icon

Ako riešiť dym v byte od susedov?

4. mar 2025

Prosim vas vsetok dym ide cez nas wc do celeho bytu. Sme vlastnici bytu a tiež oni su vlastníci. Mam deti a vsermtky veci mi smrdia. Ide to cez tu sachtu musíme tam dat okn oale peniaze na zvys nemam no ale odlozím lebo je to neunosne prosim da sa stym nieco robit domovnik povedal, ze on to nevie ovplyvnit to je ich. Akoze to fakt nic nemusia len my murovat vsak okno normalne utesnit penou velké. :(

autor
4. mar 2025

A pritom maju balkon su stary. Otras a o 1 rano totalne uz zacnu asi na zachode fajcia. Som zufala jak ach

yasina
4. mar 2025

no to ide, do bytov, viem, susedia nad nami tiez fajcili v byte, s tym sa asi neda nic robit, czapchat nejak tie rurky..nemozes ich donutit fajcit inde. aspon kebyze si okno ale otvoria

klotildabazarik
4. mar 2025

Kvoli takimto kktom aby sa clovek stahoval, my sme mali to iste ale oni boli najomnici aj tak furt fajcia svoloc jedna sprosta

luna11
4. mar 2025

Smer advokat-pomoze spisat vyzvu a dalsie pripadne kroky. ze fajcia vo vlastnom byte nie je rozhodne pokial vas to nadmieru priapustnu obtazuje.

nika11103
4. mar 2025

Nie , nespravis s tym vôbec nič . Nemáš právo oni si v tom byte môžu robiť čo chcú . Ale ja som na tvojej strane , len taká je realita . Aké máte vzťahy ? Ja ti poviem takto , pred dlhými predlhymi rokmi keď som bola mladá , bývali sme síce s frajerom v podnájme . Ale mladi hlúpi - veselo sme si v tom byte fajčili jedna radosť , nemal balkón . Ale stačilo jedno jedine zaklopanie od staršej susedy a už sme si tam nezapalili 🤣

nika11103
4. mar 2025

@nika11103 myslím robiť si čo chcu ako takto , samozrejme za rušenie nočného kľudu atd na nich môžeš Volat policajtov , ale s tým fajčením pochybujem že by pomohli , hocikto 😔

autor
4. mar 2025

@luna11 zvazovala som aj podanie na súd, len tam asi trovy platit budema podobné vsak , aj ked stojí to za to. Alebo to oknoneviem co spravit, tam fajci stara zena aj muz a v noci chodia na wc fajcit, sú to takí ludia ze si stále nadávajú aj. maju cca 68môzu mat, je to pasívne fajcenie no a tie veci nekomentujem:/na prosím vás to okno nepomoze? pomoze vsak, ja by som aj niekoho pozhánala. asi tam stačí okno a pena, aby tade nič neišlo to by uz murár nejaký vedel, okno tam musí byť na to, aby vedeli odpísat vodu a také.

jamimo
4. mar 2025

@nika11103 nie je pravda... svojim konaním nemajú obmedzovať vlastnícke práva iných-zápachom, dymom, hlukom, popolom...
https://reality.trend.sk/byvanie/stop-fajceniu-...
Už by bolo načase, aby sa ľudia ozývali viac a viac, a vyviedli z omylu sedlač, ktorá si myslí, že si môže robiť čo len chce😵‍💫 Potom to tak všade vyzerá 🙄 Napr. my sme sa nedali a riešili priestupok a následne TO.

autor
4. mar 2025

@jamimo lenze viac susedov nepôjde smrdia lennám, je to na chodbe ale iní na to kaslu je to chodba, poznam susedov, nepojdu do toho my sme nad nimi, no budem pátrať, ale neviem kolko to vsetko bude stat tie súdy, priestupok sa tusim neplati:/

autor
4. mar 2025

alebo tí na bytovom co sú či im nemôzu povedat, u nás.

jamimo
4. mar 2025

zvolila by som túto cestu:
1. Doporučený list fajčiarom, kde by som sa odvolala na zákon z článku, popísala požadovanú nápravu, informovala o mojich ďaľších krokoch
2. Oslovila bytové družstvo, alebo správcu bytového domu- tiež listom
3. Oslovila Regionálny úrad verejného zdravotníctva a zdravia-argumentovala zákonom z článku a Zákonom o ochrane nefajčiarov
PS: priestupok sa nerieši na súde

matkahelka
4. mar 2025

Vobec nic nezmozete, ani obciansko-pravnym sudom. oni si fajcia vo svojom. budes platit sudne trovy, advokata, budete sa mozno roky natahovat a oni vam budu robit na truc. moj svagor je pravnik, my sme zazivali v byte cosi podobne a narovinu nam povedal, ze to je boj s veternymi mlynmi s neistym koncom, obzvlast ak sme jediny v celom vchode, ktorych to obtazovalo. je nutne znalecky dokazovat, ako velmi vas to obtazuje, ci je to uz zivot, ci zdravie ohrozujuce, atd. a toto sa dokazuje naozaj tazko. Mimo sudu sa tymto nebude nikto zaoberat, je to relativne bezna vec v panelakoch a kazda institucia vas odkaze na obciansko-pravny sud.

jamimo
4. mar 2025

@matkahelka fakt smutná realita, že slušný človek nemá šancu a žiadnu hodnotu v spoločnosti. A vagabundi- radosť žiť🤮

matkahelka
4. mar 2025

@jamimo ja po nasich skusenostiach tvrdim, ze fajciari su zial chraneny druh. co my sme sa naposielali listov na vsetky urady, ake snad existuju, kolko nervov a placu ma to stalo a pomohlo az odstahovat sa do domu.

jamimo
4. mar 2025

@matkahelka Fajčiari sú v prvom rade veľmi arogantná skupina. Ohorky na zastávke, pod balkónmi... Moja sprostá svokra ti dokonca povie, že ona sa cíti diskriminovaná, lebo si nemôže po obede v reštaurácii zapáliť 🤦 Alebo, že koľko ona prispieva do rozpočtu už len tým, že kupuje drahé cigarety... Haha, 0,10 € z každého eura. Trúba sprostá.

autor
4. mar 2025

Ked fajcia tak im treba, pritom rozmyslaju maju depku, chviku pre seba. Nech si fajcia ale mate pravdu su neprijemny ten stary je zly..nic musime dat okno aj tak aj ine twm smrdi len neviem co :/ tie cigarety su extrem v noci

nin12345
4. mar 2025

Bohuzial toto sa tazko riesi viem o tom svoje a vytaca ma to. Nam susedovci takto fajcili dlho mi to nevadilo ale ked som bola tehotna ten smrad mi priserne prekazal bolo mi na vracanie z neho

lujza10
5. mar 2025

Ahoj, "zapurpenovať" okno Ti nepomôže, ten smrad sa bude šíriť aj tak po stupačke a vojde cez ventilátor, digestor, steny .... viem, mali sme aj my takých susedov, a to fajčili 2 poschodia pod nami.

solange7
5. mar 2025

Fajcenie v byte je otrasna sockarina.

kitycat
5. mar 2025

Existuje snad nejaka ta vsadka so zaklopkou, aby ten smrad nesiel, ale nezavidim.

Nas panelak si odhlasoval zakaz fajcenia aj na balkonoch, sice to preslo oen na 55 ku 45 😀

Ale najomnici pod nami aj tak fajcili, az sme pisali na spravkynu a ona majitelke, tak asi fajcia v byte z ok a do rusnej cesty, alw tam mi to nevadi, tam neotvarame velmi okno, to sme im vraveli aj my ked fajcili na balkone a vsetko islo ku nam

Uvidime ci si to po zime budu pamatat

fkata
5. mar 2025

Súdne trovy platíš Ty a navyše neobstojíš na súde, ale vôbec.

bosorkabb
5. mar 2025

Ako píše
@matkahelka
Je to obciansko - právny spor. Kde budete dokazovať že sused vás nejakým spôsobom obťažuje. Musíte to dokázať, platiť súdny poplatok, advokáta, znalecké posudky. A je to na roky.
Šanca že vyhráš je minimálna, skôr žiadna. Budeš platiť aj ich trovy konania.
To len aby si vedela.
To isté platí pri fajčení na balkóne. Dôkazné bremeno je vždy na strane toho kto návrh podáva a požaduje niečo od súdu.

veronika33
5. mar 2025

pomôže len utesniť každú škáru, okno ti nepomôže, kúp si ventilátor s klapkami

taktotedanie
6. mar 2025

Uprimne mne by tie nervy ktore clovek musi mat na slovenske sudy za to nestali hovoriac o sudnych trovach
Lacnejsie ta vyjdu bohuzial stavebne upravy a len pockat kedy sa susedia pominu