icon

Ako riešiť konflikty so sestrou v spoločnom dome?

anabela1234
24. feb 2024

Píšem pretože chem nestranné názory aby som vedela ako ďalej. Začiatok môjho trápenia bol najprv rozchod 8rok sama . Boli to veľmi ťažké časy. Výchova dvoch dcér moje poklady. A samozrejme k tomu zabezpečiť standart. Finančné . Dve práce. Ale patrí to k životu a ja som nikdy nebola závislá od nikoho a moja rodina bola moja opora.zlom nastal keď mi náhle umrela mama a ja som mala pred sebou veľké rozhodnutie. Prišla som do rodičovského domu. Kde býva moja sestra s dvomi deťmi. Mamina bola opatrovnik svojej sestry a otca.sestra chodí do práce a tak som prijala rozhodnutie budem pokračovať. Vybavila som opatrovníctvo a teda že si vzájomne pomôžeme. Sestra do práce a ja sa postarám o jej deti kým zarobí a nevezme hypotéku. Jej partner bol vo väzení čo som nebola nadšená ale po prepustení som si myslela že teda je to jej život a pôjdu bývať do vlastného domu. Čakám dva roky a nič. Nastali výmeny názorov keďže som je mali a nemáme súkromie žije v jednej izbe spolu deťmi. A proste je to obmedzujúce. Jej partner násilník ktorý ju bije a nechá sa mu týrať. Proste nevládzem vyzvala som ju nech ide preč není som zvedavá na ich drísty a malicherné hádky ktoré nič neriešia. No ona vyvoláva hádky za všetko môžem ja nenávidí má a vulgárne slová sú na dennom poriadku. Čo mám urobiť rozmýšľam že tetu a otca dám do úst. Zariadení a ja jednoducho odídem preč. Ďakujem za odpovede

anabela1234
autor
25. feb 2024

@anabela1234 o a prepáč moju gramatiku. Niekedy mi klávesnica preskočí.

mircalla
25. feb 2024

@anabela1234 To v tomto tvoje deti ziju? Spamataj sa ty. Svagor otlka sestru a vy si vsetci si nazvajom vulgarne nadavate pred detmi?

anabela1234
autor
25. feb 2024

@lenkakravcova ja mám dospelé dcéry a samostatné. Mladšia študuje na zdravotnej. Ona má školopovinné deti. A tie sú samozrejme somnou keď chodí do práce.

hellionka
25. feb 2024

Nechápem načo tam žiješ … kvôli “ľahko zarobenym” peniazom z opatrovateľského? Dom nieje tvoj, prostredie je tam nevyhovujúce už si dávno mala byť preč. Sestra nech sa stará o otca a tetu ak nechce odísť z domu a Ty príď pomôcť v starostlivosti o otca tak, ako sa dohodnete.

mircalla
25. feb 2024

@hellionka Presne preto

anabela1234
autor
25. feb 2024

@anabela1234 je pochopiteľné že hodnotíte zlomok toho čo naozaj ľudia cítia a aký má problém.

0silvia0
25. feb 2024

@anabela1234 a sestra nechodi do prace? Ona by sa nemohla starat o otca a tetu? Aj otec potrebuje opatrovanie? Kolko ma otec rokov?

anabela1234
autor
25. feb 2024

@mircalla prečo ľahko získané peniaze? vôbec nehrajú rolu. Bolo to rýchle rozhodnutie. Nemala som čas premýšľať. Donedávna som pracovala a opatrovateľky príspevok? preto že ma požiadala sestra aby som ostala. Boli sme v smútku. A starať sa 24hodin o ľudí ktorí sú odkázaný na moju pomoc. Tie peniaze nestoja za nič.

chvostik1
25. feb 2024

Ahoj, všetky ženy sa tu vyjadrujú len v takej miere koľko a akých informácií si sem uverejnila. A radia ti dobre.

Ak som správne pochopila, ty si prestala popracovať a staráš sa o nevládnych príbuzných a príjem máš len z opatrovateľského príspevku na dve osoby.

Takže ja to vidím takto:

1. Žijete v "krtinci", ktorý v podstate ani nie je a nebude nikdy váš (píšeš, že väčšinový podiel vo vlastníctve domu má aj tak strýko - ten vás je ochotný vyplatiť aby mu dom nakoniec dostal celý alebo máte na to aby ste vy vyplatili jeho a dom zostal nakoniec váš?)

2. Predpokladám, že osoby o ktoré sa staráte poberajú invalidný dôchodok, takže toto je ďalšia časť "príjmu" k opatrovateľskému príspevku

3. Píšeš, že sestru nevyhadzuješ, ale dohováraš jej aby odtiaľ odišla lebo v tom prostredí spolu s ňou a jej deviantntnym partnerom nedokážeš žiť. Takže teoreticky aj prakticky sestru z domu vyhadzuješ. Ale nezabúdaj, že ju nemôžeš vyhodiť z niečo čo z veľkej časti ani nie je tvoje.

Takže ja vidím dva riešenia, pokiaľ teda je pravda, že chces zmeniť prostredie a žiť pokojným, slušným, nevulgarnym životom.

1. Pôjdeš sa informovať na UP aké sú podmienky umiestnenia príbuzných do zariadenia sociálnych služieb. Z toho invalidného dôchodku by im to mesačne možno aj vyšlo. A ty sa jednoducho odsťahuješ do podnájmu a začneš pracovať tak ako si pracovala predtým než si začala opatrovať príbuzných.

Ale predpokladám, že ti bude zaťažko vzdať sa ľahšieho zárobku z opatrovateľského a ich invalidného dôchodku. Lebo predsa len je to oveľa jednoduchší spôsob dostať sa k peniazom ako ísť niekde pracovať na 8h denne.
(Keby ti to bolo jedno, dávni by si odišla a zariadila si život podľa seba).

Takže schodné je pre teba druhé riešenie.

2. Zobrať si podnájom (idealne trojizbák), zobrať príbuzných, svoje deti a odísť z toho domu preč aby si mala ty, tvoje deti a aj príbuzní pokoj. Tým pádom môžeš žiť z príjmu z opatrovateľského ak nechceš ísť normálne pracovať, zostane ti aj invalidný. Teda tu nastáva otázka či si ochotná "ukrojiť" si z tých peňazí na pletenie nájmu..

Jedine takto nebudeš musieť počúvať bitky a nadávky od sestry a jej kriminálnika. A sestra nech sa o svoje deti stará ako vie.

A prepáč, ale odvolávať sa na to, že byť dnes vulgárny je v poriadku lebo dnešná doba je taká a onaká v poriadku nie je. Každý máme možnosť voľby ako chceme žiť, čiže si ty sama môžeš vybrať aj to, či chceš alebo nechceš mať slovník a vyjadrovanie 4. cenovej.

kaktusik007
25. feb 2024

@anabela1234 dalsi dokaz o tom, ze po umrti clena rodiny sa drastickejsie zmeny NEROBIA.
aj mna tak chceli nastahovat inam, ze bude lepsie a neviem co..... prd makovy.
tam sa odstahuj ty, ved he to brutalita takto zit 🤦‍♀️

alex49
25. feb 2024

Dokonca tie deti niesu tvoje, ale dcerine? A tvoja dcéra je spokojná s tým, že jej matka sa stará o deti v takomto prostredí? Kde je otec deti, prečo sa o ne nestará on, prečo deti nemôžeš opatrovať u dcéry doma? To si tam aj robia úlohy a učia sa, keď tam vrieska kriminálnik?

mircalla
25. feb 2024

@anabela1234 A teda dovod preco sa stale dusujes, ze odides a stale si tam je aky?

slavomira236
25. feb 2024

@alex49 to su sestrine deti nie dcerine..ak som dobre pochopila

alex49
25. feb 2024

@slavomira236 aha, teraz to čítam druhý krát. Tak staranie o netere/synovcov by som zrušila, autorka má dosť starostí o dvoch dospelých ludí. Neviem si predstaviť, že by som sa hádala zo sestrou v malom domčeku a ešte jej dám strážiť dve deti.
"Ona má školopovinné deti. A tie sú samozrejme somnou keď chodí do práce." Prečo sú SAMOZREJME s tebou? nech sa o ne stará frajer. Najlepšie by bolo, keby si sa zbalila a odišla.

anabela1234
autor
25. feb 2024

@lenkakravcova vy nerozumiete že ja mám dospelé dcéry. To sú sestrine deti. Netere!!!!!! Áno fakt samozrejme že odchádzam. Len to potrebuje čas. Ja som dala v práci výpoveď. A teda znova si nájsť nie to riešenie za jeden deň. Ale jednej veci nerozumiem Sama si riešim situáciu konkrétne som sa nič nedozvedela čo už viem. Ale ďakujem.

januska12323
25. feb 2024

Neriešiš len sa sťažuješ. Z opatrovateľského a dvoch dôchodkov by si určite utiahla menší podnájom.

katarinakrizova
Odpoveď bola odstránená
babulkomale
25. feb 2024

@mircalla vsak ona pise, ze ich mama tak nevychovala a napriek tomu jej sestra skaredo nadava. Comu nerozumies?

babulkomale
25. feb 2024

@januska12323 z akeho opatrovatelskeho? Akoze by byvala inde, nestarala sa, nebyvala na adrese opatrovanych a iba poberala opatrovne?

katarinakrizova
Odpoveď bola odstránená
mircalla
25. feb 2024

@babulkomale Nerozumiem tomu, preco to nevie napisat bez vulgarizmov........staci povedat skaredo nadava. Comu nerozumies ty....?

januska12323
25. feb 2024

@babulkomale nie, zobrala by aj opatrovanych alebo ich chodila opatrovať tam do domu ale bývať tam nemusí, nie?

babulkomale
25. feb 2024

@januska12323 ked si pribuzny a beries opatrovne, myslim ze musis byvat s nimi, ale nehadam sa, nepozerám prave do toho zakona teraz 🤷
Navyse, nie je take lahke "vziat opatrovanych" niekam.
To nie je nabytok.

chvostik1
25. feb 2024

@januska12323 však nech do podnájmu ide aj s nimi - opatrovanymi. Podmienka spolužitia v jednej domácnosti tak zostane zachovaná.

Opatrovania a aj ona tak dospejú k tomu, že budú mať kľud, pokoj a ticho pretože nebudú musieť počúvať dvoch po sebe stale hulakajucich a otlkajucich sa neandertálcov.

Z opatrovateľskeho a invalidných dôchodkov jej určite zostane aj platenie nejakého dvojizbového podnájmu.

Kto chce hľadá spôsoby, kto nie bude hľadať dôvody.

lenkakravcova
25. feb 2024

@anabela1234 napísala si celý ten príspevok tak, že tomu rozumie len ten, kto pozná tvoju situáciu. Taký miž maž príspevok, kde máme polovicu veci hádať a domyslieť si. Nabudúce píš priamo.
A tie vykričníky nepôsobia dobre.

anabela1234
autor
25. feb 2024

@mircalla tvoj názor. Je ľahké povedať a napísať písmenká. No skutky sú na to aby som krok za krokom riešila. Moja dcéra má 19studuje. Ja som prišla o veľmi dobrú prácu. Teraz je situácia . Kde firmy prepúšťajú ľudí pretože musia platiť dráhu prepravu. Materiálu. Ja istý čas ešte musím pobudnúť v pakarni. Lebo odovzdať opatrovníctvo a vybavenie zariadenia si tiež vyžaduje čas. Už som podala žiadosť. No všade majú lehoty. Tak predsa to funguje. Ja sa nedusujem. Nikdy som nebola ľahostajná.

anabela1234
autor
25. feb 2024

A že sú to ľahko získané peniaze. No dnešná doba a ceny v obchodoch hovoria za všetko. 545eur. No nie je sláva. A veľmi by som vďačne priala aj takým rodinám kde nemajú šancu ani tieto peniažky dostať aj keď ich situácia je na hranici chudoby. Veľa je takých. Na sk. Vie to pochopiť len ten ktorý má skúsenosti v týchto prípadoch. Ja nepotrebujem aby sa mi vyčítali peniaze sú to zaslúžené peniaze na ktoré mám právo.

anabela1234
autor
25. feb 2024

@0silvia0 ako som už povedala sestra chodí do práce a má dve maloleté deti vo veku 10a12.

anabela1234
autor
25. feb 2024

@januska12323 už dávno by som riešila podnájom. Háčik je vtom že moja teta má 67a nemá občianky preukaz. A musí mať trvalé bydlisko. Musím ju zbaviť spôsobilosť na právne úkony. Až potom môžem riešiť bývanie.

katarinakrizova
Odpoveď bola odstránená