Ako riešiť doopatrovanie rodičov bez straty vlastného života?
Ako riešite doopatrovanie rodičov? Moja mama už je sama v meste vzdialenom 90 km odomna. Nudí sa. No priznám sa, že nechce sa mi ju mat v byte nastahovanu a prísť tak o svoj život. Zatiaľ je sebestacna, ale aj keď bude na tom horšie ja som ochotna jej navariť nakúpiť prísť na hodinku denne ale bývať s nou nechcem. Navyše sme si nikdy nerozumeli a moje detstvo bolo priam týranie co všetko mi urobila, aj keď asi nechtiac.
Neverím, že by si každý deň, odchádzala 90km. Riešením by bolo, aby mamina predala svoju nehnuteľnosť a išla bližšie k tebe. Budete zvlášť ale keď treba hneď si pri nej a pomôžeš keď treba.
A ake ma vizie ona sama o svojom doziti? To je totiz dost podstatne, lebo ked ona nebude chciet, ty nepohnes s nicim.... v zariadeniach/centrach dnes maju kopec aktivít, cvicenie, kulturne vyzitie.... ma o to zaujem?
@martul no ved tak som to myslela, že predať nehnuteľnosť tam a kúpiť tam kde bývam ja. Dochádzanie je samozrejme nereálne.
Alebo,, už teraz " prihlásiť do poradovníka do domu seniorov. Ale ty si ju poznáš, s čím by bola ochotná súhlasiť.
v prvom rade sa opýtať súrodencov, že ako to oni vidia... lebo väčšinou to tak býva že stará sa jeden - neraz aj celé roky, nik zo súrodencov nemá ochotu a chuť, len potom o dedičstvo sa hlásia prví....
ak mamina bude súhlasiť a súrodenci tiež nehn. predať a maminu nasťahovať k sebe bližšie - kľudne aj blízko tvojej nehn.
budete spolu a zároveň aj nie spolu... 😉
@jaond19 vieš čo mala som babku v zariadení a vydržala tam presne 4 dni, vôbec tam nechcela byť a hovorila ze tam bola špina a nikto sa o ňu ani neobzrel.
@deti95060810 ja nemám súrodencov
@deti95060810 ani jedine tak to vidím aj ja. Otazne je, či a za koľko a kedy sa preda taka nehnuteľnosť v takom meste zapadakove. A co za to kúpim niečo v ba.
No ja už nie som ochotna si ničiť zivot isto.
@jaond19 ona jasne ze ku mne by šla
@autor teba by som za dcérou ozaj nechcela. Žiadna úcta ani vďačnosť smutne
@modrykolibrik vsak autorka pisala ze v detstve zazila od matky týranie, myslim ze napriek tomu sa o nu zaujima viac nez dost....
Vdacnost a ucta nevyplyvaju len z porodenia....
@modrykolibrik je oveľa viac rodičov ktorých by si za rodičov nechcela. Ešte som nepočula ze by sa tak ľudia sťažovali na svoje deti ako na rodičov.
Ja som tiez jedinacik a som rozhodnuta ze keby jeden z mojich rodicov ostal sam a AK BY SAMOZREJME CHCEL, tak sa nas aj ich byt preda, pripadne sa daju do prenajmov a pojdeme spolu do niecoho velkeho. Nedala by som ich niekam inam
A k teme, asi tvoj rodic nech ide byvat blizsie teda ako sa tu uz pise
Keď na tom bude horšie presťahovať blízko seba a nájsť jej opatrovateľku. Suseda je v domove dôchodcov v Partizánskom. Mamu ju tam bola pozrieť. Že je to tam úplne hrozné, ani dobre to tam nevyzerá. Povedala,že keby tam mala ísť nech radšej padne a je po nej. Domovy dôchodcov ani nie sú lacné. Často dôchodok nestačí a deti musia doplácať
Mám babku 92r a chodí k nej opatrovateľka denne, z mestského úradu na pár hodín denne. Babka je ešte pohybu schopná, dedka nám doopatrovala, len posledný mesiac bol v zariadení, keď už nebol pohybu schopný.
@lilian183 áno ten domov dôchodcov neplánujem. Myslím že ideálne ďalší byt blízko môjho. Navarím, nákupim, keď tak okupem keď bude treba, ale naozaj tráviť každú minútu s nou nechcem, lebo zase by som len bola to malé dievčatko ktoré útlacala, ničila mu všetky sny, starala sa do toho s kým môžem ísť von, čo budem jest, a co si môžem kúpiť. No ďakujem mne stacilo moje detstvo s nou, doteraz mam traumu. Konečne ked som si vybojovala slobodu, nemienim prísť o svoj život.
@ivik4 tak áno ak je rodič normálny, tak je to tak ideálne. 🙂 Avšak otázne je ešte či by s tym aj partner a dieťa boli ok.
Predtým než ju budeš opatrovať, prosiiiim, dopraj si psychoterapiu. Z tvojich písmen je cítiť zatrpknutosť. Nevieš jej odpustiť. Stále máš pocit, že sa potrebuješ pred ňou brániť. To ako vyriešiť logistiku opatrovania síce nevyriešiš, ale to, čo ťa čaká môže trvať celkom dlho a je to fakt náročné, ja viem, čo opatrovanie starého človeka obnáša. Ľahko sa stane, že ju budeš postupne nenávidieť a bude ťa to zožierať. Radšej si daj svoje vnútro do poriadku skôr. Staré mokvajúce, nezahojené rany na detskej duši sa tým, čo ťa čaká zhoršia.
Doopatrovať nie je len tak, ako si tu zrejme všetky myslíte...dotyčná môže po.noviach vystrajat, potrebovať dozor pomaly 20 hodín, a človek musí chodiť aj do práce, aj si môcť oddýchnuť...nielen telesne ale aj psychicky.
Ja by som to riešila opatrovateľkou v mieste bydliska. Lebo tiež nie každý chce opustiť to svoje zaužívané (po celý rok) na staré kolená.
Uvidíš, keď k tomu príde, ak k tomu príde...ja mam z okolia poväčšinou rýchle úmrtia.
@petrofka neviem jej odpustiť to máš pravdu a ano mam pocit ze sa pred ňou musím brániť a inak to nikdy ani nebude keď budem v jej prítomnosti. Ja si už myslím že som relatívne OK, ono na Slovensku nemáme zrovna ideálnych teraputov na toto. Bola som z dvoch.
Mne je jej prítomnosť veľmi nepríjemná žiaľ, ale je to tak. A keby som tu napísala detaily, tak by sa tomu ani nikto nečudoval.
@vilma7 no ide o to, ak by žila aj 10 rokov tak, ja by som sa zbláznila to viem isto.
treba ju blízko presťahovať a zabezpečiť opatrovateľku keď to bude potrebné, neviem aký má vek ale my sme zabezpečili opatrovateľku najskôr na 4 hodiny a neskôr keď bude treba tak zabezpečíme na 8 hodín, obedy sme objednali, mama býva v rodinnom dome, takto má aj spoločnosť, nakupujeme my, keďže sme traja tak sa striedame, mama nechce byť ani u jedného z nás, chce byť doma, veľa spolu telefonujeme, máme kamery v jej dome, ona ani nepotrebuje aby sme ju často navštevovali
Kedysi som si myslela, ze ked to pride, pojdem do zariadenia. Po prevaleni vsetkych tych kauz, aj po citani prispevkov tu, na MK, si to uz nemyslim. Kym budem pri rozume, chcem byt v domacom prostredi s opatrovatelkou. Nejake prostriedky mam, o zvysok nech sa postaraju deti. Maju preco. Ked mi odide hlava, bude mi to jedno.
@petrofka tá žena nevie čo je tyranie 😂že starala sa mi do toho kde som čo si kupim …..príde mi stále ako decko .a ten rodič chudák môže sa hanbiť za ňu .vsak ona ničila matke život od pôrodu až dokym nevypadla z domu .myslim že kým mala teple jedllo oblecenie bývanie a starostlivosť tak by to mala teraz matke vrátiť .z toho jej popisu mi príde práveže matka o ňu javila záujem 🤷🏻♀️neviem
@barbora854 ja som sem nenapísala všetko, lebo by ma spoznali tu, viem veľmi dobre co je to týranie a môžem Ti želať len to iste, keď si taka hustá, aby si to vedela aj ty.
@barbora854 apropo nikdy som si nič nekúpila a ani nechcela. To vravím teraz že by sa starala.
nuž budeš jej teda platiť opatrovateľku
ale niekedy treba aj 24 hod starostlivost
Autorka, prečo to riešiš už teraz? Rieš to, keď to bude aktuálne. Píšeš, že je sama a nudí sa. To ale neznamená, že potrebuje opateru. Možno ju ani nikdy nebude potrebovať. Opateru potrebuje človek, ktorý je chorý, nemobilný alebo sa nedokáže z nejakých dôvodov o seba sám postarať. To, že sa starý človek nudí, neznamená, že mu majú dospelé deti robiť animátora.
Koľko má mama rokov? Je už na dôchodku? Ty máš rodinu, deti?

Chces kazdy den dochadzat 90 km tam a spat? Ak by mama suhlasila, prestahovala by som ju do mesta blizko mna, ak bude sebestacna. Alebo zhanat miesto v domove dochodcov a prispievat jej nan. Urcite nie do svojho bytu alebo zostat doma z prace. Obdivujem tych, co nechaju svoj zivot a dlhodobo opatruju choreho pribuzneho. Moja svokra sa tak 15 rokov starala o mamu a videla som, ze aj z nej to spravilo uplne ineho cloveka.