icon

Ako riešiť blízkych, ktorí sú proti očkovaniu?

18. sep 2025

Ahojte. Urcite mate vo svojom okoli niekoho, kto je uplne proti ockovaniu. Cez vikend sme oslavovali a prislo na tuto temu. Syn ma vsetky povinne ockovania a nedavno dostal aj vakcinu proti meningokokom. Riesila som to s pediatrom, aj s bratom a jeho zenou, ktori su lekari, podporuju ockovanie, najma pri tomto type ochorenia. Muzova sestra ma stale presviedca, ze ja svoje dieta tyram, ze do maleho tela dobrovolne picham skodliviny, nebezpecne latky, zelezo, ortut, ze maly bude autista. Niekedy bola aj za teoriu cipov. Uz velakrat som jej vysvetlila, ze moje dieta, moje rozhodnutia. Svoje deti ockovane nema, myslim ze neockuju ani psov, je uplne proti ockovaniu asi vsetkych tvoriov na zemi, takze sa s nou nevidime casto, k nej ani nechodime. Nechcem ju presviedcat o svojej pravde, ale preco to ona neustale robi? Skusala aj debatu a mojim bratom, kde nemala argumenty, ale samozrejme my vsetci sme ovplyvnitelni mediami, televizorom, nepouzivame rozum. Nechapem preco je taka. Co z toho ma. Vzdy vyznie len ako blbec, lenze ani jej to nedojde. Mate vo svojom okoli niekoho podobneho? Ako s nim komunikujete? Riesite len trivialne temy alebo sa nestretavate?

Strana
z2
earlgrey
18. sep 2025

Mám. Ignorujem, a ak ignorácia nepomáha, rázne poviem, že nebudem tie blbosti počúvať a ak ani to nepomáha, jednoducho odchádzam z miestnosti.

telusikk
18. sep 2025

Takisto je aj u mňa najlepšie riešenie jednoducho odísť. Tam nič iné nepomáha.

anjelicek26
18. sep 2025

Temy tohoto typu komplet ignorujem a ked s tym niekto prijde, fakt to s fleku - zlato o tomto sa nebavme, radsej mi porozpravat to ci hento.... ked nepochopi bohuzial - odchod...

carrot_apple
18. sep 2025

každý má slobodnú vôľu..nik nemôže nikoho prehovárať, čo je pre neho najlepšie a tobôž o tom, či sa má alebo nemá očkovať ..

viestta
18. sep 2025

Ukoncim debatu s tym, ze ten druhy ma pravo na naozor, ale ja mam na to svoj nazor a ked ho nemieni akceptovat, tak sa bavit nemusime. Naucila som sa pocas kovidu utat debatu skor ako prerastie do zabomysej vojny nazorov.

magdalienka11
18. sep 2025

@anonym_autor nechaj ju tak, nepresvedčis. Ako si ty presvedčená, rovnako je ona.

vroni
18. sep 2025

Ja skôr poznám šialencov z opačnej strany barikády. Väčšina ľudí, ktorých poznám má nejaký názor na očkovanie, čo už pozitívny či negatívny, ale nepotrebuje o ňom presviedčať celý svet. Zato mám v zozname pár ľudí, ktorí sú očkovaním (každého a všetkého) priam posadnuti a pri každej príležitosti majú nutkavu potrebu o tom kázať. Pri tých utinam debatu, keď sa otočí neželaným smerom. Proste zaslepeneho človeka nepresvedcis, on vidí len svoju verziu sveta, iné nepripusti (a je fuk, či je za očkovanie alebo proti)

heln
18. sep 2025

@anonym_autor ja nastastie nikoho takeho v okoli nemam. takyto ludia vsak vidia len svoju pravdu a ziadne argumenty to nezmenia. mozes len jej povedat, ze respektujes jej nazor a chces aby respektovala tiez ona tvoj. takyto ludia zmenia nazor, az ked sa nieco stane. novorodenec ma velmi male sance pri ciernom kasli. rok ci dva dozadu bol zachyteny jeden pripad tetanu v cechach, matka prisla na pohotovost s dietatom ktore sa zranilo pri jazde na koni, neockovane, matka na to neupozornila, potom malo dieta problemy, lekari priznaky hned nespoznali, lebo sa s tym nestretavaju. ako to dieta dopadlo som nezistila. na druhej strane nikto netvrdi, ze ockovanie nemoze mat vedlajsie ucinky, ale to riziko prevazi umrtnost deti na choroby napriklad 100 rokov dozadu.

diewcatqoo
18. sep 2025

Myslim, ze kazdy pozna niekoho takeho. Kedysi ma aj bavilo sa s takymi ludmi natahovat, lebo vzdy im po case dojdu argumenty. Ale uz to nerobim. Vacsinou len utrusim nejaku poznamku o cipovani, napr. ze vdaka ockovaniu si vchodove dvere otvaram na dialku, alebo ignorujem uplne.

selena_luna
18. sep 2025

Ja osobne by som obmedzila stretavanie na uplne minimum - tvoje deti su sice chranene voci chorobam ich deti, ale ak maju este aj nezaockovanych psov, tak by som si besnotu neriskla.

anonym_139693
18. sep 2025

Poďakovať za jej názor a povedať že za rozhodnutia týkajúce sa zdravotnej starostlivosti detí sú zodpovední výlučne rodičia a nie širšia rodina.

Švagriná fajčí a dáva do seba nebezpečné látky?
Stravuje sa zdravo alebo fastfood?
Cvičí?

anonym_acc54e
18. sep 2025

@anonym_autor nikdy som toto s rodinou nwrozoberala, keby mal niekto potrebu sa k tomu vyjadrovať, hneď ho stopnem, že je to naše dieťa a naša zodpovednosť. Keby bol vytrvalý, odidem

autor
18. sep 2025

Ak zacne tuto temu len pri nas, tak jasne ze sa snazim neriesit, len teraz sa do toho zapojil aj brat. Este ju velmi dobre nepozna ale myslim, ze tiez uz nezacne nic medicinske.
Co sa tyka jej, tak sa o seba velmi nestara, fajci a ma fobiu z lekarov, zubara nevidela vela rokov. Ale ja do nej nebudem hucat, nema to zmysel.

snowflakenel
18. sep 2025

Povedz jej, ze moze byt.rada, ze sa jej deti mozu ,, zviesť,, na kolektivnej imunite. ( zatial) 🙂

anonym_1b5dea
18. sep 2025

@anonym_autor mam
Poviem nech sa stara o svoje decko nie moje a dalej nekomunikujem

janiely
18. sep 2025

Poznam a bolo to extremne, az som s tym clovekom napriek dlhorocnemu priatelstvu musela utnut kontakt, nakolko to z jeho strany slo az do extremov-nadavok typu "ovca, mas to pomatene v tej hlavicke, atd"... a toto uz som nechcela tolerovat. Po 4 rokoch sme nahodne kontakt obnovili a po case opat zacal skusat posielat clanky ako skodia vakciny a pod., tam som uz razne zakrocila hned na zaciatku, ze nech to posiela tomu, koho to zaujima, mna nie a nejdem sa tym dalej zaoberat. A ze je zaujimave, ze tolke roky studuje temy, ktore sa jeho absolutne netykaju. A len tak mimochodom, ze ja ked sa nudim, tak si radsej upratujem, malujem, robim veci pre seba a svoj zivot a neriesim druhych alebo veci, ktore sa tykaju druhych. Potom prestal. Ale stale je to casovana bomba. Jedno co viem, preco to ti ludia robia - bud su nestastni vo svojom zivote, maju potrebu rypat, zavidia alebo maju nejake komplexy, bloky a pretlacanim svojich nazorov su chcu vydobit nejake to uznanie/pravdu. Od normalneho, vyrovnaneho cloveka som nikdy taketo utoky nepocula, napriek tomu, ze mal iny nazor. Takze treba to brat tak, ze evidentne ti nesiaha ten clovek ani po paty, ked ma potrebu takto toxicky rypat a nerespektovat tvoj nazor alebo tvoje hranice. Btw, v mojom pripade ten clovek zije sam, nema partnerku, ma skoro 40, kazda od neho odisla pre jeho vyhrotene nazory a mozno aj ine veci. Zije sam v zahranici. A ja, inteligentna slusna a samostatna zena, ktora si vybudovala zivot od zakladov bez pomoci nikoho. Zaujimave je, ze najviac si to prave voci mne tak dovoloval, k inym miernejsie. Kedysi aj po mne siel ako chlap, ale nedala som mu sancu, takze asi sa do toho zapojili aj komplexy 🤷‍♀️😉 ... ti ludia nestoja za to ich riesit viac, nez je potrebne, ak nerespektuju tvoje hranice a nazor, ty nemusis respektovat ich spolocnost/toxicku interakciu. Drzim palce.🍀

muzula
18. sep 2025

Nekomunikujem s takymi vobec, tak ako nekomunikujem s niekym, kto tvrdi ze Zem je plocha. To nema cenu, lepsie sa porozpravam s holubom ako s takymito stratenymi existenciami.

anonym_c385d9
18. sep 2025

@anonym_autor ja neviem to je také ťažké jej povedať nech sa stará o seba. A že doi vašich veci ju 💩?

nikushka8
18. sep 2025

s takymi ludmi sa nedavam do dlhych debat..zazila som to so susedou, proste som jej povedala, ze sa viac bojim tych chorob proti ktorym sa ockuje ako jednej ihly.. a ze nebyt Pasteura a dalsich, deti by tu umierali na dennom poriadku.. na to vacsinou uz argumenty nemaju

sevrin
18. sep 2025

Nech si štrngnú Savom.

Solved.

jana_eyre_2
18. sep 2025

Zväčša na takých ľudí reagujem tak, že priamo poviem že jej argumenty neberiem a nebudem o Tom diskutovať.. vyzdvihnem, že tak ako ja nepresviedcam o svojej pravde nechcem ani aby ma presviedčala o svojej.. zväčša to funguje, síce tí ľudia sa už potom somnou nebavili, alebo resp.presiel dlhý čas kým začali, ale vlastne mi to až tak nevadilo..

tetapetra
18. sep 2025

@anonym_autor nerieš, nevysvetľuj, nereaguj,hraj mŕtveho chrobáka. Ešte môžeš povedať: dobre.

jana_eyre_2
18. sep 2025

A ešte - jedna známa mi pár krát skúšala predostierat čo všetko robí očkovanie.. tak som jej kvetnato opísala čo urobí daná choroba a ako rýchlo dokáže zničiť život.. (bavili sme sa práve o meningitíde)

anonym_3c1b22
18. sep 2025

Jasne, ze take mame v okoli, ale v "utajeni". Pritom su to rozumni ludia, mladi rodicia, co sa rozhodli, ze do ich syna sa nic pchat nebude a maju na svojej strane mladu peduatricku. Nestihla som z nich vytiahnut, ci ide vakc. do umyvadla, ci ich nahlasuje a platia 300€ za kazde mmr diteper, "lyzicku". Jej islo pri porode o zivot, s tym, ze asi neriskne 2.tehu,aj ked je moznost, ze by bolo 2* v pohode, ale tak sa rozhodla, ze spravi vsetko, aby eliminovala poskodenie syna. Je to jeden zdatny, sikovny valibuk, aj ked ju vytrapil do inferna. Toto ona taji, lebo sa rozkmotrila s kamoskou od skolky, ze parazituju na kolektivnej imunite a blablabla... Pritom jej svokru, ktoru v urade neuveritelne sikanovali za C19i tak to neustala podrobila sa fajzerovaniu a chytila taky zapal, ze skoro prisla o prso. O tom ti uz nikto nepovie, ani o tom, ako je velka skupina, do ktorej patria aj tito mladi. Zomri a fonderlajn profitujuca z obchodu storocia💉ti o rizikach nepovedia a mozes mat 9ocko z 10,za to jedno si dezolat a antivax💥

anonym_f91462
18. sep 2025

Ja som proti očkovaniam ale nikomu sa nesnažím vnútiť svoj názor.

qrstxyz
18. sep 2025

@anonym_autor ďalšia vymyslená téma 😃 poznám kopu ľudí, ktorí nepodporujú očkovanie, nikto ale neverí, že tým sa do tela dávajú čipy

anonym_128354
18. sep 2025

S primitívnymi ľuďmi sa proste nerozprávam. Ak niekto zerie umeliny, fajčí, pije alkohol a mudruje o zdravi.. Smiešne. V živote nerozumel základom očkovania, medicíny či ako ktoré zložky fungujú, tak sú mi ukradnute ich názory. Pre ich sprostosť im dúfam skončí dieťa v nemocnici alebo horšie, možno zrazu zistia prečo sa očkuje. Pomaly a isto máme späť choroby ktoré by neboli, nebyť hlúpych ľudí, ktorí radšej si vypiju čajík, so savom a majú patent na rozum. Nie, na vedu a medicínu nemáš právo na názor, ak taký človek ohrozuje zdravie okolia (tým psom určite) či svojho dieťaťa, vzala by som rovno rodný list a nechala ich nakaziť. Kruté? Možno. V okolí sa na to nikoho nepýtam aj tak sa samotní ozvú so svojou "pravdou". Ak neočkuje psa, dúfam že dostanú rovno besnotu, či skončia na polícii. Ja si žiaľ myslím, že týmto ľuďom nič iné netreba, iba priať aby pochopili na vlastnej koži realitu. Najmä tí ktorí sú agresívni, ak niekto dá očkovať a pchaju svoje dezole názory všade kde sa ich na to nik nepýta.
A tvoja svagrina? Nahlásiť ju na veterinárnej správe minimálne za psa.

anonym_128354
18. sep 2025
@qrstxyz

@anonym_autor ďalšia vymyslená téma 😃 poznám kopu ľudí, ktorí nepodporujú očkovanie, nikto ale neverí, že tým sa do tela dávajú čipy

@qrstxyz Poznáš tých ľudí ozaj málo, žiaľ takýchto expertov poznám aj ja. Nielen čipy ale aj poškodené gény ktoré budú zabíjať ich generácie a bla bla. Žiaľ ľudia sú naozaj hlúpi.

akje
18. sep 2025

@anonym_autor mame jedného takého, čo je proti ockovaniu, a všetci do neho pre zmenu hustia, ako ma očkovať a vyťahujú, prečo by mal. Čiže v podstate vaša rodinná situácia len presviedčanie nasmerované na neočkovaného.

Myslim, že toto nemá súvis s tým, kto je a kto nie je za očkovanie. Ale o presadzovaní a pretláčaní svojho názoru a nátlak na druhu osobu. Nedostatok rešpektu a porozumenia. Neschopnosť tolerovať druhý názor.

Najbližšie, keď s tým začne povedz, že ona sa rozhodla neočkovať, vy očkovať. Že už ste ju preberali toľkokrát, že už nevieš ako inak jej to vysvetliť. Tak môžete prejsť na inú tému.

autor
18. sep 2025

Dakujem
Pocas covidu bol riadny humbuk ohladom cipov vo vakcinach, vtedy to presadzovala. A bolo takych ludi xyz. Asi neskor pochopila, ze je to somarina🙂

Ja celkovo s nou maloco komunikujem, teraz bola vynimocna situacia a vynimocne rozhovory😀

Strana
z2