icon

Ako riešiť konflikt so svokrou egoistkou?

2. máj 2024

Ahojte, zaujíma ma nestranný názor na našu situáciu, premýšľame že prerušíme kontakt so svokrou (ak by chcel niekto rýpať je to prioritne nápad muža)
Ide o to že svokra je veľký egoista...len ja ja ja a hľadí len na seba a svoje potreby, absolútne nevie rešpektovať druhých, uvediem pár príkladov.
Dcéra mala oslavu, mesiac dopredu som mala zajednanú tortu, koláče, teplú/studenú misu, týždeň pred sa má svokra pýtala čo dá spraviť že ona chce všetko objednať, hovorím že netreba, že mám všetko zajednane aj bude toho dosť. Výsledok? Na oslavu kde nás bolo dokopy 12 doniesla ďalšiu tortu 100 koláčov dve teplé misy, dve ovocné misy, 80 chlebíčkov...lebo ona chcela
Ďalší príklad, chce kúpiť dcére na narodeniny auto elektrické, ale dcéra už jedno má kúpila ho a doniesla aj tak, potom ešte chcela kúpiť plastovú malú šmykalku a pieskovisko, už rok máme doma veľké drevené aj s domčekom, hojdačkami, šmykalkou, kupola to lebo ona chce
Hovorili sme jej nech na návštevy nechodí po 19:00 lebo dcéra už spi, bežne prišla aj o 20:30 pozrieť vnučku
Aj na našej svadbe bola dohoda že objedná koláče neorechove (viac ľudí malo alergie) objednala orechové lebo ona také ľúbi
Dcéra je extra nekontaktná a ona ju stále stíska aj keď sa dcéra jasne bráni (vždy zasiahneme a vezmeme dcéru) ale svokra to nevie pochopiť
No je toho veľa proste je egoista čo vidí len to čo chce ona
Prosím vás nepíšte mi že máme byť radi za záujem atď. som rada že neignoruju vnúča ale zas robiť takéto naprieky je podľa mňa cez
Rázne dohovoriť a upratať ju sa nejako extra nedá je to typ človeka ktorému vynadate hnusne špinavo a ona sa o hodinu tvári akoby sa nič nestalo takže nejaké dohováranie alebo podobné je neúspešne, bolo x hádok a všeličoho aj sa niekedy upraví to správanie ale zachvilu sme tam kde sme boli. Nebaví nás tento disrešpekt a to ako pozerá len na seba (inak to aj v bežnom živote a pri všetkých ľuďoch) svokor sa jej stále prispôsobuje len aby mal pokoj, je takou pani ich života.
Samozrejme v každej situácii sme sa ozvali a riešili ju na mieste
Prerušili by ste kontakt úplne? Alebo máte skúsenosť s takýmto človekom? Pomohlo niečo? Alebo myslíte že existuje niečo pri čom si uvedomí že není stred vesmíru? Ďakujem

Strana
z3
savasava
3. máj 2024

Ahoj, mám to presne rovnako, akurát, že to nie je svokra, ale moja MAMA. Do jej blízkosti sme sa nasťahovali nedávno a už to ľutujem. Dcéra má na dlhšiu dobu (kvôli zdravotnému stavu) obmedzené sladkosti. Dostáva ich samozrejme, ale pod kontrolou. Keď sme obaja ráno v práci a nesie dcéru do škôlky, prinesie jej na raňajky Oreo sušienky, aj keď ma raňajky nachystané. Okrem toho 1kg balíky cukríkov, 15 ks termixov, 7 čokolád. Lieky čo jej má dať, jej nedá, lebo jej ich podľa jej mienky netreba a dr. je asi len hlupák. Koža sa jej musí ošetrovať , neurobí to, ja nachystané dcére veci podľa počasia, ona ju na komplet inak prezlečie aj do momentálne doktorom neodporucanych vecí, hrabe sa mi vo veciach, skladá spodné prádlo, žehlenim zničila kopec veci, veci v dome prekladá, záhradu pretvára podľa seba. Rozrýluje tam, kde to nechcem a naopak. Už som z toho na nervy a srdce mi začalo preskakovať. Vo svojom vlastnom dome musím veci schovávať, v záhrade klásť ťažké veci, len aby mi to nerozkopala. Takže ťa plne chápem a tiež rozmýšľam, že zaplatím niekoho, kto mi ráno odnesie dcéru do škôlky a natvrdo s ňou prerušim kontakt, lebo ozaj dostanem infarkt. Robí to naschvál, len aby ukázala ako ona vie všetko najlepšie. S tými oslavami presne ako u vás. Okrem toho mi robí nákupy, varí. Ja to neznesirm, chcem jesť a kúpiť si to, na čo máme chuť a čo jesť môžeme. Paradoxne sa o mňa nezaujímala celé moje detstvo, okrem nakŕmiť a obliecť, základu, ktorý musel byť.

evelyn246246
3. máj 2024

..skusit najprv obmedzit kontakt..ak nepomoze tak prerusit ...alebo sa obrnit velkou davkou trpezlivosti a vzdy to co je od nej "navyse" hned rozdat... ci kolace, hracky..co uz budete chciet...lebo zmenit ju nezmenite ...si vyber ..a skus..

heidy222
3. máj 2024

@savasava ja som sa musela odsťahovať 700 km ďaleko lebo som vedela, že s mojou mamou by mi v blízkosti žiaden vzťah nevydržal. Keď som prišla z pôrodnice našla som byt s komplet premiestnenym nábytkom 😂

savasava
3. máj 2024

@heidy222 no veď toto, človek od ktorého by sme mali dostať tú najlepšiu pomoc s podporu nám nohy podkopáva. Ale oni sú celkovo veľmi zvláštna generácia.

jumama
3. máj 2024

Niekto spomenul telefony. Svokra napriklad napise nasej dcere (teda svojej vnucke), ale my o tom nevieme, dcera jej neodpovie a svokru to stve. Potom nam hlasi, ze preco jej neodpisala. Asi mame dceru vychovat, ze babke sa vzdy odpoveda.

Ked sa pytam dcery, ona mi povie, ze a co ked jej babka naposielala nieco, co sa jej nepaci a co ani nechape, na co jej poslala, ze preco ma nasilu odpovedat, ci jej ma zaklamat alebo nieco zdvorile povedat, ze preco. A takto to je, ze vacsie deti uz tiez citia tu manipulaciu.

Alebo... svokra stale sniva, ze dcera ku nej sama pride autobusom alebo vlakom a "samoslubi" si to. Potom ked sme najblizsie na navsteve, tak vycita dcere, preco ju nebola pozriet, ze ved jej to slubila. A je za tym asi tolko, ze dcera uz naozaj sama chodi autobusom aj vlakom za kamaratkou co byva vo vedlajsej dedine. A svokra teda tuzi, aby aj za nou prisla.

Cize ja si tak trosku myslim, ze aj tie deti treba pred manipulovanim chranit, hoci su male a hoci je to myslene z lasky.

Moja svokra bola presne ten typ, prezliekla vnucku do saticiek slavnostnych a potom jej nedovolila hrat sa, aby sa nezaspinila. A chcela ist po dedine, nech ju kazdy vidi, aku krasnu vnucku ma. Alebo museli ist tri razy denne na prechadzku, aby svokra mala na hodinkach nachodenich dost krkov, nedokazala sa toho vzdat ani ked mala vnucata na prazninach, aby sa stale nemerala a nesutazila sama so sebou...

Aj deti same sa zacnu tomu casom vyhybat, lebo ta laska je dusiva pre ne.

hope87
3. máj 2024

@autorka ja velmi dobre chapem, o com hovoris a co tym chces povedat. Nejde o nejake veci, ktore mozes zaraz smarit do kosa alebo niekomu darovat, ide o ten princip, ze si to vobec dovoli spravit, aj napriek vasim upozorneniam, ze to, robit/nosit/kupovat, nema. Musi to byt unavne zakazdym riesit to iste. To svokra, ked vie, ze bude oslava, by sa mala zbadat skor a slusne sa ta opytat, ze co by mohla ona doniest, lebo by sa chcela podielat. Ty by si jej povedala to, hento, tamto a bol by pokoj. Poviem ti, ze ja by som na toto nemala nervy. Ja by som si s nou asi v jednom kuse skakala do vlasov. Viem, ze to nie je riesenie ale ked ta niekto neustale nerespektuje a nepocuva, tak to je uz privela...tolko k tomu, ze chapem, o co ti ide a si v uplnom prave.
Ja by som ti poradila este to, nez teda uplne prerusite kontakt...skuste malu dat niekomu postrazit a normalne obaja s manzelom pozvite svokru ku vam na kavu a orechovy 😀 kolac a normalne POLOPATE je vymenujte vsetky tie veci, ktore robi a ze vas nerespektuje a ze vy to uz nedavate, ze ju poslednýkrát upozornujete, ze ak s tym neprestane, upravite styk na minimum. Nech sa realne zamysli, ci jej to za to stoji.

gribka1
3. máj 2024

Tak len sadnúť si s nimi a povedať všetko čo vás štve, irituje a akú máte predstavu. Že ak vás nebudú rešpektovať a nevadí im pokaziť si vzájomne vzťahy, tak obmedzíte kontakt. Buď alebo. Nech sa rozhodnú. Keď to inak nejde...

tamitamitami
3. máj 2024

@alickapusinka Ja som narážala na veci ktoré nosí aj napriek tomu že jej bolo vyslovene povedané že si to neželajú (nechápe ani keď jej ich vrátia).
Jedlo by som normálne dala na stôl a čo by sa nezjedlo jej dala naspäť domov.

Tu ide o princíp, ak raz niekto povie že si niečo neželá druhá osoba to má rešpektovať. Nie robiť pernametne napriek.
Keď organizujem oslavu a objednám občerstvenie za 100€-200€ s tým že chcem pohostiť svojich hostí, príde mi úplne mimo aby druhá osoba (nech by to bol kto kolvek) doniesla CELÉ občerstvenie ešte raz lebo ona chce (aj keď vedela že presne to isté je už objednané).
Doniesť koláč/chlebíčky je slušné nie doniesť celé pohostenie ešte raz aj napriek tomu že jej bolo povedané že si to neželajú.

Kupovať nepotrebné veci aj napriek tomu že jasne vieš že ich druhá strana nechce (želá si niečo iné) alebo teda kupovať 2 krát rovnaké veci je divné a nemá to nič spoločné s dobrým úmyslom. Ak má človek dobrý úmysel normálne kúpi vhodný darček, nie naschvál hlúposti o ktorých vie že ich nechcú.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
animus
3. máj 2024

Svokra bola taká istá. Keď nám išla organizovať svadbu (mala svoj zoznam hostí, kamarátky ktoré sme ani ja s mužom nepoznali pozvala na našu svadbu) tak to bol pre nás strop. Dopadlo to tak, že na svadbe nesedela ani pri svadobnom stole a bol to posledný deň kedy sme sa videli. Potom prišla odmlka a cca po dvoch rokoch, keď som otehotnela sme im iba išli oznámiť že čakáme dieťa. Svokra potom kontaktovala manžela v obavách, že nebude poznať svoje vnúčatá. Manžel jej vtedy rázne stanovil pravidlá. Už prešli tri roky, pravidelne sa stretávame a svokra sa vždy dopredu pýta, keď chce niečo kúpiť. Za ten čas neurobila nič, čím by ma nastrvala 😀

erickatt
3. máj 2024

@savasava hned zajtta zacni hladat. X,y najdes

lavender94
3. máj 2024

Poznám veľmi dobre, ty to máš ale vo veľkom štýle. Mám nosí svokra samé nezmysly, ale našťastie su to maličkosti. Rada nakupuje lacné haraburdy, tak občas dostaneme nejaké aleže úplne nezmysly… napríklad som dostala sadu bižutérie z nejakeho newyourkeru, misky z pepca, nevkusnú šperkovnkcu, nekvalitné infantilne oblečenie. Keby to skladujem, mohla by som pristaviť záhradný domček. S príchodom dcéry to začalo všetko x2. Psovi stále kupuje rozne nekvalitne pamlsky, ktoré končia v koši. Vodítko mu minule kúpila, pritom ich mame asi 7 dizajnovych, ale ona kúpila u Číňana ďalšie, lebo bolo RUŽOVÉ a hlavne lacné. A potom stále výčitky, že kde máš hento a prečo malej nedávaš tu bundičku. Už si ale vsimla, že o tie jej nezmysly nemá nikto záujem, tak sa začala krotiť. O sladkostiach a slanostiach, čo furt nosí ani nehovorím. My to nejeme, dcére to dávam, ale nie tak aby každý týždeň zjedla tri čokolády. Naposledy som to schválne pred ňou odkladala aby videla tu veľkú krabicu plnú sladkosti od nej, aj som ju ponúkla. Tortu tiež kúpila. Hnusnú. Lebo ona nezaplati toľko peňazí za tortu, ked tuto suseda jej urobí. No su to maličkosti, tvoja nosí fakt extrémne kvantum veci, to sa nedá porovnať. To by mi bolo aj ľúto vyhodiť, predsa to nestojí par eur, môžeš to síce predať na bazoši😂.
No a tie návštevy na to su expertky aj svokra aj mama. Ale v tomto by som to nedramatizovala. Nechceš návštevu? Nepustíš návštevu. Keď bude vyzváňať, napis len do správy “sme unavení, dobrú noc”. Násilím sa do domu nedostane.
Na prerušenie kontaktu to nie je, ale chce to nejaké rázne opatrenia. Keď vás nebude rešpektovat, treba ju podľa mňa poslat domov aj s haraburdami, že sa môže vrátiť keď vás bude rešpektovat. Keď sa s ňou pohádate, nemá to pre ňu žiadne následky, par milých slov si predýcha a môže spokojne robiť zle ďalej. To treba ako s malým deckom. Tomu tiež nezaberá krik, ale uvedomenie si, že jeho činy maju dôsledok. A nech si to milostivá pani uvedomuje kľudne aj polroka vkuse, lebo toto bude len horšie a dcéra keď bude väčšia, bude tieto jej extempore tiež zažívať

dion287
Autor odpoveď zmazal
marcelka49
5. máj 2024

@daniela2629 ja som na tom rovnako…moja svokra nema zaujem, na deti zabuda, ked sme tam boli naposledy, prevracala ocami, nezajem ona,nezajem my…ked ide len o veci navyse,ja v tom vidim mensi problem ako ignoraciu

daniela2629
6. máj 2024

@marcelka49 Úplne súhlasím, že keď niekto dáva veci navyše, tak je to menší problém, ako keď niekto ignoruje Teba, manžela a detičky. A nútiť starých rodičov, aby mali radi vnúčatá sa jednoducho nedá..
Už roky mi ide srdce puknúť z toho, že deti okrem mňa a manžela vlastne nikoho nemajú. Moji rodičia pred desiatimi rokmi zomreli a manželovi rodičia sú zahľadený len do seba. My sme ich od začiatku nosili doslova na rukách a vo všetkom sme im chceli vždy vyhovieť, hlavne aby nás mali radi. Lebo ak sa im niečo nepáčilo, alebo ak sme nežili podľa ich predstáv, tak nám len nadávali, urážali nás, proste celé zle!
Najhoršie boli dni, keď rovesníci detí išli na prázdniny k babke, dedkovi a naše deti nezavolal nikto, museli byť na prázdniny len snami s rodičmi. Narodeniny, meniny a vianoce je už škoda komentovať, lebo aj keď niečo na sviatok dostali, tak buď jeden keksík alebo naposledy dostal synček na vianoce plyšaka, ktorého babka nekúpila, ale dostala v obchode zadarmo za body🙈(len podotknem, že sú to neni žiadny chudáčikovia, peňazí majú veľa) Čo by som ja dala za takú tortu pre synčeka od babky, nech je tá torta hocijaká, ale hlavne by bola od blízkeho a z lásky..
Nejde mi o materiálne veci, tie nech si nechajú, my sme chvalabohu sebestační, ale tá ignorácia a nezáujem ma nesmierne bolí 💔
Dlhé roky to bolo len trápenie, tak sme vzťahy pred časom úplne odstrihli, im je to aj tak úplne jedno..
No poviem Vám, že sa nám určite lepšie žije, lebo už nečakáme na deň, kedy nás budú mať konečne radi, ale uz sme sa stým zmierili a dokonca aj deti..

marcelka49
6. máj 2024

@daniela2629 suhlasim …sme na tom podobne(nastastie ja este rodicov mam,tam sa im to vykompenzuje), ale svokrovci nula bodov…kaslat na to,budte stastni;)

kate211
6. máj 2024

To co ste na tej svokre zavisly alebo ste jej nieco dlzny, ze si nedokazete spravit poriadok? Chytim, zbalim co priniesla a vypakujem ju s kolacmi aj s misami domov.

princezna_bosorka
10. máj 2024

podla mna mate len dve moznosti:

1. dosledne vyzadovat dodrziavanie dohod (ak donesie neschvalenu hracku, vratit jej ju; ak pride na navstevu neskoro, nepustit ju dnu, ze uz je neskoro, ak donesie ine kolace, ako bolo dohodnute, lebo ona ma take rada, nalozit pred nu na tanier z tych jej, nech si da a zvysok jej zabalit domov atd.). Hlavne sa nedat obmakcit kecami o tom, ze ona do toho investovala prachy a vy ste nevdacni a pod. A cakat, kedy sa pouci.

2. Vyrazne obmedzit alebo uplne prerusit kontakt (napr. by ste si to mohli skusit zariadit tak, ze vy budete chodit na navstevu k nej a nie aj ona k vam - tak vam tazsie nanuti veci, ktore nechcete...

ps: moja mama robi to iste stale a dookola, teda viem pochopit tvoju frustraciu...

kalafati
10. máj 2024

Stanoviť hranice svokre a dodržiavať ich,lebo zjavne vás jej správanie zranuje a vy máte byt šťastná a v pohode pre svoju rodinu a pre seba, s úctou ku ostatným členom rodiny samozrejme, ale odtiaľ potiaľ.

purple_wolf
11. máj 2024

preruste kontakt... ona sa sice nezmeni ale vy budete mat pokoj ... hlavne nezabudnite zdoraznit v skolke/skole ze babka za ziadnych okolnosti dieta nesmie vyzdvihnut lebo podla toho co citam bola by toho schopna

Strana
z3