icon

Ako riešiť financie, keď manžel nechce míňať?

31. júl 2024

Ahojte žienky,idem si sem napísať môj problém s manželom.Je to dobrý chlap,máme spolu 2 deti.Zarabame obaja priemerne,aj si šetríme čo sa dá.Manzel zaplatí hypotéku a energie,ja zaplatím deťom škôlku školu obedy oblečenie obuv lekáreň a ostatné maličkosti.Stravu platíme obaja to si vyberieme z účtu po 200 eur a to máme na celý mesiac na stravu.Tri roky bývame v dome pomaly si prerabame,ozaj pomaly to ide lebo manžel nechce míňať navyše peniaze.Este veľa veci nám chyba do domu,no hádam raz budeme mať komplet zariadené všetko.Priklad potrebujeme do spálne 2 kreslá a malý stôl no je to problém kúpiť.Alebo potrebujeme vymeniť si okno na chodbe a na záchode alebo spraviť si vonku posedenie terasu.Lenze manžel na všetko povie že je to drahé a nechce nič kupovať.Povie keď to bude stáť pár eur tak kúpi.Lenze všetci vieme aké sú ceny.Ozaj nič navyše nekupujeme,nechodíme do reštaurácie,kadernícke,na nechty proste nikam.Ked niečo ja kúpim navyše deťom alebo si objednám pizzu už má reči či som normálna že na čo zbytočne míňam peniaze.Ze on chce veľa veľa šetriť a mať sa dobre.Lenze už je to s ním na nervy,zakaždým keď chcem niečo kúpiť musím ho prehovoriť že je to potrebné a lacnejšie už nenájdeme.No ubíja ma to jeho zmýšľanie..

dzejny656
31. júl 2024

Ty si tu už viackrát písala, že? To je ten manžel čo nechce chodiť ani na výlety lebo je to drahé, hejže? Nie, nie je to normálne a ľutujem ťa, že takto žijete.

mamutka
31. júl 2024

Keď chce poriadne ušetriť, musí zarábať oveľa viac ako je priemerný plat. Tak nech ss radšej ukľudní, kúpi čo treba do domu a dopraje deťom výlet. To je najjednoduchšie, hundrat žene doma že chce mať viac peňazí. Tak nech zdvihne rit a nájde si robotu kde ho budú lepšie platiť. Toto nie je normálne. Sedieť na riti a čakať že zbohatne z toho že bude deťom uberať zo zážitkov miesto toho aby na sebe makal a prilepšil si.

nykkushka
31. júl 2024

@egonsk ale no, netreba to ale zas až takto hrotiť. Áno šetriť, odkladať je fajin, ale nie na úkor spokojnosti rodiny. Aby ma manžel sprdol za pizzu? Akože rozumný šetrný chlap? Môj manžel je tiež rozumný šetrný chlap a nikdy by nás nesprdol za výlet alebo výdaj pre rodinu /dieťa. Ale tak my zas vieme rozumne hospodáriť (teda aspoň si myslím, keďže dokážeme odložiť polovicu jedného platu), aj ušetríme, aj si doprajeme výlety aj kvalitnú stravu (autorka sme traja a určite minieme na stravu viac ako 400e)

matrioshka333
31. júl 2024

Skúste si spoločne napísať zoznam priorít čo treba kúpiť a ísť podľa neho. Možno naozaj aj ty zistíš, že sedacia súprava na terasu je momentálne nad limit, lebo sú dôležitejšie veci napr. okolo stavby. Na druhej strane sa aj partner možno ukľudní ak bude s danými výdavkami rátať do budúcna a lepšie si naplánuje aj výdavky vs. šetrenie.

matrioshka333
31. júl 2024

Alebo šetrí aby ste mali finančnú rezervu, keď zahlási že chce tretie 🤣🤣🤣

pinkgirl
31. júl 2024

Nechcelo sa mi čítať všetky príspevky. Tak len v skratke. Mužovi vysvetli, že peniaze sú obeživo. Skrátka majú byť v pohybe. Ak stoja, tak strácajú na hodnote kvôli inflácii. Jasné, je dobré odkladať ak sa dá a mať výdavky pod kontrolou, ale kúpiť sedenie na terasu na konci sezóny keď je výpredaj bude určite menej "bolieť v peňaženke" ako pri plnej cene😉 napríklad.

jaass
31. júl 2024

No manžela pošli ku mne a zažije taký sok, že sa nespamätá 🤣 veci kupujeme pravidelne a veľmi často. Často meníme hoci len maličkosti lebo milujeme zmeny, hlavne ja. Asi fakt by ho pri mne j*blo 🤣 a potom by ti už kúpil veci, ktoré ty ako žena potrebuješ aby boli urobené/kupene. Neznasam zgrlosov 🤮

emka530
Autor odpoveď zmazal
egonsk
1. aug 2024

@nykkushka vsetko je to o sikovnosti, prioritach a pohlade. Moju babku tiez zdvihlo zo stolicky, ked sme minuli 30 eur za 4 kofole a 2 smiesne male porcie rybich stripsov s par hranolkami v bufete pri jazere. Za tu sumu uvaris luxusny nedelny obed, to je realita. Rovnako ked si vybehnes s detmi na prechadzku, 4 ludia a 2 kopceky zmrzky kazdy, je 8 eur. Kazdy si da hotdog, to mas hned 10eur aspon, este nejaku malinovku a uz si na 25-30eur ... rovnako tu plati, ze tu sumu mas komplet obed aj na viac dni. Ak to nechces "prezrat", tak za tu sumu mas kubik strku na betonovanie, alebo 7 vriec cementu, ci 4 vrecia omietky, alebo lacnejsiu farbu na jednu izbu, nove klasicke dvere do izby, atd...

autor
1. aug 2024

@alickapusinka To mi je ľúto tvojej kamošky to môže byť hrozné.My máme každý svoj účet.
@marcellka32 Aku prácu si mám nájsť,veď ja pracujem.
@espeo Aby sme si mohli sadnúť v spálni do kresla a čítať si alebo dať si niečo pod zub,aby sme nemuseli pri tom ležať v posteli preto kreslá a malý stôl.
@egonsk Chápem čo píšeš,no ja nevyhadzujem peniaze za blbosti.A nie manžel zatiaľ nemyslí na náš dôchodok žeby sporil alebo deťom na štart do života.Zatial toto nerieši.To že deti rastú a majú väčšie výdavky viem,máme 10r a 5r dieťa.Lenze jemu sa nepáči nič keď platím navyše.Priklad za júl som platila deťom zubára preventívku a staršie dieťa malo kaz tak som to dala opraviť,vyše sto eur preč.Alebo som kúpila školskú tašku čo už bolo deravé a staré,topánky deťom na jeseň lebo im rastu nohy.Ale on stále tvrdí že to sú blbosti.A prečo kupujem veď on v detstve nič nemal,oňho sa rodičia tak nestarali.
@babulkomale Áno odloží na účte.Ja kupujem do záhrady na sadenie alebo kvetiny aj na to má reči ale to je moja starosť mňa záhrada baví a máme z toho niečo svoje zeleninu na zimu,nemusím kupovať potom v obchode.Okolo domu každý mesiac si niečo malé kúpi a pomaly preraba,niečo malé tak do 50 eur aj to mu je veľa.A aj to mu stále hovorím že to je normálne míňať si peniaze aj navyše.Nie len na energie a stravu.Do reštaurácie nechodíme vôbec lebo to je drahé.
@gab1sol Máme našetrené vyše 10 tisíc,ja niečo viac.
@anna777115 Mám záhradu a ovocie zeleninu mám teraz svoje,to mi vydrží cca do februára podľa toho koľko zjeme toho,tak kupujem len ostatné veci mäso vajcia cestoviny ryžu atď.Varim doma každý deň,nekupujeme polotovary,nechodíme do reštaurácie.

milanemila
1. aug 2024

To je zivot ako za trest s takym clovekom 🙈 aby jeden otec povedal, ze oprava kazu dietata alebo topanky na jesen (lebo stare su derave a male) bola hlupost a zbytocnost navyse. Mal by sa zamerat na svoje traumy z detstva, lebo normalne by som povedala ze ked na neho rodicia kaslali, tak on sa k svojim detom bude spravat lepsie, ale evidentne nie.

muchotrafka298
1. aug 2024

Poslednym prispevkom je povedane vsetko. On v detstve nemal, tak nebudu mat ani jeho deti. Kedze zubar podla neho nie je potrebny, sam k nemu tiez nechodi? Nosi stare obnosene topanky a rozrhane oblecenie? Gratulacia k vyberu partnera.

aurora33
1. aug 2024

Preboha načo topanky? To majú vaše deti chodiť ako posledni trhani? To kde si vyhrabala takého idiota. Vie ten tvoj žgrloš co dokáže urobiť nesprávna obuv s celým telom? Alebo aj so psychikou? A kazy? To majú chodiť s pokazeným zubami ale hlavne že dement má desať litrov na účte?

pieksamaki
1. aug 2024

Tak je fajn ze nemáš gamblera, ale nepochopil ze všetko je drahšie ako kedysi.....ja by som gauc so stolíkom kúpila z druhej ruky...pozri inzeráty...a zariad sa...nemusí to riešiť....na stravu miniete malo...to mi minieme omnoho viac.....ani to už radšej nerátam.
My objednáme aj pizzu. Ale aj langoše doma robíme....lenže naozaj prerobiť okno a take by mal...to sú jednorazove väčšie výdavky.... dom bude stále pýtať peniaze.

alkoholik
1. aug 2024

Napr keby kupil to okno pred x rokmi a nesetril kupil by ho lacnejsie napr. Ale hlavne ze ma 10desinku na ucte. Nech si nastuduje co je inflacia a co sa deje s jeho 10desinkou v banke. A ktomu zubarovi a botam sa radsej nevijadrim.

sissy27
1. aug 2024

Ja by som mu povedala, ze super, nech setri, aspon bude co dedit 🤷‍♀️
Naco staval dom, ked nie je ochotny ho dozariadovat a zit komfortne? Mali ste ist do bytu, to je lacnejsie.
Nechce chodit na vylety a travit cas s detmi? Fajn, nech sedi doma na vajcach a setri, ale nech sa necuduje, ked mu nebude mat kto pohar vody podat.
A vlastne - naco si robil deti?? Ved to vsetci vieme, ze stale nieco treba, aj jest pytaju, aj rastu, aj skoly im treba…
Ako u mna by nepochodil - bud nech sa ide liecit, alebo bude z neho znova single muz a moze sa aj zadrhnut peniazmi (po zaplateni vyzivneho samozrejme).

marcellka32
1. aug 2024

Povedz mu, že do hrobu si tie peniaze nevezme..
Peniaze treba rozumne užívať

sense
1. aug 2024

Nikdy nebude mať dosť našetrené aby sa mal dobre a užil si aj život, potešia sa keď tak len dediči. Moji jedni starí rodičia boli takí. Žili praktické ako chudáci čo si nemôžu nič dovoliť,žiadne ovocie,žiadna zelenina len to čo dá záhradka, nikde nikdy neboli lebo zvieratá a lebo je všetko drahé.ked sa pobrali na onen svet, najprv babke ,pár mesiacov po nej od žiaľu aj dedko, tak pri dedičskom boli prekvapení všetcia.

oskvarka
1. aug 2024

ak sa mu zda vsetko drahe skuste niečo kúpiť z druhej ruky je to ekologickejsie a casto lacnejsie.. šetrenie nie je logicke ak potrebujete okna.. ceny predsa idu hore inflacia teraz ide... takze nie lacnejsie bude to drahsie.. nasetrene peniaze stracaju na hodnote takze nema logiku odkladat nieco co naozaj potrebujete prerobit...

martinmmartin
1. aug 2024

Prepocitaj mu kolko penazi ho stoji to nekonecne prerabanie na hodinu zivota pri minimalnej mzde.
Ak mieni do konca zivota patrolovat okolo domu a lepit ho po kuskoch ako lastovicka tak zaplati obrovske peniaze vo forme jeho casu (a ten mu pretataj na peniaze za min mzdu)
To nieje zivot

lakebabe
1. aug 2024

Najhorši sú zgrlavi chlapi. Ze on nič nemal tak nemusia mať ani deti 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
Normálny človek práve preto ze nič nemal , tak chce zarobiť a dat deťom všetko

tanyan
1. aug 2024

@lakebabe ... nielen dopriať deťom, ale aj kompenzovať si vlastný nedostatok z detstva a mladosti tým, že sám seba odmením. Napríklad tá dovolenka je fajn príklad - v detstve nebol, tak v dospelosti si zarobí a ide aj s najbližšími. Ale aj to domáce pohodlie v kresle je formou odmeny za čas a energiu, ktorú minie v práci.

lakebabe
1. aug 2024

@tanyan presne tak , peniaze strácajú na hodnote, z priemerných platov zas nejaké veľké čísla nešetrí
Rezerva je dôležitá, ale nič si neužit je strašne

muchotrafka298
1. aug 2024

Pokial potrebujes zrenovovat dom, ze tam treba vymenu niecoho vacsieho a dorabky, tak uspory 10 tisic su ako nic.

laurita285
1. aug 2024

Žijete skoro ako socky a našetrené máte až 10-20tis eur? wow. Odkáž mu, že za takéto malé úspory sa neoplatí hentak živoriť. A ešte mu odkáž, že je dosť možné, že okolo 50tky môže zomrieť, tak nech si penízky užije lebo do hrobu mu ich nevložíš 😂

babulkomale
1. aug 2024

No tak zuby a topanky absolutny zaklad, to je pako riadny...otrasne. To dam aj keby som mala po nociach este nejake brigady robit, nieto mat tisice odlozene a z beznych penazi fungovat.

gab1sol
1. aug 2024

Ok, 10 tisíc pri dome a dvoch deťoch nie je veľa, aj keď pre niekoho to je obrovský balík peňazí… Úspory by mali byť aspoň v hodnote 6-mesačného príjmu. To musíš posúdiť ty, či tak máte.
Ale zasa, poznámky k zubárovi by som neznesla… To by mal tak prečistený žalúdok, že až… A detto oblečenie a topánky pre deti. S tvojim mužom treba hodiť reč, dosť vážnu debatu, nech si otvorí oči. A prvé by som sa ho opýtala, či teda chodil bosý, keď on to nemal/nepotreboval.

mamutka
1. aug 2024

To je fakt idiot. Deti potrebujú zubára, aj kvalitnú obuv, aj veci do školy poriadne, lenže otecko je lenivý zmeniť prácu a začať poriadne zarábať, aby sa o to postaral. To nie je o tom, že on ako dieťa nič nemal, tak zgrlosi, šetrí, nedopraje! Moja mama nemala ani jedlo ako dieťa a pre rodinu by dala všetko. Môj muž nemal ani hračky, ani slobodu ako dieťa a rodine dopraje všetko čo sa da, aj navyše. To nie je o tom aké mal dectvo, ale o tom, že je to lenivý sebecky idiot! Zober mu nieco čo je jeho, predaj to a kúp veci deťom. Predaj ďalšiu vec a choďte na výlet. Začni sa k nemu chovať ako šéfka, ktorá ho bud da do poriadku, alebo mu zničí život. Pretože on ničí život tebe aj deťom doteraz, len pre jeho lenivosť a neschopnosť

lakebabe
1. aug 2024

@mamutka tento typ ľudí aj keby zarábal 10 t mesačne si nedopraje. Kamoška ma takých rodičov, nasporene majú také prachy, ze by za to kúpili sfleku nový dom , ale oni ako deti nemali nič pri nich. Raz za týždeň sa mohli kúpať všetci v jednej vani🙈 nič im nekúpili tak deti ušli v 18 bývať same. A teraz sú sami veľký dom a nič si nedopraju, ešte aj to najlacnejšie mydlo si dávajú na pridel. Pritom peňazí nasporenych do konca života

marcellka32
1. aug 2024

@lakebabe ja toto nikdy nepochopím, nehovorím, že jem každý deň kaviar, ale do prdele keď 2 ľudia zarábaju tak sa dá slušne žiť a aj si dopriať, každý nech si dopraje do výšky svojich možností...
A to keď sa vlastným deťom nedopraje, lebo zgrlaci, ja by som nezniesla...doslova najhoršia vlastnosť chlapa je lakomost