icon

Ako riešiť konflikty s matkou po dosiahnutí dospelosti?

24. feb 2024

Mám 20 rokov a s mamou už nebývam. Prednedávnom som išla na chatu s mojím priateľom. A ona do mňa nakričala s tým že ona mi nedovolila ísť na chatu ,že čo som si to dovolila . Dostala som aj zopár faciek . Ja som jej povedala, áno je chyba , som jej nepovedala že idem preč. Kebyže sa niečo stane . Ale ide o ten princíp že mi to akože nedovolila aj keď som dospelá . Stále tvrdí že ju musím počúvať lebo je to moja matka a keď mi niečo nepovolí tak to znamená nie . Čo si o tom myslíte ?

Strana
z2
lubkovaandrejka
24. feb 2024

Strasne.🥺Otrasne spravanie od matky. Bud rada,ze uz s nou nezijes. Fackat 20-rocneho dospeleho cloveka...asi nebude psychicky v poriadku.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
24. feb 2024

@kaktusik007 nie môj priateľ normálne našiel chatu na internete a tú nám aj zaplatil .

betulinka1
24. feb 2024

Keby ma mama v 20 tke vyfackala, uz by ma nevidela.

cimage
25. feb 2024

Ja mam skoro 40 a s mamou nebyvam skoro 20r, ale ked sa niekam chystame na dlhsie, tak jej dam vediet, ze ideme prec. Nemusis sa jej pytat, staci ked jej posles sms, ze budes mimo signalu. Ale ocividne nemate dobry vztah. Musis jej dat najavo, ze si uz samostatna a ona ti nemusi nic odsuhlasovat. K tym fackam ani neviem co povedat. To by ma nasrala a dlhsiu dobu o mne nepocula.

cacianka
25. feb 2024

@alickapusinka píšeš veľmi zmätočne, bez čiarok, halabala, dlhé opakujúce sa state, niektoré tvoje vyjadrenia sú cez čiaru, ale v podstate, to čo si v úvode a závere napísala suhlasim

cacianka
25. feb 2024

@vroni až na tú facku mame, súhlasím

prasiatko30
25. feb 2024

20r a samostatne byvajuca osoba uz nemusi skladat ucty svojej matke. Predpokladam, ze si jedinacik a matka je asi sama doma a nema co insieho robit len striehnut kde sa nachadza jej dospele, samostane batola. Matkina reakcia je uplne mimo a cim skor si stanovis medze a jasne matke vysvetlis, ze uz nie si dieta, ktore s nou zije a nebudes jej referovat kazdy krok co spravis tym lepsie. Mama si musi zvyknut a najst si nejake ine hobby aby sa prebavila nielen aby rozmyslala nad tym co ty robis alebo nerobis

vroni
25. feb 2024

@cacianka, keby išlo o skratovu reakciu matky, tak určite by som reagovala bez vrátenia facky. Tu však ide o úmyselné poniženie dospelého človeka a fyzicky útok. Matka sa tým stáva úplne normálnym agresorom a nie starostlivom rodičom, ktorý vyskratoval. A žiaľ, takéto správanie sa má tendenciu sa stupňovať, pokiaľ to rovnako razantne nestopnes hneď na začiatku. Narcis a manipulátor nerozumie asertivnej komunikácii, potrebuje stále a znovu dostávať určené hranice. Alebo zrušiť akýkoľvek kontakt. A to je pri matke ešte náročnejšie.

autor
25. feb 2024

@prasiatko30 mama není sama . Prednedávnom sa druhý krát vydávala. V podstate sa o mňa nejak extra nezaujíma ale keď už tak sú to skôr komentáre že "ja som ti to nedovolila " " ja som tvoja matka a budeš ma počúvať" . "Budeš skákať ako ja pískam"

bylinka25
25. feb 2024

Autorka, tvoj príspevok mi pripomína moju kamarátku.
Má 45 rokov, stále žije u rodičov, má opatrovateľský na matku, ale ak aj ideme na kávu, či zákusok, hneď jej volá otec, že kde v onej je, aká je ona píšťala, tie vulgarizmy tu zámerne nepíšem, okamžite má ťahať domov, lebo sa má starať o mater, to som si vypočula, lebo tak na ňu vrieskal, ako na lesy.
Že vraj, ona, keď berie na matku peniaze, má byť doma a starať sa o ňu a nie rajzovať po kamarátkach.
Povedala som jej, nech sa odsťahuje, odpoveď? Odkiaľ by zobrala peniaze na bývanie, inkaso a všetko to ostatné.

prasiatko30
25. feb 2024

Sorry ale ty na nej nie si zavisla to, ze ta porodila jej nedava pravo ta terorizovat a vydierat. Tam uz musis nabrat odvahu ty a stnovit urcite limity lebo ak nie tak ti bude kafrat do tvojho zivota a mozno ti aj znici tvoj zivot/vztahy/pracovne prilezitosti. Bohuzial vyletela si z rodinneho hniezda a si samostatna bojova jednotka. Neznamena to, ze mas na matku zabudnut ale nezabudnut na matku neznamena, ze matka je opravnena ta kontrolovat a stale ti rozkazovat comozes a nemozes - to je chore

cacianka
25. feb 2024

Mama nie je generál tvojho života, ty nie si soplavy vojak, aby si počúvala jej rozkazy a pýtala povolenia.
Mám dojem, že ju asi štengruje proti tebe jej muž, alebo nie je v niečom spokojná, niekto buzeruje ju tak sa snaží buzerovat ona teba, lieči si mindraky na tebe.
Slušne a rázne jej povedz, že už ťa vychovávala dosť, si dospelá, samostatná a svoj život si už riešiš sama, nie si povinná jej hlásiť svoje kroky a ona nemôže riadiť tvoje kroky a rozhodnutia. Môže ti max poradiť, keď sa budeš pýtať, povedať názor, ale nič viac.
Daj si pauzu, nech sa skúsi uvedomiť, môže to pomôcť. A trvaj na ospravedlnení, nikto nemá právo ťa fackat, ani vlastná matka , to by si jej mohla vrátiť, ale predsa sa neznížiš fackat matku. Stačí si určiť hranice a dať jej najavo že to prehnala a nemôže čakať, že jej budeš za to ďakovať, že zrazis päty a budeš to tolerovať. Pozbieraj hrdosť a slušne ju uprac. Napr tou pauzou na pár týždňov,mesiacov

alickapusinka
25. feb 2024

@cacianka aké zmätočne daj pokoj nerýp zbytočne. TY si zmätočná ak si sa zlé vyspala mňa nebuzeruj ani má nespomínaj tu v diskusii nepoznám ťa TY nepoznáš mňa tak daj pokoj.

mantilka
25. feb 2024

Čudné. Povedať, ok..ak by sa niečo stalo. Nabudúce napíš do sms oznam t.j. adresu kde ideš a termín...nič viac. Žiadne pytanie povolenia. Tu facku to je sila. Ale to si už vy dve musíte odkomunikovať medzi sebou. Toto by sa už nemalo stať.

mantilka
25. feb 2024

Nekontaktuj ju, aby vedela že skákať nebudeš...ak nie si finančné závislá.

zazka666
25. feb 2024

Nuž, aj keď krátko aj si dospelá. Moja stará mama už mala moju tetu a starala sa i statok a dom. Ak už s nami nebyvas, už vôbec sa s ňou nemusíš radiť ani podriaďovať svoje záležitosti. Samozrejme, časom zistíš, že rodičia mávajú pravdu. Ale pravda je, že musíš urobiť vlastné chyby, za ktoré ale musíš niesť následky. Tomu sa povie dospelosť. Máš dve možnosti. Máme nič nehovoriť a vyhýbať sa jej. Alebo sa s ňou dospelacky porozprávať. Aj keď je možnosť, že nepochopí, že už máte vlastný život. Držím palce

zazka666
25. feb 2024

@zazka666 s nimi nebyvaš. Sorry za preklepy

beronsche
25. feb 2024

@petronelag Dobry nezmysel...
Deti treba vychovavat tak, aby mali sudnost, boli schopne kriticky mysliet a sami by usudiki, ze s cudzimi ludmi je lepsie nikam neist, na ziadnu chatu.
Drz ich nakratko a pri prvej prilezitosti zdrhnu a ine kraviny povystrajaju, do koze sa nezmestia.
O pokazenej dovere medzi dietatom a rodicom ani nezacinam..
A ze 20r este nie je vela? Nuz neviem, kedysi 20r uz vydate matky boli a teraz sa tvaris, ze nie zena v takom veku nie je schopna zhodnotit, co robit vo volnom case.. absurdne..

beronsche
25. feb 2024

Autorka - mame vysvetlit, ze ty si chopna vyhodnotit sama, co je pre teba vhodne. Ale, ze samozrejme ona na to moze slusne povedat svoj nazor.
Ale Este raz sa objavia nadavky a facky, obmedzujes kontakt.

beronsche
25. feb 2024

@alickapusinka tak nepouzivas ziadne ciarky, ani odstavce... Velmi zle sa to potom cita.
Nemyslim si, ze je to buzeracia, ak ta na to niekto upozorni.

cacianka
25. feb 2024

@beronsche túto ženu poznáme už dávno, mala pôvodne nick dilino, a tak aj píše. Tu som jej vlastne uznala pravdu , a ešte ma zdžube 😱🤦

misana84
26. feb 2024

A nemohlo to byt aj tak, že keď si nedvíhala telefón a nevedela kde si, že sa o teba bála????v dnešnej dobe, kde všade len sa unáša, znasilnuje…nereagovala adekvátne ale možno bola pod stresom

kikushaa
4. mar 2024

Matka by ma uz viac nevidela 💨

natalyya
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2