apr 2020

@anonymdonyma ja len toľko,že vám všetkým želám veľa síl. Bohužiaľ, bude horšie.

mondolina
2. apr 2020

@pehavcek
Rzp k opitému človeku nepríde, len keby bol zranený alebo v bezvedomí, ináč nie je dôvod, psychiatrická liečba je dobrovoľná, výnimkou je liečba nariadená súdom.

jankaa55
2. apr 2020

@anonymdonyma určite jej vybaviť sedenie u psychológa,ktorý sa tým zaoberá. S mamou sa porozprávať keď bude triezva.

lija22
2. apr 2020

natocit ju v momentoch dna, ked bude triezva debata v kruhu celej rodiny ci priatelov, ukazala by som to vsetkym pred nou. proste tvrde ponizenie, ked uz inac sa neda. a tiez dat na vyber bud alebo koniec rodiny

janci05
2. apr 2020

Ja si tiež myslím, že natočiť, odfotiť, keď bude "pod obraz" a ukázať jej to. Či si stále bude myslieť, že je to normálne a nemá problém. Inak ju asi nedonútite, pokiaľ si to sama neuvedomí.

lija22
2. apr 2020

myslim, ze ak ma v zivote nejaku autoritu riesit to s nou. s niekym,na koho da. vy deti ani muz to nie ste. bez urazky. ale mozno daka kolegyna, sesternica, sused, starosta..

anonymdonyma
autor
2. apr 2020

@lija22 myslíme si že jedinou autoritou je jej mama ale bojíme sa aby to nedopadlo práve naopak pretože babka sa rada angažuje a pomáha jej ho všetkom ale ak sa niečo mame nepáči tak sa tvári pred ňou že okej ale akonáhle odíde všetko ide do starých koľají a je zbytočne nervózna a viacej pije 🤷 a navyše sa bojíme ak by sme to babke povedali aby aj ona sa z toho všetkého nezložila .

pehavcek
2. apr 2020

@mondolina ale pride. Mamina mi pracuje na psychiatrii tak viem. Ide o to, ze ju treba sledovat a ak je agresivna alebo depresivna tak volat rychlu. Nezalezi ci je vtedy pod vplyvom. Len v pripade agresie mozu volat ako doprovod aj policiu. Casto nie je ina cesta ako ich dostat na psychiatriu len prostrednictvom rychlej.

brna1989
2. apr 2020

@anonymdonyma celá rodina je spoluzavisla s vašou mamou.Kľudne môžte ísť na sedenie s ňou.moja mama pila 25rokov.uz od nášho detstva.je plus k tomu aj psychiatrický pacient.teraz nepije nejaké 3roky.ma 57rokov.berie antidepresíva a chodí psychiatričke.pocas začiatkov liečenia nám vždy napísala sms ,ak prišla recidíva (keď si vypila).to jej bolo povedané psychiatričkou.ci sa nám vždy priznala,to len Pán Boh vie..nežijeme s ňou ani jedna,sme v každodennom kontakte,avšak možno si vypije niekedy po večeroch..nikto ju neskontroluje.
Otec zomrel ,keď som mala 14rokov,vtedy sa pitie len znásobilo,nie začalo.začala s pitím ešte keď sme boli maličké.
Je to dlhá a ťažká cesta,žiaľ musí na to prísť len človek sám.vsetci naokolo sa môžme aj roztrhať,sama musí chcieť.

brna1989
2. apr 2020

@anonymdonyma mama pije iba doma,či aj na verejnosti?

mondolina
2. apr 2020

@pehavcek
Robím tiež v týchto " vodách". Depresia nie je akútny stav, teda ak sa samo nepoškodzuje.
Ak nie je zbavená svojprávnosti resp.nemá súdom nariadenú liečbu, podpise reverz a je doma.

pehavcek
2. apr 2020

@mondolina uviedla som jednu z moznosti, hlavne ak mamina odmieta cokolvek. Kludne moze autorka zavolat na psychiatriu a o vhodnom postupe sa informovat. Ano moze podpisat reverz ale aj nemusi. Treba hladat moznosti ako ano aj ked je lahsie hladat dovody preco nie

anonymdonyma
autor
2. apr 2020

@brna1989 pijávala aj na verejnosti no teraz už iba doma keďže je dlhodobo PN kvôli zdravotným problémom. Ale nerobí jej problém si dať aj keď máme návštevu rovnako jej nerobilo predtým problém dať si na verejnosti , práveže máme pocit že je za takú príležitosť rada pretože má super výhovorku že predsa to je normálne .

brna1989
2. apr 2020

@anonymdonyma želám veľa síl , nech to.mamina aj celá vaša rodina prekoná 🙏

mondolina
2. apr 2020

@pehavcek
Hovorím z pracovnej praxe, aj z osobného života, keby to bolo také jednoduché tak nie sú alkoholici.

vilma7
2. apr 2020

No pokiaľ nebude sama chcieť, ťažko s ňou pohnete.
Môj otec bol na protialkoholickom, ale neviedlo to k ničomu, upil sa k smrti, dožil 41 r.
A čo je dôvod jej pitia? Skúste spolu nájsť príčinu... neskôr to už je samotná závislosť, ale niečo je určite spúšťač.

mondolina
2. apr 2020

@anonymdonyma
Otec by jej mal pohroziť rozvodom, keď ostane sama tak sa možno spamätá

anonymdonyma
autor
2. apr 2020

@vilma7 príčinu sa asi tak ľahko nedozvieme čo si pamätám tak už keď sme boli malý sme ju našli skovavať si alkohol a podobne len to vždy dobre tajila 🤷 takže spúšťačom mohlo byť hocičo ale už veľmi dávno

luccija
2. apr 2020

@anonymdonyma keď pije od tvojho detstva sú to roky to už musí byť ťažká závislosť.Chod sa poradiť so psychológom, psychiatrom mama skončí zle, keď nepochopí, že je to o 5 min 12.Babke nič nehovor, keď má mama pred ňou rešpekt a komanduje ju.Tiez si myslím, že zavolať sanitku nič nepomôže aj, keď ju umiestnia na oddelení zase odíde na reverz.Ale za vyskúšanie nič nedáš hlavne konaj, keď to je v takomto štádiu.