icon

Ako riešiť finančné dilemy a predaj nehnuteľností?

30. dec 2024

Ahojte, mám dilemu, ako ďalej. Auto sa mi pomaly rozpadá, je len otázkou času kedy odíde alebo skôr už sa nepohne 😅Momentálne som stále na rodičovskom, dieťa má 1 rok takže do práce nechcem ísť, je to moje vytúžené dieťatko a tak si čas s ním veľmi užívam. Avšak bojím sa mesačných výdavkov, už teraz to bolo len tak tak a teraz mi zdvihli úroky na hypotékach. Mám starší dom, z von sa tiež pomaly rozpadá, aj strecha by privítala výmenu. Z dnuka to máme prerobené avšak s chybami, či už na kúrení alebo podlahe.Tiež ma trápi že to máme len ako 2 izbový dom a teda moje dieťa nemá možnosť mať detskú izbu. No a ešte mám byt, ten mám na hypotéku ale prenajímam ho. Z prenájmu nič nemám pretože to čo mi platia ide na energie, hypotéku, dane a teda som na 0 a jediná výhoda je, že mi to platí hypotéku. Rozmýšľam predať byt. Len sa bojím že by ho znalec neohodnotil natoľko koľko by som zaň chcela. Najradšej by som predala aj dom aj byt a kúpila nejaky lepší dom, už som sa poučila čo ako nerobiť pri prerábke.Avšak to nie je stále možné pretože dom ešte nevlastním 5 rokov a tak by som musela platit daň z predaja nehnuteľnosti plus zdravotke sa tiež odvádzajú nejaké percentá zo zisku. Pri mojom dome by to činilo sumu cez 20 000 keďže nemáme faktúry od prerábky a kúpila som lacno avšak do domu išlo dosť veľa peňazí na prerábku a kebyže chcem aby sa mi vrátilo aspoň to čo som doň vložila tak je to veľa. Rozmýšľam využiť aj dotácie a dať zatepliť dom.Ale i tak sa mi nepáči lokalita a veľa vecí na dome, ktoré som pri kúpe nevidela a budem ho chciet predat. Poraďte mi. Počkať ešte 2 roky a potom predať obidve nehnuteľnosti alebo predať byt dať dokopy dom plus si kúpiť funkčné auto?

autor
2. jan 2025

@clementisa ďakujem konečne nejaká normálna neštipľavá odpoveď.. kiežby viacej žien tu bolo ako vy 🙂

dadis
2. jan 2025

Tak esteze si priatel pri tebe usetri 🥴. Ja chcem niekomu dat 250 max 500 eur a zit si ako prasa v zite.

autor
2. jan 2025

@zmrzlinka2021 nie to som si sama makala nadcasy v praci aby mi dali dalsiu hypoteku na dom... v tom case som to vnutorne vzdala.. nemohla som otehotniet cez 5 rokov a popritom jeden z mojich ex uz deti mal takze som si myslela ze je vo mne chyba a tak som si povedala ze kaslem na to.. ze si kupim malý domcek na dedine, vrchne podlazie si prerobim na byvanie a spodné na atelier kde budem môcť tvoriť.. no a po cca roku som spoznala svojho partnera a aj som necakane otehotnela.. medzitým som uz byt mala v prenájme a dom v rozbúranom stave tak sme si povedali ze prerobime dom a pojdeme tam byvat.. to bola najlepšia možnosť ktorá sa nám naskytla.. a až keď sme zacali bývať v dome vsimli sme si určité nedostatky, ktoré som si pri kúpe neuvedomovala... Navyše keď som dom kupovala mala som frajera stavbara a tak som si povedala ze to nejak dokopeme s tym domom predsa.. ale skončilo to a tak som ostala na dom sama..

autor
2. jan 2025

@dadis jemu to tiež ltt vychadza.. ked musi tankovat auto a chodit do práce.. plus ma svoju hypotéku ktorú si vzal aby si kupil auto a sestre vyplatil dlžoby 😀 neriesim to .. je zbytočné sa rozculovat pre niečo čo sa už nedá vrátiť späť.. ked sme sa spoznali uz hypoteku mal..

dadis
2. jan 2025

A svoj byt ma v prenajme?
Sestra mu hadam peniaze vrati. Je to strasne malo penazi, viacmenej zivis dieta aj jeho. Ty sama potrebujes auto. Zdvihne kotvy a tebe ostanu oci pre plac

lonely66
Odpoveď bola odstránená
autor
2. jan 2025

Žienky je mi ľúto, že ste take uštipačné a potrebujete mi tu hovoriť aka som zbrklá, blbá a neviem čo ešte.. zaujímalo by ma či vy ste dostali k narodeniu nejaku nehnuteľnosť keď sa mi tu posmievate a urážate za to, že mám hypotéku.. Áno mám ťažké obdobie však bodaj by aj nie vyžiť z 530 eur ale predtým než začnete hodnotiť skúste si obuť moje topánky aspoň na jeden deň ... Hold nemala som to šťastie aby som si našla zazobaného chlapa, ktorý sa o všetko postará a tiež tak som nemala možnosť byť u rodičov celý život ale snažila som sa. A keď mi nevyhovoval byt a túžila som po dome kde si začnem tvoriť tak som si na to mákla aby to bolo možné. V byte sa to nedalo a prenajímať si priestory keď sa to chcem ešte len naučiť mi neprišlo vhodné. Navyše v tom čase som to vzdala s myšlienkou na rodinu keďže sa mi nedarilo otehotnieť niekoľko rokov a tak 2 izbové bývanie mi vyhovovalo. Len teraz ten byt vnímam skôr ako ťažobu a len som sa chcela poradiť či predať či počkať 2 roky.. nie tu počúvať aká som blbá.. a keď už píšete tak mi napíšte ako to vy máte.. 🙂

autor
2. jan 2025

@dadis ja mam svoj byt v prenajme.. on nema nehnuteľnosť.. on zadlzil rodicovsky dom

dadis
2. jan 2025

Nie sme ustipacne,co ti uz nacisto sibe? Piseme, lebo ti chceme pomoct! Si jedna sikovna zena a potrebujes zivit nesamostatnu pijavicu, co zadlzi rodicovsky dom, aby si kupil auto? Rob ako myslis..

lonely66
Odpoveď bola odstránená
veronicka88
2. jan 2025

Nie nič som nedostala!aktuálne prerabame starší dom na 100% hypotéku,zo zisku peňazí z bytu ktorý sme mali na hypotéku!počas materskej a vďaka mojej šikovnosti a času sa mi podarilo vynurat garzonku za dobré peniaze,ktorú máme na 100% hypo(lebo sme refinancli nás byt a zo zvyšku vyplatili 20% k hypotéke) máme v nej zálohu a zisk na zateplenie domu. Vieš,niekedy sa nedá dupat nohou do zeme a hovorit si JA CHCEM JA CHCEM JA chcem!!!!rozumieš?áno si zbrkla a strašne nezodpovedná
Do roboty nie ale dom áno aj drahé auto

autor
2. jan 2025

@dadis ved aj on robí nákupy.. ja som rada že mi dáva 250 eur... chcelo to veľa námahy a hádok vysvetliť mu to... pretože on byval s rodicmi a im nedaval nič. 0,0 nič.. ešte ho aj živili.. sem tam nákup zaplatil mame v obchode ale to bolo tak 60 eur mesačne.. inak fakt fakt nič.. a keď som zrazu ja od neho chcela 300 mesačne plus nákupy tak to nešiel rozdýchať a deň čo deň len do mna rýpal za to, neustále som bola pre neho ja tá pijavica a zlatokopka a nevedel pochopiť prečo by on mal platiť polku mojich nákladov a moju hypoteku ked nic z môjho domu nevlastní.. tak mi dával len 200 eur a nakupy išli na mňa.. chcelo to veľa veľa úsilia a nervov aby sme sa dostali aspoň na 250 eur plus nákupy poväčšine on... aj to mi neraz vytkne.. aj jeho mama mi vykričala že prečo by mi mal on platiť hypotéku, že on by mi mal dávať len polovicu nákladov na energie a nie toľko peňazí..že potom aj ja mam jemu dávať peniaze na jeho hypotéku..

autor
2. jan 2025

@veronicka88 ja nehovorím nič o drahom aute preboha.. ale od 1 rocneho dietata nepôjdem do práce.. radšej sa uskromním ale je to vytúžené bábo a žiť žijeme.. je tu to riešenie, predám byt, zateplíme dom, vyplatím 1 hypotéku a este mi ostane na nejaké auto do 10 000... a teda odbremenila by som sa od starého bytu a sebe len prilepsila novsim autom a teplejsim domovom..

lonely66
Odpoveď bola odstránená
autor
2. jan 2025

@veronicka88 a ked si to precitam tak tiez tu garsonku budete chciet predat aby ste zateplili starsi dom no nie? 😀😀 lebo ste predali byt atď.. no ja chcem spravit to iste ze predam byt zateplim dom vyplatim jednu hypoteku znížim si teda mesačné náklady plus si kupim auto a preto som zbrkla a nezodpovedná?

veronicka88
2. jan 2025

Áno ale ja nemám 530eur.vies aké sú dnes úroky na väčší dom?kolko budeš platiť mesačné?veď on ti bude potom na hypo musieť dávať možno aj 400-450eur. A keď odíde?lebo zjavne je to veľmi jednoduchý jedinec. Čo urobíš potom?

lonely66
Odpoveď bola odstránená
autor
2. jan 2025

@lonely66 nikdy by som nič nenapisala na chlapa 😀😀 to som sa uz v živote poucila až až.. ani svadba nebude.. ani ďalšie dieťa ale to skôr skrz toho že mňa celu potrhalo pri pôrode a nevedeli ma ani zašiť.. skoro som im tam vykrvácala plus posmešky a podobne.. takže ja druhý pôrod nechcem absolvovať už nikdy, dosť mám traumu z toho prvého.. ja viem že mi dáva almužnu avšak kebyže spolu nežijeme dával by mi toľko výživné ale byť celé dni sama na malú by bolo na mňa nesmierne veľa.. ako ocko je super.. venuje sa malej, hrá sa s ňou, naháňajú sa plus sem tam s ňou ostane doma keďže si ja robím vysokú školu a sem tam tam musím ísť..

autor
2. jan 2025

@lonely66 oh kiežby 😍😍 to znie normalne až eroticky taka predstava 😀😀 ale tak on je taký úžasný že mi ešte aj vykričí že som 2 roky doma a nepracujem..

autor
2. jan 2025

@veronicka88 neodíde.. lebo ľúbi malú.. naozaj majú úžasný vzťah a jeho rodičia mu už minule povedali že nemajú pre neho miesto v dome 😀 ale ak by predsa len odišiel čo by som spravila? vybavila si výživné cez súd a otvorila fľašu šampanského 😀😀

zmrzlinka2021
2. jan 2025

Autorka,

tym dietatom si si vyrazne skomplikovala zivot, pretoze uz rok nepracujes a nemas po boku muza, idealne manzela, ktory by sa vedel v tomto obdobi postarat o rodinu. Dievčatá tu majú pravdu - 250 eur je na smiech. Kazdy mesiac by ti mal dat minimálne 600 EUR. Aké ma povolanie? Vies kolko zarába?

Co sa tyka domu a prípadného predaja bytu a zateplenia domu, vidím tu tieto riziká:
- je 2 izbovy, to je pre 3 osoby máličko, proste tá jedna izba chýba
- miesto, kde sa dom nachádza - moznosti dochádzania. Budes závislá iba na aute? Dieťa bude vedieť chodiť samé do školy, na strednú, či budes musiet robit taxikára? Tvoja práca - dochádzanie?

milanemila
2. jan 2025

Tak ja neviem ci chces aby ta tu zeny chlacholili, ze ano chuderka nema stastie a prachateho chlapa (co je uplna blbost 🙈) alebo chces realny a pragmaticky pohlad na vec, pripadne nejaku radu ako z toho von 🤷🏼‍♀️
Mas proste velke oci, lebo ty chces dom ale nemas na neho jednoducho financie, je niekde v “zapadakove” a musis ty aj tvoj frajer dochadzat desiatky kilometrov, ale zubami nechtami sa drzis domu.
My sme s muzom zacinali v 2izb byte a to sme zarabali nadstandardne aj na bratislavu (ziadnu nehnutelnost sme nedostali pri narodeni 🙈) a boli sme v tom byte aj s 1 dietatom nejaky cas, lebo radsej budem nejaku dobu zit v mensom a budem zit (chodit na dovolenky, dopriat sebe aj dietatu, nemat financny stres na materskej) ako zivorit v baraku. Teraz mame 2 deti a velky byt so zahradkou. Jednoducho postupne.
To ze chlap ti dava pocas materskej 250e a plati svoju hypoteku ale vlastne nema nehnutelnost iba tym vyplatil nejake dlhy je zly sen 🙈 predala by som dom a isla byvat s dietatom do svpjho bytu ak je aspon v meste kde studujes a teda 3r ostat doma s dietatom je v tvojej situacii bez realneho parnera, kt ta aj financne podpori nerealne. Chapem, ze babatko bolo vysnivane, len zazemie pre neho absolutne nemate a ani po roku co je na svete ste sa o neho nepostarali a nic sa nezmenilo 🤷🏼‍♀️

lenkakravcova
2. jan 2025

Tak autorka to máš dosť blbo.
Nech si nájde nájom za 250€ 🤣
250€ by mal platiť tak za stravu, 100€ za energie, 200€ za dieťa. Minimálne teda 550€. A to je fakt minimum!
Inak sa na tebe len prizivuje. Že mu nie je z toho ako chlapovi blbo. Dať žene 250€ a bývať a jesť u nej zadaeminko, to znie ako dosť neschopný muž 🫡
To ti bude lepšie bez neho, keď bude iba výživné platiť. 😃😃😃

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
lenkakravcova
2. jan 2025

@autorka
A že ti vykrical, že dva roky nepracuješ?
Pričom on ti nosí akože výplatu 250€… ?
To by som sa len zasmiala a poslala ho dokelu. 250€ priniesol na dieťa. Na seba nič, tak nech si trhne nohou. Žiadne bývanie, žiadne jedlo, žiaden sex. Lebo on si užíva všetko zadarmo, za občasné postrazenie dieťaťa. Ver mi, že keď bude chcieť, s dcérou sa stretávať bude cez víkendy tak či tak. A študentku, čo ti občasné postráži dieťa za 5€/hod, keď pôjdeš k lekárke, nájdeš. Vyjde to lacnejšie než živiť tohto..

autor
2. jan 2025

@zmrzlinka2021 zasa dom je dosť priestranný áno má len 2 izby plus kuchyňa kúpeľňa ale na m² má viac ako 3 izbový byt.. škola škôlka na dedine sú.. aj chodníky tam vedú ale i tak ju budem z prva asi voziť keďže sa o ňu bojím.. ale dovtedy tu možno ani nebudeme.. ja prácu nemám.. predtým som robila v rakúsku a potom som prišla na slovensko a vyšla mi podpora cca 1300 mesacne tak som ani nesla pracovať hoc som mala príležitosť ale zarobila by som len 1000 eur a to by som mala aj nočné a teda radsej som mala 1300 eur a mohla chodiť na dom prerábať.. vtedy som aj otehotnela.. ked som mala rozburany dom a bola bez práce.. ten život vie byt teda riadne vtipný 🤣 pretoze dovtedy ked som mala pracu aj byvanie tak sa nedarilo a ked nemas nic tak vtedy to príde.. no každopádne som bola v ochrannej lehote a vysla mi aj materská aj vyssi rodicak našťastie.. ale fakt uz viac sa prikláňam k možnosti predat byt, bude o jedno bremeno menej, aj tak to nie je lukratívny byt aby som sa ho drzala zubami nechtami a radsej zateplim dom, vyplatim 1 hypo a kupim si novsie auto.. a ked zacnem pracovať tak potom sa poobzeram po väčšom bývaní.. to ze dom je od mesta neznamená ze nema svoju hodnotu a ze o 2 roky ho nepredám..

simca06022011
2. jan 2025

nerozumiem na co ti bolo tolkoto nehnutelnosti, ked si s rozpoctom takto natesno. Ty by si len prerabala opravovala a pritom nemas riadne na zivobytie. Ze citim sa stiesnene... na co ti je polorozpadnuty dom, kde neviete ani riadne na prerabku dohliadnut?
Najskor si treba usporiadat zivot a nezit ako v holubniku. Pan otec ma svoju hypo, ty svoju a nehnutelnosti sa ti rozpadavaju (a to nemyslim v zlom). 250EUR mesacne na byvanie a dieta? zartujes??? :DDD
A k autu, ak mas lekara dostupneho pesi, skolu/skolku = aktualne to reisit nemusis, bez auta prezije. A nie, ani do skoly dieta vozit nemusis = prejdes sa

Este prejde par rokov, kym pochopis, ze ten byt bremeno nie je.. ale ten dom ano.

zuzanka.zuzu
2. jan 2025

odbremeníš sa od hypotéky ktorá sa spláca sama? 🤔 kvôli autu (aj to len jazdenke) a zatepleniu domu ktorý chceš/musíš predať? 😀

simca06022011
2. jan 2025

@zuzanka.zuzu vobec nedava logiku cely jej postup :D ale je to typicke pre tuto dobu = a MK osadenstvo.. kazdy svoje hypoteky, prenajimat, kopec bremien a "akoze pocit", ze mam nehnutelnosti. Lebo je to in. A vsetko mat, uzaj zaraz.. zadne vratka vpodobe bytu, spolocny dom, vsetko prerobit zariadit, auta mat, deti mat... a prijem 1000eur a citim sa ako poloboh :( a to fakt nemyslim v zlom.. ale toto je proste dobou.