Ako riešiť bývanie medzi predajom domu a kúpou bytu?
Plánujem predať dom kde bývam momentálne, dom je špecifickejšia nehnuteľnosť, teda môže to trvať aj 2 mesiace ale aj rok... Zároveň potom chcem kúpiť byt a budem mať nejaký rozpočet a nároky na lokalitu, prerobené jadro, výťah a podobne, teda je reálne, že práve v dobe kedy predám dom, tak žiadny vhodný byt v mojom rozpočte okamžite nenájdem. A kde bývať dovtedy kým nájdem vhodný byt? Rodina neprichádza v úvahu, mám psa, takže aj nejaké možnosti ubytovní alebo krátkodobejších nájmom obmedzené a zase nechcem napríklad ani zobrať na rok dlhodobý nájom a dať zaň 6000 eur za rok a vhodný byt nájdem o 2 mesiace a budem chudobnejšia o 6000 eur čo mohli ísť do zariadenia bytu, peňazí moc veľa nemám.... Máte nejaké nápady ako poriešiť potom to medziobdobie ak nemám ísť ku komu bývať z rodiny a mám aj toho psa?
Tak oslov realitku takú, ktorá od teba kúpi nehnuteľnosť ale zároveň ti nájde niečo vhodne pre teba.
Zvacsa sa novy majitel chce hned nastahovat, pripadne prerabat.sem tam sa stane, ze neponahla s odovzdanim nehnutelnosti. Ak nemas rodinu, tak prenajom. So stratami musis ratat, zial. Su na kratkodoby prenajom bunky, kde mozes uskladnit veci, nestoji to majland a Ty zatial do nejakeho penzionu s osobnymi vecamu. Ak nevezmu psika, tiez moze do psieho hotela
@kavasmliekom odkedy realitka odkupuje nehnuteľnosť? 😀
My sme tak predávali dom cez realitku a zároveň kupovali nový byt pre svokru. Bolo to dohodnuté tak, aby to časovo pasovalo, ale aj tak nakoniec 2 mesiace bývala v penzióne, lebo do bytu sa ešte nedalo nasťahovať. Tak si to skús takto nejak vybaviť.
@kavasmliekom No výkup nehnuteľností by bol ideálny, len to zase je strata, asi ešte väčšia ako ten dočasný nájom... Ako auto ak pôjdem teraz do aaa auta dať auto na výkup dostanem menej zaň ako ak si ho ja sama predám cez inzerát, lebo proste výkupca to robí tiež pre zisk a mne dá napríklad 2800, ale predá za 3500...
@janickacrazy ved to, že byty tiež niektoré sú voľné okamžite, niektoré až o 3 mesiace napríklad, lebo majitelia čo predávajú nemajú tiež kde bývať, teda je to komplikované, lebo môžem predať, mať 2 mesiace na vysťahovanie a o mesiac nájdem vhodný byt, ale tiež budú potrebovať 3 mesiace na vysťahovanie a nebude hned voľný a 2 mesiace nemám kde bývať. Jediné sa asi popozerať po nejakom ubytovaní dopredu kde by bol možný aj pes a rátať s tým, že nejakých 3-4 mesiace budem musieť bývať tam a budú nejaké výdavky.
@13uzivatelka11
@mk1111111111 Tak to môže vypáliť rôzne, môžem predať napríklad v oktobri a kúpi ho niekto na chatu a v podstate bude rád, že cez zimu mu ho budem kúriť a bude s tým súhlasiť, lebo aj tak si ten dom začne až na jar robiť podľa svojich predstáv. Lenže môže ho kúpiť mladá rodina na hypotéku čo nemá nič vlastné a tlačí sa s rodičmi v rodičovskom 2 izbovom byte a bude si prerábať postupne a budú chcieť bývať okamžite a nebudú teda súhlasiť s tým, aby som tam ostala.
U nás to bolo dohodnuté, tie byty boli nové, len nemali ešte kolaudáciu, tak sa to trochu pretiahlo. Ale aj tak celkom dobre to vyšlo nakoniec. Držím palce aj tebe!
Ved Ti piseme, ako. My nevieme, komu ho predas
v čase podpísania rezervačnej zálohy za dom ešte ostane kopec času (napr. vybavenie hypo), aby si si byt našla. Prepáč, ale aj ten kto bude kupovať tvoj dom, bude musieť opustiť svoj byt alebo svoj starý dom
Tak ak nechces podnajom, jedine moznost nechat si nejaky priestor po predaji.
Ked sme predavali byt, dohodli sme sa na lehota 3 mesiace, dokedy mame byt vystahovani. Dovtedy sme museli bud najst dom co nam bude vyhovovat (nasli sme), alebo sme ratali ze ak nic vhodne nenajdeme, pojdeme na cas do podnajmu. No a? Stale mensia strata, ako kupit narychlo nejaku blbost.
@13uzivatelka11 to nie je odkúpenie. Normálne sa realitka snaží byt za nu predať.
@autorka niektoré realitky predávajú aj nehnuteľnosti, ktoré veľmi nezverejňujú, lebo majú databázu klientov, ktorí uz im zadali požiadavky a pre nich hľadajú niečo vhodne.
Možno by si mohla osloviť kvalitnú realitku s tým, že by si takto nadviazala. Nám realitak predal byt pod zadkom doslova, my sme ešte neinzerovali a on už dosiel, že ma pani, ktorá presne taky chce. A že on nám nájde taky ako my chceme, aby sme nemuseli zatiaľ do podnájmu. Takmer mu to vyšlo, ale ja som našla skôr v inej realitke vhodný byt.
Takže zadaj im dve úlohy- že ak dobre predaju, tak cez nich hned aj kúpiš, ak vyhrabú niečo super vhodne.
Ak by to nevyšlo, skús dohodu, čo sa tu spomína, že ešte pár mesiacov ostaneš. Ak sa to nepodarí, dáš si inzerát na podnájom, ak aj zozenies a zaplatíš na rok, da sa potom odstúpiť, ak nájdeš za seba náhradu do podnájmu. Prinajhoršom preplatis. Ale možno to využiješ, rok zbehne, v klude pohľadas byt a v klude dáš prerobiť (na dobrú partiu robotníkov sa niekde čaká aj pol roka )
Informovat zaujemcov, ktori pridu na obhliadku domu, ze podmienkou predaja je zavazok, ze ta tam po nacerpani hypo (ak budu brat hypo, na dom asi hej) nechaju byvat este 2/3/4 mesiace s tym, ze im budes platit najomne. Ano, tvoje sance na odpredaj sa znacne znizia, lebo vacsina ludi chce byvat ihned. Ale su aj taki, co maju svoj byt, chcu ho predat a stahovat sa do domu, a cas ich netlaci. pripadne byvaju u svokrovcov a mozu tych par mesiacov este zostat. Ti by da zase dohodli so svojimi kupujucimi. Urcite je to jednoduchsie nez zhanat podnajom na par mesiacov, a este so psikom.
Mozno nejaka chatka kdesi (chatove ci zahradkarske oblasti, nejaky maly kemp) - dohodnut sa na dlhodobejsom (po mesiaci predlzitelnom) prenajme? Ale zrejme by to muselo byt mimo hlavnej sezony (jul, august). A otazne je, kam so vsetkymi svojimi vecami, ak ich mas v dome vela.
@mamutka ja viem co je úloha realitiek, 2x som si prečítala ten komentár, ci je tam naozaj slovo odkúpiť. To je rozdiel
Kúp si najskôr byť a potom predaj dom.
nehnevaj sa na mňa ale riešiš tu šušne.... realiťák zoberie proviziu, nechcem ho.... ok a vieš koľko papierovačiek, prepisov, sprostostí okolo hypotéky a katasta a obehávania to ušetrí??.. keď som kupovala svoj prvý byt doslova sme sa stretli stretli 2x na pol hodinu (podpis zmluvy a obhliadka) a vybavila mi vsetko, keď kamarátka kupovala takto byt trápili sa pol roka, minula všetku dovolenku a kopec peňazí lebo vkuse nieco vyskočilo co nebolo dotiahnuté ... ono reality, hypoteky a behačky okolo nieje med lízať
@13uzivatelka11 od nás kúpili a oni si predali. Navrhli cenu za ktorú boli ochotní.
Ale veď to sa rieši bežne a nemusíš hneď hľadať iné bývanie. My sme tak predávali a kupovali, a proste predaj bol podmienený kúpou iného bytu.
Dokonca to bolo tak, že my sme predávali byt s hypo, kupovali iný byt, tiež zaťažený hypo a tí, čo ho predávali kupovali dom, ktorý bol tiež zaťažený hypo úverom a sami naň brali vlastný úver a dokonca ti, ktorí od nás kúpili brali tiež úver. A chcelo to len šikovného makléra.
Poradím ešte, že v Tom čase UniCredit a ČSOB ponúkali možnosť schválenia hypotéky vopred na nešpecifikovanu nehnuteľnosť s tým, že počítali s predajom nášho, zároveň sme mali rok na to, nájsť si nový byt, ináč by sme museli zaplatiť nejakú pokutu (pár tisíc, ale vzhľadom na tie ceny to nebolo nič strašné). Stihli sme to načas.
My sme predali byt. Presťahovali sme sa do podnajmu a hľadali sme nový byt. V podnájme sme bolo 9 mesiacov.
Tu kde zijem sa nehnutelnosti kupuju s tym ze je tam urcita lehota medzi dnom kedy sa podpise zmluva a dnom kedy sa prevedu peniaze a clovek sa skutocne stane majitelom a tuto lehotu si mozes stanovit ty ako pedajca a moze byt aj niekolko mesiacov. Opytaj sa ci nieco take nemozes dat zo zmluvy aj ty.
@kavasmliekom a nebolo to pod cenu? Pochybujem ze toto sa deje bežne, ze by realitka kupuje domy a byty za trhové ceny.. Co by s nimi robili? Jedine ak kúpia fakt pod cenu alebo majú nejakého exkluzívneho klienta..Pozerám teraz domy a veľa z nich tam stojí aj polroka a znižujú ceny
@13uzivatelka11 bolo to už dávnejšie, a neviem ci to bolo pod cenu, chceli sme určitú sumu, plus druhý byt a tak nám našli

Bežné je sa dohodnúť s kupujucim tvojej nehnuteľnosti, ze mu budeš za ten čas co si niečo nájdeš, budeš platiť nájom a budeš bývať tam kde doteraz.. Inak to asi nemáš ako vyriešiť