icon

Ako riešiť finančne nezodpovedných členov rodiny?

kitycat
21. apr 2025

Financne negramotna mama

Taka som vytocena... predstavte si, ze mate byt, v ktorom ste byvali 3 mesiace, potom vam dosli prachy a tak ste okrem sezonnej prace robili aj mimo sezony -tzv. Zimnu sezonu, len aby boli peniaze na splatku hypo. Zivot vas casom zaviedol do zahranicia.
Teraz tam uz zijem s muzom a cakame druhe dieta.

Pred asi 4 rokmi, ked sme kupovali s muzom byt sa prevalili aj mamine financne priblemy...cca 17tis po roznych instituciach... tak ste navysili hypoteku na ten byt aby ste si nie len zadovazili potrebny vlastny kapital na druhy byt ale aj aby ste vyplatili mame tie dlhy, nech to neskonci zle a ona splatku posiela vam na ucet

V byte si zije, plati tu moju hypo aj tu druhu +naklady spojene s bytom... nech je to 550eur. Zakazdym sa jej pytate ci je financne v pohode, zakazdym vsm povie, ze ano. Ked dojde na navstevu donesie vam jedlo aj ked netreba lebo viete, ze ona nema. A takto tonode a pytate sa a dostavate odpovede, ktore chcete pocut ale asi nie su pravdive. Len ziadate aby setrila, aby nekupovala hracky, aby ked chce nieco kupit nech sa pozre kolko to stoji a tolko odlozi vnucatu bokom (ale nei, ona kupi tu chujovinu- inac sa to neda nazvat), kupi aj oblecenie ale mimo velkost, mimo vkus, ktory ja mam. Skratka ma odlozit peniaze do buducna

No a dnes z nej vypacite, ze ma pozicanych dalsich 5500€ z banky, comu aj tak neverim, ze je to z banky. Dojde tak, ze sa to vlastne dohodne z Vecera do rana a myslite si, ze pride o 11, lebo tak vam povie, ale ona je tu uz o 9 a vy nie ste doma, ste vobku s deckom oebo ved nebudeme sediet doma do 11... tak sa stretnete, ovesana je ako vianocny stromcek, doma najdete v chladnickemaso, klobasu, knedlu, kapustu za 70 eur, klobasy tak 15 kilo, co my neJeme. Ja nasrana do biela, nadavam ako poslwdny dlazdic, ze to uz je posledna kvapka, ze preco nam sem nosi kvanta jedla, ked na to nema, preco nedonesie trochu a my dokupime aj knedlu aj kapustu, lebo zijeme v Brne, v ziadnej Afrike kde by nezohnala
Potom sa este aj urazila a dramaticky sa zacala obliekat lebo som sa neudrzala niekolkokrat a musela si kopnut ako si zije na vysokej nohe na dlh... s bratom sme jej vyplacali 1000€ nedoplatok na domove sluzby a fond oprav, pretoze to neodchadzalo, postu mi nebrala lebo mala novy OP kvoli parkovacim zonam, tak som jej savala TP takze mi len dosiel mail na predzalobnu vyzvu... vdaka tej pani, co to skusila aspon emailom...
No a trvaly prikaz na sluzby neodchadzal ked nemala na ucte peniaze... to bol nedoplatok 2023, za 2024 je vraj len 350 eur haha. Ale nez sby na toto setrila bude nosit, ved nemoze prist s prazdnymi rukami aj ked jej to hovorim 6 rokov, ze nic netreba lebo viem ze nema, muz vie, ze nema, cela rodina to vie, ze nema navyse.

Ten byt chcem casom predat, ale teraz nie kym sa nevratim do prace, tak by sa peniaze na ucte nezjodnocovali tak ako ked su v tom byte. Vyhodit ju nechcem, nech sama uzna, ze na to nema, alw to neuzna...

Iba som si to tu potrebovala odlozit, tento vylev. Mozno ma tu aj niekto podla tohoto aj spozna, ale asi je to jedno... mozno jej dohovoria nech sa spamata konecne. Mozno anonymne som to mala dat, ale na co...

Strana
z2
kitycat
autor
23. apr 2025
@karolinakr

@kitycat no a čo teda, ako to budeš riešiť

@karolinakr * nastvem

A pobavime sa o tom. Na ucte z ktorehonide hypoteka je este na par splatok, takze mame este cas kym sa ja dam dokopy po porode

lenkakravcova
23. apr 2025

@kitycat možno skúste pozrieť ako vyzerá tá hypotéka. Či jej takú vysokú trebalo. Lebo 550€ ak platí je to celkom dosť na jednu osobu. Hlavne v takom veku. Môže mať pocit, že jej nič neostáva. Možno aj menší byt ak je to riešenie.
Inak už neviem

andreakotesova
23. apr 2025
@lenkakravcova

@kitycat možno skúste pozrieť ako vyzerá tá hypotéka. Či jej takú vysokú trebalo. Lebo 550€ ak platí je to celkom dosť na jednu osobu. Hlavne v takom veku. Môže mať pocit, že jej nič neostáva. Možno aj menší byt ak je to riešenie.
Inak už neviem

@lenkakravcova v akom veku? Veď má 50+ a nie 70. Byt je autorkin, nie matkin. Matka nemá svoju nehnuteľnosť. Je to len na dobrej vôli autorky, že ju tam nechala bývať. Kľudne mohla ten byt prenajať niekomu cudziemu a ešte by mala (možno) aj zisk z prenájmu a svätý pokoj.

lenkakravcova
23. apr 2025
@andreakotesova

@lenkakravcova v akom veku? Veď má 50+ a nie 70. Byt je autorkin, nie matkin. Matka nemá svoju nehnuteľnosť. Je to len na dobrej vôli autorky, že ju tam nechala bývať. Kľudne mohla ten byt prenajať niekomu cudziemu a ešte by mala (možno) aj zisk z prenájmu a svätý pokoj.

@andreakotesova no hej, len či o to jej matka stojí. Či jej treba toľko priestoru a nepríde jej to len drahé. Ak je to osoba, ktorá žije sama, možno aj. Ktovie. Možno nech skúsia aj toto prebrať. Lebo ako platiť niečo, čo sa nevyužíva plne a zároveň sa viac zadlžovať mi nepríde rozumne.

kitycat
autor
23. apr 2025
@lenkakravcova

@andreakotesova no hej, len či o to jej matka stojí. Či jej treba toľko priestoru a nepríde jej to len drahé. Ak je to osoba, ktorá žije sama, možno aj. Ktovie. Možno nech skúsia aj toto prebrať. Lebo ako platiť niečo, čo sa nevyužíva plne a zároveň sa viac zadlžovať mi nepríde rozumne.

@lenkakravcova ale ved som jej povedala niekolkokrat, aj v priebehu minulych rokov ked som ju nahanala, ze endosli peniaze na splatku, ze ak na to nema nech sa vyjadri a byt sa poriesi inac. Ale ona tvrdi, ze na to ma a ceresnickou na torte je nova pozicka vo vyske 5500, asi na auto ani to nevie povedat, ze na co.
Chcem len aby zila dostojne a hradila si zivotne naklady, zo zaciatku bola rucitelom na hypo a odtial som ju potom dala prec.
Jej vdak je zatajovanie?!

Zaseknuta niekde v 90tych rokoch ked trebalo doniest hromadu hovadin lebo inak si nic?

andreakotesova
23. apr 2025
@lenkakravcova

@lenkakravcova mama nech ide byvat k svojim rodičom a autorka nech prenajme svoj byt niekomu cudziemu, kto bude platiť svoje záväzky. Bez kompromisu.

namornicka
23. apr 2025
@kitycat

@lenkakravcova ale ved som jej povedala niekolkokrat, aj v priebehu minulych rokov ked som ju nahanala, ze endosli peniaze na splatku, ze ak na to nema nech sa vyjadri a byt sa poriesi inac. Ale ona tvrdi, ze na to ma a ceresnickou na torte je nova pozicka vo vyske 5500, asi na auto ani to nevie povedat, ze na co.
Chcem len aby zila dostojne a hradila si zivotne naklady, zo zaciatku bola rucitelom na hypo a odtial som ju potom dala prec.
Jej vdak je zatajovanie?!

Zaseknuta niekde v 90tych rokoch ked trebalo doniest hromadu hovadin lebo inak si nic?

@kitycat tak jedine vystrnadit ju naspäť k rodičom, lebo sa to bude iba komplikovať a časom, keď bude na dôchodku a bez peňazí, sa z toho už vôbec nevymotáš.

kitycat
autor
20. júl 2025

Zas si sem toto odlozim.

Uz je zase zadlzena novymi pozickami, zda sa, ze viac ako to bolo toto prve. Nechapem ci nam so sestrou davo zatajila a rastlo to ..

Ale panicka slubuje a poziciava si po rodine a znamych, ze to vrati ked zdedi podiel na rodicovskom byte.

Skoncili sme. But budem predavat. Kedy je najlepsia doba na predaj?

karolinakr
20. júl 2025
@kitycat

Zas si sem toto odlozim.

Uz je zase zadlzena novymi pozickami, zda sa, ze viac ako to bolo toto prve. Nechapem ci nam so sestrou davo zatajila a rastlo to ..

Ale panicka slubuje a poziciava si po rodine a znamych, ze to vrati ked zdedi podiel na rodicovskom byte.

Skoncili sme. But budem predavat. Kedy je najlepsia doba na predaj?

@kitycat ona by sa mala ist liečit, to je normalna choroba - chorobne nakupovanie ( alebo miňanie) ako gembleri a tak..ma nejaku "chorobu"
byt - no ja som neni realiťak, ale možno niekto bude

mikadooo
20. júl 2025

@kitycat ak by nič nevlastnila, mohla by pri nesplácaní dlžôb vyhlásiť osobný bankrot, len si to treba dobre zvážiť, aké sú plusy a mínusy. (Ak to chcete nechať dôjsť až do tohto štádia). Veľké plus však je, že si takýto človek nemôže vziať ďalšie pôžičky, čiže konečne by ste si boli istí, že už si viac nepozicia (v bankách a nebankovkách). Inak neviem... Buď aj naďalej dotovať a zmieriť sa s neželanými darčekmi, alebo nedotovať a uvidíte, kam až to zájde...

kitycat
autor
20. júl 2025
@mikadooo

@kitycat ak by nič nevlastnila, mohla by pri nesplácaní dlžôb vyhlásiť osobný bankrot, len si to treba dobre zvážiť, aké sú plusy a mínusy. (Ak to chcete nechať dôjsť až do tohto štádia). Veľké plus však je, že si takýto človek nemôže vziať ďalšie pôžičky, čiže konečne by ste si boli istí, že už si viac nepozicia (v bankách a nebankovkách). Inak neviem... Buď aj naďalej dotovať a zmieriť sa s neželanými darčekmi, alebo nedotovať a uvidíte, kam až to zájde...

@mikadooo bola v Taliansku na dovolenke, ze ako soferke jej vacsinu hradili a stalo ju to 300€. Dovliekla troje saty, ze nech si vyberiem, logika nikde, ze ma s tym akurat nastve ked mi to popod nos strka, to bolo minuly tyzden, ked sme sa zastavovali cestou na zapad na oresoacku a teraz cestou spat, ze aj detom tam kupila tricka.. posielala mi to po jej sestre!! Som to nevzala, ved by som to len a ken podporila

Je chora a rste aj blba 🔸...

kitycat
autor
20. júl 2025

Och s ceresnicka na torte, ze hlada si frajera, ktory by ju financival... terajsi dlhorocny je len nudzovka. Kupil si zahradu, tak aspon tam travi cas.. ale on setri, tak ona si tam vudzie zveladuje za jej

Prachy prachy prachy

karolinakr
21. júl 2025
@kitycat

Och s ceresnicka na torte, ze hlada si frajera, ktory by ju financival... terajsi dlhorocny je len nudzovka. Kupil si zahradu, tak aspon tam travi cas.. ale on setri, tak ona si tam vudzie zveladuje za jej

Prachy prachy prachy

@kitycat čiže ma pôžičky viac ako 6000 možno 10 000, čo je dost, to sa dalo čakat, si jej dohovorila, zaplatila, vytiahla z bryndy a je zas tam, kde je..
A kde bude byvat, ked ten byt predáš?

kitycat
autor
21. júl 2025
@karolinakr

@kitycat čiže ma pôžičky viac ako 6000 možno 10 000, čo je dost, to sa dalo čakat, si jej dohovorila, zaplatila, vytiahla z bryndy a je zas tam, kde je..
A kde bude byvat, ked ten byt predáš?

@karolinakr to nech si vyriesi, pretoze podiel z dedicstva slubuje hore dole, za to by mohla nieco male mimo velkomesta kupit. Este sa najdu.

Ale naslubovala vratit kade tade tak nech sa stara. Ved je dospela.

Ona to ma od ludi, vzdialena rodina, co nechapem lebo vecne natahuje ruku.

karolinakr
4. aug 2025
@kitycat

@karolinakr to nech si vyriesi, pretoze podiel z dedicstva slubuje hore dole, za to by mohla nieco male mimo velkomesta kupit. Este sa najdu.

Ale naslubovala vratit kade tade tak nech sa stara. Ved je dospela.

Ona to ma od ludi, vzdialena rodina, co nechapem lebo vecne natahuje ruku.

karolinakr
4. aug 2025

@kitycat čítala som viac krat, že stare byty su na vzostupe, realiťaci toho narozpravaju, ale si vravela, že dobra lokalita, čiže by nemal byť problém

kitycat
autor
Autor odpoveď zmazal
karolinakr
Autor odpoveď zmazal
kitycat
autor
5. aug 2025
@karolinakr

@kitycat čítala som viac krat, že stare byty su na vzostupe, realiťaci toho narozpravaju, ale si vravela, že dobra lokalita, čiže by nemal byť problém

@karolinakr nestihla dom, napis ked tak spravu

karolinakr
5. aug 2025
@kitycat

@karolinakr nestihla dom, napis ked tak spravu

@kitycat ja som len písala, že dobrý flek, električkou 5 - 10 minut do centra
nechcela by si ho prenajimať? včera mi vyskočila garsonka za 800eur, možno ešte pekne na ňom zarobíš

kitycat
autor
6. aug 2025
@karolinakr

@kitycat ja som len písala, že dobrý flek, električkou 5 - 10 minut do centra
nechcela by si ho prenajimať? včera mi vyskočila garsonka za 800eur, možno ešte pekne na ňom zarobíš

@karolinakr vzhladom na to, ze sme v Cechach nad tou moznostou velmi nepremyslam

karolinakr
8. aug 2025
@kitycat

@karolinakr vzhladom na to, ze sme v Cechach nad tou moznostou velmi nepremyslam

@kitycat najdi si stabilny par, pozri po kolko idu byty tvojej kategorie, ked to prenajmeš na 3 roky trebars za 800,
200 daš na šeky, ostane ti 600x36=21 600 a budeš mať z čoho platiť mamine dlhy
rozmysli si to, je to baňa na peniaze, neblázni, nepredavaj to zbrklo

Strana
z2