icon

Ako riešiť doopatrovanie rodičov bez straty vlastného života?

28. feb 2025

Ako riešite doopatrovanie rodičov? Moja mama už je sama v meste vzdialenom 90 km odomna. Nudí sa. No priznám sa, že nechce sa mi ju mat v byte nastahovanu a prísť tak o svoj život. Zatiaľ je sebestacna, ale aj keď bude na tom horšie ja som ochotna jej navariť nakúpiť prísť na hodinku denne ale bývať s nou nechcem. Navyše sme si nikdy nerozumeli a moje detstvo bolo priam týranie co všetko mi urobila, aj keď asi nechtiac.

Strana
z2
autor
1. mar 2025

@sovica áno je na dôchodku, mám deti, nemám partnera aktuálne, ale rada by som mala. Áno zatiaľ to nie je aktuálne, ale desím sa toho 😀

sovica
1. mar 2025

Tak na to vôbec teraz nemysli, zbytočne si tie problémy "priťahuješ". Rieš to vtedy, keď to bude aktuálne. Tiež mám mamu na dôchodku, žije sama. Ja aj brat žijeme mimo SR. Ja chodím na Slovensko cca 4-5x do roka, brat 2-3x. Mama je sebestačná, ale pomôžeme vždy, keď je to potrebné. Napr. keď mala úraz, prišla som na nevyhnutný čas na Slovensko, aby som sa o ňu postarala a kým som bola na SK, vybavila som jej opatrovateľku na 2 hod denne, kým nebude môcť opäť sama fungovať. Ona je taký človek, že má silnú motiváciu aj veľmi silnú vôľu, aby nebola na nikoho odkázaná, rada si robí veci po svojom kedy chce a ako chce a keď už zhodnotila, že nepotrebuje pomoc opatrovateľky, veľmi sa jej uľavilo. Takže fakt to teraz nehroť, vypusti tieto myšlienky z hlavy a keď to bude aktuálne, tak potom budeš konať. Kým (a ak) sa niečo také stane, veľa vecí sa môže pomeniť a možno plán, ktorý by si mala teraz vymyslený, by v tej konkrétnej situácii nebol zrealizovateľný.

taktotedanie
1. mar 2025

Ak je sebestacna tak nejaky podnajom nejaka garzonka ci 1izbak , zabezpecit klub dochodcov, maju stretnutia alebo nejaky denny stacionar pre dochodcov kde bude mat cez den program v meste kde byvas alebo jej to navrhni v meste kde byva a vypln jej takto cas

svetlonos
2. mar 2025

@barbora854
si vysmiata lebo si to nezažila. Čítaj poriadne, autorka spomenula, ze tu všetko nenapísala. Skadka nevedomosť....
Môžeš si gratulovať, ze tebe sa nič také nestalo, inak by si tu takto nepísala.

lujza123
2. mar 2025

No a mama ma ake plány na dožitie? Bavíte sa o tom?
Moji rodičia chcu ostať ešte pár rokov na dome a potom ist budto do bytu v meste s opatrovatelkou alebo si rovno zaplatia apartmán v domove dôchodcov. Áno su aj lepšie zariadenia pre seniorov a mne to pride úplne v pohode ked predaju nehnuteľnosť a peniaze použijú takto

barbora854
2. mar 2025

@svetlonos podľa mňa jic strašne jej mama neurobila z toho čo čítam len nechce mať mamu na krku čo je hanba lebo tá žena jej dala zivit

marca12
2. mar 2025

Uplne ti rozumiem. Moja mama je dochodkyna a ona nechce ist do domova,vyslovene mame zakazane ju umiestnit do domova. Desim sa dna,kedy ju budem musiet opatrovat. Hlavne preto,lebo my nemame vrucny vztah. Neviem si to vobec predstavit. Idealne by bolo mat opatrovatelku,len ci by sme dokazali zaplatit opatrovatelku na plny uvazok.

saxana000
2. mar 2025

Ja mam rada svojich rodicov ale v ziadnom pripade sa neplanujem stat ich opatrovatelkou..mama sama si vyskusala starat sa o babku a sama mi povedala ze to v zivote odo mna vyzadovat nebude. To nie je zivot to je utrpenie strata sukromia nervy v kybli ziadny volny cas z domu sa nepohnes lebo co s babkou/dedkom a vdaky sa nedockas..stary clovek je horsi ako male dieta lebo s nim nepohnes nic mu nie je dobre vsade chce mat svoju pravdu.uz teraz sme obe strany dohodnuti ze ak bude ozaj treba celodenna starostlivost preda sa byt a idu do zariadenia.jeden alebo druhy alebo obaja.samozrejme kym bude treba lahsiu pomoc nakupy vysetrenia s tym problem nemam.. ale kto to nezazil ten to nepochopi.

svetlonos
2. mar 2025

@barbora854
podľa teba...
Vies koľko existuje "dokonalých rodicov" na povrch? A niekedy sa človek po rokoch podozveda veci, ze mu to hlava neberie. Stalo sa mi také nedávno, nie ze jpp. Ale blízka osoba s rodiny mne a inej osobe tvrdila A a tretej a 4tek osobe B ohľadom tej istej veci. Proste klamala. A to je len jedna z veci. Preeto bud radsej veľmi opatrna s tým- ze ty si myslíš. Myslieť si a vedieť je veľký rozdiel. Ja neutocim na teba, len presne viem o com hovorím. Nezazijes, nepochopis, normálnemu človeku určite skutočnosti hlava neberie proste.

Strana
z2