Ako riešiť finančné dilemy a predaj nehnuteľností?
Ahojte, mám dilemu, ako ďalej. Auto sa mi pomaly rozpadá, je len otázkou času kedy odíde alebo skôr už sa nepohne 😅Momentálne som stále na rodičovskom, dieťa má 1 rok takže do práce nechcem ísť, je to moje vytúžené dieťatko a tak si čas s ním veľmi užívam. Avšak bojím sa mesačných výdavkov, už teraz to bolo len tak tak a teraz mi zdvihli úroky na hypotékach. Mám starší dom, z von sa tiež pomaly rozpadá, aj strecha by privítala výmenu. Z dnuka to máme prerobené avšak s chybami, či už na kúrení alebo podlahe.Tiež ma trápi že to máme len ako 2 izbový dom a teda moje dieťa nemá možnosť mať detskú izbu. No a ešte mám byt, ten mám na hypotéku ale prenajímam ho. Z prenájmu nič nemám pretože to čo mi platia ide na energie, hypotéku, dane a teda som na 0 a jediná výhoda je, že mi to platí hypotéku. Rozmýšľam predať byt. Len sa bojím že by ho znalec neohodnotil natoľko koľko by som zaň chcela. Najradšej by som predala aj dom aj byt a kúpila nejaky lepší dom, už som sa poučila čo ako nerobiť pri prerábke.Avšak to nie je stále možné pretože dom ešte nevlastním 5 rokov a tak by som musela platit daň z predaja nehnuteľnosti plus zdravotke sa tiež odvádzajú nejaké percentá zo zisku. Pri mojom dome by to činilo sumu cez 20 000 keďže nemáme faktúry od prerábky a kúpila som lacno avšak do domu išlo dosť veľa peňazí na prerábku a kebyže chcem aby sa mi vrátilo aspoň to čo som doň vložila tak je to veľa. Rozmýšľam využiť aj dotácie a dať zatepliť dom.Ale i tak sa mi nepáči lokalita a veľa vecí na dome, ktoré som pri kúpe nevidela a budem ho chciet predat. Poraďte mi. Počkať ešte 2 roky a potom predať obidve nehnuteľnosti alebo predať byt dať dokopy dom plus si kúpiť funkčné auto?
Bytu sa nevzdávaj.Predala by som dom, keďže potrebuje opravy a aj tak sa ti tam nepáči.Co s autom neviem😆, ale byt nepredávaj.Roky letia ani sa nenazdas hypo bude splatená, alebo dieťa tam raz bude bývať.Pockala by som, kým pôjdem pracovať a potom riešila čo ďalej zatiaľ by som bola kde som, ak máš úspory kúp si staršie auto
Ak sa rozhodneš nechať si dom, nikdy sa z finančnej tiesne nevytiahnes. Celý život budeš len rátať drobné. Aj keby si teraz predala byt a prerobila dom, tak do domu treba vrazat celý život..... obzvlášť pri starom dome.
Jednoznačne predaj dom a chod do bytu.
Nechapem tomu za kazdu cenu mat dom. Do toho budes peniaze stale vrazat. Ja by som pockala. Ked bude mat 5 rokov predala ho a kupila si vacsi byt. Ten druhy prenajimaj. A akoze ti ten byt nezaraba? Ved ti plati hypoteku. To nestaci? Sam sa splaca.
Nespominas otca dieťaťa. Auto potrebujes súrne? Vyzera to tak, že kúpa domu bola unáhlena, nepremyslena. Byt si nechaj. Chod do prace. Vyckaj do 5.roku. domu kedze sa ti nepáči, sa zbav. Ide aj o to, ci mas 25r alebo 45r
@luccija nemám úspory... a môj sen bolo vždy žiť v dome.. v byte som bývala donedavna a to nebolo až tak pre mňa.. v dome sa cítim oveľa lepšie a viem že za tie 2 roky budem chcieť kúpiť dom... len v lepšej lokalite
@marthuska otec dieťaťa žije s nami ale tiež má hypotéku.. 😅😅 mne dá mesacne 250 eur a tým to pre neho hasne.. sem tam kúpi čo je treba.. auto potrebujem súrne.. bývame trošku ďalej od mesta a ja som ten typ že autom snáď aj na záchod.. roky rokúce chodím len autom plus si robím vysokú školu, kde tiež dochádzam cez 60 km .. ano kupa domu bola náhla a neuvážená, vtedy som mala nevhodného partnera a tak som bola aj rada že pôjdeme ďalej z mesta.. avšak dnes keď už mám dieťa mi to až tak nevyhovuje 😅
@ibatanecnica ja byt nie.. ja to viem.. ja aj ked som bola u seba v byte som sa citila stiesnene hrozne... obzerala som aj väčšie byty ale naše mesto neponúka nič väčšie.. všetko sú to malé kutice.. a chýbala by mi záhrada, súkromie, pohodlie napríklad už len s parkovaním 😀 navyše chcela som začať tvoriť a tak som chcela v dome aj nejaký priestor na svoju tvorbu. To aj mám keďže horné podlažie obývame a na dolnom sú 2 izby.. len nemáme a ani sa nebude dat prepojiť vrch so spodkom..
Mas velke oči. Su ludia obaja zamestnani, VŠ vzdelani, vypočítajú si prijmy a vydavky a zistia ze logicky nevychádza im byt v dome a zaroven na rodicovskej. Nemozes chciet mat byt, dom, byť doma s malou a este sa vozit novým autom... Teda chcieť mozes. Skus si na papier napisat tvoj prijem v roku 2025, a planovane opravy na rok 2025 plus nove auto, benzin, stravu...
Na tvorenie si prenajať ateliér (keď to nebude výnosné, tak to zabaliť dokiaľ dieťa nevyrastie).
Do domu, ktorý má dve izby by som asi peniaze nevrazala. A nedáva mi ani zmysel nechávať si nájomcu na byte. V meste máš síce stiesnenejsie priestory ale máš všetko na krok a ani auto ti netreba. V prípade, že sa o vás muž nevie finančne postarať tak aby ste dom mali a každý máte svoje hypotéky to nevidím ružovo. Nebolo by lepšie predať všetko čo máte aj on aj ty a tak si kúpiť spoločne niečo normálne? Či už to bude dom alebo byt. Ale mať 3 samostatne nehnuteľnosti ktoré vám nevyhovujú mi príde dosť na hlavu.
Moja rada je ďalšie dieťa s frajerom,resp so spolubývajúcim🙈príde mi že 1. Hľadáš ako sa všetko nedá 2. Si maximálne zbrkla a nezodpovedná najprv si daj dokopy čo chces,svoj vzťah a to ako zarobis/získaš peniaze. Užívať si dieťa a mať haciendu,byť v podnájme,a nové auto s 250 eurami od partnera je snáď zlý žart.
Tak ked raz na to nemas tak sa treba prekonat a byt spokojna s tym co mas. Nerealne ciele. Myslim ze aj preto si tam kde si.
Kúpiť dvojizbový starý dom pánu Bohu za chrbtom bola riadna hlúposť. Zožerie to kopec peňazí na rekonštrukciu a nedá sa v tom ani poriadne bývať s rodinou, lebo je to malé a ešte aj od ruky, že potrebuješ všade chodiť autom
Za mňa predať. Napíš presné sumy, za koľko si ho kúpila a koľko si dala do rekonštrukcie a prepočítme to, možno daň a odvody nebudú vôbec 20000.
Ak sa ti to vôbec podarí predať. Lebo po 2 izbovom dome asi veľký dopyt nebude 🙄
Nic.poriadne nemas a ides z pruseru do pruseru. Pride mi to riadne nezodpovedne. Lipnut na niecom na co nemam. A potom sa mnohe cudujete ake zivoty zijete. Normalne uvazujuci clovek a zodpovedny preda rozpadavajuci sa dom panu bohu za.chrbtom , maly byt a kupi si vacsi kde bude viac priestoru. Chces tvorit. Tak predpokladam ze by si si aj byt vedela zutulnit. Ale tak ked.niekto sa.potrebuje silou mocou niecoho drzat.....
Naozaj tvrdíš ze 2izb polorozpadnuty dom niekde od ruky dokážeš predať o 70k drahšie jak si ho kúpila ze by si musela platiť 20k daň a odvody z predaja?
@misanthropicdann Nie je to spolu 33%?
Podľa mňa si dosť mimo ,jednas zbrklo emocionálne bez triezveho uváženia realnych možností. Máš malé dieťa začni byt zodpovednejšia ci už spravanim ,či výberom partnera.
Trošku malo od partnera na domácnosť a dieťa.
Začnem od auta, asi by som si kúpila ojazdené auto, moja sestra si kúpila nové, staré predala za 700€. Nechcela platiť dve poistky, auto bolo v dobrom stave. Možno by aj tebe také auto stačilo na určitú dobu. A máš pravdu, dom je dom. Máš dvor, záhradu, len viac starosti, ale za tú pohodu v dome to stojí. Obzeraj sa po väčšom domčeku, zatiaľ výdrž, 2 roky ubehnú rýchlo. Kým si doma, zišlo by sa ti nejaké euro naviac. Nejako zarobiť, možno postarať sa niekomu o ďalšie dieťa aspoň občas. Mala by si viac aspoň na bežné nákupy.
@ibatanecnica to moje tvorenie si vyzaduje zvlášť priestory a v byte to nie je možné.. a byt má 70 m² .. je to 3 izbák.. ale tiez by si vyžadoval 30 000 do prerábky.. 😒 a jasne vravim nemôžem predať dom pretoze nemám faktúry od prerábky a pokiaľ nehnuteľnosti predám musela by som platiť daň a zdravotné.. a to radšej vydržím v dome než dávať štátu cez 20 000 eur! Viem si predstaviť aj krajšie minúť tolko peňazí 😉
V prvom rade kopni do riti pána priateľa. Alebo nech sa riadne podieľa na chodbe domácnosti. Zaplatiť 250 eur a mať fraj.🤦🤦
Autorka, to tá aktuálny frajer nahovoril na ten 2 izbový dom?
Ten frajer býva s vami?
A za tých 250 Eur aj býva aj sa stravuje u teba,, alebo sám varí, perie, pomáha? :D
Predat dom, za to lupit 3i byt ,to by malo vyjst v kazdom.pripade.
@lenkakravcova podľa mňa to je na dieťa nie? Lenže, kde je elektrina, voda, kúrenie, upratovanie, pranie...?
@margotka17 ja že to platí za svoje ubytovanie v jej dome. 😶 Tak v tom prípade on je tam akože zadarmo, či ako?
Podľa mňa si veľmi nespokojná stým čo máš málokto sa môže pochváliť tým že má byt a prenajíma ho takže výdavky na hypotéku idú z toho dcérka je ešte malá izbu až tak nepotrebuje musíš byť trpezlivá nejde všetko hneď všetko chce svoj čas keď pôjdeš do práce možno budete na tom lepšie finančne potom budete riešiť dom
@lenkakravcova dava mi 250 eur to mam na všetko.. avšak nákupy robí sem tam aj on..